Firebird Semineri

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Hocam FireBird'u tercih etmek için sebep çok. Boyundan büyük işler beceriyor. İnsanlar belki o yüzden fazla ciddiye almıyor :?: "Senin etin ne budun ne" diye onca işin üstesinden gelmesini FireBird'e yakıştıramıyorlar :idea: Fakat gerçekler ortada!.. Bunu insanlara anlatmak için de fazla enerji harcamaya gerek yok. Yoksa bu her kullanıcıdan bilemem şu kadar komisyon alınsa bile yapılacak iş değil :? İşini ve rahatını bilen zaten ateşkuşunu çoktaaaan keşfetmiş :lol: :lol:

Burada çoğumuz belki de elimiz mahküm olayından M$'un ürünlerini kullanıyoruz fakat hangi ürününün rakipleri arasında mükemmel olduğundan kullanıldığını/tercih edildiğini gösterebilirsiniz :?: :?: O sadece olaya hizmet yönünden değilde sadece ticari olarak baktığından, tekelcilik yapıp kurumları, birimleri, ülkeleri bağımlı hale getirip gelecek paraları garanti etmesinden başka bir şey düşünmüyor :!: En azından bildiğim gelişmeler ve benim gözümde bu böyle :!:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
NetZero
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen NetZero »

s.a

ya gozumu ms in boyadigini nerden cikardin merak ettim dogrusu ? Bu bayram napayim diye dusunurken evde actim makineleri firebird u inceleyeyim dedim..IBExpert in den tutta native API call undan event larindan linux ustune kurulumuna kadar gerceklestirip inceledim..delphiturkiye.com u severim..seminerleri cok uzun zaman once izlemistim zaten..Sonra oturdum tum entry leri okuyayim dedim..orda sanirim senin di bir arkadas memo icerikli alanlarin match edilemedigini soluyordu..bende artik edilebildigini soledim..kotu bir niyetim yoktu..bu birincisi..

ikincisi, ms fanatigi olmayi dogru bulmuyorum kesinlikle..ama 2000 surumunen sonra yeni surumu icin yaklasik 6 yil bekledi MS.bugune kadar hic bir varolan urunu icin bole bir caba harcadigini gormedim sahsen ben..Nitekim herseyi bir yana birak , CLR procedure , CLR Trigger ,XML destegi ,HTTP end point destegi ve en onemlisi ki bana gore back compability den odun vermeden % 35 lere varan performans arttirimina gitmesi benim icin cezbedici sebepler olmustur..

Sybase den alinipda sonra yuvarlama metodlarla 2000 e kadar dayanan Sql Server su anda cok farkli bir pozisyonda..Microsoft un yaklasik son 4 yildir agzindan dusurmedigi .NET in arkasinda yatan en onemli unsur bence entegrasyon..Takip ettigim ve bir kismini aktif olarak kullandigim gelistirilmis ve yeni eklenmis Yukon ozelliklerini site sakinlerinin de bilgilenmesi acisindan asagida bir kac madde ile belirteyim..
1.Database mirroring : client lariniz aktif olarak kullandigi sunucuda meydana gelebilecek herhangi bir sorunda online streaming in yapildigi diger sunucu yuku sirtina alarak isi kesintisiz olarak devam ettirebiliyor..
2.online restore : kullancilar sisteme bagli iken bile baska bir backup dan geri yuklemeye yapilabiliyor,ve bu geri alinmakta olan veriler kullanim disi kaliyor.ve bu islem sirasinda veritabanin geri kalan kismi kullanilabilir durumda oluyor..
3.online index restoring : sistem aktifken bile indexleri yenileyebiliyor veya DDL dedigimiz Sql Command lerini icra edebiliyoruz..bilmiyorum nasil yaptigini ama yapiyor..Bizzat test ettim..Hiç sorun cikarmadi..yaklasik 4.5 milyon kayit.
4.Management studio : Kurup denemenizde fayda var arkadaslar..Cok basarili bir ide ye sahip kanimca..All in one modunda bir urun yapmislar..
5.ozel baglanti modu : bu ozellik sunucunuz kilitlendiginde sizin icin ozel bir giris kapisi..Problemi ortadan kaldirabilmeniz icin ozel bir baglanti sagliyor admine..Ordan kilitlenmeye neden olacak problemi bulup o process i kill edebiliyormusuz (denemedim)
6.yine firebird de de olan snapshot ozelligi..
bu saydiklarim kanimca DB ADMIN lere hitap eden kolayliklardi biz yazilimcilar icinse simdi sayacagim maddeler sizi bilmem ama benim icin inanilmaz SlKl ozellikler barindiyor..
1. .NET framework 2.0 destegi.. user defined functions , aggregate ..
2. XML (xpath , xquery)
3.ado.net 2.0 için coklu aktif sonuc kumesi.. Dataset icine alinan bir den fazla result set den bahsediyorum..
4.TSQL deki guncellemeler.. (PIVOT,APPLY vs.)
5.Sql Service Broker.. ki bence en guzel ozelliklerinden biri .. bu 2000 de de vardi. Cok daha stabil ve gelisitirilmis duzeyde su an..eger ciddi anlamda bir pipe ve transaction yogunlugu soz konusu ise asenkron is bolumlendirmesinde bulunmaz nimet..
6.notification services.. ornegin 100 id sine sahip mal in stok da ki durumu kritik seviyede mi .. yaziyorsun bir trigger daha sonra call ediyorsun assembly ini .. Bu daha onceden regist ettigin assembly de tanimli web servisinden istersen SMS atiyor istersen mail ya da baska bir sey..yok ben disari cikmadan sadece satinalmayi haberdar edeyim diyorsan POP3 ayari yapmadan sunucuya entegre bir sekilde sistemin mail atmasini saglayabiliyorsun..
7.Herhangi bir baska layer i a ihtiyac duymadan yukarida daha oncede anlattigim gibi Sql Server 2005 i HTTP dinleyicisi yaparak SOA gelistirebiliyoruz...Hayal Edin..
8.dahili reporting services..isteyenlere gecende video olarak cektigimiz bir sunu var onu gonderebilirim..Entegre stabil ve hizli..
...
is zekasina hic girmeyecegim.. Bence bu alanda su anda rakipsiz..Oracle in % 38 lik dunya pazari lideri oldugu herkesce bilinen gercek..MS buraya gozunu dikmis durumda..Su anda MS in pazar payi Sadece % 11 .. Bunlar benim degil Gartner in gozlemleri..Ama oracle da OLAP ve OLTP kavramlari ne kullanilabilirlik ne de manage edilebilirlik anlaminda yok denecek kadar az..ayrica yukon u kuracak olursaniz kendi UML leriniz olusturmaniz icin Visual Studio 2005 inde sisteme kuruldugunu ve veri madenciligi adina yapacaginiz her processi ayrica bir proje olarak saklayip kolayca kontrol etmenizi sagladigini farkedeceksiniz..
Entegre cozumler konusunda microsoft cok akilli calismis dogrusu...

before tigger i Firebird de gordum .. Hosuma gitti..Ama gerek Oracle da gerek se MsSql de buna ihtiyac duymadim.. Tam olarak anlamini karsilamasa da instead of trigger kullanimi Ms de var. Ama dedigim gibi ihtiyacim olmadi..DDL triggeri var bu arada.. bu da en basit olarak aciklarsak database objelerinin silinmesini engelleme amacli.. Cok yararli..

Bildigim ve arastirdigim kadariyle hala multi row. bu sanirim sadece MS e ozel.. Diger tum rdms lerde for each row ..

new ve old yerine biliyorsun ki deleted ve inserted.. var...ama kesinlikle gelmesini isterdim... old ve new daha kulanisli..

niyetinin iyi oldugunu biliyorum...

Sql Server 2005 bence teknolojik anlamda entegrasyon acisindan ciddi guzellikler iceriyor..
SOA on planda.. ve ayrica cok stabil..Kesinlikle eski Sql Server 2000 yok..

Ama yeni yazmaya basladigimiz projemizde kesinlikle FireBird kullanacagim..Buna supheniz olmasin...Bedava olmasi ve linux ustunde calismasi ve sizlerin test leri benim icin cok onemli...Zaten uzunca bir sure Mysql + linux ikilisini kullanan ben icin cok degerli ozellikleri barindiran FireBird u yanaklarindan opuyorum...

herkese iyi bayramlar..

Eralp

not : cok hizlica yazdim..Kelime hatam olursa affedin..
c#

:alsana: :boks:
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

@NetZero güzel kardeşim gerçi @Kuri_YJ e hitaben yazmışsın gibime geldi ya.. bir iki laf da ben edeyim.. Yaptığın detaylı araştırma ve paylaşımın için teşekkürler.. Yazıyı okurken vitrinle içerik her zaman aynı olmaz, asıl inandırıcı olacak olan gerekli süre kullananların deneyimleridir diyecekken olay kopmuş :lol:
NetZero yazdı:...
Ama yeni yazmaya basladigimiz projemizde kesinlikle FireBird kullanacagim..Buna supheniz olmasin...Bedava olmasi ve linux ustunde calismasi ve sizlerin test leri benim icin cok onemli...Zaten uzunca bir sure Mysql + linux ikilisini kullanan ben icin cok degerli ozellikleri barindiran FireBird u yanaklarindan opuyorum...
Anladığım kadarı ile onca reklam ve özellik seni ikna edememiş :lol:
Çeşitlilik/alternatif bizim faydamıza olacak bir durumdur.. ancak ücretsiz açık kaynak kodlu ürünler ister istemez bir adım daha önde olacaklardır :!:
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Ve Aleyküm Selaaam :)

Merak etme niyetim zaten kötü olmadı, amacım gerçekleri gösterebilmek :) Güzel şeyler yazmışsın, ancak bunlar hakkında benim de belirtmek istediklerim var. İncelemelerinde genelde yazılanları (yani reklam maksatlı olanları yazmışsın) Ben de reklamın ötesinde, Recep'in dediği gibi Vitrin ile İçerik arasındaki bazı farkları anlatacağım :)

Herkesin bilgisi olsun bu konuda,

NetZero yazdı:s.a

Nitekim herseyi bir yana birak , CLR procedure , CLR Trigger ,XML destegi ,HTTP end point destegi ve en onemlisi ki bana gore back compability den odun vermeden % 35 lere varan performans arttirimina gitmesi benim icin cezbedici sebepler olmustur..
Şimdi CLR ile Nasıl oluyor da, araya katmanlar koymasına rağmen %35
daha hızlı oluyor anlamadım? Anlaşılır bir şey de değil bu !... Native'i nasıl geçer aklım almıyor. Bazı işlemlerde, Native Code derleyicilerinin kötü optimizasyonuna denk gelmiş olan kodları, CLR tabanında daha iyi derlenip optimize edilmiş ise ancak öyle geçebilir. Başka türlü Mümkün değil.

Ayrıca M$-SQL 2000 ile M$-SQL2005 arasındaki hız farkını ve performansı M$'ın Regional Directorlerine, M$-2005 Seminerinde bizzat sordum ve sakın karşılaştırmayın çok yavaş orası kesin dediler. Buna rağmen nasıl oluyor da %35 performans arttırmış anlamıyorum. Bunu da söyleyenler M$'cılar, senin söylediğini de söyleyenler M$'cılar. Ayrıca, belkide belli bir noktada bu performansı yakalamışlardır da onu yazmışlardır. (Alt tarafta yazılı italik küçük fontlu yazılara dikkat ettiniz mi?
NetZero yazdı: 1.Database mirroring : client lariniz aktif olarak kullandigi sunucuda meydana gelebilecek herhangi bir sorunda online streaming in yapildigi diger sunucu yuku sirtina alarak isi kesintisiz olarak devam ettirebiliyor..
Böyle bir olay maalesef yok, tanıtımda da bunun üstüne baa basa sorduk ve olmadığı ortaya çıktı. Benb burda biraz daha detay vereyim. 3 Tane sunucu alıyorsunuz bu iş için, 1 tanesini primary, 2. secondary ve 3.'sünü de witness olarak ayarlıyorsunuz, aralarında P server işi yaprken S Server onu talip ediyor. Ola ki, P server düşerse, devreye W'server'ın uyarısı ile S server'ı giriyor. Fakat bu arada bütün connectionlarınız aşşağı inmiş oluyor. Programlardan çıkıp girmek gerekiyor. !!!!! Nasıl kesintisiz anlamadım?
Ayrıca P Server çalışırken, W Server göçerse, ve ardından P Server göçerse, S Server'ı olayların farkında olmadığı iin öylesine ortalıkta duruyor. Devreye girmiyor. Nerde kesintisizlik? Zaten Kesintisizliktenbenim anladığım, Oracle'daki gibi olur. Redunded RAC ve Full Kesintisiz. Bir tek Allah kesebilir onların Kesintisizliğini. Hem de online geçişler yaşarsınız ve kullanıcılar hiç anlamazlar ne olduğunu, Onlar sadece işlerine devam ederler. Ola ki Oracle'da RAC & GRID Kurmuşsanız herhangi bir server'ın aşşağı inmesi hiç bir şekilde kullanıcıları bölmez, connectionları da kırılmaz.

Burda M$ resmen kafa bulandırıp, insanlara güzel bir şey yapmış imajı yapıyor. Ayrıca bunları ben söylemiyorum, M$ kendisi söylüyor. Bu söylediklerim seminerde konuştuklarımız ve sorulan sorulardan sonra ortaya çıkan son durumdur. Zaten böyle olduğunu duyunca herkes isyan etti seminerde.
2.online restore : kullancilar sisteme bagli iken bile baska bir backup dan geri yuklemeye yapilabiliyor,ve bu geri alinmakta olan veriler kullanim disi kaliyor.ve bu islem sirasinda veritabanin geri kalan kismi kullanilabilir durumda oluyor..
Oracle'da ne zamandan beri var bu özellik :) Yeni bir şey değil.
3.online index restoring : sistem aktifken bile indexleri yenileyebiliyor veya DDL dedigimiz Sql Command lerini icra edebiliyoruz..bilmiyorum nasil yaptigini ama yapiyor..Bizzat test ettim..Hiç sorun cikarmadi..yaklasik 4.5 milyon kayit.
Bu da M$'ın en büyük ayıplarından biridir, Sene 2006 hala Re-Index mi yapıcaz yaaaaa..... Bu nasıl RDBMS???? Clipper'dan Paradox'an ne farkım kaldı bu konuda? Bari onlar daha hızlıydı !!!!!! (Kendi klasmanlarında)
Bu özellik gerçekten EN BÜYÜK AYIP sırasında 1. Sırada oturuyor benim gözümde.
4.Management studio : Kurup denemenizde fayda var arkadaslar..Cok basarili bir ide ye sahip kanimca..All in one modunda bir urun yapmislar..
DBWorkbench, TOAD, EMS vs. bunlar incelenmeli, denenmeli ve sonra karar verilmeli derim. M$'ın management studiosunda temelde Query Analyzer ve Enterprise manager2i bir araya getirmiş birkaç özellik daha ekleyip (yaldızlayıp, pullayıp getirmişler). Bu saydığım ürünlerin bir çoğu m$'ı da destekliyor :) Ben onları tercih ediyorum genelde :) Tabi onların yanında, MySQL, Firebird, Interbase, Oracle vs. vs.'yi de destekliyorlar. All In Really One :) Bu özellik de geç kalınmış bir şey !!!
5.ozel baglanti modu : bu ozellik sunucunuz kilitlendiginde sizin icin ozel bir giris kapisi..Problemi ortadan kaldirabilmeniz icin ozel bir baglanti sagliyor admine..Ordan kilitlenmeye neden olacak problemi bulup o process i kill edebiliyormusuz (denemedim)
Bu da bir diğer ayıbı :) Eh şimdi, sen DB Server2ı kalıkıp HTTP sunuculuğu, efendim Report servises efendim yok .net (Freeman'ın deyimiyle Zırt Net) özellikleri koyarsan Sistemin ikidebir Crash olur, Ortalıkta alakasız bir sürü process sistemini kilitler sen de gidip KILL edersin. Evet Arka Kapıdan kaçak var :) Yaw aklınız nasıl alıyor ve kabulleniyorsunuz ben bunu anlamıyorum. Kill edilebilecek bir Process nasıl sistemi kilitler??? Ha bre LOCK'lar vs. Peki, Dormant olayını temizleyebilmişler mi? Bunu bilen çok az sayıda insan var :) Bunu temizledilerse iyi :)
6.yine firebird de de olan snapshot ozelligi..
Firebird'ü geçin şimdi bu işte Oracle olayı bitirmöiş hemde 2003'lerde ben öğrendim :) Kimbilir ne zaman yaptılar!!! Flashback DB ve Flashback Query!!!! Bunları bir inceleyin. Ben özetleyeyim. SnapShot'ı bir Fotoğraf Karesi olarak düşünürseniz, Flashback bu durumda Film Şeridi oluyor. Zamanda yolculuk yapabiliyorsunuz !!!! Tek bir noktadfa Deklanşöre basmıyorsunuz, o sürekli olarak DB'yi Flash ediyor :) Süper üstü bir özellik. M$'ın daha bilmem kaç fırın ekmek yemesi lazım bunu yapması için...
bu saydiklarim kanimca DB ADMIN lere hitap eden kolayliklardi biz yazilimcilar icinse simdi sayacagim maddeler sizi bilmem ama benim icin inanilmaz SlKl ozellikler barindiyor..
Bunlar M$'ın işkencelerinin hafifletilmesinden öte bir şey değildi, hala yeni bir şey yok !!!!!!!
1. .NET framework 2.0 destegi.. user defined functions , aggregate ..
Firebirdde, DLL'ler ile istediğiniz UDF'i hazırlyorsunuz ve her yeri,nde kullanabiliyorsunuz M$'daki gibi değil. Ayrıca, Java dahil C, C++ ve .Net ile de yazabiliyorsunuz. Bu da yeni değil !!!!! Oracle ise Java'da veriyor bu özelliği. Firebird C/C++, Java ve .Net'de veriyor bu özellikleri :) Yalnız tek fark UDF olarak hazırlananları, .Net dillerini kullanarak M$ SP'lerde izin veriyor kullanmaya. Ve de diyor ki, sakın herşeyi bunlarla yazmayın !!!!!!! Performansınız yerlerde sürünür yoksa. DB işlemlerinde yine T-SQL'i kullanın. Bir şey toplatacaksanız veya benzeri Memory'de birşeyler yapacaksanız bunu kullanın diyor. Ne alaka? O zaman ne işeme yarıyor bu? Yani var demiş olmak için olmuş olan bir özellik :) Çok da yararlı değil kanımca!!!! Tersine Performans kaybettirici bir unsur.
2. XML (xpath , xquery)
Bunu seminerlerde anlata anlata bitiremediler :) Oracle sadece 2 satır olarak bunlar bizde var diyor, M$ bunu anlata anlata bitiremiyor !!!! Amerikayı keşfetmişler :) Sene 2006 !!!!!! Bu da Oracle'da çoktan beridir var olan bir şey ve M$'ınkinden kat kat üstün, incelediğinizde görürsünüz.
3.ado.net 2.0 için coklu aktif sonuc kumesi.. Dataset icine alinan bir den fazla result set den bahsediyorum..
Bir fonksiyon birden fazla yanıt döndürüyor ise, burada mantık tartışılır !!!! Bu kimin nerede işine yarayacak bilemiyorum !!!! Bunu nerede kullanabiliriz ???? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu bunu da anlamadım !!! Bu özellik bana biraz garip geldi. Bir yere koyamadım !!! Sen kullandıysan beni bi aydınlat, nerde kullanabilirim ne işime yarar bu? Bana biraz Kamyon Lastiği Indirimi gibi geldi. Hani alışverişe gidersin, işine yaramaz ama indirim var diye Kamyon Lastiği alır gelirsin ona benzettimdoğrusu :)
4.TSQL deki guncellemeler.. (PIVOT,APPLY vs.)
Burda esas bastırması gereken şeyler dururken kalkıp seminerde Xpath, Xquery gibi bu DB mantıkları için gereksiz denilebilecek şeyleri bahsedeceklerine bunu bahsetmelilerdi. Bence burda güzel şeyler var ama T-SQL için. PL-SQL ile karşılaştırmaya girmeyin çok zayıf kalır :) Bunlar da yenilik değil eksik tamamlama....
5.Sql Service Broker.. ki bence en guzel ozelliklerinden biri .. bu 2000 de de vardi. Cok daha stabil ve gelisitirilmis duzeyde su an..eger ciddi anlamda bir pipe ve transaction yogunlugu soz konusu ise asenkron is bolumlendirmesinde bulunmaz nimet..
Hmmm Transaction'lardaki halt etmelerini gidermeye çalışıyorlar. Doğrudur :)
6.notification services.. ornegin 100 id sine sahip mal in stok da ki durumu kritik seviyede mi .. yaziyorsun bir trigger daha sonra call ediyorsun assembly ini .. Bu daha onceden regist ettigin assembly de tanimli web servisinden istersen SMS atiyor istersen mail ya da baska bir sey..yok ben disari cikmadan sadece satinalmayi haberdar edeyim diyorsan POP3 ayari yapmadan sunucuya entegre bir sekilde sistemin mail atmasini saglayabiliyorsun..
İşte zurnanın Fıyt dediği yerlerden biri de burası. Arkadaşlar, DB Server DB Server'dır, İsviçre çakısı değil !!!!! İsviçre çakısı, iyidir güzeldir ama zorlamıcaksın yoksa elinde kalır. Bu da öyle !!!! Sorundan başka bir şey getirmez inancındayım. Ayrıca, kullanılmayacak bir sürü şey için neden sistem kaynaklarımı harcayayım!!!!! Ben DB Server arıyorum, herbişeyci değil !!!! HErbişeyi yapayım derseniz, hiç bir şeyi düzgün yapamazsınız !!!! M$ DB'deki basiretsizliğini bu tür şeylerle örtmeye çalışıyor. Ama ne yazık ki, yorgan kısa, nerden çekse öbür taraf illa ki patlıyor :)
7.Herhangi bir baska layer i a ihtiyac duymadan yukarida daha oncede anlattigim gibi Sql Server 2005 i HTTP dinleyicisi yaparak SOA gelistirebiliyoruz...Hayal Edin..
Kabus sevmem !!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
8.dahili reporting services..isteyenlere gecende video olarak cektigimiz bir sunu var onu gonderebilirim..Entegre stabil ve hizli..
...
is zekasina hic girmeyecegim.. Bence bu alanda su anda rakipsiz..Oracle in % 38 lik dunya pazari lideri oldugu herkesce bilinen gercek..MS buraya gozunu dikmis durumda..Su anda MS in pazar payi Sadece % 11 .. Bunlar benim degil Gartner in gozlemleri..Ama oracle da OLAP ve OLTP kavramlari ne kullanilabilirlik ne de manage edilebilirlik anlaminda yok denecek kadar az..ayrica yukon u kuracak olursaniz kendi UML leriniz olusturmaniz icin Visual Studio 2005 inde sisteme kuruldugunu ve veri madenciligi adina yapacaginiz her processi ayrica bir proje olarak saklayip kolayca kontrol etmenizi sagladigini farkedeceksiniz..
Entegre cozumler konusunda microsoft cok akilli calismis dogrusu...
Buna Pazarlama zekası denir, göz boyayarak iş yapmaya çalışmak demektir. Ben sanmıyorum k, bugün Oracle'ı veya FB'yi adam gibi kullanan biri, başını ağrıtmak için M$-SQL'e geçiş yapsın!!!!! Bu kadar reklama bu kadar pompalamaya bu kadar ön plana çıkarılmasına rağmen senelerdir nasıl hala Payı %11 olur? Oracle'ı düşün madem. Adamlar nerdeyse hiç reklamsız bu kadar satıyorlar ve onu tercih edenlerde öyle laylay lom firmalar değil . Adam gibi kalın firmalar !!!!! M$ bile gözünün yemediği yerde başka ürünleri kullanıyor :) Örnek Hotmail !!!!!!
before tigger i Firebird de gordum .. Hosuma gitti..Ama gerek Oracle da gerek se MsSql de buna ihtiyac duymadim.. Tam olarak anlamini karsilamasa da instead of trigger kullanimi Ms de var. Ama dedigim gibi ihtiyacim olmadi..DDL triggeri var bu arada.. bu da en basit olarak aciklarsak database objelerinin silinmesini engelleme amacli.. Cok yararli..
Before Trigger ile Insted Of Trigger'ı karşılaştırmayın ve karıştırmayın, o sadece Sinema perdesindeki bir ışık hüzmesi (Instead Of Trigger'ı) Neden Kulağımı öyle böyle dolandırıp göstereyim ki???? Hala yapamamışlar demk ki. OLD, NEW vs. Bunlar Adam gibi DB'lerde Before Trigger veya Single Row, Multi Row Update tetiklenmesi ayarlanabiliyor ve yapılabiliyor. Ama M$ hala becerememiş. Teknolojinin nersinde? Birileri bunlara ters yöne gidiyorlar diye uyarması lazım :)

Before Trigger hala nasıl yok ben anlamıyorum !!!!! Öyule çok işe yarıyor ki, kkontroller engellemeler vs. Sorun çıkmadan sorunu önlüyorsun. İş bittikten sonra değil !!!!!
Bildigim ve arastirdigim kadariyle hala multi row. bu sanirim sadece MS e ozel.. Diger tum rdms lerde for each row ..
Burada bir düzeltme yapayım, bu özellik, Oracle'da da var. Ayrıca seçimlik, ister Multi Row ister Single Row siz seçiyorsunuz.
new ve old yerine biliyorsun ki deleted ve inserted.. var...ama kesinlikle gelmesini isterdim... old ve new daha kulanisli..
Bir şeyi almak için bu kadar eziyet yapılır mı insan evladına !!!!! Bir değeri öğrenmek için, önce Declare satırlarında değişkenleri tanımlıyorsun, sonra SELECT vs.vs FROM INSERTED deyp alıyorsun sonra kontrol ediyorsun. Eziyet eziyet eziyet....."
niyetinin iyi oldugunu biliyorum...
Kesinlikle, gerçekleri göstermek maksadıyla yazıyorum. Tek taraflı olarak incelemiyorum. Söylenen ile yapılanlar bunlar !!!!.
Sql Server 2005 bence teknolojik anlamda entegrasyon acisindan ciddi guzellikler iceriyor..
SOA on planda.. ve ayrica cok stabil..Kesinlikle eski Sql Server 2000 yok..
Teknolojik olarak kesinlikle KATILMIYORUM !!!!! Tersine 5 sene öncesinde yapılmaışları yarım yamalak yapıtık diye ortaya çıkıyorlar. Ki bunu da yine M$'ın kendisinden söyeleyecğim.

Bir özellikten bahsediyorlardı, sanırım Data Mirroring olabilir. Her neyse. Bilmem ne özelliği var !!!!!!! Süper çalışıyor, çok sağlam çalışıyor diyor. sonra altta (broşürünün altında, küçük bir yazı dikkatimizi çekiyor)

Dikkat bu özellik 2006 senesinin ortalarında konulacak bir özelliktir.

OHA yaniiii....... Bunun üstüne ne denir bilmiyorum !!!!!!! Bu yalancılık değil midir?????? Bu aldatmaca değil midir? Bu göz boyamaca değil midir??????

herkese iyi bayramlar..

Eralp

not : cok hizlica yazdim..Kelime hatam olursa affedin..

Estağfurullah :) İmla hataları bizde de varsa affola... Ama dediğim gibi bu yadıklarım Broşürlerde yazılanlarla gerçeklerinin karşılaştırması ve bir çoğu da M$'ın kendi (Hem Türk Hem Yabancı Regional Directorlerinin ağzından çıkanlardır)

Bütün M$SQL2005 Seminerlerine katıldım hepsinde de ayunı şeyleri gevelediler. Ordan biliyorum. :)

Herkese Sevgiler.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Arkadaşlar, DB Server DB Server'dır, İsviçre çakısı değil !!!!! İsviçre çakısı,
işte koptuğum an bundan sonrasını okuyamadım abi.
:lol: :lol: :lol:

Doğru ve sağlam bilgilendirdiğiniz icin teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

İnsanlara baskı yapmayın ya..
isteyen istediğini, beğendiğini kullansın.
MSSQL daha iyi diyorsa, onun açısından daha iyidir.
Beleş diye FB kullanılmaz. FB bilinçli uzmanların özel tercihidir.
Oracle veya MSSQL çok zengin ve güçlü firmalar, bu firmaları arkasında hissetmek isteyecekleri suçlayamayız.
Milyarlarca insanın kendilerini zehirlemek için bile ayda 100 YTL den fazla harcama yapmaktan zevk aldığı bir dünyada idealizmin ya da fanatizmin anlamı yok. milyarlarca insan içiyorsa sigaranın mantıksız olduğunu kimseye anlatamazsınız. Devir pazarlama, kandırma, aldatma, bağımlı tutma vs devri.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Terminator yazdı:..
Milyarlarca insanın kendilerini zehirlemek için bile ayda 100 YTL den fazla harcama yapmaktan zevk aldığı bir dünyada idealizmin ya da fanatizmin anlamı yok. milyarlarca insan içiyorsa sigaranın mantıksız olduğunu kimseye anlatamazsınız. Devir pazarlama, kandırma, aldatma, bağımlı tutma vs devri.
Hocam şimdi anlıyorum neden bu kadar sigara içtiklerini ve kendilerini parasını kendileri verdikleri katile zehirletmek istediklerini.. ve VT için bilinçli bir seçim yapmazsan sonu duman altında sürünme olur.. :?

Bu arada sırası gelmişken zehirden kurtulma grubuna "Sigara ile Savaşanlar Derneği ve Vakfı e-posta grubu" üye olabilirsiniz :wink:

ssduyeler-subscribe@yahoogroups.com

ssduyeler@yahoogroups.com
Kullanıcı avatarı
NetZero
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen NetZero »

s.a

kardes..Cosmussun..Yavas ol.. :P Oncelikle guzel toparlamissin ama biraz da Ms i ezer ve uzer sekilde davranmissin.. :o

kendimi sahanin nevriye budak tiplemesinde kadinin sesi programinda hissettim bi an.. Cengiz budak a "NE ALAKASIII VARR??? " der gibi :)

katildigim yerler tabiki var..ama dedigim gibi onemli olan ve benim altini cizerek solemeye calistigim sey ENTEGRASYON du..yukon un HTTP listener olarak calismasi sana gore yanlis ama bana gore dogru.. gibi..
Ayrica performans olayina gelirsek kesinlikle katilmiyorum..sen CLR lik birsey kullanirsan ki TSQL de cozemedigin "FB dede yaptigin gibi UDF kullanma olayin" o zaman belli bir yavaslama olacaktir..Ama onu da Cache leye cek 2.3. call larda response time i minimize edecektir..Elma ve armutu karistirmamak lazim...Regional director dedigin kisilerin birini yakinen tanirim..Ozellikle Netron dan Selcuk uzun u..Ozellikle Business Intelligent i vurgulayan kendileri performans in gozle gorulur sekilde arttigini soluyor..ki zaten bu unvanda Turkiye de 2 kisi var.Digeride sadece balon(a.k - b.adam.)...O seminerler de ben de yer aldim aktif olarak..Ama dedigin gibi reklamlar...ben know how icin gidiyorum ole yerlere..urunun zaten ne oldugunu ogrenirsin bir sekilde..
Database mirroring olayinda dedigin gibi kucuk punto olayi benimde hic hosuma gitmedi..Ayrica hic ole bir disaster senaryosuyla karsilasmadim..DBADMIN lik is onlar ben sadece ozellik olarak soledim..
2 ve 3. maddeler icinde sole diyeyim..Sql Server sinif atladi bu urunle..Belki sen bunu kabul etmeyeceksin ama eski Sql server a gore yeni bir cok ozellik icerdigi icin Oracle in pazarina goz dikmis durumda..Eski urunde bunlarin olmamasi veya eksik olmasindan ziyade bu urunde olmasi onemli bence..Zaten eski Sql server 2000 i Oracle la kiyaslamak cok buyuk hatadir bence..
4. maddede walla ben begendim..Toad, Ib Expert kullanan bir insanim..EMS yi ve DBworkbench i de biliyorum.Onemli olan istedigimi elde etmem..developer gozuyle ben begendim..Tamamen secim olayi.

bu muhabbet bole uzayip gider..Ne ben elimden geldigince aciklamaktan bikarim ne de sen cevaplamaktan kardes... :)

dedigim gibi ben fanatik degilim..
ki fanatik olsam firebird u kullanmam ve ovmem sacma olurdu..Sadece anlamadigim MS in yaptigi hersey suc oluyor..Bu kadar da acimasiz olmamali..
.NET yazilim gelistirme sureclerinin bir evrimi degil devrimidir..RAD olmasi benim icin on planda..Ha senin dedigin gibi hersey dialect 3 gibi slkl slkl ya olacaksa o zaman daha da ince elenip slk dokunmali derim..hotmail orneginde de verdigin gibi.
Tekrar yineliyorum ENTEGRASYON..

Recep abim merhabalar..Yok tatminsizlikden degilde, yeni urunun rakip urunlere gore satista kolaylik saglamasi acisindan + ozellik olmasi icin FB cuk diye oturdu duruma..Yoksa MySql veya PostgreSql olurdu..

Bir fonksiyon birden fazla yanıt döndürüyor ise, burada mantık tartışılır !!!! Bu kimin nerede işine yarayacak bilemiyorum !!!! Bunu nerede kullanabiliriz ???? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu bunu da anlamadım !!! Bu özellik bana biraz garip geldi. Bir yere koyamadım !!! Sen kullandıysan beni bi aydınlat, nerde kullanabilirim ne işime yarar bu? Bana biraz Kamyon Lastiği Indirimi gibi geldi. Hani alışverişe gidersin, işine yaramaz ama indirim var diye Kamyon Lastiği alır gelirsin ona benzettimdoğrusu
simdi sole aciklayayim..Her resultset icin connection acip datayi get ettikten sonra o connection i close etmen gerekir..performans acisindan..Connection open yapmak maliyetli bir istir CLR icin..Simdi senin hic degismeyen 2 tablon olsun Il ve ilce gibi.. bu 2 table i bu sekilde 1 seferde alip client da isleyebilirsin..Obur turlu her request icin ayri ayri server a gidip gelinecekti...

Herkese hayirli geceler..

Allah a emanet olunuz..

Eralp
:wink:
[/quote]
c#

:alsana: :boks:
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar :)

Doğru söylüyorsun, öncelikle M$'ı ezmek ve üzmekten zevk duyarım :) Çünkü böyle adamlara böyle davranmak lazım !!!!

.Net evrim değil Devrim demişsin ama malesef o devrim bundan yıllar öncesinde J2EE ile SUN yapmıştı. Şimdi ampulü keşfetti M$, alkışlayalım mı? Yoksa Yuh mu diyelim ? Sen karar ver !!!! J2EEE ile karşılaştırılması yanlış diyorsan, o zaman .Net'i C64 Karşılaştırırım onda da , PAscal veya Basic'de yazabiliyordun onları tutup ASM'ye çeviriyordu. Yani CLR'nin atasına :) Yani çok dil tek platform dersen onun da atası maalesef 20-30 sene öncesinde keşfedildi.

Şimdi bu kadar yenilik içinde .Net'in devrim olduğunu söylemek M$ için Abesle İştigal Değil midir? Belki yeni mezun, bilgisayarı Win9X ile veya
XP ile tanımış olan insanlarar ve taze beyinlere yutturabilir ama yemezler :)

(Bu yazdıklarım şahsına karşı değil doğrudan M$'âdır. Üzerine alınma sakın)
Benim kızdığım nokta, yiğit adam varsa var der yok sa var demez ! Yok der. Yine yiğit adam boyunu ve haddini bilir, ben buldum diye atlamaz ortaya bu gelişmelere biz de çözümler ürettik der (o zaman eyvallah dersin) Ama sen kalkıp DEVRİM YAPTIK, Lideriz, Teknolojinin öncüsüyüz filan dersen, adama DUR, ÇÜŞŞ Derler.... (Yine tekrarlıyorum, bu söylediklerim tamamen M$'a hitabendir)

Dünya üzerinde bir tane daha örnek gösterin bakalım, bir önceki ürününe Tüh KAKA diyen !!!!! Annem derdiki, Leylek yuva bulur pislermiş, burası çok pis oldu dermiş sonra yenisine gidermişi. Sanki yapan kendi değil gibi !!!!!

M$SQL-2000'i 7'iye tabiri caiz ise pislik atarak vede utanmadan Oracle ile DB2 ile Informix ile yarıştırdılar !!!!! Şimdi 2005 çıktı 2000 Tü kaka oldu, şimdi onu yarıştırıyorlar !!!! Bu hep böyle olacak !!!!

M$ ancak bir önceki versiyonuyla yarışır, devler liginde adama lokma yutturmazlar. Boğazına takılır adamın.

Şimdi demişsin ki, eski M$-SQL Server 2000'i diğerleriyle karşılakştırmak büyük hatadır. Peki M$, 2005 versiyonunu çıkarana kadar neden her yerde ORacle olsun diğerleri olsun kendini Hep 2000 ile kıyaslattırdı? Neden karşılaştıdı? 2005'de de aynısı olacak, 2008'i gelecek 2005 için birileri muhakkak bunu yazacak 2005 ile karşılaştırmak büyük hatadır diye... Çünkü 6'dan 6.5'e, 6.5'den 7'ye, 7'den 200'e geçerken hep bu muhabbetler olduydu... Yani bu sakız oldu :) Recep'in dediği gibi Vitrinle İçerik hiç bir zaman aynı olmadı. M$ bugüne kadar (Ofis Seti Hariç) ses var görüntü yok, görüntü var ses yok modunda ürünler çıkardı.

Şimdi mesela bir başka hain pazarlama tekniği de, SQL Server demek. Şimdi dikkatini çekerse, herkese M$-SQL Server için sadece SQL Server derler. Sanki SQL'i M$ icat etmiş gibi. Dünya üzerinde bir çok insan bunun böyle olduğunu sanıyor !!!! Yani SQL'i M$ icat etti.

İsminde bile hain pazarlama teknikleri uygulanmış. İsmi yok ürünün. Firebird, Interbase, Informix DB2, Oracle, Postgre, MySQL ve hatta Advantage bile kendine has özgü bir ismi var, neden M$'ın SQL serverının adı yok da, başına M$ ekleyerek, standard ismi kendine mal edip kullanıcıları aldatıyor!!!!!

Şimdi M$ böyle kancık tavırlarlar piyasaya saldırırken ben de boş durmam. Çatır çatır da konuşurum. Lafımı da sakınmam. Çünkü bu adamlar hep böyle yaptılar, kaçak dövüştüler, kancık davrandılar. Ben doğrudan dobra dobra yazarım söylerim. Tabi bu M$'cılara batıyor. Barbaros plazadaki merkez ofislerine de bir kaç defa gittim, bunları yüzlerine de çatır çatır söyledim GIK da ddiyemediler.

Diyecekleri, yok zaten ne denilebilir. Benim ve benim gibi düşünen bir çok sağlam adamın (ve M$'ın sandığının aksine, Dünya'da çoğunluğu oluşturuyoruz) buna çok KIL olmakta, ve KIZMAKTA. Yeri geldimi de yerin dibine sokmaktan çekinmemekteyiz.

.Net'e dönecek olursak,
Şimdi M$ kullananlar için devrim niteliğinde olabilir, çünkü diğer gelişmelerden haberdar olmadığı için, M$'a bağımlı ve sadece bilgisayar dünyasını M$ sananlar için doğru, devrimdir. Ancak Bilgisayar dünyası için devrim değildir bu. Burada Devrimdir diyerek SUN, IBM, Oracle, FB, Borland gibi üreticilere büyük hatası ve telafisi olmayan yanlış. yapılıyor. Ama bilmeden !!!!

Ayrıca, 1 User 1 DB'ye bağlanırken neden her table için Connection açıyorsun ???? .Net'te durum böyle mi? Eğer böyleyse, eyvah ki ne eyvah !!!! Ben 1 Connection açıp 100 tane Result Setle uğraşırım, DB'den buna ne? Ya burada bir yanlış anlaşılma var yada durum hakikaten böyleyse Ayvayı yemiş o zaman, milyonlarca Connection, gidecek belleğin haddi hesabı yok. Eğer durum böyleyse, Kingston Köşe oldu demektir (RAM Üreticisi KINGSTON'dan bahsediyorum)

Seni fanbatşk olarak görmüyorum zaten merak etme, güzel bir tartışma güzel açıklamalar var, bunları herkesin öğrenmesi ve bilmesidir amacımız. Selçuk bey bize seminerde yavaş dedi, sana nasıl hızlı dedi? Ben anlamadım !!!!! Ha belki raporlama için demiş olabilir, ama normal çalışma açısından yavaş olduğunu dile getirdi, hem de birebir konuşmada.

Sen M$'cı olmadığını belirtmişsin, eyvallah, sadece onların yazdıklarını aktarıyorsun sağolasın eline koluna sağlık, bu sayede AK ile KARA'yı beraberce ortaya döküyoruz. Allah razı olsun. :)

Maksadımız insanlara gerçeği göstermek, reklamlara kanmamasını sağlamak, bilinçlendirmek. Yoksa ne bana giren çıkan var nede bir kazancım. Tek kazancım insanların mutluluğudur. Gerçekten mutluluğu. Zira M$ ile saçlarımı döktüm ben (Alnımız iyice açıldı saç baş yolmaktan :) Eskiden fırça gibiydi saçımız şimdi azaldı. Ama hep ön taraftan :) Ha bre, Düşün Düşün neden böyle yapıyor, neden yapması gerekeni yapmıyor, bunu nasıl atlatabilirim diye diye senelerim geçti anasını satayım.

Haaa şunu da belirteyim ki ben gönülsüz bir M$ kullanıcısıyım. Çalıştığım yer kullandığı için ben de kullanıyorum, ama bu değişecek :twisted: , değişmeliiii :)

Herkese sevgiler.
Not : Yazacak yanıtın varsa lütfen yaz, çünkü emin ol bu listedeki pek çok insan şu anda bu yazıları takip ediyor ve bir iki şey öğreniyorlar bu ikimizin sayesinde oluyor bu sebeple sakın kesme devam et !!!!!! Polemik yapmıyoruz paylaşım yapıyoruz buna da emin ol !!!!!
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Adnan hocam böyle bir tartışmayı her yerde bulmak mümkün değil. Çünkü sen m$ ve m$-sql server'ına çamur atarken (aslında onu acı gerçekleri ile başbaşa bırakırken desem daha doğru olacak) halen onu kullanmak zorunda kalıyorsun, @NetZore'da övdüğü halde başka bir ürünü kullanıyor.. Çok ilginç ve yaman bir çelişki. Sanırım @NetZore de zaten olayın farkında da seni deşmeye, başkalarının da gerçeklerin farkında olması için uğraşıyor :wink:
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Recep'im Şimşekim gene yaptın yapacağını :) Ne noktadan FURDUN öyle :) Kullanmayanlar överler, kullananlar söverler !!!! :)

Kimin ağırır o bağırır, burdan da reklamın gayet iyi yapıldığı ortada :) Ama sadece reklam !!!!! :)

Ehehehehehehe, reklamla peynir gemisi yürümez :) Bu da benden olsun !!
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Kuri_YJ yazdı:Kullanmayanlar överler, kullananlar söverler !!!! :)
Günden güne tel tel dökülen saçların sanırım sayfalarca yazmaktan daha iyi anlatıyor derdini :? :lol: :lol:
Kullanıcı avatarı
PhoenixJedi
Üye

Mesaj gönderen PhoenixJedi »

Kuri_TLJ demiş ki;
Bir özellikten bahsediyorlardı, sanırım Data Mirroring olabilir. Her neyse. Bilmem ne özelliği var !!!!!!! Süper çalışıyor, çok sağlam çalışıyor diyor. sonra altta (broşürünün altında, küçük bir yazı dikkatimizi çekiyor)

Dikkat bu özellik 2006 senesinin ortalarında konulacak bir özelliktir.

Evet arakadaşlar Kuri_TLJ nin bahsettiği broşürü bulduk ve ilgili sayfasını scan edip sitemize koyduk :)

http://img43.imageshack.us/img43/8655/mirroring29zx.jpg

Adamlar Yukarıda Database Mirroring'i anlatmış sonrada dip not düşmüşler..

Kod: Tümünü seç

"Bu özellik TAM OLARAK HAZIRLANMIŞ ve DETAYLI OLARAK TEST EDİLMİŞTİR. Ancak SQL Server 2005 piyasaya süsüldükten sonra, 2006'nın ilk yarısında ek olarak gelecektir"...
Bune yaaa...
Be adam Tam olarak hazırlamış ve detaylı olarak test etmişsen. neden M$SQL server 2005'ın bir parçası olan bu özeliği beraber değil de daha sonra piyasaya sürüyorsun. (Söylediklerine sen bile inanmiyorken ben neden inanayım.)

Madem hazır değil neden şimdiden bu derece översin be adam.

Nasrettin Hoca'nın dediği gibi.
"Bu kedi ise hani ciğer nerde, yok bu ciğer ise hani kedi nerde" :)

Kalın sağlıcakla
<font color=red> “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından hiçbir şey kaybetmez” ...</font> Mevlana
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Bence hata ediyorlar, WinOffSql adında bir işletim sistemi yapıp, office + mssql + office + birkaç 3d oyun şeklinde dağıtabilirler. O zaman özellik olarak sayılabilecek şeyler artar. Mesela db server 3d modelleri render ederken ATI de xxx FPS alıyor gibi.. Bu da yyy oyununun oynanabilirliğini artırırken, excel deki bölme işleminin genel performansa olan negatif etkisini engelliyor gibi...
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Aha şimdi YARILDIM :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Güldürdün beni Doğan'ım Eagle'ım :)
Kuri Yalnız Jedi