yeni bir yazilim firmasinda ise basladim. Gorevim Otomasyon Egitim ve Destek.
Daha once Oracle ile calistim. Access ile de kucuk programciklar yazdim. Paradox ile de yazmaya basladim ilerletemedim. MSSQL i de kismi inceledim..
Gelelim asil konuya.
FB veya IB de bir DB Create ediliyor ve bu genelde 1 file oluyor. SQL veya Oracle da DataFile kumeleri olur ve bunlar icerisinde de TableSpace ler - RollBack Sgm. vb bir suru ek dosya ve controller lar bulunur.
Ve zamanla da DB ler Framgmente olur.
IB veya FB de bu yapi nasil calisiyor ve zaman icerisinde DB de nasil tuning ler yapilir ?
Oracle icin basic bir ornek ...
1- DB bos olarak export structer alinir
2- Data lar export edilir
3- Yeni DB create etmeden once eski structer yeniden yapilandirilarak DB ya bir defa da tamami veya table table Import edilir. .....
veya
Yeni DataFile lar ve TableSpace ler ile Table ve Index leri yeni lere Move edilir. Index yapilari bir sql komutu ile inceletilerek index lerinde yeniden yapilandirilmasi yapilabilir vede DB nin de genel bir Index yapisi kendisine kontrol ettirilebilir....
Bu arada anlattiklari DB den aklimda kalanlar/ Tuning dersine gitseydi ozel tool lar oldgunu duydum....
Aramizda GURU lar bulunabilir. Hatalarim var ise nazik dille duzeltmesini isterim vede detayli anlatimla. Yoksa kafadan yorum yapmasin bazi arkadaslar....

ayni sekilde..
FB ve IB de DB uzerinde veya DB dizayn ederken nelere dikkat etmek ve Performansi arttirici bir yapi izlemek gerekir.
Herkese basarili ve problemsiz calismalar dilerim