ASP-access performansı hakkında

Web tabanlı uygulama geliştirme araçları(PHP, ASP vb...) ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
pentiumkivanc
Üye
Mesajlar: 350
Kayıt: 19 Şub 2004 10:24
İletişim:

ASP-access performansı hakkında

Mesaj gönderen pentiumkivanc »

Selamlar;
ASP tabanlı bir sitem var ve sitemin hizmetini verdiği bilgileri ayrı ayrı ACCESS veritabanlarında saklıyorum. Örn: dökümanları ayrı, üyeleri ayrı .. Sunucumu değiştirmek PHP ye geçmek ASP.NET e geçmek ve MS-SQL server kullanmak gibi bir alternatifim yok. Şu an aslında sitemin halinden memnunum ama bazı duyumlar var access dosyalarının hele hele ayrı ayrı veritabanlarına bağlantı kuruluyorsa web sitesinin performansını düşüreceğini duymuştum. access veritabanının kendi sınıfındaki diğer veritabanı programları gibi belirli kayıtlar ve belirli sayıda bağlantıdan sonra şiştiği aşikar. Ancak benim merak ettiğim: Bağlantı sayısı arttıkça da performansı düşermi? şu an örn 3 ayrı veritabanı varsa bunların boyutları 2 şer 3 er mb (elbette bu sunucuma pek fazla etki etmiyor) benim sorum bu veritabanlarını birleştirince mi (toplam boyutu 10mb civarı olacak) yoksa ayrı ayrı bağlantılar gerçekleştirince mi sitemin performansı düşer?? Benim fikrim ayrı ayrı bağlantıların daha elverişli olduğu yönünde çünki örneğin dökümanları ayrı bir veritabanında tutuyorsam 10 kullanıcı dökümanları okur, böylece tek veritabanı meşgul olur; 5 kullanıcı ürünleri inceler bunlar ayrı ayrı veritabanlarında olduğu için access dosyalarındaki kullanıcı yükü de azalır. Elbette gelecekte bu konuları konuşmaya gerek duymayız çünki hem sunucular daha güçlü hale getiriliyor hemde altyapı gittikçe gelişiyor. Ama yinede merak ettim.
Kullanıcı avatarı
aveysel
Üye
Mesajlar: 151
Kayıt: 16 Mar 2004 03:53
Konum: Internet
İletişim:

Mesaj gönderen aveysel »

Benim bildiğim kadarı ile ve şubat ayı pcnet de database kıyaslamaları yazısına dayanarak şunu söyleyebilirim ki access yapısı itibari ile tek kullanıcıyı destekliyor ve ciddi anlamda veri alışverişi yaptığınız zaman çöküyor (Her zaman olmasada..)..

İmkanım yok demişsiniz ama en azından database inizi mysql e geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim..
Select * From LiFe Where Your EYES
http://Www.Gebze.Org
Ancestor
Üye
Mesajlar: 188
Kayıt: 27 Ara 2004 06:12
Konum: Manisa - Kırkağaç

Mesaj gönderen Ancestor »

s.a.
Benim fikrim ayrı ayrı bağlantıların daha elverişli olduğu yönünde çünki örneğin dökümanları ayrı bir veritabanında tutuyorsam 10 kullanıcı dökümanları okur, böylece tek veritabanı meşgul olur; 5 kullanıcı ürünleri inceler bunlar ayrı ayrı veritabanlarında olduğu için access dosyalarındaki kullanıcı yükü de azalır
demişsiniz.. ayrı ayrı veri tabanı bağlantısı performansı sarsar, en güzeli bütün verileri tek .mdb dosyasında farklı tablolarda toplamak.
neden diye sorarsanız;
1) Sitede bütün işlemlerinizde sadece tek bir veri tabanı açılacak
2) 5 tane üye online olsa ve bunların birisi döküman okusa - diğeri ürünleri incelese - diğeri foruma göz atsa vs vs sadece tek bir veri tabanı açılacak. Sizin yönteminizle 5 ayrı data bağlantısı kurulacak buda yavaşlamasına neden olur.
3) Data bağlantılarınızı kurar iken sabit bir asp dosyası hazırlayın ve sadece içinde data bağlantısı olsun (tablo bağlantısı değil sadece data)
ve bunu gerektiği yerlerde include edersiniz. Daha sağlıklı olur ;)

Kolay Gelsin
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1026
Kayıt: 11 Şub 2005 02:12
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Önemli olan burada veri dosyası sayısı değil uygulamalarınızda kullandığınız connection ve recordset nesnelerinin sayısı.Ancak ne kadar az dosya olursa o kadar az connection kullanmış olursunuzki buda performansı en çok etkileyen şey.Bide oluşturduğunuz connectionların ve recordsetleri kapatmayı SAKIN unutma.
Cevapla