Delphi.Net'e Giriş
Delphi.Net'e Giriş
Evet arkadaşlar bugünden itibaren delphi.net dünyasını tanımaya başlayacağız.
Bir şeyler karalamadan önce şunu söylememde fayda var. Delphi.netle ilgili herhangi bir kaynak bulamadım anlatacaklarımı c# dilinden öğenip delphi.nete uyarlayarak anlatıyorum. Anlat4tıklarıma bakarak delphi.netin ustası olduğumu düşünmeyin. Çünkü öğrenerek anlatıyorum. Yani ben öğrendikçe bilgilerimi sizlerede aktaracağım.
İlk olarak büyük ihtimalle duyduğunuz duymadıysanız duyacağınız birkaç terimi açıklayayım.
Ado.net nedir?
Delphide bildiğimiz ado bileşenlerinin net uyumlu bilşenleri
Asp.net nedir.
Asp.net’i sql’e benzetebilirsiniz. Nasıl ki sql veritabanı yönetim sistemlerininin olmazsa olmazıysa asp.nette netin olmazsa olmazı. Asp.net bütün net destekli dillerin standardıdır. O dilin kodlarıyla beraber asp.net kodlarıda kullanılır.
.net framework nedir?
Nette kulanılan bileşenler, kodlar buradan alınır. İçinde delphide unit diye adlandırdığımız namespacelerle dolu bir kütüphane vardır.
Delphi:nete başlamadan önce yaptığınız projeleri test edebilmek için pc’nizi bir server haline getirmelisiniz. Bunun için ıss dediğiz uygulamayı kurmamız gerekmektedir. Bu uygulama windows cd’sinde bulunmaktadır.
Denetim masasından program ekle/kaldır simgesini tıklayarak “windows bileşenleri kur kaldır” bölümüne girip ıss kutucuğunu işaretleyip kurun. Sizden windows cd’si isteyecektir.
Bir şeyler karalamadan önce şunu söylememde fayda var. Delphi.netle ilgili herhangi bir kaynak bulamadım anlatacaklarımı c# dilinden öğenip delphi.nete uyarlayarak anlatıyorum. Anlat4tıklarıma bakarak delphi.netin ustası olduğumu düşünmeyin. Çünkü öğrenerek anlatıyorum. Yani ben öğrendikçe bilgilerimi sizlerede aktaracağım.
İlk olarak büyük ihtimalle duyduğunuz duymadıysanız duyacağınız birkaç terimi açıklayayım.
Ado.net nedir?
Delphide bildiğimiz ado bileşenlerinin net uyumlu bilşenleri
Asp.net nedir.
Asp.net’i sql’e benzetebilirsiniz. Nasıl ki sql veritabanı yönetim sistemlerininin olmazsa olmazıysa asp.nette netin olmazsa olmazı. Asp.net bütün net destekli dillerin standardıdır. O dilin kodlarıyla beraber asp.net kodlarıda kullanılır.
.net framework nedir?
Nette kulanılan bileşenler, kodlar buradan alınır. İçinde delphide unit diye adlandırdığımız namespacelerle dolu bir kütüphane vardır.
Delphi:nete başlamadan önce yaptığınız projeleri test edebilmek için pc’nizi bir server haline getirmelisiniz. Bunun için ıss dediğiz uygulamayı kurmamız gerekmektedir. Bu uygulama windows cd’sinde bulunmaktadır.
Denetim masasından program ekle/kaldır simgesini tıklayarak “windows bileşenleri kur kaldır” bölümüne girip ıss kutucuğunu işaretleyip kurun. Sizden windows cd’si isteyecektir.
Delphiyi açıp “File>New>ASP.NET Web Application – For Delphi.Net” Menü Seçeneklerini Kullanarak ilk .Net projemizi başlatıyoruz. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü gelecektir

Bu pencerede “Name” kısmına projemizin ismini yazıyoruz.
“Location” kısmı ise projemizin kaydedileceği yerdir. ISS’yi kurduğunuzda “c:\inetpub” Dizinine kurulur. “c:\inetpub\wwwroot” ise projelerimizi kaydedeceğimiz yerdir. Başka bir yere kaydetmeniz için bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. İleriki günlerde ele alacağımız konular arasındadır. Şu demek oluyor ki projemizi “c:\inetpub\wwwroot\” dizinin altında “MyProc” dizini altına kaydediyoruz..
Özelliklerini Başka bir makalede anlatacağım.

Sıra Birkaç satır kod yazmaya geldi. Object inspector üzerindeki Comboboxtan “WebForm1”i seçip “Event” Kısmına Load olayına aşağıdaki kodu yazalım sizinde tahmin ettiğiniz gibi “WebForm1” sayfamız oluyor. “Load” olayı ise sayfa yüklenirken meydana gelir. Delpide formun “OnShow” Olayı gibi.
Sayfa yüklenrken “Label” bilşenin görünmemesini sağlayıp ASP.NET’in “Response.Write() “ komutuyla sayfaya yukarıdaki yazıyı yazdırıyoruz..
Buttonun OnClick Olayına ise aşağıdaki kodu yazıyoruz.
bu kodda da Edit içindeki yazıyı alıp adınızın ne olduğunuzu sayfaya yazdırdıktan sonra “Label” i görünür hale getiriyoruz.
< b> …….< /b> arasına yazacaklarınız Kalın olarak yazılır. Bu Forumdada kullandığımız html tag’ıdır.
F9’a bastığınızda aşağıdaki ekran Web Browserde görünecekrtir.

Kutucuğa isminizi yazıp Buttona tıkladığınızda ekran görüntünüz aşağıdaki gibi olacaktır.

Bu pencerede “Name” kısmına projemizin ismini yazıyoruz.
“Location” kısmı ise projemizin kaydedileceği yerdir. ISS’yi kurduğunuzda “c:\inetpub” Dizinine kurulur. “c:\inetpub\wwwroot” ise projelerimizi kaydedeceğimiz yerdir. Başka bir yere kaydetmeniz için bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. İleriki günlerde ele alacağımız konular arasındadır. Şu demek oluyor ki projemizi “c:\inetpub\wwwroot\” dizinin altında “MyProc” dizini altına kaydediyoruz..
Özelliklerini Başka bir makalede anlatacağım.

Sıra Birkaç satır kod yazmaya geldi. Object inspector üzerindeki Comboboxtan “WebForm1”i seçip “Event” Kısmına Load olayına aşağıdaki kodu yazalım sizinde tahmin ettiğiniz gibi “WebForm1” sayfamız oluyor. “Load” olayı ise sayfa yüklenirken meydana gelir. Delpide formun “OnShow” Olayı gibi.
Kod: Tümünü seç
procedure TWebForm1.Page_Load(sender: System.Object; e: System.EventArgs);
begin
label1.Visible:=False;
Response.Write('İlk .Net Projemizi Test Etmek İçin Aşağıdaki Kutucuğa İsminizi Yazın');
end;
Buttonun OnClick Olayına ise aşağıdaki kodu yazıyoruz.
Kod: Tümünü seç
label1.Text:='Bilmiyorum ama kutucukta <b>'+textbox1.Text+'</b> yazıyor :)';
label1.Visible:=True;
< b> …….< /b> arasına yazacaklarınız Kalın olarak yazılır. Bu Forumdada kullandığımız html tag’ıdır.
F9’a bastığınızda aşağıdaki ekran Web Browserde görünecekrtir.

Kutucuğa isminizi yazıp Buttona tıkladığınızda ekran görüntünüz aşağıdaki gibi olacaktır.

En son Fatih! tarafından 22 Şub 2007 11:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Syn Forum yönetici arkadaşlar syn FAOsoft makalerindeki resimlerleri düzenleyebilirseniz çok memnun olacağım .Malum manzara resmi ile delphi bu aşamada uyuşmuyor
http://www.delphidunyasi.com/resim/net01.jpg gibi

http://www.delphidunyasi.com/resim/net01.jpg gibi
domainle ilgili sorun var sanırım...
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
- White Rose
- Üye
- İletişim: