yaptığımız program için esnek bir ödeme sistemi lazım. Bazen kampanyalarımız oluyor. Bazıları peşin ödüyor, bazıları vadeli (taksitli) ödüyor. Kredi kartı ile ödeme yapanlar var, banka havalesi var vs. gibi. Yani her türlü ödeme tipi var. Şu ana kadar gerektikçe birşeyler yapıp idare ettik ancak, bu tip ihtimallerin tamamını kaldırabilecek bir yapıya geçmenin zamanı geldi
onları almak problem değil. Benim merak ettiğim daha çok veritabanı tarafı. Mesela bir müşteri 5. kampanyadan üye oldu, k.kartı ile 5 taksitle aldı. Ben bunu da kaydedebilemliyim. Peşin aldı onu da kaydedebilmeliyim. Yarısını peşin, geri kalanın havale yaptı, onu da kaydedebilmeliyim. Bir daha müşteriyi açtığımda da hepsini görebilmeliyim.
Mesela Turkcell'de falan var. Çeşitli tarifeler için, çeşitli hediyeler vs var (bedava konuşma) gibi, çeşitli sabit ücretler var gibi. Hepsini bir yerde tutuyorlardır muhtemelen aynı yapıda saklıyorlardır. Böyle esnek bir sistem.
merhabalar,
Ödeme türelerini bir database de tutuyorum.
Peşin
Çek
Senet
Emc // firmaya özel bir ödeme türü emanet mal çeki
Pos
Taksit
vs..
Bunlardan Çek, Senet, Kampanya, veya taksit seçilince ilişkili başka bir tabloda yeni kayıt oluşuyor. Buraya ödeme veya vade tarihleri, taksit tutarları vs kaydediliyor.
Saygıyla
merhaba,
anladığım kadarıyla kampanyaya katılsada katılmasada bahsettiğiniz ödeme seçeneklerinden yaralanabiliyor. belki şöyle olabilir;
kampanya diye bir tablo tanımlanır. her yeni kampanya buraya girilir.
bir de müşteri tablosu, burada ne aldığı, ödeme tipi(peşin, taksit) ödeme sayısı(buraya yazılan adetteki kadar yeni kayıt atılacak ilişkili tabloya mesela m_odeme tablosu) ilgili musteri nakit ödediyse ödeme sayısı birdir.
odeme tablosunda ödeme tarihi, tutar, ödeme türü olabilir.
işte buradaki ödeme türüde çek mi, senet mi, kredi katı mı, yoksa nakit mi olduğu girilmeli.. ne gibi sorunlarla karşılaşıldığını bilemediğim için bu bir çözüm olabilir gibi gözüküyor. kolay gelsin.