Dialect Arasındaki Farklar

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1172
Kayıt: 26 Kas 2004 10:46
Konum: Malatya
İletişim:

Dialect Arasındaki Farklar

Mesaj gönderen Fatih! » 13 Haz 2005 07:58

Bu bölüme soru siftahı benden olsun :)
Dialectler arasındaki farklılıklar nelerdir. bildiğiniz tüm farklılıkları yazarsanız sevinirim.
numeric kısmını @mrmcop hazıranmış benim için :)

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7494
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 13 Haz 2005 08:32

hocam soruyu buraya taşıdım.

viewtopic.php?t=5800

Kolay gelsin.

Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1172
Kayıt: 26 Kas 2004 10:46
Konum: Malatya
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! » 13 Haz 2005 09:01

Dialect1/Dialect3 farkı nedir, hangisini kullanmalıyım?
FireBird için Dialect 3 kullanmalısınız. Interbase 5 ve öncesi için Dialect1 kullanmalısınız. Temel fark Dialect 3'te TimeStamp yanında Date ve Time diye ayrı 2 veritipinin yer almasıdır.
bu linki okudum ama burassı dikkatimi çekmmemişti. :oops: birde yarışma ile ilgili sorularımızı yarışma kısmına soracağımızı sanmıştım :oops:
tek fark bumu :?: :)

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7494
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 13 Haz 2005 09:04

aslında orayı sadece yarışma ve süreci ile ilgili konular için açtık. Belki yarışma bitince komple silebiliriz de...

Sorulara eski düzende devam. Delphi tarafı için Programlama, Firebird ile ilgili konuları da bu forumda konuşabilirsiniz.

Kolay gelsin.

onaydin

Mesaj gönderen onaydin » 13 Haz 2005 09:26

Firebird ün ana dili dialect 3
Dialect 3 teki generator ler 64 bit integer, bu deger dialect 1de 32-bit
Dialect 3 tekİ aritmetik operasyonlar SQL 92 standartlarına göre düzenlenmiş, Dialect 1 standart olmayan kurallar uyguluyor. Örneğin integer / integer işlemi truncated integer (*) donuyorken bu deger Dialect 1de double precision floating-point number oluyor.

Her iki Dialect de date/time tipi DATE olarak adlandırılıyor ama bunlar farklı. Dialect 1 in DATE i Dialect 3 timestamp ına eşit ve Dialect 3 ün date tipi Dialect1 de desteklenmiyor.

Dialect3 TIME (günün saati) tipini destekliyor bu Dialect 1 de yok.

SQL yazarken tanımlayıcıları birinde çift tırnak kullabiliyorsun diğerinde kullanımıyorsun

Dialect 1 için string i çift tırnak içine alabiliyorsun dialect 3 te bunu yaptınmı hata olur tek tırnak içinealman lazım.

Dialect 3 haliyle Dialect 1 den fazla reserved word a sahip

Bir veritabanının dialect ini öğrenmek için isql de SHOW SQL DIALECt komutunu kulanabilirsiniz.

Dialect ideğiştirmek için gfix kullanılabiliyor





Degisken Dialect 3................Dialect1
CURRENT_TIMESTAMP................TIMESTAMP............DATE

CURRENT_DATE........................ DATE.....................DESTEKLENMIYOR

CURRENT_TIME..........................TIME.....................DESTEKLENMIYOR


CAST fonksiyonunun kullanmında farklılıklar var.
EXTRACT fonksiyonu Dialect1 in saat dakika saniye alanları için geçersiz.

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7494
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 13 Haz 2005 09:57

baya bir fark varmış :shock:

Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1172
Kayıt: 26 Kas 2004 10:46
Konum: Malatya
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! » 13 Haz 2005 11:49

adminim ben sadece dialect 3 ü baz almayı düşünüyorum. dialect 1-2 kullanan var mı merak ediyorum doğrusu :)

onaydin

Mesaj gönderen onaydin » 13 Haz 2005 12:37

Moderasyon neder bilmem ama bence dialect 1 ile ugraşmak zaman kaybı
Firebird ün ana dili dialect3 diğeri sanki geriye destek maksatlı orada durur gibime geliyor.

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7494
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 13 Haz 2005 12:47

evet FireBird diğer Interbase veritabanlarını da destekliyor. Yani IB 5.0 ile yaptığınız bir veritabanını direk açıp kullanabiliyorsunuz. Adnan abi seminerde detaylı bahsetmişti.

Bence de birincil öncelik değil, ama olması iyi olur tabi...

Kolay gelsin.

denizfatihi
Üye
Mesajlar: 227
Kayıt: 16 Şub 2004 06:12
Konum: istanbul

Re: Dialect Arasındaki Farklar

Mesaj gönderen denizfatihi » 23 Oca 2011 02:09

Herkese Merhaba,

Normalde DIALECT 3 kullanıyorum ibexpert üzerinden sorgum çalışıyor öte yandan kullandığım Delphi7 programı üzerinden aynı sorgu Time ve Date alanı için Dialect hatası vermeye devam ediyor, ek olarak başka bir ayar mı yapmam gerekiyor,
yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar,

Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye
Mesajlar: 919
Kayıt: 04 Nis 2006 07:56
Konum: yine yeniden Ankara ^_^

Re: Dialect Arasındaki Farklar

Mesaj gönderen unicorn64 » 23 Oca 2011 02:55

databaseconnection nesnesinden sqldialecti ayarlamanız gerekebilir....
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim

denizfatihi
Üye
Mesajlar: 227
Kayıt: 16 Şub 2004 06:12
Konum: istanbul

Re: Dialect Arasındaki Farklar

Mesaj gönderen denizfatihi » 23 Oca 2011 11:00

databaseconnection nesnesinden sqldialecti ayarlamanız gerekebilir....
unicorn64 Selam,

yukarıda bahsettiğin ayarı Database bileşeninin tam olarak neresinden ayarlanacak. teşekkürler...

Cevapla