Kurum Net/Firebird Sunucu Sorunu

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Kurum Net/Firebird Sunucu Sorunu

Mesaj gönderen haydarxxx »

Arkadaşlar http://www.ugurbil.com/projects/default.asp linkine bakarsanız

Detaylı Bilgi İçim KurumNet Sitesi
Kuruluş Dosyası bölümünden dosyayı indirebilirsiniz.
burada okullar (ve milli eğitim müdürlükleri)için geliştirilmiş kurum net adlı bir program var.(Evrak takip sistemi).Firebird bağlantısı kullanıyor.Benim yapmış olduğum bazı projeler de okularda kullanılıyor.Örneğin KursKayıt programı.

Şimdi soruma geliyorum Kurum Net Kurulu olan makinalarda Firebird bağlantısı sağlayamıyorum.
Programımın Setup yüklemesi bittikten sonra Denetim masasından Firebird Server Maneger e bakıyorum Run durmunda.Programı çalıştırdığımda

Kod: Tümünü seç

unavailable database.
hatası veriyor.Hatta şu an evdeki makinama indirdim ve kurdum Kurum Net i Firebird run durumunda olmasına rağmen aynı hatayı alıyorum.

Kurum net programı KurumNet Sunucu sunucusuna bağlandığında bizim programlar açılmıyor
Kurum net yazılımı C:\Program Files\KurumNetSunucu\Firebird adında bir dosya yüklemiş ne dir bu durum çakışmamı var anlamadım. :evil:

Benim yüklediğim fire bird ise C:\Program Files\Firebird altında.Bu durumu nasıl düzeltebilirim.Ne yapmam gerekir Lütfen yardım.
Vital
Üye

Re: Kurum Net/Firebird Sunucu Sorunu

Mesaj gönderen Vital »

selam

fb yi kaldır

c windows un altında system32 dll klasorunun altında GDS32.DLL yi bul sil .fb yi tekrar kur

bende bu sorunu yasamıstım surum farkından diye hatırlıyorum.

tskler
Garibanus
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Vital dediklerini daha önceden yapmıştım.Ama makina tekrar açıldığında veya bir süre sonra yine aynı hataları veriyor.Kullanıcı ya programı yüklüyorum çalıştırıyorum.Ertesi gün çalışmıyor haberi geliyor.Deli olacağım.Gidiyor tekrar firebir kuruyorum gds32.dll siliyorum.Çalıştırıyorum.Ama tam güvenilir bir yol değil.2.1 i yükledim aynı sorun. :N( :N( :evil:

Birde şu var Kurum net gibi bir programFirebird yüklü yüklüyor fakat sever managerde firebird falan gözükmüyor.Nasıl çalıştırıyor anlamadım.Ben yüklersem server maneger geliyor..
Vital
Üye

Mesaj gönderen Vital »

peki haydar gidip baktiginda o makinaya fb server calisiyormu galiba senin sorunun fb serverin otomatik baslamamasi

bir dha ki sefere soyle yap

yine ayni sikayet oldugunda gidip denetim masasindan bak fb server stop tami yoksa starta mi

bunu soyle asabilirsin

bilgisayarim simgesin sag tus yap yönet de hizmetler ve uygulamalar->hizmetler oradan fb ile ilgili 2 secenek olacak biri zaten otomatik tir digeri elle yaziyordur başlangıc türü elle yazana tikla otomatik yap tamam de
tekrar baslat pc yi

umarim faydali olur.
Garibanus
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Vital şu anda evdeki makinamda kurum net kurulu.Aktif olmasada sunucu bağlantısı var programın (sanal diyeyim).Evde deniyorum.Dediğini yaptım ama hala datalara bağlanamıyorum. :?

Kod: Tümünü seç

unavailable database.
hatası
Vital
Üye

Mesaj gönderen Vital »

haydar programı indirdim kurdum

o kendisi fb kurulumunu yapıyor zaten makina eski configurasyona gore(onceden fb yukluyse) baglanmaya calisiyor
ya kendin kuracaksin fb yi programınkini kaldiracaksin bunu tavsiye etmem programın kurudugunu kullan derim
c:\ prog files altindaki fb klasorunu sil programınkini kur sanirim calisacaktir.firebird odbc yi de kuruyor program ayrıca ne hikmetse

tskler.
Garibanus
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Deneyeceğim.Fakat benim projem diyelim ki 1.5 hazırlanmış Kurum net ise başka bir versiyonda bu durumda bir sıkıntı olmaz mı.
o kendisi fb kurulumunu yapıyor zaten makina eski configurasyona gore(onceden fb yukluyse) baglanmaya calisiyor
ya kendin kuracaksin fb yi programınkini kaldiracaksin bunu tavsiye etmem programın kurudugunu kullan derim
c:\ prog files altindaki fb klasorunu sil programınkini kur sanirim calisacaktir.firebird odbc yi de kuruyor program ayrıca ne hikmetse
deneyeyim ileti yazarım.
Vital
Üye

Mesaj gönderen Vital »

sanmiyorum zaten fdb yi ib expertle acmaya calistiginda da hata verecektir gds vs duzelttiginde ib experti kaldir kur bu sefer acmaya calistiginda hata vermeyecektir.cunku expert in kullandıgı gds de yenilenecektir.

tskler
Garibanus
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

:lol: Sinirden gülüyorum
Dediklerini aynen denedim Firebird ü sildim.Ibexpetti kaldırdım.dll. yi sildim.Kurum net Kurulu ama değişen bir şey yok ve Port Numarası : 9456 bu olarak ayar yaptırıyor Kurum Net.Ben onuda 3050 olarak yaptım ama fark etmedi.
Programım kurum net in kurduğu firebird ü nasıl kullanacak ki.
Vallhi adminler şu konuya bir el atsalar çok iyi olurdu.Ne yapacağım Bilmiyorum.

Birde şöyle bir şey kafama takıldı.(soru içinde soru gibi olacak ama bu konu ile ilgili sayılır)
Diyelim ki ben Firebird 1.5 d proje geliştiridim.Başka bir arkadaşta firebird ün başka bir sürümünde proje geliştidi ve bu iki farklı projeyi aynı kullanıcı satın aldı (A-Programı firebird 1.5 / B-programı firebird 1.5.x gibi) .A programı yüklendiğin de Firebird 1.5 server yükleyecek .B programı yüklendiğinde 1.5.x gibi bir server yükleyecek (yada firebird yüklü diyecek) e hangimizin programı çalışacak şimdi.İkimizinkide çalışırsa dataların yapısına göre bozulma olmayacakmı.Bir uyumsuzluk olmayacak mı.Bilmiyorum saçma bir sorumu oldu.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Kendi veritabanının, kullandığın firebird sürümü altında IBExpert'ten metadatasını çıkar. Sonra KurumNet dediğin sürümü (sürüm değil aslında sadece ODBC sürücüsünü kuruyor) kur ve çıkardığın metadatayla veritabanını oluştur. Sorun olmaması lazım bu şekilde.

Kolay gele.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
bağlantı kurarken fdb dosyasını başına localhost: yazıp denedinmi?
bilgisayarda birden fazla kullanıcı olunca bazen yapıyor bunu?
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

aLonE CoDeR
Kendi veritabanının, kullandığın firebird sürümü altında IBExpert'ten metadatasını çıkar. Sonra KurumNet dediğin sürümü (sürüm değil aslında sadece ODBC sürücüsünü kuruyor) kur ve çıkardığın metadatayla veritabanını oluştur. Sorun olmaması lazım bu şekilde.
.Bu nasıl yapılacak biraz daha açarmısınız.

aslangeri
bağlantı kurarken fdb dosyasını başına localhost: yazıp denedinmi?

bu nedir anlamadım hangi fdb dosyasını localhost yazacağız.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Yukardaki topicte de aynı konuyu farklı olarak irdelemişsin. Ben daha net açıklamaya çalışayım; eski ya da farklı sürümlerde oluşturulmuş bir veritabanını, son ya da yine farklı bir sürümde çalıştırabilmek için veritabanının herhangi bir şekilde yeniden oluşturulması (kopyalayarak değil) gerekli. Bunun için hali hazirda 2 yöntem mevcut, ya veritabanının metadata'sını (DDL) çıkarıp bir script editörüyle (ya da bileşeniyle) create etmek (bunlar IBExpertte Tools menüsünde olmalı yanlış hatırlamıyorsam) ya da backup restore yapmak şeklinde.

Kolay gele.
ferda
Üye

Mesaj gönderen ferda »

bu bahsi geçen hata ile ben sadece Denetim Masasındaki Firebird Server Manager Stop durumundayken karşılaştım. Run yaptığımda sorun kalkıyordu. bunun haricinde aynı hata ile hiç karşılaşmadım.
kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Ferda Kardeş
Hiç böyle bir hata görmeşsindir çünkü maneger daki firebird run durumunda olduğu halde bağlanamıyor :evil:
Kaldıki bu durumda Kurum Net programı (run da olsa stop da olsa) hata veriyor ve kurumnet dolaşım sisteminde arkadaşlar dosya yollayamıyorlar.Yani burada şu durum var kurum net kullandığı firebird sürümü ile benimki uyuşmuyor.Musatafa hocamın yazmış olduğu sabit başlığada yazdım.
eski ya da farklı sürümlerde oluşturulmuş bir veritabanını, son ya da yine farklı bir sürümde çalıştırabilmek için veritabanının herhangi bir şekilde yeniden oluşturulması (kopyalayarak değil) gerekli. Bunun için hali hazirda 2 yöntem mevcut, ya veritabanının metadata'sını (DDL) çıkarıp bir script editörüyle (ya da bileşeniyle) create etmek (bunlar IBExpertte Tools menüsünde olmalı yanlış hatırlamıyorsam) ya da backup restore yapmak şeklinde.
İki farklı firebird sürümünde iki farklı program yapılmış olsa(bir birinden bağımsız iki yazılım firmasından bahsediyorum.Burası önemli çünkü kendi yaptığım projede tamam backup restore yaparım.Ama burada başka bir şeyden bahsediyorum.Ben kullanıcıya programı yükleyeceğim zaman benden önce başka biri ona firebir vt li bir program yüklemiş.Şimdi ben kendi firebird ümü yükleyeceğim çünkü başka bir sürümde hazırlanmış. )kullanıcıda bunu çalıştırmak istese hangi server maneger devreye girecek(malum innosetup ile firebird ü otomatik kurdurduyoruz ve firebir kurulu ise firebir zaten kurulu diyor.Ve hatta burada kurumnet yüklü makinaya firebird ü kuramıyorum bile.Ancak o dasyayı bu dosyayı silerek zorla kuruyorum.Bu seferde kurumnet hata veriyo) hangisi sağlıklı çalışacak.Asıl soru bu.
Durum şu an benim için hala karışık ve çözemedim.Kurum net yüklü olan makinada firebird ün server maneger ı bile yok.Adamlar nasıl bağlantı sağlıyorlar anlamadım.

Aslında sana cevap gvermişler sen hala israr ediyorsun diyorsanız ve bu meta data çıkarma ile çözülür derseniz.Biraz daha açıklayıcı yazabilir mi cevap verecek olan arkadaşlar.Nedir bu meta data + dll olayı bana çok uzak yada bu konuda bir makale varmı.