Delphi-Java Farkı ve Delphinin geleceği

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

kefukar yazdı:Tek sebep bu değil gibi geliyor. Tamam Open Source dil olması mutlaka önemli ama Lazarus ta niye geliştirmiyorlar...

Bu diller (Java / C/C++) çok güçlü diller olduğundan ve çok çeşitli projeler geliştirilebildiğinden hatta mesela Java geliştiricilerinden bile proje hakkında yardım alabilmeleri de etkili değil mi? Platform Free olayına hiç değinmiyorum..
Tabi ki tek sebep değil. Size katılıyorum.

Lazarus'a gelince, bu IDE Free Pascal derleyicisini kullanıyor ve ben bu derleyicinin ürettiği makina kodunda doğru dürüst optimizasyon yaptığına inanmıyorum. Free pascal, başta güzel optimizasyon yapan bir derleyiciye sahip olması lazım.

Tekrar Delphi'ye gelecek olursam, Borland'ın şirket stratejileri bu dilin kaderini belirleyecek. Yani siz 3-5 yıl gibi bir ömür biçemezsiniz. Bu dilin tarihe gömülmesi demek Borland'ın bitmesi demektir. Çünkü "Delphi" Borland'ın Pascal'dan türeterek geliştirdiği bir dildir. Sahiplendiği bir dildir. Kendi ürünüdür. Böyle büyük bir şirket, gelecekte yazılım dünyasında görülecek platformlar arasındaki rekabette bu dili istediği platforma taşıyabilecek alt yapıya sahiptir. Zaten .NET'e bu dili fazla senataksında oynama yapmayarak taşımaları başlı başına bir başarıdır. Çünkü .NET'te gelecekte Java'yla varolmayı sürdüren platformlar olacaklardır.

Java'ya gelecek olursam. Mükemmel bir tasarım harikasıdır. Multi platform bir özelliği bu dilin değerini hep artıracaktır; ama sonuçta managed türü bir dil olduğundan native dillere göre hep yavaş olacaktır. Hız gerektiren uygulamalarda(oyun sektörü, işletim sistemi yapımı gibi) bu tür managed dillerin kullanımı az olacaktır. O yüzden native diller yine gelecekte de ön planda kalmaya devam edecekler diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Herkesin ve her dilin iyi olduğu alanlar vardır.
Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

mbt yazdı:

Bu dilin tarihe gömülmesi demek Borland'ın bitmesi demektir. Çünkü "Delphi" Borland'ın Pascal'dan türeterek geliştirdiği bir dildir. Sahiplendiği bir dildir. Kendi ürünüdür.

Zaten .NET'e bu dili fazla senataksında oynama yapmayarak taşımaları başlı başına bir başarıdır.
+1.000.............
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

D2006'nın tanıtım semineri ile ilgili bazı notlar yazmıştım onlarla beraber konu burada tartışılırken buraya da fikirlermi yazmak isterim.

.net denen naneye M$ 10 yıl ömür biçmişti. Sene 2000'den bu yana 5 sene bil fiil bitmek üzere. Geriye kaldı 4 Sene (6. senenin içine gireceği için). .net denen nane daha piyasaya oturamadı, kullanımı yaygınlaşamadı. Reklam balonu olarak kaldı. Yani alıp frameworku kurup program yazan sayısı çok az. O da ayrı bir işkence. Sadist M$, programcılara eziyet çektiriyor. (Bu şahsi kanaatim)

D2006 tanıtımında en çok soru işareti bırakan noktalar, Borland'ın artık teknolojiyi sürükleyen bir konumdan, teknolojiyi mecburen takip eden (ki bu teknoloji eski ve kanaatimce kötü bir teknoloji) konumuna geçiyor olması.

Yani .net'i desteklemek demek, işin aslı M$ ne yaparsa onu yersiniz yapmazsa havanızı alırsınız demek. VB desteklemiş .net'i, C# desteklemiş .net'i ne yapayım. Arkada .net denen bir halt var. Hangi dilde yazarsan yaz geliyor .net'de tıkanıyorsun. Bir şeyi yapmak için .net sana kitaplık vermiyorsa (basit ifadeyle) beklicen de M$ yapcak sonra sen de destek vercen.

Kayba bir bakın. Bir ihtiyaç var, bu ihtiyacı önce M$ tespit edecek, ettikten sonra değişikliklerini veya eklentilerini yapacak, sonra diğer Dil geliştiricileri kendi IDE'lerine bunları eklleyecekler, sonra biz öğrenip kullanacağız. Tabiri caiz ise it ite, itde kuyruğuna buyururmuş derler ya, tam öyle oluyor.

Halbuki native'de bunlar böyle mi? Değil. Bir ihtiyaç mı var, tespit mi ettin, yapabiliyor musun. Yaz o zaman. Teknolojinin önüne bile geçebiliyorsun bu durumda. Ama .net dersen (ki aslında bu Java için de geçerli) beklicen de birileri yapsın sonra da sen öğrencen de yapcan. Peh peh peh...

Borland'cılara da söyledim nedir bu .net sevdası? Onlar da surat ekşittiler ne yapalım der gibi konuştular. Sıkıntıları yüzlerinden okunuyordu.

Her neyse bu .net'de program geliştirilmesi olayı ben baya karşıyım şahsen. OpenSource'u da sonuna kadar destekliyorum. Benim özgürlüklerimi elimden alacaksa, ben programcı olmayım o zaman. Applicator olayım o zaman. Ben değişik fikirleri uygulayamayacaksam. Ne diye bu mesleği yapayım ben. Ben zihnimde özgür olarak hayal edebilmeliyim, tasarlamalıyım ve bunu hayata geçirmeliyim. Araya bir tane fazla katman sokmanın sadece bana ve benim fikirlerime sınır koymak olduğunu anlamalı herkes.

Deney yapmışlar, deneyde cam bölme yapmışlar (hangi hayvanlara yapılmıştı hatırlamıyorum) bulundukları ortam ikiye bölünmüş durumda hayvanlar gidip gidip cama çarptıkları için bir süre sonra hiç o noktadan öteye geçmemeye başlamışlar. Sonra camı kaldırmışlar, hayvanlar hala öteki tarafa geçmiyorlarmış. Yani artık sınır belirlendi bize ötesi yok.

Bu sınır .net ile programcıların önüne konuluyor. CLR'ye kadar serbestsin, ötesine geçişin yasak. Offff bu çok sıkıcı, çok sıkıntı verici. M$ tospağası akıllılık ediyor ve deneydeki gibi bir cam engel koyuyor. Düşüncelerimizi de kısıtlıyor, doğal bir sınırmış gibi kabullendirmeye çalışıyor ve en önde ben yürürüm arkadaş siz de beni s.s. takip edersiniz diyor.

Bu ne yaaaa!!!!! M$'da çalışanlar yaparsa sen de kullanırsın. Elbette işletim sistemi bazında geldiğinde veya donanım olarak geldiğinde belli sınırlar içerisinde kalıyorsun, öteye geçemiyorsun ama en azından bırakın da yazılımda özgür olalım yaw.

.net'i bilip kullanan herkes aynı seviyededir. Ne kadar tecrübeli ne kadar iyi kodcu olursa olsun, .net'e indinmi herkes eşit. Diller de eşit, programcılar da eşit (çok ufak farklar olacak o zaman).

Ben şunu yaptım diyemeyeceksin. Ben şunu kısa sürede yaptım. Nasıl yaptın, dur ben de deneyim, o olur mu, bunu şöyle mi denesek, şöyle bir component yazdım, böyle bir ASM rutinler kullandım. Baktım hızı yavaş geliyor ben değiştirdim arka tarafını vs. gibi olaylar olmayacak.

Bu size sıkıntı vermiyor mu? Bu sizi kasmıyor mu? Özgürlüklerin elinizden alınmasını mı istiyorsunuz? Bilemiyorum bu .net denen nane beni çok sıkıyor. Öğrenmesi vs. bi haltı yok. Herkes nasıl öğreniyorsa oturur öğreniriz. Ama onu öğrenmek demek, bu sınırları kabul etmek demek. Ben buna karşıyım arkadaşlar.

M$, benim hayallerimi kısıtlayamazsın ben programcıyım. Gece yarısı yataktan fırlayıp makinada test yapmak isterim. Tuvalette harıl harıl kod çözerim, milli maç seyrederken aklıma kodlar gelir, yolda yürürken kendi kendime konuşup, havaya algoritmalar diagramlar çizerim. Budur benim işim budur benim tarzım budur benim yaşantım. Sen bunu elimden alamazsın.

Her neyse koptum gene sinirlerim zıpladı.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Yurdum cedayım kıymatlım, Sn Işın KILICI hanım efendi bunun için icat edilmedimi yav :lol: :lol: :lol:
Özgürlük dedin orda duracan, oturucan bi.
Valla kendi adıma söylüyorum. Ne bu zırt net miydi tırt net miydi neydi ne halt olduğunu hala bilmiyorum niyetimde yok valla öğrenmeye. zırtlarla ilgili bildiğim tek şey bizim Zırt kom dur, nedenini bilmem ama o DotCom diye yazıyo nikini. ama zırt kom diye okuyom :lol: :lol: :lol:
İki senedir IT prof u ki Türkiyedeki sanırım ilk 10 kişi arasında benim bi arkadaş var, yazın gene tatil için buraya gelmişti baya bi konuştuk her seferinde olduğu gibi bana zırt net öğren dünya oraya gidiyo gel istanbula bütün hocaları ayarlıycam sana der, halada hatta bütün eğitim ıvır zıvır ne varsa dvd lerini göndericek. Ayıp olmasın diye kabul ediyom yanlış anlaşılmasın. Bide rica ettim RW DVD ye yazda gönder dedim :P bari DVD ler bi işe yarasın değilmi :lol: :lol: yazık günah boş şeyler yaz sonrada at çöpe :P

JAVA içinde aynı şeyi düşünüyorum. php asp ben hala şu web işine kafam basmış değil. Bi sayfa yapmam gerekti php ile, bunu konuda prof unda prof u A savas sağolsun halletti, banada öğretti :?: :P İlk kullandığı cümle şuydu. Basic gibi düşün :lol: :lol: :lol: harbidende öyleymiş ya.
birisi ilk bişey yapmış, geriside her önüne gelen kendi ihtiyacına göre uydurmuş yapıştırmış tam bir yığın gibi geliyor bana bu web işi.

Tabi itiraz edenler olur, ama benim gibi 14-15 sene sadece pascal ve delphi ile kod yazmış birisi için düzen ve hiyararşiyi kanıksamış olanlarda bana katılır.
Bu saatten sonrada kimse döndüremez böyle gider bu karmaşa.

zırt net e gelincede, bu mikisoft un tekelleşme planından başka hiç bir şey değil. Sonuçta İngiliz sihniyeti sömürgeleştirme mantığı var altta. İngilizler ne alaka diyenler olabilir bakınız geçen yüzyıl ameriKAN ın keşfi. Yani ingilizler.

Allaha çok şükür ki, bu istediklerini gerçekleştiremiycekler, en azından bu konuda zart net sorla ve hain düşüncelerle doğurtulmaya çalışılıp yetiştirilmek istenen kolu bacağı olmayan bir şey bence, yok olacağını sanmak çünkü mikisoft yıkılmaz okadar para var.
Ve yanılmıyorsamda Dünyadaki dev olan Borland hisselerini bu emelleri için aldılar, ama ellerindeki pisliği onlarada bulaştırıyorlar yazık :(

Ama güneş balcıkla sıvanmazki :P

Ya kuri kardeşim amma gazlamışız yaa :lol: :lol: :lol:
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Ustam o kadar güzel yazmışsın ki ne denebilir.Elin kolun dert görmesin.Bir işi yaparken o işten zevk alarak yapmak.Bilmem bunun yerine geçebilecek bir şey varmı?
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

S.a.

Adnan abi mükemmel bir gözleme olmuş eline sağlık tebrik ederim.
ekleyeceğim 1-2 notta benim var...
Kuri_YJ yazdı: .net denen naneye M$ 10 yıl ömür biçmişti. Sene 2000'den bu yana 5 sene bil fiil bitmek üzere. Geriye kaldı 4 Sene (6. senenin içine gireceği için). .net denen nane daha piyasaya oturamadı, kullanımı yaygınlaşamadı. Reklam balonu olarak kaldı. Yani alıp frameworku kurup program yazan sayısı çok az. O da ayrı bir işkence. Sadist M$, programcılara eziyet çektiriyor. (Bu şahsi kanaatim)
Abime katılmadan geçemiycem bir zamanlar ASP vardı bende çok büyük bir özveriyle öğrendiğim ne oldu net i çıktı desteği kesti

Ya PHP hala ayakta hemde net ondan net i yok gibi 8)
Kuri_YJ yazdı:
Yani .net'i desteklemek demek, işin aslı M$ ne yaparsa onu yersiniz yapmazsa havanızı alırsınız demek. VB desteklemiş .net'i, C# desteklemiş .net'i ne yapayım. Arkada .net denen bir halt var. Hangi dilde yazarsan yaz geliyor .net'de tıkanıyorsun. Bir şeyi yapmak için .net sana kitaplık vermiyorsa (basit ifadeyle) beklicen de M$ yapcak sonra sen de destek vercen.
[/quate]

Abi aslında mantık nette daha iii fakat net teknolojisi buna çok iyi hazır değil ve bende şu an için geçmekten ziyade izlemeyi tercih ediyorum çünkü her yeni çıkan programlama dillerini ini ve teknolojileri öğrenmeye kalksak ömrümüz bunlara öğrenmeye çalışmakla geçer.

Kolay Gelsin

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Bu ve buna benzer topiclerde dön dolaş aynı şey oluyor malesef...
Elbette herkes fikirlerini söyliyecek amaç bu ama 2. bir amaç da yazılanları mümkün olduğu kadar objektif okuyup yorumlamak olmalı bence.

Adnan abi benim de anlatmak istediğim gibi durumu açıklamış. Bu bizim görüşümüz. Bir de Freeman Abimiz gibi düşünenler var elbet. Onlarda kendilerince haklılar belki. (FreeMan abinin hoşgörüsüne sığınarak çeşitli espiriler yapmak isterdim ama CESARET edemiyorum :lol: )

Temel konumuzun dilleri veya geleceklerini tartışmakdan ziyade Türk Programcılığının / Programcılarının tartışmak olduğuna inanıyorum.

Bu konuları da konuşmuştuk aslında...
viewtopic.php?t=7717&highlight=programc ... gelece%F0i
viewtopic.php?t=12123&highlight=program ... gelece%F0i

Bizler Hayal ettiğimiz dünyaya kavuşmak istiyorsak bunu HAK etmeliyiz. Bunun için uğraş vermeliyiz.
Kolay Gelsin...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

@kefukar

Abi sana belki 50 kere anlattım olayı anlamamakta ısrar ediyorsun.TÜRKİYE'de bahsettiğin işlerle para KAZANAMAZSIN!!Yaşadıklarınla zaten bunu görüyorsun ama hala olmayacak işlerin peşindesin yav, bu kadar da olmaz ki :!:
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Biraz Özel oldu Kusura bakmayın...

Mesaj gönderen kefukar »

Dostum şimdi anlıyorum msn de niye akşam buluşalım da konuşalım diye neden dediğini...
Ben kimsenin beni veya benim gibi düşünen kişileri (mesela Adnan Abi veya coderlord ...) anlamanızı beklemiyorum zaten.. Artık laf konuşmaktan bıktım. Çünkü bir çok kişi önyargılı olarak dinliyor veya okuyor. Hiç de umurumda değil kimin ne düşündüğü (Düşünce özgürlüğü var ya..)
Ama ben nasıl saygı gösteriyorsam herkesin saygı göstermesini beklerim düşüncelerime. Katılmak zorunda değil veya desteklemek.. Ama Lütfen kimse KÖSTEK olmasın.

Bildiğiniz gibi Project Moraaz adında bir Açıkkodlu veya Ücretsiz yazılım grubu kurmaya ve yönetmeye uğraşıyorum. Son 2 aydır bazı problemlerden dolay aksaklıklar oldu ama şimdi yeniden hız katacağız çalışmalarımıza. Bu moraaz olayı başladığından bu yana isim ve kurum vermiyeceğim bir çok (güya aynı felsefeyi savunan) kişiler / kurumlar tuhaf bir hal içine girdiler. Sorun değil herkes istediği gibi davranabilir. Ama köstek olmaya kimsenin hakkı yok.
Neyse uzatmaya da gerek yok konuyu bağlamak gerekirse; Sevgili blue Alone kardeşim bildiğin gibi ben bu işe ne PARA ne de ŞAN ŞÖHRET için soyunmadım. Sadece ve sadece Türkiye de bir ilki benim gibi normal bir şahsın bile başarabileceğini yeterki istek azim ve emek olması gerektiğini, Laf değil İCRAAT yaparak başarılabileceğini ispatlamak için soyundum.

Elbette ki bu felsefeye gönül veren CODER arkadaşların desteğiyle başarılacak bu iş. Bu benim veya diğer kurucuların değil HEPİMİZİN başarısı olacak. Başarısızlık ise TÜM TÜRK Yazılımcılarının başarısızlığı olacağına inanıyorum. Belki bu tabir çok ağır ama bence böyle. Çünkü bu bir sınav Türkiye için. İlk kez biz "hadi birşey yapalım artık beraberce" dedik ve öncü olduk. Kendi programımızın standart sürümünü Free vererek iğneyi kendimize batırdık. Şu anda Project moraaz dan haberi olmayan bu işlerle alakalı pek kimse kalmamıştır. Daha dün CPanel e baktım 20 bin den fazla değişik PC den görüntülenmişiz. Toplam 50 binden fazla görüntülenme, dowland lar ise 1800 civarı. Yani bu istatistikler gösteriyor ki biz birşeyler yapabilirsek bunun arkası gelecek. Takipdeyiz.

Bir de sevindirici bir haber aldım dün. Bizim gruba üye olan arkadaşımızın bir tanesinin CV sini okuyarak irtibata geçmişler ve iş teklif etmişler. Arkadaş da kabul etmiş. İşte benim amacım bu tür şeyler.

Kusura bakmayın konuyu biraz özelleştirdim. :oops:
Hakkınızı helal edin...
Dostum Allah (c.c.) herkesin gönlüne göre versin. Para herşey değildir...
Selametle...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Zaten olay da budur abicim, opın sors yazanlara bak (yabancılara), farklı bir yerden gelirleri var ve zevk için yapıyorlar bu işi..Tıpkı senin durumun gibi..Ama biz bu işten kazanıyoruz ekmeğimizi..Kimbilir birgün hep istediğim lokantayı açarsam ben de oturur sizinle opın sors kasarım.Kimsenin modül isteğiyle, buguyla uğraşmadan hem bol kepçe hem bol opın sors :wink:
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Moraaz daki çalışma zaten günde en fazla 1-2 saatı geçmez.. Bu gönül işi zorunluluk yok ama devamlılık esas projeye.. :wink: Tüm gün diye bir olay yok ve olamaz.. Olursa da parasıyla, karşılığıyla olur demi :wink:
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

kefukar yazdı:(FreeMan abinin hoşgörüsüne sığınarak çeşitli espiriler yapmak isterdim ama CESARET edemiyorum)
kefukar yazdı:çok kişi önyargılı olarak dinliyor veya okuyor.
bilmem anlatabildim mi ? :)
kefukar yazdı:Hiç de umurumda değil kimin ne düşündüğü
bak cımbızla çekince ve negatif düşünerek bu cümle yorumlanırsa benim hakkımda düşünülenden daha kötü olursun :lol: :lol: :lol:

Ben yukarda fikrimi yazdım, hatta link Adnan bana gönderdi onun üzerine yazdım, ve Yurdum cedayınlada görüşmeye devam ederken Adnan'a şunu söyledim "Ben tartışla lafını sevmiyorum, GÖRÜŞMEK, KONUŞMAK" demeyi tercih ediyorum demiştim, hatta şimdi ekliyeyim osmanlıca kullanmayı tercih ediyorum. Fikir teattisinde bulunmak

.NET hakkındaki fikirlerimi yukarda yazdım, bu thread in amacı zaten sohbet yada fikirleri görüşmek, herkez fikrini açıklayabilir, ama kimseye dikte edemez. e bende öyle bir şey yapmadım. Okuduklarımdan kimsenin bir diğerine KÖSTEK olduğunu sanmıyorum. Hem zaten bunu nasıl yapabilirki ? Kendi adıma söylemem gerekirsede forumda .NET diye bir bölüm koyduk. Ben hiç sevmem ve kullanmıyacağım, ama bunu yoketmeye çalışmak bencede haksızlık olur.
Şunu ben bir türlü anlamıyorum, bir konuda iki farklı düşünceye sahip olan kişi neden tartışmak zorunda? konuşmalarda sanki herkez kendi fikrini karşı tarafa dikte etmeye çalışır gibi hava esiyor. yukarıdaki konuşmaları kastetmiyorum, genelliyorum mesela TV de. Adamlar birbirine giriyor yaw :lol: benim dediğim doğru diye
Allah bize akıl vermiş, ben dinliyorum kendi mantığımın süzgecinden geçiriyorum ve kendim için doğru yada yanlış olduğuna karar veriyorum. Anahtar kelime Kendi adıma herkez buna özen gösterdimi tüm sorunlar kendiliğinden çözülü verir.

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Eyvallah Hocam. Anladım.. Ama ne yapayım elinizde çekiç var. insan tırsıyor.. :lol:
Bundan sonra tüm cesaretimle ölçülü espiri yapacağım size karşıda. Nasip artık çekici yeriz veya yemeyiz. (Bir mifer mi edinsem ne)

Hocam Allah razı olsun görüşlerinizi paylaştığınız için... Beni de mutmain ettiniz.

Kolay Gele...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Yahu az önce okudum kahroldum yaaaaaahuuuu...

Adamlar ayan beyan .net hakkında şunu yazmışlar.
Hemen akla bunun bir tekelleşme çabası olduğu gelebilir. Tekelleşme vardır ancak ara kodun standartlaştırılması tekelleşmeyi beraberinde getiren doğal bir sebep olarak görülmelidir.
Yavuz hırsız ev sahibini bastırır.

Yazının tamamı ise,

http://www.dotnetturk.com/whatisdotnet.aspx

burada.

Ben çok kafaya taktım bu meseleyi Özgürlüğümüzü Elimizden alamazlar !... Ben M$'ın tekelleşme stratejilerine karşı .net denen naneye HAYIR kampanyası için çalışmalar başlatacağım arkadaşlar.

Araştırmalarıma devam ediyorum eğer tahmin ettiğim yerler de .Net'te kapatılıyor ise, kaçarımız kalmıyor. Linux konusunda kesin bastırmak gerekiyor.

Hadi sağlıcakla kalın, ben araştırmaya devam ediyorum.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/