Tabi ki tek sebep değil. Size katılıyorum.kefukar yazdı:Tek sebep bu değil gibi geliyor. Tamam Open Source dil olması mutlaka önemli ama Lazarus ta niye geliştirmiyorlar...
Bu diller (Java / C/C++) çok güçlü diller olduğundan ve çok çeşitli projeler geliştirilebildiğinden hatta mesela Java geliştiricilerinden bile proje hakkında yardım alabilmeleri de etkili değil mi? Platform Free olayına hiç değinmiyorum..
Lazarus'a gelince, bu IDE Free Pascal derleyicisini kullanıyor ve ben bu derleyicinin ürettiği makina kodunda doğru dürüst optimizasyon yaptığına inanmıyorum. Free pascal, başta güzel optimizasyon yapan bir derleyiciye sahip olması lazım.
Tekrar Delphi'ye gelecek olursam, Borland'ın şirket stratejileri bu dilin kaderini belirleyecek. Yani siz 3-5 yıl gibi bir ömür biçemezsiniz. Bu dilin tarihe gömülmesi demek Borland'ın bitmesi demektir. Çünkü "Delphi" Borland'ın Pascal'dan türeterek geliştirdiği bir dildir. Sahiplendiği bir dildir. Kendi ürünüdür. Böyle büyük bir şirket, gelecekte yazılım dünyasında görülecek platformlar arasındaki rekabette bu dili istediği platforma taşıyabilecek alt yapıya sahiptir. Zaten .NET'e bu dili fazla senataksında oynama yapmayarak taşımaları başlı başına bir başarıdır. Çünkü .NET'te gelecekte Java'yla varolmayı sürdüren platformlar olacaklardır.
Java'ya gelecek olursam. Mükemmel bir tasarım harikasıdır. Multi platform bir özelliği bu dilin değerini hep artıracaktır; ama sonuçta managed türü bir dil olduğundan native dillere göre hep yavaş olacaktır. Hız gerektiren uygulamalarda(oyun sektörü, işletim sistemi yapımı gibi) bu tür managed dillerin kullanımı az olacaktır. O yüzden native diller yine gelecekte de ön planda kalmaya devam edecekler diye düşünüyorum.