Interbase&Firebird de Tuning ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
tosunpasa
Üye

Interbase&Firebird de Tuning ?

Mesaj gönderen tosunpasa »

Merhaba dostlar

yeni bir yazilim firmasinda ise basladim. Gorevim Otomasyon Egitim ve Destek.
Daha once Oracle ile calistim. Access ile de kucuk programciklar yazdim. Paradox ile de yazmaya basladim ilerletemedim. MSSQL i de kismi inceledim..

Gelelim asil konuya.
FB veya IB de bir DB Create ediliyor ve bu genelde 1 file oluyor. SQL veya Oracle da DataFile kumeleri olur ve bunlar icerisinde de TableSpace ler - RollBack Sgm. vb bir suru ek dosya ve controller lar bulunur.

Ve zamanla da DB ler Framgmente olur.

IB veya FB de bu yapi nasil calisiyor ve zaman icerisinde DB de nasil tuning ler yapilir ?

Oracle icin basic bir ornek ...
1- DB bos olarak export structer alinir
2- Data lar export edilir
3- Yeni DB create etmeden once eski structer yeniden yapilandirilarak DB ya bir defa da tamami veya table table Import edilir. .....
veya
Yeni DataFile lar ve TableSpace ler ile Table ve Index leri yeni lere Move edilir. Index yapilari bir sql komutu ile inceletilerek index lerinde yeniden yapilandirilmasi yapilabilir vede DB nin de genel bir Index yapisi kendisine kontrol ettirilebilir....

Bu arada anlattiklari DB den aklimda kalanlar/ Tuning dersine gitseydi ozel tool lar oldgunu duydum....

Aramizda GURU lar bulunabilir. Hatalarim var ise nazik dille duzeltmesini isterim vede detayli anlatimla. Yoksa kafadan yorum yapmasin bazi arkadaslar.... :!:

ayni sekilde..
FB ve IB de DB uzerinde veya DB dizayn ederken nelere dikkat etmek ve Performansi arttirici bir yapi izlemek gerekir.

Herkese basarili ve problemsiz calismalar dilerim
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

merhaba,

bahsettiğiniz olayı Firebird seminerinde Adnan abi çok güzel anlatmıştı. Bence o semineri indirip izleyin. Kafanızda net oturacak bazı şeyler.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
derya
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen derya »

Yanlış anlamdıysam Auditing ve Roll-Forward-Log'u soruyorsunuz. Bu konular üzerine geçenlerde bir alman programçı dergisinde güzel makaleler vardı. Almancanız varsa onları size yolayabilirim.

Tools olarak Upsence database toollerine bir göz attın.

Firebird Roll-Foreward-Log için bu makaleyi öneririm
Customer: "I'm running Windows XP."
Tech Support: "Yes."
Customer: "My computer isn't working now."
Tech Support: "Yes, you said that."
tosunpasa
Üye

seminerler...

ok

en kısa zamanda ist a döndüğümde tüm seriyi indireyim

ama dediğim gibi... tuning olayı bu

yazılı olması tercihimdir

teşekkürler
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

backup yapıp restore edersen bildiğin, daha doğrusu sorduğundan anladığım bu. backup ile db yin her şeyi text dosyaya yaılıyor, restore edildiğinde bu text dosyadan database tekrar oluşturuluyor. Son kullandığım databasede silme işlemi hiç yok, Kullanıcıların sildikleri kayıtlar log tutulsun denildi bu yüzden hiçbir kayıt silinmiyor, db ler şuan 30 mb civarı, backup-restore yaptım, ortalama 3 mb kadar kısaldılar :) bu kısalmasından çok fragmantet için önemli, yani bir yerde defrag yapılmış oluyor

kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
tosunpasa
Üye

öncelikle teşekkürler ama...

merhaba

dostlar ve ilgilenen herkese.. hatta okuyanlara teşekkür ederim.

sorumu anlatamadığım hissine kapıldım veya arkadaşlar hiç milyonlarca ve GB larca kayıt ellerinde bulunup bunlar ile uğraşmamış gibi geldi..

ben sizler kadar programcılık yönüm yok ama... bir DB ve server dan performans problemi yaşayınca.. hardware ilede çözüm sadece kısmi değişirse ... o zaman patrona ne cevap verirsiniz bilemem.

Şimdi.
Her kayıt Insert yapıldıkça ve kaydedilecek yerler daralıp ek DataFile lar açtıkça fragmentasyon yaşarsınız.

aynı olayın en basiti.. NT file system lerde (W2k ve XP) index file yapısının açılarak aranan dosya hdd de daha hızlı bulunması.. ama bu bile bir noktada bitiyor.. HDD nin fregmante edilmesi gerekir.

Backup & Restore...
en meşhur Fragmentasyon çözümü fakat online ve 24 saat çalışan sistemler için nasıl gerçekleştirilecek

selam ve saygılar