Veritabanı yapısını anlatır mısınız?

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
palandoken
Üye

Veritabanı yapısını anlatır mısınız?

Mesaj gönderen palandoken »

:oops:
Arkadaşlar Merhaba,
Biraz başınızı ağrıtacağım ama lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım edin.

Son derece acemi bir delphici olarak sizlerden yardım istiyorum.

Ben bu veritabanı yapısını pek anlayamadım.Paradox kullanıyorum.Ama forumda yaptığım araştırmalarda paradoxun pek kullanışlı olmadığını farkettim.Farklı bir veritabanı kullanmak istiyorum.Ama bu yapıyı pek anlamıyorum.

Delphideki Table,Query,ADO, Interbase bileşenleri bunların kullanıldıkları alanlar neler?Firebird'de Table,Query kullanılmıyor mu?

Access , MySQL ,Firebird , Paradox,Interbase,Database Desktop vs.bunlar temelde aynı şeyleri yapan uygulamalar mı?Farkları ne , benzer yönleri ne?Birbirlerine üstünlükleri varmı?Yoksa bunların birbiriyleriyle bir alakası yok mu?

Mesela Access kullansam ne kazanırım ne kaybederim?Firebird veya Interbase bilmemek benim için bir eksiklik mi?

Database Desktopu çalıştırdığımda bir arayüz açılıyor.Buradan veri dosyalarımı istediğim gibi tasarlıyorum.Firebird'ü kurdum çalıştırdım ama böyle bir arayüz açılmadı.Firebird'de veri dosyalarımı nasıl tasarliyicam.

Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Hakkınızı helal edin.Çok acemiyim.

Bilmemek ayıp değil,öğrenmemek ayıp.
akıllanma , aklını başına toplama , toparlanma , kendisini derleme bu dünyaya ait bir vazife.
ahirette nasıl olsa aklın başına gelecek.
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

İlk önce buradan başla

viewtopic.php?t=5800

ve forumda arama düğmesini bolca kullan...
palandoken
Üye

hbahadir yazdı:İlk önce buradan başla

viewtopic.php?t=5800

ve forumda arama düğmesini bolca kullan...

burayı okudum ama iyice kafam karıştı.

Mesela Delphi Türkiye Forum Offline v3 de Site\Delphi\Veritabanı altında IBX'e (InterBase eXpress) Giriş ' i kullandım bunları adım adım yapmaya çalıştım.IBDatabase ' de Database Editor ' de database alanına girmek için gdb uzantılı dosyayı nasıl oluşturucam.Hazır bir gdb uzantılı dosyayı buraya yazdığımda unavailable database diyor.

Yani çözemedim be usta...
akıllanma , aklını başına toplama , toparlanma , kendisini derleme bu dünyaya ait bir vazife.
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

forumun arama düğmesine Unavailable database yazarsan;

viewtopic.php?t=16942

vt oluşturma için
viewtopic.php?t=11934
palandoken
Üye

unvailable database

ustam verdiğin linklerin hepsini dolaştım ama yine pek birşey anlamadım.Alt yapı olmayınca böyle oluyor işte.Çok karışık geliyor.Belkide vazgeçmeliyim.İlgin için çok teşekkür ederim.Başını ağrıttım.Hakkını helal et.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Merhaba...

- Öncelikle taş yerinde ağırdır deyip sözlerime başlıycam. Anlayacağın üzere bu taş veritabanı oluyor :)

- Paradox, MSAccess, Interbase / Firebird vb. gibi tüm veritabanlarının ortak görevi, verilerini bir arada her an erişilebilir olarak depo etmektir. Başlangıç noktan bu olmalı. Diğer bilgileri şimdilik unutalım.

- Hepsi Tablo kullanır. Bazılarının Tabloları bir Katalog dosyası içerisine hapsolur (MSAccess, Firebird) , bazılarının her biri dışarda fiziksel bir yerde bulunur (Paradox, DBase).

- Database Desktop en son kullanacağın servis programıdır. Veritabanı konusunda kendini geliştirdiğinde, herhangi bir veritabanını fiziksel olarak meydana getirecek, alanlarını tanımlayacak, tanımlanmış alanlara veri girip veritabanı bakımı yapabilecek yeteneğe sahip olacaksın.

- Hepsi aynı işi yapıyorsa bunları birbirinden ayıran unsurlar nelerdir ona gelelim.

- Bir veritabanı, verilerini sakladığı/görev yaptığı ana programa bağlı çalışır. Yani tek başına bir işlem yapma kabiliyeti -normal olarak- yoktur. Siz kaydet dersiniz, kaydeder. Sil dersiniz siler. Bul dersiniz kayıt varsa o kayda konumlanır.

- Bu basit tanım altında değerlendirirsek. Yine tüm veritabanları aynıdır. Bu kadar bilgi ile birbirinden ayıran tek özellik kapasite / hız oranı olmalı diyeceksin. Bu doğru.

- Veritabanlarını kuşak bazında değerlendirirsek, DBase III, IV, Paradox vb. yapılar en eski yapıyı barındırırlar. Şimdiki veritabanlarına göre basit kalırlar ve saydığımı temel veritabanı işlemlerini yaparlar.

- Yeni kuşak veritabanları daha akıllı bir yapıya kavuşmuştur. Sadece ana programın istediklerini yapmayı aşıp, kendileri içinde barındırılabilen yazılım kodları yardımıyla tepki verir / mesaj yayınlar hale gelmişlerdir.

- Yani bir kayıt değişikliğe uğrarken, ana programda belirtilmese bile, veritabanı içindeki kodlar otomatik olarak çalışıp, bazı hesaplamalar yapma ve çıkan sonuçları belli alanlara kaydetme yeteneğine sahiptirler. Bu yetenek Stored Proc denen özelliktir. Veritabanı içinde gömülü program kodlarıdır.

- Şimdi bu gömülü kodlar bize ne avantaj sağlar ? Bir kere veritabanına sadece ekle / sil / güncelle dersiniz o kadar. Bu işlemler sırasında Master Detail ilişkilerindeki değişiklikler, hesaplanan bazı alanlardaki değişiklikler vb. gibi işlemler veritabanı tarafından kendiliğinden işleme konur. Bu veritabanı içinde gerçekleştiğinden özellikle Network altında çok üst seviyelerde performans artışı sağlar.

- Daha fazla derine inmek istemiyorum. Buraya kadar genişleme yeter. Özetle amacına uygun veritabanını seçmek durumundasın.

- Küçük projeler için MSAcess öneririm. Windows içerisinde veritabanı motoru vardır ve üçüncü parti veritabanı servisi ihtiyacı yoktur.

- Orta ve Büyük ölçekli bir veritabanı projesi için en azından ücretsiz olan Firebird (Interbase tabanlıdır) ile başlamak en iyisidir. Firebird Servisi Kurulu olması veya ilgili DLL kütüphanelerin proje dizininde bulunması gerekir, yoksa veritabanı erişimi yapılamaz.

- MSSQL, SYSBASE, ORACLE vb. veritabanları tamamen bütçe ile ilgili
durumu değerlendirdiğinde karar verebileceğin türlerdir.

- İlla ki bir veritabanı kullanacaksın diye bir kural yok, olmamalı da. Çünkü başka projeleri entegre etme gereği duyduğunda bu veritabanları hakkında temel bilgilere sahip olmalısın ki servis verebilesin.
Resim
Resim ....Resim
palandoken
Üye

Merhaba mrmarman
Öncelikle cevabın için teşekkürler.Yazdığın cevapta :

"- Küçük projeler için MSAcess öneririm. Windows içerisinde veritabanı motoru vardır ve üçüncü parti veritabanı servisi ihtiyacı yoktur. "
demişsin.

Aslında MsAccess ' i biraz biliyorum.Ama bunu kullanarak yazdığım bir programın InstallShield ile setup dosyasını hazırlıyorum.Bu setup dosyası ile programı başka bilgisayarlara kurduğumda alias hatası veriyor.Yani InstallShield ' de MsAccess için aliası tanımlayamıyorum.Paradox için tanımlayabiliyorum.Ama MsAccess için olmuyor.Buda bu acemilikle benim için paradoxu vazgeçilmez kılıyor.Çünkü başka çare yok benim için.

Saygılar... :cry:
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

Denetim masası içinde yer alan BDE'yi kullanarak aliası tanımlayabilirsin. Eğer ado kullanıyorsan yine detim masasındaki yönetimsel araçlarda ODBC veri kaynakları var. buradan alilasları düzeltebilirsin. Eminimki installshield içinde bunu otomatik yapan şeyler vardır. kolay gelsin.