Delphi'den C#'a Neden Geçtiniz?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Re: Delphi'den C#'a Neden Geçtiniz?

Mesaj gönderen canset »

Delphiyi hallettik C kaldıydı, ne zaman 4 satır alt alta yazsam 10 tane hata alıyorum halen :lol: :lol:
akineton
Üye

Mesaj gönderen akineton »

aslangeri yazdı:
akineton yazdı:ben kendimi yeteri kadar geliştirdim ve hala da geliştirmeye devam ediyorum sen merak etme azıcık nette araştırma yaparsan görürsün nasıl döviz kuru programı yapıldını ..
maden yeteri kadar geliştirdiniz neden hala geliştirmeye devam ediyorsunuz?. ben kendi adıma kendimi yeteri kadar geliştirdiğimi düşünmüyorum.
Açıkçası bende merak ediyorum c# delphi de 100 satırda yapılan işi nasıl tek satırda yapıyor. Merak edilen nokta dövüz kuru programı yapmak değil yani.
akineton yazdı:c sharpı yapan adam edkip veya birey ne fark eder ? sonuçta benim dediğim yere çıkıyor hepsi adam borland da delphiyi yapmış ve şu anda microsoftta c sharpı yapıyor doğru mu ? doğruı ama siz editörler cinslik olsun diye heryerden çıkıyorsunuz kıllık ypıyorsunuz o ayrı mesele...."
ekip ve birey arasında çok şey fark eder. michael schumacher in pite girdiğinde tek başına olduğunu düşünemiyorum.
evet yanlış veya hatalı olduğunu düşündüğümüz yerlerde "cinslik" ve hatta "kıllık" yapıyoruz. Bunu yavrusuna terli iken soğuk su içirmeyen annenin/babanın yaptığı cinsliğe benzetebilirsiniz.

@Newmember;
Haklısın; kendi adıma ilk olarak web servisi yazmam gerektiği zaman bulaştım c# a sonra el terminali ve web uygulamaları geldi. Şuan firma olarak Delphiyi bırakma noktasındayız( :cry ). Yeni uygulamaların C# üzerinde yazılması isteniyor...
edit:sadettinpolat - terbiye sinirlari icinde tartismaya devam edelim
Kullanıcı avatarı
G.Arkas
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen G.Arkas »

Hop gençler ne oluyor yahu?? Böyle şeyler bu forumda olmazdı ne iş??

Neyse gerginliği düşürelim lütfen.

Bende tam olarak bilmemekle beraber C dillerinin diğer dillere karşı üstün olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir çok güçlü program ve hatta yanlış hatırlamıyor isem windowsun bir bölümü de C ile yazılmıştı. (Hangi sürüm olduğunu bilmiyorum) Oyunlar, Antivirüsler bu tip güçlü yazılımlar C ailesi ile yazılıyor genellikle. Ama benim en çok öğrenmek istediğim dil Assembly dir. Çok harika görünüyor. Direk Makineyi kodluyormuşuz gibi. Assembly dilini çok iyi bilsen herhalde yapamayacağın şey olmaz gibi geliyor bana.

Saygılar. İyi çalışmalar.
Resim
R.K.
Üye

Mesaj gönderen R.K. »

Arkadaşlar konunun seyri baya değişti. Soruyu sorarken bu forumda çok iyi ustaların olduğunu bildiğim ve onların deneyimlerinden, bilgilerinden birşeyler çıkarabilir miyim diye düşünmüştüm. Ne C# 'ı ne de delphiyi adam akıllı biliyorum. Umarım bu işin başında olanlara yol gösterecek bilgiler verirsiniz...
Kullanıcı avatarı
quadr
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen quadr »

Delphiden .Net a geçmem vede geçmeyide düşünmem !
Peki ama neden ?
.Net ile yazılan programlar MSIL dediğimizi ara koda çevrilirler.Daha sonra çalıştırılma esnasında clr(Common Language Runtime) olarak işlenmeye çalışılır.
Runtime da tekrar dilin şekillenmesi dil yapılarında yeni karşılaşılmış bir şey değildir tabiki.Microsoft bu tarz bi derlemeyi visual basic ile seneler öncesinde denemiştir ve buna
P-Code adını vermiştir.Tabiki şu anki msil derleme standartı aynı değil ama benzer yapı içermektedir.Msil yapı olarak basit bir derleme içerdiği için kolayca decompile edilebiliyor.Bunun için bazı paketleyiciler(packerlar) ve yapı - karakter karıştırcılar(obfuscatorler) yazılsada pek bi verim alınamaz.iyi bir kod analizcisi tarafından yazdığınız bütün kodlar ifşa edilebilir ve istenilen şekilde kopyalanıp değiştirilebilir.
Aslında bu yapı bir çok kod karmaşası içerir ama programcı sadece user interface çalıştığı için geride olanları pek bilmez.Şu anki teknolojik sistemlerde ileri düzey hızlı mikroişlemciler kullanıldığı için bu tarz kod karmaşası gerektiren işlemler işlemcilerin çok hızlı işlem kapasiteleri yüzünden tolore edilir.Mikroişlemci programlayanlar bilir eskilerde yazdığım kod kaç ms de işlenir.her bir komut kaç cycle da işlenir.işlemci üzerindeki yükü nedir memory i ne kadar meşgul eder vs. vs. şimdilerde böyle bir düşünce kavramı yok.işlemci hızlı memory geniş disk büyük...çalıştır microsoft msil i runtime işlet en kral sensin....

Ayakkabıyı sefaletten
Çok sonraları tanıdım
Öyle ufuklarda mı olurmuş Allah'ım
Giyer giyer koşardım
Toprağın dostluğundan
Oyuncaklar yaptım çamurdan
Tenimin rengini aldım topraktan
Sen bakma esmerliğim sonradan...

http://www.tcct.us
meron06
Üye

Mesaj gönderen meron06 »

bu konya bi kaç şeyde ben karalayım dedim.11 yıldır programcı olarak çalışıyorum.hem c# ,hem delphide projeler geliştirdim.tasarım rahatlığı kod kolaylığı component zenginliği ve performans konusunda delphiyle boy ölçüşecek bi dil daha keşfetmedim.keşfetsem delphiden vazgeçer ona geçerdim zaten.yalnız c# ile delphinin karşılaştırılması çok doğru deyil bence.eğer bi win32 uygulaması geliştiriyorsam neden c# la geliştireyimki.hem burda arkdaşın söylediği birşey beni çok güldürdü.c# da bir satırda yapılan delphide yüzlerce satırda yapılyordiye(webservis uygulamalarının c# geliştirilmesi taraftarıyım bu arada.).ama diğer uygulamalarda c# yüzlerce satır kodla yapılan işleri delphiyle kod yazmadan yapabilecek onlarca örnek verebilirim.
bir diğer hususta c# geçen yazılım firmaları hakkında;en az 6 tane firma biliyorum yazılım ekibinde arkadaşlarım var daha önce dlephide olan projelerini c# a geçirdiler.hem delphi de ki programlarını hemde c# daki programlarını inceledim.c# daki programları yerlerde sürünüyor resmen.(şimdi biri çıkıp bu adamlar c# da program yazmayı bilmiyor ozaman demesin.).
ben projemde delphi kullanıyorum kolay kolay da vazgeçmeyi düşünmüyorum.ama projemde webservice ile ilgili bölümleri c# da geliştiriyorum .ama projemin tamamına yakını delphi.(c# ı tercih etmemin nedeni tamemen tercih meselesi.daha iyi olduğundan deyil!).
sonuç olarak yıllardır bu işlerle uğraşan biri olarak hep karşılaştığım şey şu.c ve c nin türevi (c#) gibi dillerde yazılım geliştirenler.yazılıma c lerle başlayanlar(özellikle de c# la) başlayanlar delphiyle hiç tanışmadığı için dünyanın en iyi dili en süper dili diğer diller beş para etmez yaklaşımı içinde (cehalet işte ne yaparsın).
c# a geleceği çok parlak diyorlar yaşayıp göreceğiz.(ben buna katılmıyorum bu arada.)
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

canset yazdı:Delphiyi hallettik C kaldıydı, ne zaman 4 satır alt alta yazsam 10 tane hata alıyorum halen :lol: :lol:
En kral yorum bu olsa gerek. Masaüstü uygulamasını delphi varken .net olarak yapmak abesle iştigal olsa gerek. Bu biraz da ihtiyaç meselesi. Sistemlere paralel olarak internet hızlarının ve erişim kolaylığının da gelişmesi ile web uygulamarı cazip bir hal alıyor. Haliyle de bu konuda c# en kolay ve gelişmiş çözümü sunduğundan öne çıkıyor. Zaten neredeyse yorumların hepsi de bu şekilde.

Delphi'de ben de tek satırda döviz değerlerini okuyorum.

Kod: Tümünü seç

uses DovizOku;
...
DovizAl(Date,Dizi);
:twisted: :twisted: :twisted:
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen akineton »

sabanakman yazdı:
canset yazdı:Delphiyi hallettik C kaldıydı, ne zaman 4 satır alt alta yazsam 10 tane hata alıyorum halen :lol: :lol:
En kral yorum bu olsa gerek. Masaüstü uygulamasını delphi varken .net olarak yapmak abesle iştigal olsa gerek. Bu biraz da ihtiyaç meselesi. Sistemlere paralel olarak internet hızlarının ve erişim kolaylığının da gelişmesi ile web uygulamarı cazip bir hal alıyor. Haliyle de bu konuda c# en kolay ve gelişmiş çözümü sunduğundan öne çıkıyor.

Delphi'de ben de tek satırda döviz değerlerini okuyorum.

Kod: Tümünü seç

uses DovizOku;
...
DovizAl(Date,Dizi);
:twisted: :twisted: :twisted:

bende delphiden döviz kurunu 10 satır kod yazarak alıyorum ne yapacaz ????
Kullanıcı avatarı
tinekci
Üye

Mesaj gönderen tinekci »

meron06 yazdı:bu konya bi kaç şeyde ben karalayım dedim.11 yıldır programcı olarak çalışıyorum.hem c# ,hem delphide projeler geliştirdim.tasarım rahatlığı kod kolaylığı component zenginliği ve performans konusunda delphiyle boy ölçüşecek bi dil daha keşfetmedim.keşfetsem delphiden vazgeçer ona geçerdim zaten.yalnız c# ile delphinin karşılaştırılması çok doğru deyil bence.eğer bi win32 uygulaması geliştiriyorsam neden c# la geliştireyimki.hem burda arkdaşın söylediği birşey beni çok güldürdü.c# da bir satırda yapılan delphide yüzlerce satırda yapılyordiye(webservis uygulamalarının c# geliştirilmesi taraftarıyım bu arada.).ama diğer uygulamalarda c# yüzlerce satır kodla yapılan işleri delphiyle kod yazmadan yapabilecek onlarca örnek verebilirim.
bir diğer hususta c# geçen yazılım firmaları hakkında;en az 6 tane firma biliyorum yazılım ekibinde arkadaşlarım var daha önce dlephide olan projelerini c# a geçirdiler.hem delphi de ki programlarını hemde c# daki programlarını inceledim.c# daki programları yerlerde sürünüyor resmen.(şimdi biri çıkıp bu adamlar c# da program yazmayı bilmiyor ozaman demesin.).
ben projemde delphi kullanıyorum kolay kolay da vazgeçmeyi düşünmüyorum.ama projemde webservice ile ilgili bölümleri c# da geliştiriyorum .ama projemin tamamına yakını delphi.(c# ı tercih etmemin nedeni tamemen tercih meselesi.daha iyi olduğundan deyil!).
sonuç olarak yıllardır bu işlerle uğraşan biri olarak hep karşılaştığım şey şu.c ve c nin türevi (c#) gibi dillerde yazılım geliştirenler.yazılıma c lerle başlayanlar(özellikle de c# la) başlayanlar delphiyle hiç tanışmadığı için dünyanın en iyi dili en süper dili diğer diller beş para etmez yaklaşımı içinde (cehalet işte ne yaparsın).
c# a geleceği çok parlak diyorlar yaşayıp göreceğiz.(ben buna katılmıyorum bu arada.)

Tamamen Katılıyorum. C# ın popülerliğinin artmasının bir sebebide
microsoft un üniversitelere yatırım yapmasıyla yeni yetişen öğrencilerin
visual studio eğitimi alması nedeni ile delphi bilenlerin azalmasıdır.

Bence Delphide uzun uzun kod yazanlar kod yazma
tekniklerini geliştirmeliler. C# tada kod yazmak oyle
söylendiği gibi kısa değil.. Hata bazı işlemler varki gereğinden fazla kod yazıyorsunuz.

Örn: Mesela Hesap Class ımız var

Delphide

with Hesap do
begin
Kodu:=
Adı:=
telno:=
end;

c# ta
Hesap.Kodu
Hesap.Adı
Hesap.telno

Bu da kodunuzu uzatıyor ister istemez.

Burada 3 satırlık bir class var 30-40 satırlık classlarda daha da fazla kod yazarsınız.

( :D Şimdi c# sempatizanı arkadaşlar sakın işte bak c# ta daha az satır var demesin ha.!)

Son olarak ta ben d2010 ve c# kullanıcısı olarak henüz Visual Studio IDE si delphi kadar
iyi değil diyorum...
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

kullanılan dillerin karşılaştırmasında aynı işi yapmak için yazılan kod satırı sayısı neden bu kadar önemli olsun ki,
aynı işi aynı dilde kodlarken bile birimiz 50 satırda yazarken, diğerimizin kurguladığı yapı 150 satır tutabilir...
önemli olan yazılan kodun içeriği değil midir? kod optimizasyonu önemli belki ama olayı sadece yazılan kod satırı sayısına bağlamak bence yanlış, kodun yaptığı iş, hafıza kullanımı, işlemciye yükü, kodun ileride oluşacak ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilebilir olması gibi şuan aklıma geliveren konular bile aynı işi aynı dilde kodlarken farklı satır sayılarına erişmemize neden olacaktır...

sanırım olaya satır sayısı açısından bakarsak en kötü, en zayıf ve güçsüz dil assembly olmalıydı :)
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
Kullanıcı avatarı
vkamadan
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen vkamadan »

meron06 yazdı:bu konya bi kaç şeyde ben karalayım dedim.11 yıldır programcı olarak çalışıyorum.hem c# ,hem delphide projeler geliştirdim.tasarım rahatlığı kod kolaylığı component zenginliği ve performans konusunda delphiyle boy ölçüşecek bi dil daha keşfetmedim.keşfetsem delphiden vazgeçer ona geçerdim zaten.yalnız c# ile delphinin karşılaştırılması çok doğru deyil bence.eğer bi win32 uygulaması geliştiriyorsam neden c# la geliştireyimki.hem burda arkdaşın söylediği birşey beni çok güldürdü.c# da bir satırda yapılan delphide yüzlerce satırda yapılyordiye(webservis uygulamalarının c# geliştirilmesi taraftarıyım bu arada.).ama diğer uygulamalarda c# yüzlerce satır kodla yapılan işleri delphiyle kod yazmadan yapabilecek onlarca örnek verebilirim.
Merhaba ,
C#'ı bir kaç defa mecbur kullandım pek bilmiyorum ama Delphi de de gayet basit ve hızlı bir şekilde web servis sunucu uygulamaları yazılabiliyor bir çok projemizde delphi ile geliştirdiğimiz soap server uygulamalarını kullandık kullanıyoruz kullanmayada devam edeceğiz nasip olursa, bilmediğim için soruyorum c# ın web servisi sunucu uygulaması geliştirmek için tavsiye etmenizin başlıca nedenleri nedir ? çünkü delphinin masa üstü uygulamalarındaki gücünü web servis uygulamalarında da aynen kullanabiliyoruz.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
true_false
Üye

Mesaj gönderen true_false »

iki dilede bulaştığım kadarıyla gördüklerim:
delphi artıları:
Güçlü IDE
kolay syntax
3.parti bileşen bolluğu
geliştirme ve build hızı
masaüstü uygulamalar geliştiriyorsanız sanırım hala daha üstüne yok.(sanırım programcı/mühendislerin %70'i masaüstü paket program işi yapıyoruz)

delphi eksileri:
web ve windows servis uygulamalarındaki eksiklikler açacak olursak web servisleri soap editörle almaya çalıştığımızda delphi6'da bazı class ve typeları algılamamıştı delphi7 ile bu sorun yoktu fakat java ile yazılmış bir web serviste delphi7'de de aynı sorunu yaşamıştım delphi XE ilede (iodocument ,iodefault) sorunu halletmiştim.
web uygulamaları (delphi for php demeyin.)

visual studio c#artıları
delphide bahsettiğim eksiler(windows service visual studioda geliştirmedim yorum yapamayacağım)
+framework
+visual studio 2010'a yeni getirilen türkçe IDE
+MSDN gibi güzel bir oluşumun müthiş desteği
+debuger

visual studio c# eksileri
afedersiniz dandik ötesi IDE
zor syntax

sonuç olarak 2 uygulamadada yapılmayacak iş yok birisi ile yaptığınızı diğeri ilede rahat yapabilirsiniz. ama bu işten para kazanmak zorundaysak microsofta bulaşmak zorundayız (uç örnekler hariç) tabiki buradaki bir çok programcının delphi ile arasında duygusal bir bağ var. ve bu bağdan dolayı bazı arkadaşlar haklı olarak delphinin o borland günlerini tutkuyla savunuyor. bence yerine göre haklı bir davranış. şuan evime para götürüp oğluma birşeyler alabiliyorsam delphi sayesindedir.

delphi öldümü ölüyormu gibi safsatalara hiç kulak asmadım asmam delphi'yi kralı gelse öldüremez.
type
Tform1 = class(Tform)
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Cem Yılmaz'ın tabiriyle "Biz daha ölmedik!" diyoruz :mrgreen:
Şaban Şahin AKMAN
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen SimaWB »

There's no place like 127.0.0.1
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Delphi olmedi ama Delphiciler oldu sanirim :D Tecrubeli delphici bulamiyoruz :D
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/