FB ye ilk adimim

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
MuzAn
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MuzAn »

Ali Erdoğan yazdı:
The significant restrictions are:
* The maximum size for a database is over 30 terabytes.
Her şey gibi bu veri tabanın da sınırlılıkları var. Bu arada maksimum veri tabanı boyutu 30 TB olarak verilmiş. Bu büyüklükte bir depolama alanına sahip olabilmek için google da felan çalışıyor olmak lâzım sanırım.
Hemen soyleyeyim: Benim gayem kayikci kavgasina yol acmak degil. Sonucta oraya variyor olsa bile, FB'yi kotulemek de degil. Sadece, belgelenmemis limitlerini ve dertlerinden (haberi olmayanlarin) haberi olmasini saglamak.. Sonucta, ben de uzun zaman boyunca IB/FB kullandim.

Sizin yukarida bahsettiginiz 30TB limiti tabii ki sorun degil. Iki sebepten oturu:

1) Zaten bildirilmis, belgelenmis bir limit bu. Bu limiti asarsaniz artik bu sizin sorununuzdur.

2) Kolayca asilacak bir limit de degil.

Fakat, 'backup' aldiktan sonra 'restore' edemeyeceginiz durumlarin varit oldugunu size soylersem ne dusunursunuz? ustelik, bunun 'belgelenmemis' oldugunu da eklesem..

Security filan gibi seylere hic deginmiyorum; cunku o tur dertleri olanlarin meseleyi zaten sistemik olarak cozmeleri gerekiyor. Fakat, diger belgelenmemis limitler onemli.

Ha, bir de, bu 'belgelenmemis limitler' sadece yeni versiyornlar icin gecerli filan da degil.. bunlar mazideki her versiyona aitler.
MuzAn
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MuzAn »

Kuri_YJ yazdı:Firebird Jim Starkey ile doğdu, doğrudur ama Jim Starkey öldüğünde Firebird bitecek mi sizce? Yada yapılan yazılımlar biz firmadan ayrıldığımızda biter mi sizce?
Hayir, tabii ki boyle bir genelleme yapilamaz. Fakat Firebird projesinin bayagi enteresan farkliliklari var.

Jim Starkey proje mimari idi. Karisi Helen de hem kullanici destegi veriyordu, hem dokumantasyon ve diger islerle ugrasiyordu. Hala daha bu isleri yapiyor. Ayrica, bir kisi daha, Paul'du galiba NetfraStracture'da calisiyor (Jim'in sirketi).

Simdi... Jim gidince digerlerinin ne kadar daha devam edecegini ben de merak eder oluyorum tabii ki..
Kuri_YJ yazdı:Ben bu şekilde düşünmüyorum FB bir projedir ve projenin elemanları değişir, haaa eski kurallar yenilerle bereber değişebilir bu da bir sonuç ama benim de izlediğim kadarı ile FB çok iyi yolda ilerliyor ve ayrıca sponsorsuz oluşu daha da iyi bir özellik diye düşünüyorum. Open Source ruhunu kaybettirmeyecektir en azından.
Siz benden cok daha iyimser bakiyorsunuz. Jim gideli beri FB Architect'te toplam 10 mesaj ya var ya yok..

Sponsorluk meselesine gelince... Jim'in Vulcan'i (Sun tarafindan?) sponsor edilerek yazdigini biliyorsunuz degil mi?..
Kuri_YJ yazdı:Ayrıca Versiyon yetiştirme kaygıları olmadığından daha da rahat bir geliştirme imkanı doğuracaktır. Kimseye yetişmek gibi bir derdi de yok. :)

Ticari kaygı devreye girdiğinde sorunlar da beraberinde patlak veriyor.
Sahiplik, aidiyet filan demiyorum; ama, developer denen mahluk sadece su ve hava ile pek yasayamiyor.. bunlarin bir yerlerden maas almasi lazim. Bu tur acidan sorun var...
Verdiğiniz BUG'lar zaten Developer Listelerini takip edenlerce bilinmekte. ayrıca bizler de bazı BUG bildirimlerinde bulunuyoruz. Hatasız kul olmaz, önemli olan hataların sıklığı ve büyüklüğü.

Ayrıca kalkıp da kimsenin, özellikler listesine, aha işte bunlar da BUG'larımız dediğini ne duydum ne de gördüm :)
Ben bunlari bir bugzillada filan goremedim. Gorsem bile bir arada hic gormus degilim. Ayrica, bunlar birer bug da degil. Undocumented limit ;-)

Neyse.. Yukarida da dedigim uzere: Benim gayem bir kayikci kavgasi degil --siz ve diger arkadaslarimizi tenzih ederim.
Hakan Can
Üye

Mesaj gönderen Hakan Can »

2) Delphi ile olsun istiyorsaniz, ticari amaclarla kullanacaksaniz --yani parayla alacaksaniz-- MexusDB ( http://www.nexusdb.com ). Su anda Delphi'de bundan daha iyisi yok. MS SQL'den filan da iyi sayilir. Ve, ayrica da hizli. Su andaki surumu 2.0x iyi, ama, full-text search istiyorsaniz bunu v3.x getirecek.
Eğer burada yanlışlıkla MS SQL yazmadıysan, arkadaş kusura bakma ama iyi sallıyorsun. Bari Oracle deseydin de son noktayı koysaydın. Biz de hiç FireBird'le falan uğraşmadan bastırıp 30 bin doları Oracle'a başlasaydık. Biz nexus'u paradox yerine kullansak mı diye düşünüyorduk. Sen galiba nexsusdb sitesinde yazılanlara bakarak yazdın bu yazıyı.

Yani benim anlamadığım (aslında gayet iyi anlıyorum); şu an çalıştığım firmada satılan bir program için firmanın pazarlama elemanları belki 3-4 bin firma ile görüştüler. Pogram VT olarak FireBird kullanıyordu. Çoğu firmada bilgi işlemciler FireBird deyince "o da ne ki" diyorlardı, küçümsüyorlardı. Çoğunluk MS SQL veya Oracle olursa alırız diyorlardı. Artık gına geldi biz de en çok tercih edilen MS SQL'e geçtik. Şimdi ufak bir yüzde "niye Oracle değil" diyor ama MS SQL deyince fazla da üstelemiyorlar. Şu an bu programı 20'den fazla şirket kullanıyor (şirket derken bunların neredeyse tamamı ilk 500'de hatta bir kaçı da ilk 10'da olan devasa şirketler). Ve neredeyse bunların tamamında başlangıçta FireBird kullanıldı ve gayet de başarılıydı. Tabi VT de 1200 civarında tablodan oluşan hatrı sayılır bir VT.

Sonuç olarak bu 3-4 bin firmadan hiçbiri "VT'niz niye PostgreSQL değil" veya "VT'niz niye NexusDB değil" diye sormadılar.

Gerçi tabi bu bilgi işlemciler genelde cahil insanlar. Çoğu bilgisayar mühendisi yani anlamazlar bu işten. Hele hele içlerinde bir kısmı Boğaziçi, ODTÜ vs. yi binde bire girerek kazanmış ve bitirmiş kafası hiç basmayan insanlar. İyi de arkadaş yüzde üçünü yüzde beşini anlarız da tamamı da mı anlamaz bu işten.
MuzAn
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MuzAn »

Hakan Can yazdı:
2) Delphi ile olsun istiyorsaniz, ticari amaclarla kullanacaksaniz --yani parayla alacaksaniz-- MexusDB (
MS SQL'den filan da iyi sayilir. Ve, ayrica da hizli.
Eğer burada yanlışlıkla MS SQL yazmadıysan, arkadaş kusura bakma ama iyi sallıyorsun. Bari Oracle deseydin de son noktayı koysaydın. Biz de hiç FireBird'le falan uğraşmadan bastırıp 30 bin doları Oracle'a başlasaydık. Biz nexus'u paradox yerine kullansak mı diye düşünüyorduk. Sen galiba nexsusdb sitesinde yazılanlara bakarak yazdın bu yazıyı.
Yok, sallamiyorum :-) Kendi bunyesinde gelistirmek dahil, disaridan proje alan IT'ciler de yabancim degil. Onlarin endisesini de anliyorum.

Bir kismi, gerektiginde parayi vererek istedigi hizmeti alabilmek icin, acik kaynak filan bile istemiyor. Isler aksi gittigi zaman bogazina sarilacagi bir muhatap bulabilmek icin...

Bir kismi da, VT filan gibi seylerle pek kafayi yormak bile istemiyor. O yuzden bilinen markalari daha iyi saniyor. ("Kimse IBM aldigi icin isinden olmadi" psikozu yani).

Kiminin elinde de zaten belli bir favori VT var --su veya bu sebeple--, ve yeni bir sey ogrenmek, ya da onun admin'iyle ugrasmak istemiyor.

Butun bunlarin hepsi, yerine gore, gecerli sebepler.
Hakan Can yazdı:Yani benim anlamadığım (aslında gayet iyi anlıyorum); şu an çalıştığım firmada satılan bir program için firmanın pazarlama elemanları belki 3-4 bin firma ile görüştüler. Pogram VT olarak FireBird kullanıyordu. Çoğu firmada bilgi işlemciler FireBird deyince "o da ne ki" diyorlardı, küçümsüyorlardı. Çoğunluk MS SQL veya Oracle olursa alırız diyorlardı. Artık gına geldi biz de en çok tercih edilen MS SQL'e geçtik. Şimdi ufak bir yüzde "niye Oracle değil" diyor ama MS SQL deyince fazla da üstelemiyorlar. Şu an bu programı 20'den fazla şirket kullanıyor (şirket derken bunların neredeyse tamamı ilk 500'de hatta bir kaçı da ilk 10'da olan devasa şirketler). Ve neredeyse bunların tamamında başlangıçta FireBird kullanıldı ve gayet de başarılıydı. Tabi VT de 1200 civarında tablodan oluşan hatrı sayılır bir VT.

Sonuç olarak bu 3-4 bin firmadan hiçbiri "VT'niz niye PostgreSQL değil" veya "VT'niz niye NexusDB değil" diye sormadılar.
Hic IT departmaninda gorev yaptiniz mi? Bahsettiginiz o ilk 500'den ( < 200) birinin IT departmani da bana bagli calisiyor. [Profosyonel bir yazilimci degilim]

IT'deki arkadaslarin oncelikleri, bin tanenin arasindan bir adet uygulamayi optimize edip bunu hizli calistirmak degil ki.. Butun sistemin tutarli hizmet vermesinden sorumlular. Dolayisi ile, MS SQL veya Oracle istemelerini anlayisla karsiliyorum. [Ama, bana boyle bir teklifle geldiklerinde de zilgiti yerler ;-) ]
Hakan Can yazdı:Gerçi tabi bu bilgi işlemciler genelde cahil insanlar. Çoğu bilgisayar mühendisi yani anlamazlar bu işten. Hele hele içlerinde bir kısmı Boğaziçi, ODTÜ vs. yi binde bire girerek kazanmış ve bitirmiş kafası hiç basmayan insanlar. İyi de arkadaş yüzde üçünü yüzde beşini anlarız da tamamı da mı anlamaz bu işten.
Cahillikle pek alakasi yok. Ister ODTU isterse de MIT mezunu olsun, butun profosyoneller kendi baktigi yerden sorunlari minimize etmek icin ugrasirlar...

IT'cilerin optimizasyonu da, bilinen isimlerle yola cikmaktir..

Olur ya, danismanin birisi geldiginde yapilan secimi sorgular.. yonetime derdini anlatmakla ugrasmak yerine (ki, cogu zaman yonetimden kimse bu konular hakkinda suzme cahildir), danismanin laf etmeyecegini bildigi bir markayi satin alir.

Mesela, o yuzden, cogu gider avuc dolusu parayi Cisco'ya verirler. Halbuki, Huawe ( http://www.huawei.com ) de, baska markalar da pekala ayni isi yapabilir..

Bu arada, NexusDB dahil, bu forumda anketi yapilan butun VT'leri su veya bu zaman kullanmis oldugumu ekleyeyim. NexusDB'yi de taa TurboPower'in topu atttigi gunlerden beri.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

MuzAn yazdı:Bir kismi, gerektiginde parayi vererek istedigi hizmeti alabilmek icin, acik kaynak filan bile istemiyor. Isler aksi gittigi zaman bogazina sarilacagi bir muhatap bulabilmek icin..
İşte ben bu kısmı hiç anlayamıyorum. Boğazına sarılmak falan yok arkadaşlar. Yok öyle birşey. İsterseniz deneyin. Yazılımı kurarken okumadan geçtiğiniz sözleşmede herşey açık ve nettir. :)

Microsoft size veriniz kayboldu, VT'niz bug yüzünden patladı vs. gibi nedenlerle kesinlikle yardım etmez. Keza Oracle vs de öyle. Karşısında muhatap bulma olayı da bir yanılsama. Tamam MS-SQL de bir bug keşfettiniz. Bunu da Microsoft'u arayarak binbir telefon görüşmesi ile bildirdiniz. Ne yapacaklar zannediyorsunuz? Belki seneye çıkacak olan ilk service pack de düzeltilir. :D
MuzAn
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MuzAn »

coderlord yazdı:
MuzAn yazdı:Bir kismi, gerektiginde parayi vererek istedigi hizmeti alabilmek icin, acik kaynak filan bile istemiyor. Isler aksi gittigi zaman bogazina sarilacagi bir muhatap bulabilmek icin..
İşte ben bu kısmı hiç anlayamıyorum. Boğazına sarılmak falan yok arkadaşlar. Yok öyle birşey. İsterseniz deneyin. Yazılımı kurarken okumadan geçtiğiniz sözleşmede herşey açık ve nettir. :)

Microsoft size veriniz kayboldu, VT'niz bug yüzünden patladı vs. gibi nedenlerle kesinlikle yardım etmez. Keza Oracle vs de öyle. Karşısında muhatap bulma olayı da bir yanılsama. Tamam MS-SQL de bir bug keşfettiniz. Bunu da Microsoft'u arayarak binbir telefon görüşmesi ile bildirdiniz. Ne yapacaklar zannediyorsunuz? Belki seneye çıkacak olan ilk service pack de düzeltilir. :D
Dedikleriniz dogru. Ama, meseleye bir teknik adam olarak bakiyorsunuz galiba. Halbuki, sirket-ici (departman-ici ve departmanlar-arasi) bakarsaniz, mesele biraz daha aydinlanabilir:

Diyelim ki, siz, 4-5 sifirli bedeller odemek yerine, ayni isi pekala yapabilecek bir seyi bedavaya kurdunuz... Birincisi, bunun icin kimse size aferin filan pek demez --cunku, kimse bu isten dogru durust anlamaz.

Ve, diyelim ki, bu kul-yapisi sey gun geldi coktu (alakasiz bir sebepten de olabilir). Bu zimbirtiyi kullanan departmandakilerin agzina sakiz olursunuz.

Vay efendim, yeryuzu cenneti sayilacak bir urunu almak yerine, aymazlik edip uc-bes kurusluk tasarruf icin gidip sirketin hayati cikarlarini tehlikeye atmis olursunuz --aslinda hic bir seyin pek aksadigi olmasa bile...

Halbuki, eger o mukemmel seyi alsaymissiniz bunlarin hic birisi olmayacakti(r) --bunu soyleyen de referans olarak komsusunun kizkardesinin kapicisinin bunu vaktiyle bir gazetede okudugunu soylese bile ciddiye alinir..

Bir dahaki sefere siz de akillanirsiniz. Gider en pahalisini alirsiniz. Bozulursa, soranlara, 'efendim, konuyu MS'a (Oracle'la, IBM'e, Cisco'ya vs) ilettik cevap bekliyoruz' der; daha olmazsa, gonderdiginiz emailin, faksin bir kopyasini ilgililere kopyalarsiniz.. ve rahat edersiniz.

Meselenin hic cozulup cozulmeyecegi filan da sizi ilgilendirmez artik :-) Cok israr ederlerse, onlarin onune bir EULA firlatirsiniz; cogunlugu satinalma sirasinda bir seylerin altina imza atmis olan bu muhataplarinizi o kolayca susturur..

Buyuk sirket siyasetine hosgeldiniz ;-)

Butun mesele, kabahati kimin uzerine atabileceginizdir cunku..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bunları daha önce forumda konuşmuştuk. Söylediklerinizin neredeyse aynısını söylemişim. :) Benim anlam veremediğim söylediğiniz "muhatap bulma" meselesiydi.

Muhatap bulmak yerine, suçu atabileceğimiz biri desek daha doğru galiba. ;) Patronlar komik varlıklar. :D

Görüşürüz.
Orcun
Üye

Mesaj gönderen Orcun »

O zaman size MSSQL veya Oracle verelim baya bin dolara ? :)

Firebird ufak i$ler icin yeterli bir veritabani. Turkiyede yeni yeni yukselen akinsoft bile octopus yaziliminda firebird kullaniyor ve ben daha bir sorun ya$amadim FB ile. Kucuk isleri ele almak icin ideal. Ama bahsettiginiz Limitler icin biraz (enterprise) cozumler gerekiyor.

$uyu olsun, buyu olsun, bunuda yapsin diyorsaniz sizi Oracle veya Microsoft yanina almamiz gerek.

$ahsimca FB tarti$ilamayacak kadar iyi bir veritabani ama hala anlamadigim, limit diye veya bugdiye kabul edilemeyen bir$eyi bu firebirdin. Neen Table adi degi$tirilemiyor ? Inanin bunu garipsedim.
:)