İnterBase/FireBird kafa karışıklığı

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Salih
Üye

İnterBase/FireBird kafa karışıklığı

Mesaj gönderen Salih »

Admin yazdı:Merhaba,

1. Delphi 5 CD'sinin içinde Interbase muhtemelen eski sürümdür ve lisans gerektirir. Daha iyisi ve bedavası varken neden onu kullanıyorsun??? FireBird 1.5 çekip onu kullan.

2. Client sayısı olarak bir sınırlama yok. Server'ın ne kadar destekliyorsa o kadar client kullanabilir. Ancak daha önce bu konu çok konuşuldu, eğer projen büyükse ve 100 kullanıcının üzerinde ise Sybase/SQL Server daha da büyükse Oracle gibi bir veritabanı kullanmak iyi olacaktır.

Kolay gelsin.
Merhaba,

Ben Delphi 5 CDsinden kurulum yaptım ve henüz emekleme dönemindeyim, veritabanı olarak ne kullanacağımıza henüz karar vermiş değilim. http://www.bimeks.com.tr adresinde, InterBase 7.0 for windows 10 kullanıcı lisansı, Server lisansı vs satılıyor.

Ancak buradaki bazı mesajlarda "Interbase/FireBird ücretsizdir" diye belirtiliyor. Ücretsiz olan ve adı Interbase olan bir başka program mı var ? Yoksa FireBird interbase e benzeyen bir veri tabanı ve ücretsiz olan FireBird mü ?

Daha önce biraz MySQL tecrübem oldu ve FireBird ü duyana kadar MySQL veya PostgreSQL kullanmayı düşünüyordum, FireBird bunlardan daha mı iyidir ?

Mevcut durumumuz ve planladığımız ortam şu şekilde :

* Mevcut durum : 31 ayrı ilimizde birbirinden bağımsız networkler var, bu networklerin bazılarında 3 bazılarında 20 bilgisayar var. Yazılımlar DOS ortamında COBOL dili ile hazırlanmış, cobol veri yapısını kullanıyor.
1. aşamada : Bütün yazılımları yeniden yazmayı ve windows ortamına taşıyıp yerel sunucu üzerindeki veri tabanını kullanmayı planlıyoruz.
2. aşamada ise birbirinden bağımsız networkleri internet altyapısını kullanarak merkezi bir şekle dönüştürmek ve tek merkezde Veri tabanı sunucusu kurmak istiyoruz. Bu illerdeki networklerin hem yerel sunucu üzerindeki hem de merkezi sunucu üzerindeki veri tabanlarına bağlantılı olarak çalışmasını düşünüyoruz.

FireBird veritabanı bu işlerin altından kalkabilir mi ? Yoksa oracle MS sql gibi programlara çuvallar dolusu para vermek zorunda mıyız ?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Sitede ve forumda bu bilgilerin çoğu var zaten. Arama kısmını kullanırsanız hepsine ulaşabilirsiniz.

1. Interbase 6'dan önceki sürümler 5.5, 5 vs. ücretlidir. Interbase 6.5'tan sonraki sürümlerde (6.5, 7 ve sonrası) ücretlidir. Sadece 6, 6.01 ve 6.02 sürümleri bedavadır.

2. Firebird'ün tüm sürümleri ücretsizdir.

Kolay gelsin.
En son mussimsek tarafından 05 Ağu 2004 09:25 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Anlatımlarınıza göre Projeniz kapsamlı ben sizin yerinizde olsam bu tip bir proje için daha güvenilir profesyonel araç seçerdim bu SYBASE olabilir. Bu veritabanı Lisanslı, ücretlidir ama Oracle dan fiyat olarak bayağı hesaplıdır.

Lisansız tercih yapmak istiyorsanız. FireBird'ü tercih etmelisiniz (Benim kişisel tercihimdir). Bu konu hakkında forum'u aratırsanız bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. İnterbase in belirli sürümleri ücretsizdir yanlış hatırlamıyorsam 6.01 olması gerekli ama interbase kullanma niye kullanacaksın ki FireBird varken hem ücretsiz hem aynısı?

Tercih Sizin?

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Salih
Üye

Mesaj gönderen Salih »

Projemiz kapsamlı da, mümkün olan en az masrafla projeyi gerçekleştirmek istiyoruz tabii ki. Mesela kullanıcı bilgisayarları Linux olabilse de elimizdeki düşük profilli bilgisayarlarla, üzerine X yazılımını kurmaya gerek kalmadan, WEB üzerinden uygulamaya erişsek fena mı olur. Kuruluşumuz büyük bir kuruluş ama, öyle holding filan değil, düşük kar marjıyla çalışan, hizmete yönelik bir kuruluş.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

Firebird Linux/Windows başta olmak üzere birçok işletim sisteminde çalışıyor. Bence projeyede bağlı olarak kullanabilirsiniz. Client sayısı tamam ama bunlar ne kadar yoğun kullanacaklar programı. Günde ne kadar kayıt girecekler? bu kayıtların büyüklükleri ne olacak? bunlarda önemli.

Firebird, mySQL'den stored procedure ve trigger'ları desteklemesi açısından üstündür. PostgreSQL hakkında fazla bilgim yok maalesef.

Kolay gelsin.
Salih
Üye

Teşekkürler

Mesaj gönderen Salih »

Cevaplar için teşekkürler,

Yoğunluk o kadar değişken ki, kullanılan bölgeye göre, mevsime göre... Maksimum yoğunluğu tahmin etmek lazım. Neyse ben biraz daha yol almaya çalışayım, daha sizin başınızı çooook ağrıtırım, ilk günden bunaltmayayım !

Sevgiler...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

yok estağfirullah, yardımcı olabiliyorsak ne mutlu.

Deneyin görün diyecem ama projeye başladıktan sonra da geri dönüş biraz zor olur. Ben sizin yerinizde olsam, en yoğun çalışan bölgeye Firebird ile bir program yazar, gerçek verilere benzer birkaç form hazırlar girin bakalım derdim. Yeterli olup olmayacağı o zaman ortaya çıkar.

Ancak birkaç öneri :

1. Mümkün olduğu kadar SP ve trigger kullanın. Bu konuda forumda ve sitede veritabanı kısmında birçok makale ve yazı var. Onları okumanız iyi olur.

2. Forumda Firebird hakkında o kadar çok konuştukki, arama kısmından Firebird yazıp aratın. Birçok bilgiye ulaşacaksınız :wink:

Kolay gelsin.
unalaygun
Üye

Mesaj gönderen unalaygun »

mustafa abi interbase 6.5 ücretlimi yukarda geçiyor ama 6.5 7 demişssin tam analyamadım abi 6.5 ücretlimidir...kolay gelsin
derviş
abdulkadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen abdulkadir »

Interbase 6.5'tan sonraki tüm sürümleri ücretlidir
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

evet ücretli, mesajı biraz karışık yazmışım, düzelttim.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Versiyon ve ücret konusunu kargaşasını ortadan kaldırmak için şöyle diyelim bundan sonra IntrBase ücretlidir arkadaş. FireBird ise ağaya beleş :) çünkü interbase in eski sürümü ücretsiz kullanmak mantıklı gelmiyor, çünkü yeniliklere kapalı. Yukarıda IB ye benzeyen denilmiş walla FB duymasın alınır :P benzer değildir, çok eskidende söylediğim gibi borland a IB yazan kişi bunu opensource yaptı. bu hikayeyide 50. kere yazamıycam artık.
Sonuç : Interbase paralı FB ücretsiz aralarındaki fark yok denecek kadar az, ama en büyük fark tabiki bence, IB yi geliştirenler 100-200 kişi en fazla, FB de ise tüm dünya, hatta C biliyorsan kodlarını indir ve kafana göre değiştirip kullan, yada geliştirme grubuna gir, şu sıralar 2. versiyon yazılıyor diye biliyorum. Bir diğer konuda IB bazı kalıplara uymak zorunda çünkü para karşılığı satıldığı için müşterilerine karşı sorumlulukları var. Ama FB de öyle bir şey yok, En iyisi neyse o yapılıyor :) denetleyen dünya yapan dünya

Ayrıca FB ü php ile kullanabiliyorsun buda ek bilgi olsun.
projene gelince walla ben FB bu işi becerir kanaatindeyim. Ama bütün iş tasarımda, Local alanlarda server a toplanacak ordanda merkezde toplanacak ? burası kastırırı işte FB yi değil ama tasarımı. çok iyi tasarlanmalı. Denemeler için de datagenerator olucaktı IBExpert içinde buradan rasgele kayıtlar üretip hızı test edebilirsin.
Bence FB nin tek eksiği hız onuda aşıcaklar mutlaka

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Freeman35 Kardeş,

Hız mı ?
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

demişimki :
Bence FB nin tek eksiği hız onuda aşıcaklar mutlaka
bana öyle geliyor, bu kurulan algoritma kulanılan componentlarla doğru orantılı, gene bence diyorum çünkü IB/FB den başka database hiç kullanmadım :)
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Salih
Üye

Firebird yavaş mı ?

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

Bense tersini okudum hep, interbase/firebird daha hızlı diye biliyorum. Kendim bizzat görmedim, karşılaştırmadım, ama hangi database'i seçeceğime karar verirken çok araştırdım.

Delphiturk seminer videolarını izlerken bir tablo gördüm, şimdi baktım, "seminer 7" de 1 saat 33. dakikayı açarsanız tabloyu görürsünüz
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

:)

Demek seminerler izleniyormuş :)

Freeman35 kardeş sen izlemedin mi? :)

MS'i yerden yere vurduk orada :)

Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/