Interbase-Firebird mukayese

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
spectra
Üye

Interbase-Firebird mukayese

Mesaj gönderen spectra »

Firebird hakkındaki açıklamalarınızda Interbase 6 ile karşılaştırma yapılmış.Delphi 8 içinden çıkan 7.1 ve daha sonraki çıkçış olan 7.5 sanırım firebird'e göre üstün mü? Sadece lisans problemi olmadığı için mi firebird öneriliyor? teşekkürler
s p e C t r a
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

(Galiba)IB 6.0 ile FB 1.0 aynı Codebase denen source code'ların birbirinin aynı olmasından sonra, FB 1.5 ile Codebase 2 denen ve mevcut kodların düzenlenerek yeniden yazılması ile birbirinden ayrıldı. Daha sonra FB'nin bu ataklarına karşı Borland baktı ki, IB'nin hiç de azımsanamayacak kadar kullanıcısı olduğunu gördü ve IB'yi tekrar lisanslı hale dönüştürüp, destek vermeye başladı.

Malum atı alan Üsküdar'ı geçti :) FB koptu gitti bu arada. Avantaj ve dezavantajları konusunda deneme yapılarak elde edilmiş bir veri henüz bende yok, test etmeye de gerek duymadım. Zira FB artık farklı bir kodlama üzerine geliştiriliyor ve birbirlerinden ayrılıyorlar, FB'nin artık kendine has çizgileri olmaya başladı. Zannedersem SQL Standardları desteği konusunda IB'den ötede.

Diğer konularda hız vs. ben bir test uygulamadım, belki uygulayanlar vardır. FB'ye verdiğimiz destek de aslında Opensource ve Ücretsiz olmasından kaynaklanıyor :) Şahsen MS-SQL'e olan gıcıklığım da var yani bu işte :)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Interbase 7 ile SMP desteği ve temporary table gibi bazı özellikler gelmekte.

Firebird 1.5.2 de henüz bunlar yok. Ancak 2.0 sürümü ile yeni özellikler kazanarak IB 7 ye yaklaşmıştır.

Özellikleri bir kenara bırakırsak en büyük kazanım Firebird'un açık kaynak kodlu özgür bir yazılım olması. Ben sadece bu yüzden Firebird'u seçtim.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selam Coderlord,

FB'de SMP desteği veriyor, özellikle firebird.conf'a bir göz at. CPU sayısı gibi birşeyler vardı orda. Ayrıca Temp table diyerek neyi kasdettin, Ms-SQL Server'daki gibi CREATE #GECICI diyerek oluşturduğun table'lardan mı yoksa disk üzerindeki geçici dosyalardan filan mı anlayamadım.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

@Kuri_TLJ Firebird maalesef SMP değil. Öyle ama çok ilkel düzeyde. conf dosyasındaki tanımlamalar Firebird'ü hangi işlemcide çalıştırmak istiyorsan ona ayarlamak için. Tavsiye ettikleri de tek işlemcide çalıştırman. 2 işlemci kullanman halinde performansın artmak bir yana azalacağını söylüyorlar. Vulcan'ın dahil edilmesi ile Firebird 3.0 da tam SMP desteğinin geleceği söyleniyor.

TEMP TABLE olayını araştırmadım. Interbase spec pdf lerinden ve bir dergiden okuduğum kadarıyla biliyorum. Detaylı değil. Ama herhalde senin de söylediğin gibi geçici bir table olayı var.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Walla conf'un içindeki notları okuduğumda kaçıncı işlemcide çalıştırmak istiyorsanız yada kaçtanesinde çalıştırmak istiyorsanız bit işlem aritmetiği ile bu değeri yazın.

Örneğin 1. CPU için 1 diyorsun, 2. için 2 diyorsun 3. için 4 diyorsun vs.
1 ve 2 'de çalıştırmak istiyoran 1+2= 3 yazıyorsun 1., 2. ve 3.'de çalıştırmak istiyorsan 1+2+4= 7 diyorsun gibi..

Bilemiyorum hep tek CPU'da kullandım ben.

Kolay gelsin
Kuri Yalnız Jedi
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Haklısın. 2 işlemcide birden çalıştırabiliyorsun. Ancak dediğim gibi ilkel bir SMP mantığı kullanmışlar ve önermiyorlar.