Bu sürümün en önemli kısıtlaması, en fazla 5 GB veri büyüklüğüne ulaşabilmesi. Bu büyüklüğün üzerinde ise çalışmaması.
Bende, Fedora Core III yüklü PII bir makina mevcut. "X Window" yok. Komut satırından kullanıyorum.
Sybase sitesinden yazılımı indirmek için, kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olduktan sonra gönderilen e-postadaki bağlantılara tıklayın. Burada, kurulumu anlatan pdf dosyaları mevcut. Bunları okuyun. Bu makalede kurulumu anlatmaktan ziyade karşılaştığım güçlükleri ve çözüm yollarını belirtmek istiyorum. Zaten kurulumu fazlası ile basit.
.. ASE kurulumu tamamlandı. Benim dökümandan okuduğum kadarı ile "Server Create" denilen bir işlemi, yani sunucu yaratmayı gerçekleştirmem gerekiyordu. Bu işlem içinde ASE klasöründe bulunan "srvbuild" aracını çalıştırmam gerekti. Çalıştırdım. Ancak bu "X Window" isteyen bir uygulama olduğundan ve bende de "X Window" kurulu olmadığından çalışmayı reddetti. Yapacak birşey olmadığını düşünürken ve internette gezinirken, birkaç vatandaşın, srvbuild aracının yaptığı işin aynısını yapan ve komut satırından çalıştırılabilen bir araç geliştirdiğini öğrendim. Ücretsiz bir araçtı ve http://www.sypron.nl/si4evr.html adresinden ücretsiz edinilebiliyordu. Bourne veya csh shell de çalışıyordu.
diyerek aracı çalıştırdım.csh sybinit4ever.sh
sybinit4ever mükemmelen çalıştı. Bana gerekli ayarlamaları sordu ve sunucuyu başlattı.Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Sybase'in çalışması için gerekli environment değişkenlerini hesaba eklemeniz lazım. Kurulumdan sonra, bu değişkenlerin olduğu bir script dosyası, Sybase'in kurulduğu klasör altına SYBASE.sh adı ile ekleniyor. Environment değerlerinize bunları ekleyin. Aksi halde ne Sybase ne de sybinit4ever çalışacaktır.
Sunucu başlarken bazı hatalar verdi ve çalışmayı reddetti. Biraz inceleyince sorunun kaynağının, sistemimde tanımlı olan LANG environment değişkeninin tr_TR.UTF-8 olması olduğunu gördüm. Sybase bu tanımlamayı anlayamıyor, dil tanımlaması için kullandığı locales.dat dosyasında bu tanımlamanın karşılığını bulamıyordu. Ben de fazla uğraşmadım ve LANG değişkenimi default değerine getirdikten sonra sunucuyu yeniden çalıştırdım. Bu şekilde Sybase İngilizce dil koduna göre çalışacaktı.
Sybase'in Windows istemcisini de Windows XP'me kurdum ve bağlanmayı denedim. Bağlantı reddedildi diyordu. Linux makinemde herhangi bir ateşduvarı yoktu. Bütün ağ bağlantılarına da açıktı. (Eşşeklik.. Bunu biliyorum

Araştırınca sunucu bağlantı ayarlarını Windows tarafında dsEdit aracı ile yapmam gerektiğini öğrendim ve ayarları yaptım.
İstemci dediğim yazılım "Sybase Central Java Edition". İstemciyi çalıştırdım, kullanıcı adımı ve şifremi yazdım. dsEdit'ten ayarladığım sunucuyu seçtim ve .. gene bağlantı kurulamamıştı.
Sunucu acaba çalışmıyor mu diyerek şüphelenip Linux üzerinde isql aracı ile veritabanına bağlanmayı denedim. Bağlandı.. Birkaç SQL komutu denedim. Sorgular geri dönüyordu. Hiçbir sorun yoktu Linux tarafında.
Aradaki bağlantıda hiçbir sorun ve engelleme olmadığını biliyordum. Ping atabiliyordum vs.. Ancak istemci ile sunucuya bir türlü bağlanamıyordum. Biraz internet aramasından sonra bir sitedeki bir soru dikkatimi çekti. Benim problemime benziyordu. Şöyle bir de yanıt gelmişti:
İşte o an beynim hızla glikoz yakmaya ve sorunun çözümüne yaklaştığımı hisseden kalbim heyecanla atmaya başladı.Sunucun, ağ bağlantısı için kullandığı Genel IP'yi değil de Yerel IP'si olan 127.0.0.1'i dinliyor olabilir mi? Bunu kontrol etmelisin.

Çünkü sunucuyu çalıştırırken verdiği mesajlarda, sanki 127.0.0.1 IP'sini görür gibi olmuş, ama önem vermemiştim.
netstat aracı ile baktığımda SunucuAdım:5000 'i dinliyor olarak gözüküyordu.
hemen /etc/hosts dosyamı düzenlemek için açtım. Evet orada karşımdaydı. sunucuadım'ın karşısında 127.0.0.1 yazıyor ve Sybase, sunucuadım'ın olduğu IP'yi yani Yerel IP'mi dinliyordu.
hosts dosyamı sunucuadım'ın Genel IP'mi alacağı biçimde değiştirdim. Sybase sunucuyu çalıştırdım ve Windows istemciden bağlantı kurmayı denedim ve.....
Çalıştı...
