Burada çoğumuz belki de elimiz mahküm olayından M$'un ürünlerini kullanıyoruz fakat hangi ürününün rakipleri arasında mükemmel olduğundan kullanıldığını/tercih edildiğini gösterebilirsiniz

Anladığım kadarı ile onca reklam ve özellik seni ikna edememişNetZero yazdı:...
Ama yeni yazmaya basladigimiz projemizde kesinlikle FireBird kullanacagim..Buna supheniz olmasin...Bedava olmasi ve linux ustunde calismasi ve sizlerin test leri benim icin cok onemli...Zaten uzunca bir sure Mysql + linux ikilisini kullanan ben icin cok degerli ozellikleri barindiran FireBird u yanaklarindan opuyorum...
Şimdi CLR ile Nasıl oluyor da, araya katmanlar koymasına rağmen %35NetZero yazdı:s.a
Nitekim herseyi bir yana birak , CLR procedure , CLR Trigger ,XML destegi ,HTTP end point destegi ve en onemlisi ki bana gore back compability den odun vermeden % 35 lere varan performans arttirimina gitmesi benim icin cezbedici sebepler olmustur..
Böyle bir olay maalesef yok, tanıtımda da bunun üstüne baa basa sorduk ve olmadığı ortaya çıktı. Benb burda biraz daha detay vereyim. 3 Tane sunucu alıyorsunuz bu iş için, 1 tanesini primary, 2. secondary ve 3.'sünü de witness olarak ayarlıyorsunuz, aralarında P server işi yaprken S Server onu talip ediyor. Ola ki, P server düşerse, devreye W'server'ın uyarısı ile S server'ı giriyor. Fakat bu arada bütün connectionlarınız aşşağı inmiş oluyor. Programlardan çıkıp girmek gerekiyor. !!!!! Nasıl kesintisiz anlamadım?NetZero yazdı: 1.Database mirroring : client lariniz aktif olarak kullandigi sunucuda meydana gelebilecek herhangi bir sorunda online streaming in yapildigi diger sunucu yuku sirtina alarak isi kesintisiz olarak devam ettirebiliyor..
Oracle'da ne zamandan beri var bu özellik2.online restore : kullancilar sisteme bagli iken bile baska bir backup dan geri yuklemeye yapilabiliyor,ve bu geri alinmakta olan veriler kullanim disi kaliyor.ve bu islem sirasinda veritabanin geri kalan kismi kullanilabilir durumda oluyor..
Bu da M$'ın en büyük ayıplarından biridir, Sene 2006 hala Re-Index mi yapıcaz yaaaaa..... Bu nasıl RDBMS???? Clipper'dan Paradox'an ne farkım kaldı bu konuda? Bari onlar daha hızlıydı !!!!!! (Kendi klasmanlarında)3.online index restoring : sistem aktifken bile indexleri yenileyebiliyor veya DDL dedigimiz Sql Command lerini icra edebiliyoruz..bilmiyorum nasil yaptigini ama yapiyor..Bizzat test ettim..Hiç sorun cikarmadi..yaklasik 4.5 milyon kayit.
DBWorkbench, TOAD, EMS vs. bunlar incelenmeli, denenmeli ve sonra karar verilmeli derim. M$'ın management studiosunda temelde Query Analyzer ve Enterprise manager2i bir araya getirmiş birkaç özellik daha ekleyip (yaldızlayıp, pullayıp getirmişler). Bu saydığım ürünlerin bir çoğu m$'ı da destekliyor4.Management studio : Kurup denemenizde fayda var arkadaslar..Cok basarili bir ide ye sahip kanimca..All in one modunda bir urun yapmislar..
Bu da bir diğer ayıbı5.ozel baglanti modu : bu ozellik sunucunuz kilitlendiginde sizin icin ozel bir giris kapisi..Problemi ortadan kaldirabilmeniz icin ozel bir baglanti sagliyor admine..Ordan kilitlenmeye neden olacak problemi bulup o process i kill edebiliyormusuz (denemedim)
Firebird'ü geçin şimdi bu işte Oracle olayı bitirmöiş hemde 2003'lerde ben öğrendim6.yine firebird de de olan snapshot ozelligi..
Bunlar M$'ın işkencelerinin hafifletilmesinden öte bir şey değildi, hala yeni bir şey yok !!!!!!!bu saydiklarim kanimca DB ADMIN lere hitap eden kolayliklardi biz yazilimcilar icinse simdi sayacagim maddeler sizi bilmem ama benim icin inanilmaz SlKl ozellikler barindiyor..
Firebirdde, DLL'ler ile istediğiniz UDF'i hazırlyorsunuz ve her yeri,nde kullanabiliyorsunuz M$'daki gibi değil. Ayrıca, Java dahil C, C++ ve .Net ile de yazabiliyorsunuz. Bu da yeni değil !!!!! Oracle ise Java'da veriyor bu özelliği. Firebird C/C++, Java ve .Net'de veriyor bu özellikleri1. .NET framework 2.0 destegi.. user defined functions , aggregate ..
Bunu seminerlerde anlata anlata bitiremediler2. XML (xpath , xquery)
Bir fonksiyon birden fazla yanıt döndürüyor ise, burada mantık tartışılır !!!! Bu kimin nerede işine yarayacak bilemiyorum !!!! Bunu nerede kullanabiliriz ???? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu bunu da anlamadım !!! Bu özellik bana biraz garip geldi. Bir yere koyamadım !!! Sen kullandıysan beni bi aydınlat, nerde kullanabilirim ne işime yarar bu? Bana biraz Kamyon Lastiği Indirimi gibi geldi. Hani alışverişe gidersin, işine yaramaz ama indirim var diye Kamyon Lastiği alır gelirsin ona benzettimdoğrusu3.ado.net 2.0 için coklu aktif sonuc kumesi.. Dataset icine alinan bir den fazla result set den bahsediyorum..
Burda esas bastırması gereken şeyler dururken kalkıp seminerde Xpath, Xquery gibi bu DB mantıkları için gereksiz denilebilecek şeyleri bahsedeceklerine bunu bahsetmelilerdi. Bence burda güzel şeyler var ama T-SQL için. PL-SQL ile karşılaştırmaya girmeyin çok zayıf kalır4.TSQL deki guncellemeler.. (PIVOT,APPLY vs.)
Hmmm Transaction'lardaki halt etmelerini gidermeye çalışıyorlar. Doğrudur5.Sql Service Broker.. ki bence en guzel ozelliklerinden biri .. bu 2000 de de vardi. Cok daha stabil ve gelisitirilmis duzeyde su an..eger ciddi anlamda bir pipe ve transaction yogunlugu soz konusu ise asenkron is bolumlendirmesinde bulunmaz nimet..
İşte zurnanın Fıyt dediği yerlerden biri de burası. Arkadaşlar, DB Server DB Server'dır, İsviçre çakısı değil !!!!! İsviçre çakısı, iyidir güzeldir ama zorlamıcaksın yoksa elinde kalır. Bu da öyle !!!! Sorundan başka bir şey getirmez inancındayım. Ayrıca, kullanılmayacak bir sürü şey için neden sistem kaynaklarımı harcayayım!!!!! Ben DB Server arıyorum, herbişeyci değil !!!! HErbişeyi yapayım derseniz, hiç bir şeyi düzgün yapamazsınız !!!! M$ DB'deki basiretsizliğini bu tür şeylerle örtmeye çalışıyor. Ama ne yazık ki, yorgan kısa, nerden çekse öbür taraf illa ki patlıyor6.notification services.. ornegin 100 id sine sahip mal in stok da ki durumu kritik seviyede mi .. yaziyorsun bir trigger daha sonra call ediyorsun assembly ini .. Bu daha onceden regist ettigin assembly de tanimli web servisinden istersen SMS atiyor istersen mail ya da baska bir sey..yok ben disari cikmadan sadece satinalmayi haberdar edeyim diyorsan POP3 ayari yapmadan sunucuya entegre bir sekilde sistemin mail atmasini saglayabiliyorsun..
Kabus sevmem !!!!!!!7.Herhangi bir baska layer i a ihtiyac duymadan yukarida daha oncede anlattigim gibi Sql Server 2005 i HTTP dinleyicisi yaparak SOA gelistirebiliyoruz...Hayal Edin..
Buna Pazarlama zekası denir, göz boyayarak iş yapmaya çalışmak demektir. Ben sanmıyorum k, bugün Oracle'ı veya FB'yi adam gibi kullanan biri, başını ağrıtmak için M$-SQL'e geçiş yapsın!!!!! Bu kadar reklama bu kadar pompalamaya bu kadar ön plana çıkarılmasına rağmen senelerdir nasıl hala Payı %11 olur? Oracle'ı düşün madem. Adamlar nerdeyse hiç reklamsız bu kadar satıyorlar ve onu tercih edenlerde öyle laylay lom firmalar değil . Adam gibi kalın firmalar !!!!! M$ bile gözünün yemediği yerde başka ürünleri kullanıyor8.dahili reporting services..isteyenlere gecende video olarak cektigimiz bir sunu var onu gonderebilirim..Entegre stabil ve hizli..
...
is zekasina hic girmeyecegim.. Bence bu alanda su anda rakipsiz..Oracle in % 38 lik dunya pazari lideri oldugu herkesce bilinen gercek..MS buraya gozunu dikmis durumda..Su anda MS in pazar payi Sadece % 11 .. Bunlar benim degil Gartner in gozlemleri..Ama oracle da OLAP ve OLTP kavramlari ne kullanilabilirlik ne de manage edilebilirlik anlaminda yok denecek kadar az..ayrica yukon u kuracak olursaniz kendi UML leriniz olusturmaniz icin Visual Studio 2005 inde sisteme kuruldugunu ve veri madenciligi adina yapacaginiz her processi ayrica bir proje olarak saklayip kolayca kontrol etmenizi sagladigini farkedeceksiniz..
Entegre cozumler konusunda microsoft cok akilli calismis dogrusu...
Before Trigger ile Insted Of Trigger'ı karşılaştırmayın ve karıştırmayın, o sadece Sinema perdesindeki bir ışık hüzmesi (Instead Of Trigger'ı) Neden Kulağımı öyle böyle dolandırıp göstereyim ki???? Hala yapamamışlar demk ki. OLD, NEW vs. Bunlar Adam gibi DB'lerde Before Trigger veya Single Row, Multi Row Update tetiklenmesi ayarlanabiliyor ve yapılabiliyor. Ama M$ hala becerememiş. Teknolojinin nersinde? Birileri bunlara ters yöne gidiyorlar diye uyarması lazımbefore tigger i Firebird de gordum .. Hosuma gitti..Ama gerek Oracle da gerek se MsSql de buna ihtiyac duymadim.. Tam olarak anlamini karsilamasa da instead of trigger kullanimi Ms de var. Ama dedigim gibi ihtiyacim olmadi..DDL triggeri var bu arada.. bu da en basit olarak aciklarsak database objelerinin silinmesini engelleme amacli.. Cok yararli..
Burada bir düzeltme yapayım, bu özellik, Oracle'da da var. Ayrıca seçimlik, ister Multi Row ister Single Row siz seçiyorsunuz.Bildigim ve arastirdigim kadariyle hala multi row. bu sanirim sadece MS e ozel.. Diger tum rdms lerde for each row ..
Bir şeyi almak için bu kadar eziyet yapılır mı insan evladına !!!!! Bir değeri öğrenmek için, önce Declare satırlarında değişkenleri tanımlıyorsun, sonra SELECT vs.vs FROM INSERTED deyp alıyorsun sonra kontrol ediyorsun. Eziyet eziyet eziyet....."new ve old yerine biliyorsun ki deleted ve inserted.. var...ama kesinlikle gelmesini isterdim... old ve new daha kulanisli..
Kesinlikle, gerçekleri göstermek maksadıyla yazıyorum. Tek taraflı olarak incelemiyorum. Söylenen ile yapılanlar bunlar !!!!.niyetinin iyi oldugunu biliyorum...
Teknolojik olarak kesinlikle KATILMIYORUM !!!!! Tersine 5 sene öncesinde yapılmaışları yarım yamalak yapıtık diye ortaya çıkıyorlar. Ki bunu da yine M$'ın kendisinden söyeleyecğim.Sql Server 2005 bence teknolojik anlamda entegrasyon acisindan ciddi guzellikler iceriyor..
SOA on planda.. ve ayrica cok stabil..Kesinlikle eski Sql Server 2000 yok..
Ama yeni yazmaya basladigimiz projemizde kesinlikle FireBird kullanacagim..Buna supheniz olmasin...Bedava olmasi ve linux ustunde calismasi ve sizlerin test leri benim icin cok onemli...Zaten uzunca bir sure Mysql + linux ikilisini kullanan ben icin cok degerli ozellikleri barindiran FireBird u yanaklarindan opuyorum...
herkese iyi bayramlar..
Eralp
not : cok hizlica yazdim..Kelime hatam olursa affedin..
Hocam şimdi anlıyorum neden bu kadar sigara içtiklerini ve kendilerini parasını kendileri verdikleri katile zehirletmek istediklerini.. ve VT için bilinçli bir seçim yapmazsan sonu duman altında sürünme olur..Terminator yazdı:..
Milyarlarca insanın kendilerini zehirlemek için bile ayda 100 YTL den fazla harcama yapmaktan zevk aldığı bir dünyada idealizmin ya da fanatizmin anlamı yok. milyarlarca insan içiyorsa sigaranın mantıksız olduğunu kimseye anlatamazsınız. Devir pazarlama, kandırma, aldatma, bağımlı tutma vs devri.
simdi sole aciklayayim..Her resultset icin connection acip datayi get ettikten sonra o connection i close etmen gerekir..performans acisindan..Connection open yapmak maliyetli bir istir CLR icin..Simdi senin hic degismeyen 2 tablon olsun Il ve ilce gibi.. bu 2 table i bu sekilde 1 seferde alip client da isleyebilirsin..Obur turlu her request icin ayri ayri server a gidip gelinecekti...Bir fonksiyon birden fazla yanıt döndürüyor ise, burada mantık tartışılır !!!! Bu kimin nerede işine yarayacak bilemiyorum !!!! Bunu nerede kullanabiliriz ???? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu bunu da anlamadım !!! Bu özellik bana biraz garip geldi. Bir yere koyamadım !!! Sen kullandıysan beni bi aydınlat, nerde kullanabilirim ne işime yarar bu? Bana biraz Kamyon Lastiği Indirimi gibi geldi. Hani alışverişe gidersin, işine yaramaz ama indirim var diye Kamyon Lastiği alır gelirsin ona benzettimdoğrusu
Bir özellikten bahsediyorlardı, sanırım Data Mirroring olabilir. Her neyse. Bilmem ne özelliği var !!!!!!! Süper çalışıyor, çok sağlam çalışıyor diyor. sonra altta (broşürünün altında, küçük bir yazı dikkatimizi çekiyor)
Dikkat bu özellik 2006 senesinin ortalarında konulacak bir özelliktir.
Kod: Tümünü seç
"Bu özellik TAM OLARAK HAZIRLANMIŞ ve DETAYLI OLARAK TEST EDİLMİŞTİR. Ancak SQL Server 2005 piyasaya süsüldükten sonra, 2006'nın ilk yarısında ek olarak gelecektir"...