arama

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
loxka
Üye

arama

Mesaj gönderen loxka »

formun üstünde 1 adet table'ım var
Bu table da benim için filtre yapmam gereken önemli olan 3 adet alan var

ADISOYADI
YASI
TANISI
ve bunlara denk gelen 3 adet chackbox var. Birde Edit1.
Bu Chackboxlardan herhangi birini işaretlediğim zaman o alan üzerinde (önemli) "azalan Arama" yapmak istiyorum.
Arama stili şu şekilde :
TANISI 'falan filan'olanlardan YAŞI '27' olanlar ve bunlardan ADISOYADI 'Şu veya bu ' olanlar gibi
işin içinden çıkamadım.Bana bu konuda yardımcı olursanız minnettar olurum. Fikirlerinizi bekliyorum. Açıklayarak anlatırsanız benim gibi acemiler için döküman olacaktır.
teşekkürler
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

hocam bu konuyu forumda çok konuştuk zaten. SQL cümlesi ile kolayca yapabilirsin.

1. Sitedeki veritabanı bölümündeki SQL yazısını oku.

2. AND ve OR kullanarak birden fazla şartı sağlayan kriterleri sorgulayabilirsin. AND kullanırsan sadece her iki şarta uyan kayıtlar gelir. Yani hem tanısı A, hem de yaşı 27'den küçükleri getirmek istiyorsan

(TANISI='A') and (YASI<27) // iki şartıda sağlayan kayıtlar seçilir. Mesela yaşı 27 küçük ancak tanısı B olan seçilmez

yazmalısın. OR kullanırsan da herhangi bir şartı sağlayan kayıtlar getirilir. Mesela yukardaki örnek için

(TANISI='A') OR (YASI<27) // sadece bir şartı veya her iki şartıda sağlayan kayıtlar seçilir. Mesela yaşı 27 küçük ancak tanısı B olan kayıt seçilir.

bunun dışında diğer checkbox olayı vs. kodda senin yapacağın kontroller. Yapacağın if şartları vs ile istediğin SQL cümlesini oluşturup çalıştır.

Önemli olan mantığı kavramak, bir kere kavradığınız zaman bu tip tüm durumları kendiniz yapabilirsiniz. Mantıkta anlamadığın birşey varsa biraz daha açabilirm.

Kolay gelsin.