Delphi.Net'e Giriş

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Delphi.Net'e Giriş

Mesaj gönderen Fatih! »

Evet arkadaşlar bugünden itibaren delphi.net dünyasını tanımaya başlayacağız.
Bir şeyler karalamadan önce şunu söylememde fayda var. Delphi.netle ilgili herhangi bir kaynak bulamadım anlatacaklarımı c# dilinden öğenip delphi.nete uyarlayarak anlatıyorum. Anlat4tıklarıma bakarak delphi.netin ustası olduğumu düşünmeyin. Çünkü öğrenerek anlatıyorum. Yani ben öğrendikçe bilgilerimi sizlerede aktaracağım.
İlk olarak büyük ihtimalle duyduğunuz duymadıysanız duyacağınız birkaç terimi açıklayayım.
Ado.net nedir?
Delphide bildiğimiz ado bileşenlerinin net uyumlu bilşenleri
Asp.net nedir.
Asp.net’i sql’e benzetebilirsiniz. Nasıl ki sql veritabanı yönetim sistemlerininin olmazsa olmazıysa asp.nette netin olmazsa olmazı. Asp.net bütün net destekli dillerin standardıdır. O dilin kodlarıyla beraber asp.net kodlarıda kullanılır.
.net framework nedir?
Nette kulanılan bileşenler, kodlar buradan alınır. İçinde delphide unit diye adlandırdığımız namespacelerle dolu bir kütüphane vardır.
Delphi:nete başlamadan önce yaptığınız projeleri test edebilmek için pc’nizi bir server haline getirmelisiniz. Bunun için ıss dediğiz uygulamayı kurmamız gerekmektedir. Bu uygulama windows cd’sinde bulunmaktadır.
Denetim masasından program ekle/kaldır simgesini tıklayarak “windows bileşenleri kur kaldır” bölümüne girip ıss kutucuğunu işaretleyip kurun. Sizden windows cd’si isteyecektir.
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

Delphiyi açıp “File>New>ASP.NET Web Application – For Delphi.Net” Menü Seçeneklerini Kullanarak ilk .Net projemizi başlatıyoruz. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü gelecektir

Resim

Bu pencerede “Name” kısmına projemizin ismini yazıyoruz.
“Location” kısmı ise projemizin kaydedileceği yerdir. ISS’yi kurduğunuzda “c:\inetpub” Dizinine kurulur. “c:\inetpub\wwwroot” ise projelerimizi kaydedeceğimiz yerdir. Başka bir yere kaydetmeniz için bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. İleriki günlerde ele alacağımız konular arasındadır. Şu demek oluyor ki projemizi “c:\inetpub\wwwroot\” dizinin altında “MyProc” dizini altına kaydediyoruz..
Özelliklerini Başka bir makalede anlatacağım.

Resim

Sıra Birkaç satır kod yazmaya geldi. Object inspector üzerindeki Comboboxtan “WebForm1”i seçip “Event” Kısmına Load olayına aşağıdaki kodu yazalım sizinde tahmin ettiğiniz gibi “WebForm1” sayfamız oluyor. “Load” olayı ise sayfa yüklenirken meydana gelir. Delpide formun “OnShow” Olayı gibi.

Kod: Tümünü seç

procedure TWebForm1.Page_Load(sender: System.Object; e: System.EventArgs);
begin
  label1.Visible:=False;
  Response.Write('İlk .Net Projemizi Test Etmek İçin Aşağıdaki Kutucuğa İsminizi Yazın');
end; 
Sayfa yüklenrken “Label” bilşenin görünmemesini sağlayıp ASP.NET’in “Response.Write() “ komutuyla sayfaya yukarıdaki yazıyı yazdırıyoruz..
Buttonun OnClick Olayına ise aşağıdaki kodu yazıyoruz.

Kod: Tümünü seç

label1.Text:='Bilmiyorum ama kutucukta <b>'+textbox1.Text+'</b> yazıyor :)';
  label1.Visible:=True; 
bu kodda da Edit içindeki yazıyı alıp adınızın ne olduğunuzu sayfaya yazdırdıktan sonra “Label” i görünür hale getiriyoruz.
< b> …….< /b> arasına yazacaklarınız Kalın olarak yazılır. Bu Forumdada kullandığımız html tag’ıdır.
F9’a bastığınızda aşağıdaki ekran Web Browserde görünecekrtir.

Resim

Kutucuğa isminizi yazıp Buttona tıkladığınızda ekran görüntünüz aşağıdaki gibi olacaktır.

Resim
En son Fatih! tarafından 22 Şub 2007 11:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Mesaj gönderen haydarxxx »

Syn Forum yönetici arkadaşlar syn FAOsoft makalerindeki resimlerleri düzenleyebilirseniz çok memnun olacağım .Malum manzara resmi ile delphi bu aşamada uyuşmuyor :)

http://www.delphidunyasi.com/resim/net01.jpg gibi
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
@haydarxxx
benim bilgisayarımda sizin verdiğiniz linkteki resimde aynı şekilde görünüyor.
belki linklere ulaşmak için üyelik istiyordur.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

domainle ilgili sorun var sanırım...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

Özür dilerim elimde olmayan sebepler :oops:

düzelttim, ama Manzara resimleri de hoştu hani :)
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Mesaj gönderen haydarxxx »

Ha şimdi oldu :D
Syn FAOsoft bu arada ne zamandır yazayım diyorum yaptığınız çalışmaların hepsi ve makalelriniz süper.Resimli ayrıntılı gerçekten çok güzel sayenizde bir çok şeyi öğreniyorum FAOsoft iletilerini hiç kaçırmıyorum.Eline yüreğine bilgine sağlık :wink:
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

Teşekkür ederim. işinize yaradığını görmek gerçekten mutluluk verici
HANZALE
Üye

Mesaj gönderen HANZALE »

s.a.
Öğretileriniz için teşekkür ederim, devamını bekliyoruz...
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen White Rose »

verdiğiniz bilgiler için ARO, devamını bekliyoruz.
ikut

Mesaj gönderen ikut »

merhaba

teşekkürler ve şükranlar sunar devamını dileriz.