DelphiTürkiye forum Kod Yarışması Başlıyor...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Forum Kuralları Der ki;
* Lütfen Mesajın ve başlığın tümünü büyük harflerle yazmayın. Büyük harflerle yazmanın net kullanıcıları arasında bağırmak anlamına geldiğini unutmayın.
Önce kurallara bir gözatsak.. :wink:
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

ben şimdiye kadar bir fikir belirtmekten kaçındım ama bende birkaç şey önereyim. 8)

:idea: çoğumuzun uzun süredir kullandığı ve desteklediği firebird rdbms için bir görsel yönetim aracı.

:arrow: ibexpert vb.. gibi piyasada bulunan en iyi araçları inceleyerek yapılabilecekleri görmek ve bu camiaya bir program kazandırmak için iyi bir fırsat. :)

:!: eğer güzel işler çıkarsa belki bir ekip kurularak proje devam ettirilir, gerek altyapı gerekse görsel olarak tamamlanır ve hepimizin kullanımına açılır.

:?: nasıl fikir ama :D
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

İyi fikir de ben bunun Linux için olmasını tercih ederim. Linux'da yeterli bir FB aracı henüz yok. Proje kodlanırken Linux'da (tercihen Lazarus ile) derlenebilme uyumuna da dikkat edilirse güzel olur.
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

Her ne kadar delphici olmasamda - CBuilder kullanıyorum - benimde önerilerim olacak

1) TUPOL için bir IDE yazmak - bilmeyenler için söylüyorum
Tupol 2.0 Nedir?
1995 yılında iki genç bilgisayar mühendisi adayı (Savaş Köse ve Mehmet D. AKIN) tarafından lisans derslerinin arasında 4-5 ay gibi kısa bir sürede yazılanTupol 2.0 bilinen ilk Türkçe derleyicidir. Dilin yapısı Pascal ve özellikle C diline benzese de tüm komutlar Türkçedir ve programlamaya yeni başlayanlar için kolaylıklar taşır. Paralel işletim ve recursion gibi gelişmiş özellikler taşır.
http://arsiv.turk-php.com/makaleler/02/01/29/7231431
http://www.turk-php.com/tupol/tupol.zip

2) Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim için bir program. Program kısmı pek zor olmasada estetik dizaynının bence çok önemli.
belkide bu yüzden elimde yeterli döküman olduğu halde bu işe girişemedim

3) Daha önce yapılan önerilerden bir şeyi farkettim ki pek çok projenin artık temelinde Yapay Zeka sistemleri gerekiyor - Neural Networks
Genetic programming Fuzzy Logic vb... - İnsanlar bu tip projeler için işin taaa temeline kadar inmek zorunda kalıyorlar hatta orada kalıyorlar
:) Benim önerim yapay zeka için Bileşen -Component - geliştirmek. bu tip bileşenler olduktan sonra programcı bunları kullanarak ses tanıma sisteminde görüntü tanıma sistemine istediği alanda kullanabilir kısacası
nasilki Bir grafik programı için insanlar sıfırdan program yazmıyorlar
bir graphicengine kullanıyorlar bizde bir yapay zeka motoru yazalım...
belkide çok ütopik bulabilirsiniz ama daha önce önerilen ses tanıma sisteminin temelinde bu var - bu konudada derlenmiş epey bir dökümana
sahibim -

Kodlama için bir fırsat bulursam ben zaten - yarışma dışı da olsa bu işe
girişmeyi düşünüyorum ilgilenen rakadaşlar olursa yardımcı olmayada
çalışırım...

:)
En son bluekid tarafından 23 Nis 2005 04:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
AliRiza
Üye
İletişim:

Yarışmaya bende katılırım

Mesaj gönderen AliRiza »

Yarışmaya imkanlarımın ölçüsünde bende katılmak isterim.Benim düşüncem biraz uçuk gibi ama yapabilirmiyiz .Winamp gibi müzik programlarındaki sesleri yazıya dönüştüren bir program.Ben daha önceden böyle bir şey yapmayı düşündüm ama bir türlü yapamamıştım.Bu program yapılırsa özellikle beğendiği parçanın sözlerini almak isteyen herkese yarayabilir..
Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak şarttır...
BALZAC
Bana bir harf öğretenin kulu kölesi olurum..
HZ.ALİ
Kullanıcı avatarı
tuanna
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen tuanna »

bu uçuk fikri ben daha önce ortaya atmiştim ama arkadaşlar birazimkansız dmişti fakat sesin işlenmesi hususnda faydalı bilgiler ortaya çıkmıştı.......
Siz hayal edin...Biz yapalım TuannaSoft...
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Benim nacizhane bu yarışmayı düzenleyen ve katılacaklara birkaç teklifim olacak. (Fikir vermek açısından) :wink:
1- Uygun bir konu olması durumunda programın Turbo pascal veya Lazarus da yazılması.. ( Böylece 3. parti bileşenleri kullanılamayacağından gerçekten bir kod yarışması olacak..
2- Şayet mümkünse ve zaman uygunsa bir Web Browser veya Messanger yazılması.. (Bildiğim kadarıyla bu konularda ilk Türk yazılımı olacak)
3- Bir oyun. Tercihen Strateji oyunu... Mesela İstanbul'un Fethi :wink:
Saygılar.. Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

kefukar yazdı:Benim nacizhane bu yarışmayı düzenleyen ve katılacaklara birkaç teklifim olacak. (Fikir vermek açısından) :wink:
1- Uygun bir konu olması durumunda programın Turbo pascal veya Lazarus da yazılması.. ( Böylece 3. parti bileşenleri kullanılamayacağından gerçekten bir kod yarışması olacak..
2- Şayet mümkünse ve zaman uygunsa bir Web Browser veya Messanger yazılması.. (Bildiğim kadarıyla bu konularda ilk Türk yazılımı olacak)
3- Bir oyun. Tercihen Strateji oyunu... Mesela İstanbul'un Fethi :wink:
Saygılar.. Kolay gelsin..
Merhaba,

hocam ne gerek var Pascal'a dönmeye anlamadım. Delphi'de de çok iyi bir şekilde kod yazılabilir.

Ayrıca messenger yazılımı çok yapıldı Türkiye'de. Hatta WinCE için bir Türkün yaptığı messenger programı uluslararası ödüller almıştı. ICQ'dan ve msn'den çok iyi diye haber okumuştum.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Merhaba...

- Ay sonu yaklaşıyor. Proje belirleme anı yaklaşıyor. :lol:

- Proje önerileri, başlangıçta tahmin ettiğimden hızlı geliyordu ama sonra yerini yavaşlayan bir tempoya bıraktı. Bu durumun yarışma ruhuna olumsuz etkisi olmamasını diliyoruz. 8)

- Başlık uzadıkça, inceleyen ve/veya katılmayı düşünen üyelerimiz için okumak; öneride bulunmak isteyen üyelerimiz için de daha önce önerilmiş olanları değerlendirmek, zorlaşıyor.

- Sadece bu -tabiri yanlış olmasın- karışıklık şeklinde değerlendirdiğim durumu toparlamak ve bir index oluşturmak adına durum değerlendirmesi yapmak istedim... :idea:

- Aşağıdaki öneriler ve yorumları yine bu başlık altında geçmiş cevaplara bakarak inceleyebilirsiniz.
Öneriler yazdı:- Basit bir girdi çıktı, kasa defteri alacak borç takibi
- Chat programı. P2P olabilir.
- Cluster yapısı ile belirli bir problemi çoklu bilgisayar ortamında çözebilen bir bileşen.
- Delphi için bir garbage collection sınıfı.
- Delphi ile yazılmış bir exe packer.
- Delphi Turkiye kod bankası
- Firebird için bir Veritabanı Tasarım Aracı
- Firebird RDBMS için bir görsel yönetim aracı.
- Forum içindeki tüm olayları takip eden bir program olabilir.
- Gelişmiş bir Sanal operator programı da yazılabilir,
- ibexpert tarzı bir veri tabanı yöneticisi'
- Kalamoza defteri
- Koruma Sistemleri üzerine proje
- Kullanicinin programda kullanilan formlari, kendinin tasarlayacagi tarzda bir proje
- Masaüstü uygulaması (dosya şifreleme, telesekreter, rehber vs. vs)
- MSN messenger tarzı bir haberleşme programı.
- N-tier uygulama örneği.
- Okey oyunu, Network tede çalışabilen, 1-4 kişi oynanabilen
- Raporlama aracı geliyor.
- RDBSM, ve n-Tier uygulama geliştirmek
- Ses tanıma
- Sesi yazıya çevirme
- Sistem bekçisi
- Uygulamaların kopya koruması ihtiyacını karşılamak için bir bileşen.
- Yalın Üretim veya Sonlu Kapasite Planlama ile ilgili bir yazılım
- Yazıyı sese çevirme.
- Gördüğünüz gibi, proje önerisi şeklinde değiller... Sadece proje tipi ve içeriği şeklinde olmuşlar... Tabi bunun kusurunu kendimde arıyorum, yeterince açık ifade edemediğimi görüyorum...

- Size beklediğim tarzda bir proje örneği sunayım...
Proje Öneri Örneği adına @mrmcop yazdı:Proje
- DelphiTürkiye Kodbank Projesi

Kullanım Alanı
- Delphi Programlama dili kullanan yazılım geliştiricilerin kullanacağı bir projedir. Projelerinde kullandıkları ve/veya ihtiyaç duyacaklarını değerlendirdikleri bilgi ve kod parçalarının, belirlenen kriterlerle göre gruplanarak bir veritabanında saklanması sağlanır. Daha sonra bu veriler ile ilgili arama yapılması, yazdırılması ve birikimlerin paylaşılması sağlanır.

Teknik / İçerik
1. Web Server üzerinde bir veritabanı bulunacaktır.
2. Bu veritabanına yazma yetkisi Admin yetkisindekilere haiz olacaktır.
3. Veritabanından sadece DelphiTürkiye üyeleri, sahip oldukları hesaplarıyla yararlanabilecektir.
4. Client (istemci) tarafında bulunması gereken özellikler:
. a. Server (sunucu) tarafında güncel kod var mı kontrolü yapabilmeli.
. b. Güncel kod varsa serverden download ederek offline veritabanının güncellenmesinin sağlamalı.
. c. Offline veritabanında, kod başlığı veya içeriğinde sorgu yapabilmeli ve uygun başlıkları filtreleyebilmeli.
. d. Başlık detayı içerisinde de arama yapabilmeli, bulunan elemanların koyu renkli gösterilmesinin sağlanmalı.
. e. İstenen başlığı yazıcıdan çıktı halinde verebilmeli.
. f. Offline veritabanına kayıt ekleme / silme imkanı olmalı.

Veritabanı
- Özel olarak FireBird veya standalone (hizmet ünitesi kurulum gerektirmeyen) bir veritabanı tercih edilecektir. Örneğin MSAccess kullanılabilir ama BDE tablolar kullanılmayacaktır.

Eğitici Yönü
- Internet ile ilişkili proje geliştirme hakkında tecrübe azlığı, buna ek, son zamanlarda bu konuda sorulan sorular arttığı değerlendirildiğinde, bu konuda örnek teşkil edecek bir uygulama olacaktır.

Referans olabilecekler
- DelphiTürkiye forum, Google ile yapılacak aramada Kod Bankası anahtarı ile kolaylıkla bulunabilecek uygulamalar.
- Yeni önerilerinizi bekliyoruz.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Proje
- FireBird Yönetim Aracı

Kullanım Alanı
- FireBird veritabanında DDL ve DML işlemlerinin yapılması.

Teknik / İçerik
1. Veritabanı, table, index, sp gibi veritabanı yapılarının görsel olarak oluşturulması...
2. Veritabanındaki yapıların incelenebilmesi ve güncellenmesi. Table yapısını inceleyip, yeni alan eklemek gibi.
3. Tablo içeriklerinin görülebilmesi.
4. Verilen SQL cümleciklerini çalıştırabilmesi ve sonucu göstermesi.
5. Kendini internet üzerinden güncelleyebilmesi..

Veritabanı
- Tabii ki FireBird.

Eğitici Yönü
- Firebird ve Veritabanı yapıları hakkında oldukça eğitici olacağını düşünüyorum. Ayrıca kullanılacağından bu işlemleri yapan ücretsiz bir yazılım işe de yarayacaktır.

Referans olabilecekler
- Bu konuda daha önce yazılmış IB Expert, EMS gibi uygulamalar.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

:lol: :lol: :lol:

- İşte bu... tam @Admin'e yakışacak tarzda...

- Haydi arkadaşlar, bu önerilerin asıl sizden gelmesi lazım. Öneri formatı budur. Bekliyoruz... :wink:
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

mussimsek yazdı:Referans olabilecekler
- Bu konuda daha önce yazılmış IB Expert, EMS gibi uygulamalar.
Hocam bence ms sql serverın enterprice managerı çok güzel bir referans olur, gerçekten çok kullanışlı olduğu düşüncesindeyim :oops:
Kullanıcı avatarı
Asri
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Asri »

Proje
- Gelişmiş bir sanal operator yazılımı

Kullanım Alanı
- Bir operator'ün bilgisayar başında yapması gereken işleri script kullanarak yada operatorun hareketlerini mouse ve klavye kayderek bunları script e çevirip sonra uygun ayarları yapıp operatorun yerine iş yapan bir program. Örneğin binlerce cari kartın açılışını yapan, yada binlerce carinin risklerini yada satıcı kodlarını değiştiren, sürekli alınan raporları scripte belirlenen tarih ve ilgili carilere göre alıp bunları normal bir kullanıcı outlook u nasıl kullanıyorsa o şekilde kullanıp ilgili kişlere göndermesi gibi , bir operatoru tamamen taklit edecek bir yazılım.

Bu dediğim şeyler ticari amaçla yazılmış programların içinde var olabilir. Örneğin muhasebe programlarında mail ile extre gönderilmesi gibi. Benim dediğim şekilde bir program yazılırsa DOS yada Windows da her türlü programla kullanılabilir.

Teknik / İçerik
1. Windows ve Dos ortamındaki programları desteklicek
2. Mouse ve klavye hareketleri simule edebilecek
3. Bir script diline sahip olacak
4. Client (istemci) tarafında bulunması gereken özellikler:
5. Mouse ve klavye hareketlerini kaydedecek ve script diline çevirecek.
script e çevrilmiş bu kayıtlar üzerinde değişklikler yapılarak
kullanılabilecek.
6. Otomatik ve yarı otomatik çalışma modu olacak. Yarı otomatik de kullanıcı istediğinde çalışmayı geçici durdurup işlem yaptıktan sonra devamını sağlayacak.
7. Ekranı okuyabilicek çıkan ekrandaki belli alanların durumuna göre işlem adımlarını değiştirebilecek.

Veritabanı
- Text veri tabanı kullanılacak.

Eğitici Yönü
- Sistem bilgisini, donamıma hakimiyeti arttırmak. Script dili geliştirme yeteneğine sahip olmak. Ekranı okumak kısmında OCR teknikleri öğrenmek.

Referans olabilecekler
- DelphiTürkiye forum, Google ile yapılacak aramada keyboard hook,mouse hook, sendkey,ocr, text parser anahtarı ile kolaylıkla bulunabilecek uygulamalar ve kodlar.
Öğrenmek ve öğretmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz.
mbt
Üye

Mesaj gönderen mbt »

Proje ile ilgili öneri sunmadan önce önemli bir şey demek istiyorum:

1. Yapılacak projenin benzerleri piyasada mevcutsa(özellikle freeware olarak) gerek yok diyorum. Buna örnek "Exe" sıkıştırma aracı. Buna benzer örnekler hem Türk yapımı var, hem de yabancı. "Aspack" gibi kaliteli yabancı yapımlar var. Bu yüzden bu tür projeler fazla faydalı olmaz. Herkesin ihtiyacı olupta piyasada olmayan fikirler daha mantıklıdır proje için.

2. Ses tanıma - sesi yazıya çevirme - yazıyı sese çevirme. Bu tür projeler mümkün değil 2 ayda yapılamaz. Çünkü çok teknik ve birçok bilim alanını kapsayan bilgi birikimi istiyor. Akademik çevrelerce Türkiye'de buna benzer projelerle uğraşılmakta. Daha çok yapay zekâ içerisindeki doğal dil işleme - fonetik işleme gibi alanlarda araştırma ve bilgili olunma şarttır. Bu tür teknik konular 2 ay sürmez. Türkiye'de http://www.gvz.com.tr gibi de başarılı olmuş ve yapılmış projeler de mevcut.

Bana kalırsa:

- Firebird için bir Veritabanı Tasarım Aracı
- Forum içindeki tüm olayları takip eden bir program olabilir.
- Herhangi bir operatörle toplu sms gönderme programı
- Chat programı. P2P olabilir.

gibi projeler daha faydalı olacaktır bizler açısından.

Favorilerim arasında:

- Chat programı. P2P olabilir. (DelphiTurkiye üyeleri arasında iyi olur. Daha etkileşimli olur.)

projeleri var.

Saygılar. (Kendi görüşlerim :) )
Kullanıcı avatarı
Asri
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Asri »

Proje
- Sistem bekçisi

Kullanım Alanı
- Özellikle çok şubeli yerler için geliştirilebilir.
Sistemi gözetleyip izinsiz bir program kurulduğunda, masa üstü resmi değiştirildiğinde, Sistem ayarları değiştirildiğinde, Belirli dosyaların kapasitelerinin belli bir limiti aşmasında, HDD lerdeki kapasitelerin belli bir limitin altına düşmesinde, Çalışması gereken programların çalışıyor olup olmadıklarını kontrol etmede, çalışmaması gerekenlerin çalışmadığını kontrol etmede v.s v.s kullanıp bu kriterlere uyan şeyler olduğunda sistem yöneticisine isteğe göre telefonla, ICQ ile, MSN ile, email ile, SMS ile , FAX ile haber vemesini sağlayacak bir program da olabilir.

Teknik / İçerik
1. Asla kapatılamayacak gerekirse aynı anda iki program açlışıp biri
kapatıldığında diğeri onu açacak.
2. Sistemi belirli aralıklarla kontrol edecek.
3. Kontrol edilecek alanlar kullanıcı tanımlı olacak.
4. Haber verme durumunda yapılabilecek her türlü haberleşme ortamı ile bilgi verme. (Telefon, ICQ, MSN, Email,SMS, Fax v.s)
5- Bir problem çıktığında standart bir çözümü var ise programın bunu kendisi uygulayıp sorunu gidermesi.
6- Zamanlanmış görevlerin eklenmesi ve uygunlanmasının sağlanması.
7- System yöneticisine düzenli olarak rapor verme özelliğinin olması.
8- Telefonla uyarı yapıldığında sistem yöneticisinin tuşlara basarak ilgili hata için programa komut gönermesi programın komut beklemesi. (HDD doldu ne yapmamı istersiniz? Temp leri silmek için 1'e basın.)

Veritabanı
- Text veri tabanı

Eğitici Yönü
- Sistem bilgisinin geliştirilmesi, Web tabanlı uygulama bilgisinin geliştirlmesi (MSN, ICQ, Mail, SMS kullanımı). Telefon ve ses üzerine geliştirme yapılması. Uzaktan sistem yönetimi üzerine çalışma yapmayı öğrenmek.

Referans olabilecekler
- DelphiTürkiye forum, Google ile yapılacak aramada "ICQ pager delpi" "tapi delphi" "dtmf delphi" "sendmail delphi" "sms delphi" "fax delphi" ile kolaylıkla bulunabilecek uygulamalar ve kodlar.
Öğrenmek ve öğretmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz.
Kilitli