Arkadaşlar bildiğiniz gibi String değişkenler Char tipindeki dinamik dizi değişkenler gibi işlev görmektedir. Pointer değişkenler üzerine çalışırken şeytanın avukatlığına yapma niyetine ve aşağıda verdiğim basit kodu hazırladım.
Var
Str : String;
Ptr : ^Integer;
begin
Str := 'ATA';
Ptr := @Str[1];
Edit1.Text := IntToStr(Integer(Ptr));
Edit4.Text := Char(Ptr^);
Ptr := @Str[2];
Edit2.Text := IntToStr(Integer(Ptr));
Edit5.Text := Char(Ptr^);
Ptr := @Str[3];
Edit3.Text := IntToStr(Integer(Ptr));
Edit6.Text := Char(Ptr^);
end;
Bu kodda String değişkenin uzunluğu belli. Ayrıca Length() fonksiyonu ile bu dizi değişkenin veya String bilginin uzunluğu öğrenilebilmektedir. Benim asıl üzerinde durup merak ettiğim konu ise Length() fonksiyonunu kullanmadan String bilginin uzunluğunu veya dizi değişkenin eleman sayısını öğrenmek. Umarım merakımı saçma bulmazsınız.
String'ler ve Pointer'lar...
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
String'ler ve Pointer'lar...
Memik YANIK - http://www.memikyanik.com
Kod: Tümünü seç
type
PStrRec = ^StrRec;
StrRec = packed record
refCnt: Longint;
length: Longint;
end;
function PascalLength(const S: string): Integer;
begin
Result := 0;
if Pointer(s) <> nil then
Result := PStrRec(Integer(s) - sizeof(StrRec)).length;
end;
Assembler olarak:
Delphi System unitindeki _LStrLen function'ından aldım bütün bunları. 
Kod: Tümünü seç
type
PStrRec = ^StrRec;
StrRec = packed record
refCnt: Longint;
length: Longint;
end;
const
skew = SizeOf(StrRec);
function AsmLength(const S: string): Integer;
asm
{ -> EAX str }
TEST EAX,EAX
JE @@done
MOV EAX,[EAX-skew].StrRec.length;
@@done:
end;

coderlord'a teşekkürler.. Verdiğiniz kod çalışıyor ve işe yarıyor.. Herkese saygılar
Benim bu koddan anladığım şudur ki:coderlord yazdı:Kod: Tümünü seç
Result := PStrRec(Integer(s) - sizeof(StrRec)).length;
Bir long string veya dinamik dizinin uzunluğu:
(string veya dizinin bellekteki adresi) - (StrRec uzunluğu + StrRec.refCnt'ın uzunluğu)
'tan 32 bitlik bir veri olarak elde edilebiliyor. Yani String'in bellek adresinin hemen başında böyle bir (StrRec) kayıt tutuluyor.
Bu refcnt "Reference Counter" olmalı. Delphi bu değeri string veya dinamik dizi değerlerinin işi bittikten sonra, bellekten otomatik temizlemede kullanıyor. Bu sayede bizim manuel olarak string'i deallocate yapmamıza gerek olmuyor.
Diye yorumluyorum. Siz ne dersiniz?
En son fduman tarafından 28 Oca 2005 02:22 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Yazdıklarınıza katılıyorum. Ama bu konuda yeterince araştırma yapmadığımı belirtmek isterim..
Delphi'nin gücü burada; hiç kafa yormadan ve sorun yaşamadan String bilgileri birleştir, böl vs. Ama merak edersen geri planda olanları görme ve müdahele etme imkanını veriyor...
Delphi'nin gücü burada; hiç kafa yormadan ve sorun yaşamadan String bilgileri birleştir, böl vs. Ama merak edersen geri planda olanları görme ve müdahele etme imkanını veriyor...