Bilgileri Alt alta girme

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Bilgileri Alt alta girme

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhaba ustalarım,

Başlık sanırım iyi olmadı. forumda da bu şekil arattım bi sonuç dönmedi.

Sizlerden fikir almak istemiştim. zira ben düşündüm ise de nasıl yapacağımı bulamadım.

sorunum şu, bi oto servisi için küçük bi çalışma yapmak istiyorum. depo takibi ve müşteri takibi. burada aklımda projeyi düşünürken müşteri takibinde müşterilerin verilerini tutma olarak sorunumun olmadığını fakat gelen müşterinin aracındaki arızalar tespit edilmeye geldiğinde burada takıldım.

bir aracın tamirinde pek çok arızası olabilir. misalen 10 ayrı arıza tespit edilsin bunları madde madde yazmam gerekiyor ve karşılığında parça fiyatları ve en altta işçilik ve fiyatı bulunacak. memo alanda bunları alt alta girebilirim ama fiyatların toplamasına gelince iş karışacak. e forma kaç madde olduğunu bilmeden de edit koyamıyorum.

internette servis takip olarak arattım ama gelen sonuçlarda pek iç açıcı bişi çıkmadı. ben burada nasıl bir yol izlemeliyim hangi bileşen ile çalışmalıyım acaba bir öneride bulunabilirmisiniz.

delphi 7 ve firebird 1.5 kullanıyorum.

teşekkür ve saygılarımla
kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
ercere
Üye

Mesaj gönderen ercere »

Merhaba
Bir stringgrid yerleştirirsin .(sıra,açıklama,adet,fiyat,tutar sütünları olan).
Bu sütünların altlarına editler koyup girişlerini editlerden yaparsın son editin onexit olayı ile bilgileri stringride aktarırsın.Tabi bu arada stringgridin rowcount'unu kontrol edip kayıt sayın arttıkçaça onu arttırırsın.Vede her satır ekleyişinde toplanacak sutunlarını toplayıp bir yere yazarsın.
Bu işin arayüzü vt tarafına ise ister her satırı ayrı ayrı kaydederek yerleştirirsin yada bir memo ya atıp öyle kaydedersin umarım anlatabilmişimdir.Kolay gelsin
Bilginin sınırı öğrenmenin yaşı yoktur.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Hocam madem arıza tespit sayısı da belli değil master-detail yapıda müşterinin ve araç bilgilerinin olduğu bir tablo ve arıza ve eksiklikleri lookup dan seçeceğin bir detail tablo işini görecektir.

Lookup yardımcı tablosunda bir id kod ile arızanın isimlerini öncelikle kaydedersin.

Daha sonra müşteri, araç ve tarihe bağlı olarak girid üzerine muayene sonucu yapılan tespitleri, parça değişimi, işçilik ücreti vs. eklersin. Bundan sonra da gridin altında (dışında) yapılan malzeme tutarlarını ve işçilik tutarlarını toplatırsın. Toplam üzerinde değişiklik yapman gerekebilir. O yüzden bu bilgileri de topladıktan sonra ayrı bir tabloda müşter, araç plaka ve tarih bazlı olarak kaydedersen daha sonra araçların geçmiş işlemlerini görmede faydalı olacaktır. Yani toplamda dört tablo ile bu işleri yapabilirsin.

Bilmem anlamışmıyım ve anlatabilmişmiyim :wink: :?:

Kolay gelsin.
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bobasturk »

Ustalarım teşekkür ederim öncelikle. derdimi gayet iyi anlamışsınız. bu grid veya stringgrid ile yapacağım girişleri vt üzerinde nasıl tutacağım hakkında bir türlü çözüm bulamamıştım.

ercere ustamın tavsiyelerinden vt üzerinde memo da tutma olayı veya recep ustamın master detail ilişkisi üzerinde çalışacağım.

bu master detail olayını düşünmüştüm masterde müşteri kayıtları olsun detail de ise müşteriye verilen hizmet ve ücretler olsun diye ama dediğim gibi bu yapılan işler ile fiyatlarını nasıl vt de tutacağımı çözememiştim.

sanırım recep ustamın dediğini yapacağım. müşteri no ile bağlantı sağlayarak vt içinde tutacağım müşteriyi geçmişe dönük bakmak istediğimde de müşteri no ile detail tabloyu çağırarak göstereceğim.

yardımlarınız için teşekkür eder saygılar sunarım.
takıldığım yerde sizleri rahatsız edeceğimden emin olabilirsiniz.
kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim