C / C++ Nedir? Terimleri, Çeşitleri ve Öğrenmeye Başlamak...

C, C++ ve C++ Builder ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

C / C++ Nedir? Terimleri, Çeşitleri ve Öğrenmeye Başlamak...

Mesaj gönderen kefukar »

Selamün Aleyküm. C/C++ öğrenmeye karar verdim.. Araştırmalarımın sonucunda benim kafamda tasarladığım projeleri en uygun C++ da yapmalıyım. Lakin ben C/C++ hakkında hiçbir şey bilmiyorum. İnternette Ar-Ge yapıyorum bir sürü farklı terimler karşıma çıkıyor. (kütüphane, Builder, Visual C++, Dev C++ v.s. v.s) Bana bu C ailesini anlatıp, nasıl bir yol izleyerek daha kısa ve sağlam C/C++ öğrenebilirim söyleyebilir misiniz Tabi birde sizlerin C++ tavsiyesi (Dev, Borland, Visual...) Kısacası her türlü yardıma ihtiyacım var. internetten çok fazla bir döküman bulamadım (TÜRKÇE).. Dolayısıyla kavrıyamadım olayı. :oops:
Teşekkürler...

NOT : Biraz yol katettikten sonra Veri Tabanı ağırlıklı masa üstü paket program yapacağım.. (Delphi demeyin lütfen ben C++ da yapacağım) Win / Linux .. sonrası Allah kerim...
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Aleykum Selam

ANSI dediğimiz standartları öğrenerek yola çıkarsan daha iyi olur.
Önce Turbo C++ derleyicisi edin ardında C ile adım at C ile C++ arasındaki en büyük fark C++ OOP nesne kavramını destekler. Standatlarla öğrendikten sonra Borland Builder olmuş VC++ olmuş derleyiciler fazla zorlamıyacaktır seni.

http://www.nergin.com/note.php bu adresten bu konun uzmanlarından Necati beyin ders notlarına erişebilirsin. Kendisi 1980 den beri C/C++ la uğraşmakla.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Eyvallah Hüseyin Hocam. Peki gerçekten bazılarının dediği gibi zor mu öğrenmesi :?: Karmaşık / karışık mı :?: Yoksa abartılıyor mu :?:
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Ben sadece C yi biliyorum Pascal a çok yakın ama programlamada mantık hemen hemen aynıdır. Verdiğim linkteki ders notlarını indirip okursan daha iii çözersin. İyi bir şekilde öğrenmek istiyorsan bol bol örnek yapacaksın bunu unutma :)

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Sağol Hocam...
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

Merhaba,

C++ nihayetinde nesne tabanlı bir dildir, ama diğer dillerden farklılıkları mevcut. Yani Object Pascal'da yazdığınız bir kodu c++ farklı yorumlar bu farklardan dolayı.

C++'da Multiple Inheritance,Operator overloading, Template yapıları vardır. Plain Object Model kullanır yani, Turbo Pascal'ın yaptığı ama Object Pascal'ın uygulamadığı bir yapı.

Mesela birkaç püf nokta :

Kod: Tümünü seç

// c++ kodu
  MyClass myclass;
  myclass.sayHello();  // hata vermez
  // çünkü nesne default constructor ile yaratılmıştır. c#,Java ve delphide böyle bir kullanım hata verir.

int x = 9/2;
  cout << x; // sonuç 4 çıkar, c ve c++'da int/int her zaman int döndürür.

int x = 5;
  { 
      int x = 4;
  }
 cout << x; // 5 yazar.
 // çünkü her değişken scope içerisinde geçerlidir.

void init(int x) {
   x = 0;
 }
...
int x = 1;
init(x);
cout << x; // ekrana 1 yazar. yukarıdaki sebepten

int x = 4;
 if(x=5)  // burda hata vermez, ama bu yazım, Java ve c#'da hata verir.
     cout << "Merhaba"; // her zaman Merhaba yazar.
aklıma gelenler bunlar. Ama programlama mantığı olarak çokta farklılık göstermez, dilin artıları var, eksileri de var tabi. Neticede güzel bir dil.
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Gideceğiniz üç rota var;

1. MS VC ve MFC
2. Borland C++ ve VCL
3. C++ .net ve .Net

Linux için;

1. gcc ve Xlib
2. gcc ve GNOME
3. gcc ve KDE

Buradan da anlaşılacağı gibi asıl olan hangi kütüphaneyi kullanacağınız. Borland C++ ile 7 yıllık bir süre zarfında 4 büyük proje yaptım geçmiş zaman içinde. Edindiğim deneyim ışığında size diyebilirim ki, fantastik arayüzlerle zaman harcamadan, yapacağınız işe konsantre olun ve şimdiden bir 4GL e geçin. Delphi forumunda C ile ilgili öneri istemeniz ne kadar acayip duruyorsa, byu önerimin de bir o kadar acayip durduğunun farkındayım ama 13 yıllık deneyimim bana size bunu öğütlememi söylüyor. Ama illa ki C diyorsanız, ve eğer ki veritabanının kendisini değilde veritabanı uygulaması geliştirecekseniz, Borland ürünlerinden şaşmayın derim.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

A.S. hocam,
@t-hex ve @doganzorlu hocam çok teşekkürler. Bu öğütler ve ip uçları harika. Allah Razı olsun..
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Peki hocalarım; bu C++ ile uçuk kaçıklar hariç (işletim sistemi yazma, yapay zeka, driver yazma gibi) başka daha basit ne tür programlar yapılıyor :?: Mesela türkiyede mevcut ve yaygın kullanılan C++ ile yazılmış programlar söyleyebilirmisiniz :?:
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

Merhaba,

Sourceforge da arama yaptırırsan bir sürü proje bulabilirsin, türkiyede yapılmış lale diye bir proje var benim bildiğim, o da yine sourceforge'da ikamet etmekte
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Eyvallah...
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

Mesela türkiyede mevcut ve yaygın kullanılan C++ ile yazılmış programlar söyleyebilirmisiniz
mesela Eta -Dos- Microsoft C ile yazılmıştır..
Bunun dışında VCL kullanarak (C++ Builder) Delphide yaptığın herşeyi
yapabilirsin...
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Eta benim bildiğim Clipper la yazılmışta :idea: Clipper da dos zamanın Database ile ilgili en rahat kodlama yapılan bir dildi.

Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

Kaoly Gelsin...

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

aşağıdaki linkte bulacağınız programla etaya bakarsanız
Microsoft C olarak buluyor...

http://farrokhi.net/language/
Language 2000 is the ultimate compiler detection utility. Using this program you can determine which compiler used to make your binary file or with which compressor the file is compressed.
stnonstop
Üye

Mesaj gönderen stnonstop »

kefukar yazdı:Peki hocalarım; bu C++ ile uçuk kaçıklar hariç (işletim sistemi yazma, yapay zeka, driver yazma gibi) başka daha basit ne tür programlar yapılıyor :?: Mesela türkiyede mevcut ve yaygın kullanılan C++ ile yazılmış programlar söyleyebilirmisiniz :?:
Benim içinde bulunduğum ve Borland c builderla yapılan Kurumsal Kaynak Yönetimi olarak Emapi adında bir yazılım var. C ve bazı ufak tefek yerlerinde ASM kullanılmıştı. Ayrıca yine aynı şekilde bir dil geliştirmiştik. Bir kısmıda bunun üzerinde add on olarak yazılmıştı.