AutoInc Alan ve Programı İstediğimiz Dizinde Çalıştırma

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

AutoInc Alan ve Programı İstediğimiz Dizinde Çalıştırma

Mesaj gönderen shochan »

S.a arkadaşlar yine yeni bi soruyla karşınızdayım :) Lafı fazla uzatmadan konuya gireyim

1. Soru:
Bildiğiniz gibi daha önceki açtığım konulardada söylemiştim yine söyleyim ben şuanki yaptığım programa kadar hiç bir projemde firebird ibexpert ve interbase bileşenlerini kullanmadım ilkkez bu programımda kullanıyorum. Sorumşu olacak ib expert ile DATA.GDB şeklinde database oluşturdum ve 2 adet tablom war CARI ve SERVIS.

CARI Tablosu ==> MUSTERI_NO INTEGER NOT NULL,
MUSTERI_ADI CHAR(25) NOT NULL,
TEL INTEGER NOT NULL,
ADRES CHAR(255),

SERVIS Tablosu ==> SERVIS_NO INTEGER NOT NULL,
GEL_TARIH DATE NOT NULL,
ARIZA CHAR(255) NOT NULL,
AKSESUAR CHAR(255),
SONUC CHAR(255),
MUSTERI_NO INTEGER,
DURUM CHAR(20) NOT NULL şeklinde.
İki tablo arasında MUSTERI_NO alanları ile ilişki kurdum onda bi sorunum yok istediğim carinin servis kayıtlarını görebiliyorum. Sorun CARI tablosundaki MUSTERI_NO alanında AutoInc yani sürekli her yeni kayıtta artmasını istiyorum forumda aradım ve Fatih hocamın çok güzel bir anlatımını buldum resimli şekilde anlatmış

Link: http://delphiturkiye.com/forum/viewtopi ... rma#p55524 bu linkte Fatih hocamın anlattıklarını adım adım defalarca yapmama rağmen bir türlü sonuç alamadım :( hatamı yapıyorum diecem ama defalarca okuyup adım adım uygulamama rağmen yeni kayıt dediğimde formdaki dbedite hiç birşey yazmıyor ve o şekilde kaydet dediğimdede doğal olrak boş olduğu için hata veriyor. Bunu artık delphide yeni kayıta tıkladığımda kodla o dbediti artan sayı haline getirmek istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

2. Soru:
Bir diğer sorum ise şuan programımı C:\SOS\ bu dizin altında yapıyorum DATA.GDB ise C:\SOS\Data\ dizininde programda tablolarla bağlantıyı kurmakta kullandığım bileşenler ise IBTable, IBDatabase, IBTransaction, DataSource IBDatabase'in DatabaseName alanında DATA.GDB yi gösterdiğimde C:\SOS\Data\DATA.GDB yolunu yazıyo yani benim DATA.GDB olduğu yol şimdi programımı ben başka bilgisayarda yada kendi bilgisayarımda D:\ dizine kopyladığımda yani orda çalıştırmak istediğimde C:\SOS\Data\ bu dizinde DATA.GDB olmadığı için hata veriyor ama bu türde vt ile çalışan bir çok program kurulum esnasında hangi dizini belirtirsek orda sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Bunun sebebi install yapıldığından dolayımı yoksa istediğim dizinde çalışması için başka bir işlem yada kod mu kullanmam gerekiyor bu konudada yardımlarınızı bekliyorum.

NOT: Forumdaki aramalarımdan elde ettiğim sonuçlardan bir sonuç elde edemedim 2. sorumla ilgili hiç birşey bulamadım ya hiç açılmadı öyle bir konu yada ben farklı bir arama kriteri kullandım eğer daha önce forumda böyle bir konu geçtiyse o konunun linki vermenizde yeterli benim için şimdiden teşekkür ederim herkese. Kusura bakmayım biraz uzun oldu ama sorumu detaylı bir şekilde anlatıp okuyanların derdimi anlamasını istedim.
  • Devler Gibi İşler Yapmak İçin Karıncalar Gibi Çalışmak Lazım ...
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Re: AutoInc Alan ve Programı İstediğimiz Dizinde Çalıştırma

Mesaj gönderen conari »

1. En son numarayı bir query ile bulup edite yazdırabilirsin.

Kod: Tümünü seç

select top 1 from tablo order by MUSTERI_NO desc
//son numaradır.
veya komutuda işinizi görür.

2.

Kod: Tümünü seç

extractfilepath 
ile programrama girerken vt yolunu belirlersin.sitede örnekleri var.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Sağolun hocam hemen deniyorum 2. sorumla ilgili dediklerinize forumda arayıp olumsuz bi sonuç alırsam dönerim tekrar
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
arkadaşım iki sorununda forumda cevapları var.
sanırım biraz daha araman lazım.
1.sorun için : cari tablosuna ulaşmak için hangi bileşeni kullanıyorsun. IBTable IBDataset ?
IBTable kullanıyorsan generatordan autoinc alanın değerini kendin çekmen lazım.
IBDAtaset kullanıyorsan generator field ayarlarında onnew record u seçmen lazım.
2.Sorun içinde :ara extractfilepath :wink:
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Hocam sanırım yazdıklarımı tam okumadınız ben foruma konu açmadan önce forumda arama yapıp eğer bi sonuç elde edemezsem konu açıyorum zaten aradığımı ve bulduğum linkide ekledim sadece 2. sorum için birşey bulamamıştım onuda belirttim
2. sorumla ilgili hiç birşey bulamadım ya hiç açılmadı öyle bir konu yada ben farklı bir arama kriteri kullandım eğer daha önce forumda böyle bir konu geçtiyse o konunun linki vermenizde yeterli benim için
yorumunuz için teşekkür ederim
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

@shochan; yazdıklarını tam okudum. Benzer sorular daha önce sorulduğunu bildiğim için birazdaha arama yapman gerektiğini belirttim.
IBTable mı IBdataset mi kullandığınızı ve tabloya nasıl insert yaptığınızı belirtirseniz ona göre nasıl bir yöntem izleyebileceğinizi açıklamaya çalışırız. ancak açıklayacağım yöntemi daha önce yazıldı.

2.sorunuz aynı şekilde birkaç kez sorulduğu için muhtemelen arama kriterinizle ilgili bir durum var. onuda extractfilepath ile arama yaparsanız çözümü görürsünüz. ancak hangi arama kriterini kullandığınıza açıkçası merak ediyorum.
Ben olsam "dabase yolunu değiştirme" şeklinde bir arama kriteri kullanırdım.

kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Hocam sanırım yazdıklarım biraz yanlış anlaşıldı bana kızdınız gibi geldi eğer öyle anlaşıldıysa özür dilerim :) zaten şuan hala arama yapıyorum 2. sorumu çözdüm dediğiniz gibi extractfilepath diye aradım ve çıkan sonuçlardaki denileni yaptım ve çözüldü programım istediğim dizinde çalışıyo şuan 1. sorumu yapmaya çalışıyorum
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Sorunuzun cevabı alttaki linkte...
viewtopic.php?f=19&t=332&p=1355&hilit=+Autoinc#p1355

Selamlar..
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

yo kesinlikle kızmış değilim.
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Hepinize teşekkür ediyorum yardımlarınıdan dolayı 2. sorumu çözmüştüm biraz önce 1. sorumunda çözümünü buldum aslında doğru yapıyormuşum fakat bi yerde yanlış yapmışım onuda ne akla hizmet öyle yaptım bende bilmiyorum :D trigger ile aotuinc oluşturdum tabloyu açıp kapatacağım yere yani open close yapacağım yere active. false true yapmışım neden öyle yaptımı bende bilmiyorum :? aslında hatamı daha göremiyecektim ama aslangeri hocamın bir konudaki yorumu ile farkına vardım tşkler hocam

Saygılar :bravo:
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

önemli değil.
eğer ibdataset kullanırsan id değerini görmek için tabloyu kapatıp açmanıza gerek kalmaz. :wink:
kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Evet hocam onu biliyorum diğer konularda okumuştum fakat daha ilkkez interbase kullandığımdanmıdır nedir bilmiyorum bir türlü ibdataset ile bağlantıyı sağlayamadım. Birde şimdi şöyle bir sorun çıktı detail olan tabloma yani SERVIS tablosuna kayıt girmek istediğimde bi hata almıyorum fakat o kayıt ibexpertte görünüyo ama programımda göremiyorum detail tabloya kayıt girerken master tabloyu kapatıp açıyorum yine aynı birde o servis kayıdını hangi cariyi seçip yaptıysam cari listesinde sonradan o cariyi seçtiğimde hata veriyo program verdiği hata ise :
---------------------------
Debugger Exception Notification
Project SoS.exe raised exception class EInvalidOperation with message 'Cannot focus a disabled or invisible window'. Process stopped. Use Step or Run to continue.
OK Help
bu neden oluyodur ? Eğer anlatımım tam açıklayıcı olmadıysa siz gerekli olan şeyleri sorun ben yazarım hocam.

Saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

breakpoint koyup öyle dene.
setfocus komutunu kullandıysn o komut ile focus olmaya çalıştığın bileşen erişilemez olduğu için veriyor.
setfocus dan önce if canfocus kullanırsan iyi olur.
Kullanıcı avatarı
shochan
Üye

Mesaj gönderen shochan »

Hocam bu ne hız walla :) setfocus kullanmıştım onu bi kaldırıp deneyim birde breakpoint demişiniz daha önce hiç kullanmadım forumda bi araştırayım saolun
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

sayın arkadaşlar belki yadırgayacaksınız ama boyle basit bir soru için başlık açmak istemedim autoinch alan ne işe yaramaktadır bilgi amaçlımıdır yoksa programın veritabanında illaki olmalımıdır? olmazsa ilerde veritabanı sorunlar çıkartabilirmi?
UWESIS CORPORATION