Merhaba...
- Öncelikle taş yerinde ağırdır deyip sözlerime başlıycam. Anlayacağın üzere bu taş veritabanı oluyor
- Paradox, MSAccess, Interbase / Firebird vb. gibi tüm veritabanlarının ortak görevi, verilerini bir arada her an erişilebilir olarak depo etmektir. Başlangıç noktan bu olmalı. Diğer bilgileri şimdilik unutalım.
- Hepsi Tablo kullanır. Bazılarının Tabloları bir
Katalog dosyası içerisine hapsolur (MSAccess, Firebird) , bazılarının her biri dışarda fiziksel bir yerde bulunur (Paradox, DBase).
- Database Desktop en son kullanacağın servis programıdır. Veritabanı konusunda kendini geliştirdiğinde, herhangi bir veritabanını fiziksel olarak meydana getirecek, alanlarını tanımlayacak, tanımlanmış alanlara veri girip veritabanı bakımı yapabilecek yeteneğe sahip olacaksın.
- Hepsi aynı işi yapıyorsa bunları birbirinden ayıran unsurlar nelerdir ona gelelim.
- Bir veritabanı, verilerini sakladığı/görev yaptığı ana programa bağlı çalışır. Yani tek başına bir işlem yapma kabiliyeti -
normal olarak- yoktur. Siz kaydet dersiniz, kaydeder. Sil dersiniz siler. Bul dersiniz kayıt varsa o kayda konumlanır.
- Bu basit tanım altında değerlendirirsek. Yine tüm veritabanları aynıdır. Bu kadar bilgi ile birbirinden ayıran tek özellik kapasite / hız oranı olmalı diyeceksin. Bu doğru.
- Veritabanlarını kuşak bazında değerlendirirsek, DBase III, IV, Paradox vb. yapılar en eski yapıyı barındırırlar. Şimdiki veritabanlarına göre basit kalırlar ve saydığımı temel veritabanı işlemlerini yaparlar.
- Yeni kuşak veritabanları daha akıllı bir yapıya kavuşmuştur. Sadece ana programın istediklerini yapmayı aşıp, kendileri içinde barındırılabilen yazılım kodları yardımıyla tepki verir / mesaj yayınlar hale gelmişlerdir.
- Yani bir kayıt değişikliğe uğrarken, ana programda belirtilmese bile, veritabanı içindeki kodlar otomatik olarak çalışıp, bazı hesaplamalar yapma ve çıkan sonuçları belli alanlara kaydetme yeteneğine sahiptirler. Bu yetenek
Stored Proc denen özelliktir. Veritabanı içinde gömülü program kodlarıdır.
- Şimdi bu gömülü kodlar bize ne avantaj sağlar ? Bir kere veritabanına sadece ekle / sil / güncelle dersiniz o kadar. Bu işlemler sırasında Master Detail ilişkilerindeki değişiklikler, hesaplanan bazı alanlardaki değişiklikler vb. gibi işlemler veritabanı tarafından kendiliğinden işleme konur. Bu veritabanı içinde gerçekleştiğinden özellikle Network altında çok üst seviyelerde performans artışı sağlar.
- Daha fazla derine inmek istemiyorum. Buraya kadar genişleme yeter. Özetle amacına uygun veritabanını seçmek durumundasın.
- Küçük projeler için MSAcess öneririm. Windows içerisinde veritabanı motoru vardır ve üçüncü parti veritabanı servisi ihtiyacı yoktur.
- Orta ve Büyük ölçekli bir veritabanı projesi için en azından ücretsiz olan Firebird (
Interbase tabanlıdır) ile başlamak en iyisidir. Firebird Servisi Kurulu olması veya ilgili DLL kütüphanelerin proje dizininde bulunması gerekir, yoksa veritabanı erişimi yapılamaz.
- MSSQL, SYSBASE, ORACLE vb. veritabanları tamamen bütçe ile ilgili
durumu değerlendirdiğinde karar verebileceğin türlerdir.
- İlla ki bir veritabanı kullanacaksın diye bir kural yok, olmamalı da. Çünkü başka projeleri entegre etme gereği duyduğunda bu veritabanları hakkında temel bilgilere sahip olmalısın ki servis verebilesin.