firebird te stored procedure hatası

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
filiz
Üye

firebird te stored procedure hatası

Mesaj gönderen filiz »

Kod: Tümünü seç

CREATE PROCEDURE ARACBUL (
    PLAKAM VARCHAR(10))
AS
begin
select * from arac where arac.plaka=:plakam;
  /* Procedure Text */
  suspend;
end
^
araclar tablom var...

CREATE TABLE ARAC (
    PLAKA      VARCHAR(10),
    MARKA      VARCHAR(20) COLLATE PXW_TURK,
    MODEL      VARCHAR(20) COLLATE PXW_TURK,
    KILOMETRE  INTEGER,
    SONBAKIM   DATE,
    SOFOR      VARCHAR(20) COLLATE PXW_TURK
);

aracbul procedurum calısmıyor acaba syntax tamı hata var..
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

:ara: stored procedure
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
oguzozturk74
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen oguzozturk74 »

for
select * from arac where arac.plaka=:plakam;
do
suspend;
snofru
Üye
İletişim:

Re: firebird te stored procedure hatası

Mesaj gönderen snofru »

filiz yazdı:aracbul procedurum calısmıyor acaba syntax tamı hata var..
Hata ne? yani Procedure'i Compile ederken mi hata alıyorsun yoksa normal compile ediyor da çalıştırmak istediğinde istenileni mi vermiyor? Aklıma gelen birşey daha; ee güzel procedure e parametre sokmuşsun ama return gibi birşey yok bunun çalışmasını nasıl tesbit ederiz ki benim aklıma yatmadı....

Sevgiler...

Taner DOĞAN
filiz
Üye

Mesaj gönderen filiz »

proceduru compile ederken aşağıdaki gibi bir hata veriyor..(ibexpert kullanıyorum)

Invalid token.
Dynamic SQL Error.
SQL error code = -104.
Token unknown - line 4, char 47.
;.

evet haklısın geri donus degeri yok..Aslında istedigim su idi;bu Spye bir IBQuery gibi bir bileşenle erişmek ve parametre gonderip sonucu bir dbgrid e baglamak.sanırım saçma oldu
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

trigger ve stored procedure lerde ki select lerin sonucunu almak için cümleciklere into ifadesi eklenmeli. :idea:

yani

...
select count(*) from arac where arac.plaka=:plakam into :degisken;
... 
gibi..
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
snofru
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

filiz yazdı:evet haklısın geri donus degeri yok..Aslında istedigim su idi;bu Spye bir IBQuery gibi bir bileşenle erişmek ve parametre gonderip sonucu bir dbgrid e baglamak.sanırım saçma oldu
evet bencede saçma :) yani bu kadar minicik bir SQL cümlenin delphi içinden rahatça yapabileceği işlemi SP ye yüklemek eh yani :roll: Recep abimin dediği örnek gibi istediğin fieldları yada Count/Sum/Min/Max etc.. değerlerini return değişkenine INTO ile atama yaplamısın Şu da unutulmamalıdır ki bir SQL cümlesi ile çözülemeyecek karmaşık yapılar SP ile halledilmelidir.

Sevgiler...

Taner DOĞAN
En son snofru tarafından 12 Şub 2005 07:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

@sinefru yerine göre basit bir sql cümlesini bile SP'ye atman gerekebilir.

Hatta atsan ve EXE'de tutmasan (her projede olmaz tabii ) daha güzel olur. Herhangi bir şekilde sorguyu değiştirmen gerekirse, kullanıcının client kodunu düzeltip derleyip kullanıcıya-lara vermen gerekir. VT'nda tanımladığında sadece SP'yi düzeltirsin ve kullanıcıda yeni sorguya göre çalışabilir.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

evet :mrgreen: :elsalla: :alkis:
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
snofru
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

mege yazdı:evet :mrgreen: :elsalla: :alkis:
hayırdır @mege ağzın kulaklarında :evil: snei bu kadar mutlu eden nedir?

Coder bu konuyu messengerda enine boyuna tartışalım sizinle... Baksana bana bilgi öğretmenden keyiflenen adamlar var...
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

sinefru yazdı:evet bencede saçma Smile yani bu kadar minicik bir SQL cümlenin delphi içinden rahatça yapabileceği işlemi SP ye yüklemek eh yani Rolling Eyes....
kim kimle dalga geçiyor acaba. sırf cevap vericem diye sizin kimseyi küçük görmeye, yöntemiyle dalga geçmeye hakkınız yok. ki yanlışta cevap vermiştiniz.

tam ben yazarken coderlordun güzel cevabını gördüm ve ona %1000 katılıyorum. bunuda bellli etmek istedim.

sanırm düzelmesi gereken ben değilim.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Sn. MEGE ;
Herkez öğrenir, öğretir öyle alaycı küçümser gibi gülmesine gerek yok... Yaptığın bir Mod. a yakışmaz... Bu formun amacı hem öğrenmek hem öğretmek öyle değil mi?
snofru
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

Ancak şuda unutulmamalıdır ki Coder demiş ki (her projede olmaz tabii ) sorarım sizlere kimler Coder in dediği tipte yapıyor tüm programlarını! Allahaşkına yemeyin beni, burada yapılacak projenin özelliklerine göre bazı sorgular SP içine gömülebilir yada view... Bana sorun yanlış yada doğru diye ahkam kesmeyin lütfen... Doğrusunu yazın Coder gibi elinizi öpeyim ama dalga gerçer gibi aha işte Coder sana laf sokmuş yıhaha alkışlayayım derçesine haraketler yapmayın... Hala içinizde bir sıkıntı varsa messenger a gelin taryışalım sinefru@hotmail.com
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

sinefru yazdı:Ancak şuda unutulmamalıdır ki Coder demiş ki (her projede olmaz tabii ) sorarım sizlere kimler Coder in dediği tipte yapıyor tüm programlarını! Allahaşkına yemeyin beni, burada yapılacak projenin özelliklerine göre bazı sorgular SP içine gömülebilir yada view... Bana sorun yanlış yada doğru diye ahkam kesmeyin lütfen... Doğrusunu yazın Coder gibi elinizi öpeyim ama dalga gerçer gibi aha işte Coder sana laf sokmuş yıhaha alkışlayayım derçesine haraketler yapmayın... Hala içinizde bir sıkıntı varsa messenger a gelin taryışalım sinefru@hotmail.com
Bu Forum da kimsenin kimseyle Dalga geçme ve küçük görme lüksüne sahip değildir.

Bence gereksiz bir tartışma içine sürükleniyorsunuz. Burada yapılan alkış yerinde Coderland ın açıklaması çok güzel olmuş @Mege de yerinde bir alkış kullanmış

Bende bu tip konularda örnek vermek istiyorum bir projede kodu ne kadar sistematik hale getirebilirsek verim, Kolaylık sağlamamız çok daha kolay olur .

Mesala bu konuyla dolaylı olarak alakasıda olmamasına rağmen ben projelerimde kullandığım formların Captionlarına belirli bir kritere göre ekleme yapmak isterim bu çok basit bir olaydır ama 100 e yakın bir form la bunları yapmak bazen ölüm olur. Bu tip işlemlerde bile bir procedure ayarlarım ve tekbir Procedure ile kriterlere göre Form Captionlarını işlem aşamalarında değiştirebilirim. Sistematik çalışmak her zaman doğruyu bulmamıza yardımcı olur.

Procedure CaptionAyarla(AForm:TForm; ACap:String; ALength:Integer; ABut:TcxDBTextEdit);
Begin
    AForm.Caption := Copy(ACap, 1, ALength) + ' [ ' + ABut.Text + ' ] ';
End;
Saygılarımla.

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Hüseyin abi öyle de sadece +1 yazabilirdi yani...