Veri Tabanı Kullanımı Anketi 2005-2

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.

Şu anda hangi veritabanını kullanıyorsunuz?

Firebird
92
54%
Interbase
5
3%
Oracle
7
4%
Sybase
4
2%
M$ SQL Server
27
16%
DB2
0
Oy yok
Paradox
10
6%
M$ Access
7
4%
dbIsam/EasyTable
0
Oy yok
Advantage
3
2%
mySQL
15
9%
Diğer
1
1%

Toplam oy: 171

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

32MB'nin üzerine vurdurduk :) firebird.conf isimli bir dosya var, Firebird'ü kurduğunuz yerde orada bellek ayarları kısmından yapılabiliyor. (Dmitry Yemenov söylemişti) Aynı şeyi MEGE'de söylemişti.

Oralarını kurcuklayınca Page sayısını arttırarak FB'nin bellek kullanımını arttırdım.

Coder'im Lord'um nasıl yerlerde sürünüyor? Ben 1 GB'ın üzerinde bir DB'de 75,000 kadar dokuman içerisinde LIKE ile arama yaptırıyorum, FB'nin bulup getirmesi 10-15 saniye sürüyor.

Senin performansın nedir? (Yani senin sorgunun demek istedim :) ) Yanlış yöne çekilmesin :) Ehehehehe
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

@coderlord hocam bir aralar sunucunu tamponlamasından bahsedilmişti. Bir de insert'ten sonra transaction u kapatıyor musun? Kapanıyorsa da sunucu bir miktarını tamponluyor da olabilir? Tabi bunlar hep fikir yürütme ve varsayım Bu noktada amerikayı yeniden keşfetmektense işin daha derinlerinde olanların yardım ve bilgilerine başvuracağız :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

s.a
recep abi bir onceki yazısında server gercek servermi yoksa pc taklitli sever mi ? demiş.

abi nekadar fark ederki hem cidi bir marka server ' a koydum aynı işlemcide ve ramda toplama bir pc yi de server yaptım bir fark gormedim bu konuda iyi bir bilgi alabilirmiyim abi nedir eksik liğimiz.
tsk ederim
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Sanırım projende ister VT tarafta ister IDE tarafta yapılanları bilmeden kesin bir şey söylemek zor. Yine de donanımsal özelliklerin yanında
C:\Program Files\Firebird\Firebird_1_5\firebird.conf
dosyasını hangi parametrenin değiştirilmesi ne yönde ne getirip götürür yönünden biraz derinlemesine incelemek gerekecek :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

Kuri firebird.confu keşfettim deyince, aklıma geldi bi anımı anlatayım..
yıllar önce IB kodundan kurtulup FB yapmaya çalışıyodu bizimkiler.
eskiden adı ibconfig idi o dosyanın, soyadı yoktu. :P
neyse ben deniyom bakıyom huop firebird.conf un yanında tekrar hortluyo
ibconfig, dimitriye yazıyom, ya dimitri bu ibconfig codunu silmedin mi sen, neden yaratıyo bunu yine rootda, bi de kullanıyorsa...
kod silindi mümkün değil diyor.
bişeyler yaptı gene aynı. dedim bi yerlerde zombi bi kod var galiba göremediğin... buldu tamamen sildi. düşünün artık borland IB kodunu ne hale getirmiş. köstebek yuvası, kod tekrarları vs. zaten jim de ne zaman konusu geçse küfreder borlanda, ne hale getirmişler bebeğimi diye.

neyse, şu buffer olayına fazla yüklenmeyin şu sıralar, FB 2.0 yi bekleyin
10 bin sayfadan fazla vermeyin, okuma için sorun değil ama
insert ve update olayları işin içine girince bufferı tarama ve işlem yapma konusu şu duplicate index benzeri bi kaosa sürükleniyor, ters etki yapıyor.
ayrıca transactionların bufferlar üzerinde bi etkisi yok. transaction kullanıcıya özel bir işlemdir, oysa superserverda db cache ortaktır, kullanıcıdan bagımsız bir DB sayfaları aynasıdır.
clasik serverde ise, her kullanıcının cache i kendine özeldir ve küçük kalmak zorundadır bu yüzden. zaten klasik server geçici bir sistem, eski
bilgisayar mimarilerinden kalma yani threading değil de processing yapan signallerle çalışan unix sistemleri için, SMP kullanmanın ilkel bir yöntemi.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

bu firebird.conf un türkcesini bulma şansımız yokmu
kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
recepgalip
Üye
İletişim:

s.a

Mesaj gönderen recepgalip »

merhabalar.
kullılan server
2 işlemcili
2gb ram
server2003 yuklu

ilk kullanımda server 300mb olmuyor zaten .kullnım arttıkça firebird serverin kapladıgı ram miktarı artıyor. hatta vpn ile bağlı olan 2 uç nokta ve bu uç noktalara yaklaşık 10 makina bağlı. veri tabanı oldukça iyi yapılandıırldııgnı düşünyorum. terminaller servera sadece insert,update,delete gonderiyor. teminator abi bana firebird.conf oyna dedi biraz ben de oynamaya başladım yaptıgım bazı denemelre order by kullandıgım sorgularda (bu sorgularda gereksiz alan yok select * ı mumkun oldugunda kullanmam) gözle gorulur bir hızlanma oldugunu gordum. denemelere devam ediyorum çunku baya bi seçenek var. page size 4096 onu 8192 yapacam bide ole deneyim diyorum ama bendeki data 4096 acaba onu beckup yapıp restore yaparken 8192 yapsam nasıl olur acaba. daha dogrusu page size ? ne işe yara ? sankim bu yuklenme olayı firbird.conf dosyasında saklı gibime geliyor. tecrube sahibi oldukça yazarım artık. iyi akşamlar
ALLAH NAMINA VER.. ALLAH NAMINA AL.. ALLAH NAMINA BAŞLA.. ALLAH NAMINA İŞLE VESSELAM
SAYGILARIMLA BEN...
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Re: s.a

Mesaj gönderen Terminator »

recepgalip yazdı:merhabalar.
kullılan server
2 işlemcili
2gb ram
server2003 yuklu

ilk kullanımda server 300mb olmuyor zaten .kullnım arttıkça firebird serverin kapladıgı ram miktarı artıyor. hatta vpn ile bağlı olan 2 uç nokta ve bu uç noktalara yaklaşık 10 makina bağlı. veri tabanı oldukça iyi yapılandıırldııgnı düşünyorum. terminaller servera sadece insert,update,delete gonderiyor. teminator abi bana firebird.conf oyna dedi biraz ben de oynamaya başladım yaptıgım bazı denemelre order by kullandıgım sorgularda (bu sorgularda gereksiz alan yok select * ı mumkun oldugunda kullanmam) gözle gorulur bir hızlanma oldugunu gordum. denemelere devam ediyorum çunku baya bi seçenek var. page size 4096 onu 8192 yapacam bide ole deneyim diyorum ama bendeki data 4096 acaba onu beckup yapıp restore yaparken 8192 yapsam nasıl olur acaba. daha dogrusu page size ? ne işe yara ? sankim bu yuklenme olayı firbird.conf dosyasında saklı gibime geliyor. tecrube sahibi oldukça yazarım artık. iyi akşamlar
arasıra 300 MB çok bi rakam değil normal bir sistem için, ama yine de FB
için çok. tasarımında gözden kaçan bir durum olmalı. 300 MB rame ora kılı kuramazsın bile, bırak normal çalıştırmayı...
Firebird.conf dosyasıyla bilnçsizce oynama eğer inglizcen iyi değilse VE teknik bilgin yorumlamaya yetmiyorsa.
sadece insert delete update yapıyorum diyorsun ama order by dan bahsediyorsun, açıklamaların çelişkili; Terminatorun ALU su NMI üretti.
sana msn den söyledim, sadece DB sayfasını değiştirmek işe yaramaz, hatta ters etki bile yapar! akıllı olun, orda onlarca parametre ve ayar var
bunlar rastgele oynanacak şeyler değil, birbirleriyle etkileşen ve çalıştıkları platformdan etkilenen, etkileyen parametreler bunlar.
her biri 2 ihtimalli bile olsa 16 tane parametrenin denenecek kombinasyonu 65000 den fazla. deneme yanılmayla yapılcak iş var yapılmıycak iş var. akılsız başın cezasını ayaklar çeker deyimini unutmayın. Evet restore işlemi sırasında yeni bir sayfa boyu verebilirsin.
2 işlemcili bi server ve superserver FB kullanıyorsan SMP yi sakın açma!
optimallik bir sistemler bütünlüğüdür. default değerlerle veya deneme yanılmayla değil, hesap kitap, bilinçli kurulum, ayarla sağlanır.
ne sadece FB ye ne işletim sistemine ne de başka bir tanesine bağlıdır.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Demek hala aramızda Paradox kullananlar var hmmm... :?
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
comlekciler
Üye

Mesaj gönderen comlekciler »

Eski bir PARADOX kullanıcısı olmama rağmen FIREBIRD diyorum(her ne kadar yeni olsamda...). :lol:
"Bilgisizlerin geçtikleri mevkiye yaptığı fenalığı, yüzlerce aslan bir araya gelse yapamaz" MEVLANA
Kullanıcı avatarı
armadillo
Üye

Fire Bird ile ilgili Basılı Kaynak

Mesaj gönderen armadillo »

Eğer yanlış bilmiyorsam. Fire Bird ile ilgili bir tek kitap var o da ingilizce
anket sonuçlarıda ortada . Site olarak neden firebird ile ilgili bir türkçe kitap projesi başlatmıyorsunuz. Tabiki farkındayım herkezin başka sorumlulukları olduğunun ama böyle bir projeye ön ayak olunsa ( eğer bilgilerimde yanılmıyorsam) Hem bir ilk olmuş olur. Hemde havada kalan bazı konular çözülmüş ve fire bird e geçiş yapmak isteyenler için bir başlangıç noktası olmuş olur düşüncesindeyim. Ben şahsen firebird ile sitemiz (http://www.delphiturkiye.com :) ) aracılığı ile tanışmış bulunuyorum ve sitedeki arkadaşların yardımları ile düşe kalka ilerliyorum. konu hakkındaki cahilliğimi gördükçe açıkcası kendimden utanmıyorda değilim. :oops: Konuda bilgili kişilerin onlar için basit olan sorularla vakitleri harcamaktan nefret ediyorum. Söylediğim gibi elim altında bir kaynak olsa en azından başlangıç seviyesi ile ilgili soruların azalacağı düşüncesindeyim. Saygılarımla U.İsmail YILDIRIM
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Bu konuda Fatih arkadaşımız bir çalışma yapıyordu. Son bildiğim kitabı bitmek üzereydi ama durum nedir bilmiyorum. Yakında çıkar piyasaya sanıyorum.

Kolay gelsin.