Firebird Backup Service nasıl?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
fduman
Moderator

Firebird Backup Service nasıl?

Mesaj gönderen fduman »

Merhaba,

Aklıma takılan bir soru var. Burada çok yazılmış etmiş Firebird backup'ın nasıl yapılacağını sormuyorum zaten. Bir fenomen var ki o da şu: Interbase Backup Service sadece! local hesaba mı yedekleme yapabiliyor.

Sorumu biraz daha açayım.

Bir veritabanım var MDAL makinasında. Buradan ağ üzerindeki kendi bilgisayarım olan CLORD makinasına backup almak istiyorum. Backup Path'i 'C:\backup.fdb' yaptığımda gidiyor MDAL makinesine yani lokal'e yedek alıyor.

İşin ilginç tarafı şu komut satırından çalışan GBAK ile istediğiniz yere yedek alabiliyorken, service ile alınamıyor mu? Atladığım birşey mi var?

Bu nedir? Nasıl çözülür var mı önerisi olan?
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

ServerName özelligine hangi makinede backup alacaksanız onu yazıyorsunuz.backupfile ada dosya yolunu yazıyorsunuz.
IbDatabase de zaten db bilgileri oluyor(fbserver ib çalıştıgı makine ve baglanılan db)
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Yani backup alacağım makinada da FB server kurulu olmalı diyorsunuz. Haklısınız bu şekilde alabiliyorum. Ancak GBAK, FB Server kurulu ve çalışıyor olmasa da backup'ı alabiliyor. Acaba Backup Service'i kullanmıyor da başka bir yöntemle mi yedek alıyor?
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Fbserver calısmadan aynı zamanda db dosyası paylasıma acılmamıs ise nasıl backup alacaksınız?(zaten dosyayı paylasıma acmak ta pek akıllıca degil)
bence bir yerlerde es gecilen bir nokta var
gbak ile backupservice arasında bir fark olmaması lazım
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Siz nasıl yapıyorsunuz? Benim biryerlerde hata yaptığımı mı düşünüyorsunuz, yoksa sizin de başınıza gelen birşey mi? Bu kısmı anlayamadım.

Belki tam anlatamadım.

Uzak makinada yani MDAL makinasında FB server çalışmakta. Benim makinamda server yok sadece client DLL var. Uzak makinaya Backup service ile erişiyorum ancak oluşturulan backup dosyası, kendi makinamda değil uzak makinada oluşuyor.

Sizin yöntemde, kendi makinamda da FB server çalışıyor olması halinde! Servername'e kendi makina adımı yazınca backup'ı makinama alıyor.

Ancak GBAK ile backup alırken FB server'in çalışmasına gerek olmadan kendi makinama backup alabiliyor.

Benim yapmak istediğim, kendi makinamda server'ın çalışmasına gerek olmadan backup dosyasını alabilmem. Bunu paylaşım vs. açmadan yapabilmeliyim. Şu aşamada GBAK'dan başka bir çözüm göremedim. Servisleri kullanarak nasıl yapabilirim onun arayışı içindeyim..

İlginiz için teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

uzak makinede fbserver calısırken db dosyasıda uzak makinede olmak uzere
backupservice ile kendi makinamdan kendi makinamda bir yere yada uzak makinada bir yere backup alabiliyorum
su an kendi makinemde de fbserver calısıyor
sadece client olsam da bunu yapabilmeliyim
deneme yaptıktan sonra buraya yazarım sonucu...
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

ewt dediginiz gibi backupservice uzak makinedeki fbserver ile benim makineme yedek alamıyor
backup dosyası olusturulamıyor diyor
daha dogrusu verdigim backupdosya yolunu fbserver olan makinede arıyor.
peki gbak ile nasıl oluyor bir ornek verebilirmisiniz.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Linux makineme backup'ı almak için bir bash script oluşturdum. Bunu da cron job'a atadım. Böylece belirli aralıklarla backup alıyor.

gbak komut satırından çalışan bir uygulama. Kullanım parametrelerini:

gbak - komutu vererek listeleyebilirsiniz. gbak hem backup alıyor, hem de aldığınız backup'ı farklı bir parametre ile restore ediyor.

mesela:

gbak -V -B mdal:test.fdb c:\backup\test.fbk -USER SYSDBA -PAS masterke

komutu ile backup alabilirsiniz.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

FB backup service ile çalışıp bu problemi halleden var mıdır merak ediyorum. Bu durumda çok kullanışlı bir şey olmayan Backup Service hakkında detaylı bilgi bulabileceğim bir link bilen arkadaşlar bunu yazarsa sevinirim.
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

Backup servisi, yedekleme aldığın makinedeki sürümününün server olmasını istiyor. Bende bu problemin çözümü için çok uğraştım. Ama en sonunda client programları yedek alma bölümüne not düşerek SQL SERVER'in server sürümü olması gerektiğini belirttim :).

http://bdn.borland.com/article/0,1410,27002,00.html

Service Description Restrictions
isc_action_svc_backup Starts database backup process on the server SYSDBA or database owner

isc_action_svc_restore Starts database restore process on the server SYSDBA or database owner
isc_action_svc_repair Starts database repair process on the server SYSDBA or database owner
isc_action_svc_add_user Adds a new user to the security database none
isc_action_svc_delete_user Deletes a user record from the security database none
isc_action_svc_modify_user Modifies a user record in the security database none
isc_action_svc_display_user Displays a user record from the security database none
isc_action_svc_properties Sets database properties SYSDBA or database owner
isc_action_svc_add_license Adds a license to the license file SYSDBA user only
isc_action_svc_remove_license Removes a license from the license file SYSDBA user only
isc_action_svc_db_stats Retrieves database statistics SYSDBA or database owner
isc_action_svc_get_ib_log Retrieves the InterBase log file from the server none
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

Merhaba,

Backup Service ile Gbak.exe de olduğu gibi Server dışındaki başka bir bilgisayar üzerine yedek almanın bir yöntemi yok mu?
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Ben bulamadım mucit. En iyi yöntem GBAK kullanmak.
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

ilginiz için teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar..