Hakan Can yazdı:2) Delphi ile olsun istiyorsaniz, ticari amaclarla kullanacaksaniz --yani parayla alacaksaniz-- MexusDB (
MS SQL'den filan da iyi sayilir. Ve, ayrica da hizli.
Eğer burada yanlışlıkla MS SQL yazmadıysan, arkadaş kusura bakma ama iyi sallıyorsun. Bari Oracle deseydin de son noktayı koysaydın. Biz de hiç FireBird'le falan uğraşmadan bastırıp 30 bin doları Oracle'a başlasaydık. Biz nexus'u paradox yerine kullansak mı diye düşünüyorduk. Sen galiba nexsusdb sitesinde yazılanlara bakarak yazdın bu yazıyı.
Yok, sallamiyorum

Kendi bunyesinde gelistirmek dahil, disaridan proje alan IT'ciler de yabancim degil. Onlarin endisesini de anliyorum.
Bir kismi, gerektiginde parayi vererek istedigi hizmeti alabilmek icin, acik kaynak filan bile istemiyor. Isler aksi gittigi zaman bogazina sarilacagi bir muhatap bulabilmek icin...
Bir kismi da, VT filan gibi seylerle pek kafayi yormak bile istemiyor. O yuzden bilinen markalari daha iyi saniyor. ("Kimse IBM aldigi icin isinden olmadi" psikozu yani).
Kiminin elinde de zaten belli bir favori VT var --su veya bu sebeple--, ve yeni bir sey ogrenmek, ya da onun admin'iyle ugrasmak istemiyor.
Butun bunlarin hepsi, yerine gore, gecerli sebepler.
Hakan Can yazdı:Yani benim anlamadığım (aslında gayet iyi anlıyorum); şu an çalıştığım firmada satılan bir program için firmanın pazarlama elemanları belki 3-4 bin firma ile görüştüler. Pogram VT olarak FireBird kullanıyordu. Çoğu firmada bilgi işlemciler FireBird deyince "o da ne ki" diyorlardı, küçümsüyorlardı. Çoğunluk MS SQL veya Oracle olursa alırız diyorlardı. Artık gına geldi biz de en çok tercih edilen MS SQL'e geçtik. Şimdi ufak bir yüzde "niye Oracle değil" diyor ama MS SQL deyince fazla da üstelemiyorlar. Şu an bu programı 20'den fazla şirket kullanıyor (şirket derken bunların neredeyse tamamı ilk 500'de hatta bir kaçı da ilk 10'da olan devasa şirketler). Ve neredeyse bunların tamamında başlangıçta FireBird kullanıldı ve gayet de başarılıydı. Tabi VT de 1200 civarında tablodan oluşan hatrı sayılır bir VT.
Sonuç olarak bu 3-4 bin firmadan hiçbiri "VT'niz niye PostgreSQL değil" veya "VT'niz niye NexusDB değil" diye sormadılar.
Hic IT departmaninda gorev yaptiniz mi? Bahsettiginiz o ilk 500'den ( < 200) birinin IT departmani da bana bagli calisiyor. [Profosyonel bir yazilimci degilim]
IT'deki arkadaslarin oncelikleri, bin tanenin arasindan bir adet uygulamayi optimize edip bunu hizli calistirmak degil ki.. Butun sistemin tutarli hizmet vermesinden sorumlular. Dolayisi ile, MS SQL veya Oracle istemelerini anlayisla karsiliyorum. [Ama, bana boyle bir teklifle geldiklerinde de zilgiti yerler

]
Hakan Can yazdı:Gerçi tabi bu bilgi işlemciler genelde cahil insanlar. Çoğu bilgisayar mühendisi yani anlamazlar bu işten. Hele hele içlerinde bir kısmı Boğaziçi, ODTÜ vs. yi binde bire girerek kazanmış ve bitirmiş kafası hiç basmayan insanlar. İyi de arkadaş yüzde üçünü yüzde beşini anlarız da tamamı da mı anlamaz bu işten.
Cahillikle pek alakasi yok. Ister ODTU isterse de MIT mezunu olsun, butun profosyoneller kendi baktigi yerden sorunlari minimize etmek icin ugrasirlar...
IT'cilerin optimizasyonu da, bilinen isimlerle yola cikmaktir..
Olur ya, danismanin birisi geldiginde yapilan secimi sorgular.. yonetime derdini anlatmakla ugrasmak yerine (ki, cogu zaman yonetimden kimse bu konular hakkinda suzme cahildir), danismanin laf etmeyecegini bildigi bir markayi satin alir.
Mesela, o yuzden, cogu gider avuc dolusu parayi Cisco'ya verirler. Halbuki, Huawe (
http://www.huawei.com ) de, baska markalar da pekala ayni isi yapabilir..
Bu arada, NexusDB dahil, bu forumda anketi yapilan butun VT'leri su veya bu zaman kullanmis oldugumu ekleyeyim. NexusDB'yi de taa TurboPower'in topu atttigi gunlerden beri.