SQL Server Veritabanına Şifre Koymak

MS SQL Server veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
kutercakal007
Üye

SQL Server Veritabanına Şifre Koymak

Mesaj gönderen kutercakal007 »

Merhabalar kolay gelsin. Ben programda kullandığım veritabanı için şifre vermek istiyorum bunu management üzerinden yaparım diye tahmin ettim ama bilgim olmadığı için netten bakıyım dedim ve aradığım şeyi bulamadım. İstediğim şey tam olarak şu :
Programın ilk kullanımı esnasında dışarıdan bir .exe ile veri tabanını attach işlemini gerçekleştiriyorum ve programdaki giriş formu kapandığı anda o .exe yi bilgisayardan tamamen silip kaldırıyorum.Kullanıcı bundan sonra programa her girdiğinde veri tabanı local makinede var olduğu için bu .exe ye zaten ihtiyaç olmuyor.
Daha sonra aklıma şu geldi. Benim vermiş olduğum programda veri tabanı ilgili klasörün içinde, ve ben bu programın demo sürümü için de ayn veritabanını kullanıyorum.
Oldu ki art niyetli birisi gelip server dan benim veritabanımı alıp istediği gibi kullanabilir ve programı full hale getirebilir (programın .exe sini kırmak da çok da zor bir işlem değil artık...) Yani emekler boşa gitmiş olacak :)
İstediğim şey veri tabanına dışarıdan (program harici) her şekilde erişimi engellemek. Birisi veritabanını taşıyabilir kopyalayabilir ama açmaya kalktığında kullanıcı adı ve şifre istesin ya da benzeri birşey.
Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir. Belki de kolay bir yolu var ama bilmiyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Kolay gelsin Selametle...
Kullanıcı avatarı
Rew33
Üye

Re: SQL Server Veritabanına Şifre Koymak

Mesaj gönderen Rew33 »

arkadaşım veritabanını şifrelemen işe yaramaz.
sql tarafında iki türlü şifreleme yapabilirsin birincisi ve kolay olanı tde ile (express versiyon desteklemiyor), ikinci yol ise tablon da ki her field'di tek tek şifrelemek bu da sana baya bir iş yükü getirir.sertifika filan oluşturman gerekir. ikinci yolda sql kullanıcısının şifresini iyi korumalısın.
Sonuçta okadar uğraşır tamam şimdi oldu dersin adamın biri gelir sa yı kırar senin yaptığın bütün iş boşuna gider.
Yabancı bir makalede okumuştum sql için güvenlik yollarını sıralarken;
ilk önce bilgisayarın bulunduğu odanın kapısını kilitle diyordu.
yani sen veritabanı tarafında nasıl önlem alırsan al mutlaka kırılır.
kısacası veritabanını müşteriye yükledin mi ondan ümidini kes.yada kullandığın programda kendin bir kripto oluştur ve verileri o şekilde kaydet(emin ol kafayı takan yine kırar).
umarım işine yarar bilgi vermişimdir.
Kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim.
SOKRATES
kutercakal007
Üye

Re: SQL Server Veritabanına Şifre Koymak

Mesaj gönderen kutercakal007 »

Aklıma gelen en makul çözüm veritabanını webservise atmak ordan bağlantı sağlamak oldu ama o zaman da kullanıcı programı kullanmak için mutlaka internete bağlı olmalı bu da kullanıcı gözüyle bakarsak olaya; masaüstü uygulama için para vermiş ama net olmadan program kullanılmıyor :? Verileri şifreleme konusunda araştırma yaptım evet şifrelenebiliyor ama senin de dediğin gibi kafaya takan yine kırar. Ha belki şuradan yırtarım; bu programı kıracak olan bu kadar uğraştığında isteyeceği para benim programın orjinali için istediğim paranın en az iki katı olur :D o yüzden uğraşmaz diye düşündüm :D Kendi kriptomu oluşturma işine gelince; ben ne kadar kendi kriptomu oluşturursam oluşturuyum zaten programı kırıp kodları okuyan kriptoyu da anlamış olur kalıcı bir yöntemi yok teknokentte gözümün önünde adam çatır çatır kırdı programı :D Şu an için pek bir çözüm yokmuş gibi görünüyor neyse ilgin için teşekkürler yine de :(