TurboBird – Firebird 5 Desteği ile Genişletilmiş Sürüm (Deneysel)

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
mdadali
Üye

TurboBird – Firebird 5 Desteği ile Genişletilmiş Sürüm (Deneysel)

Mesaj gönderen mdadali »

Merhaba Arkadaslar,

Yakın zamanda bir proje kapsamında TurboBird üzerinde çalıştım ve Firebird 5 desteği ekledim. Bu süreçte bazı yeni özellikler ve geliştirmeler yaptım.

🔧 Yeni ve Geliştirilmiş Özellikler
✅ Dinamik Firebird Veri Tipi İşleme
Tüm Firebird veri tipleri çalışma zamanında dinamik olarak yükleniyor, böylece TurboBird büyük ölçüde sürümden bağımsız hale geliyor.

✅ Paket Desteği
Firebird paketlerini doğrudan TurboBird içinde oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.

✅ UDR Desteği (Kullanıcı Tanımlı Rutinler)
TurboBird kullanıcı tanımlı rutinleri (UDR) oluşturabilir, düzenleyebilir ve çalıştırabilir – parametreler ve sonuçlarla birlikte.

✅ Birleşik Rutin Çalıştırıcı
Tek bir çalıştırıcı aşağıdakileri destekliyor:

UDF'ler
UDR'ler
Stored Procedure'ler
Fonksiyonlar

✅ Firebird Sunucu Yapılandırması
Firebird sunucu ayarlarını doğrudan TurboBird arayüzü içinden yapılandırabilirsiniz, bu da dış araçlara ihtiyaç duymadan yönetimi kolaylaştırıyor.

⚠️ Bilinen Kısıtlamalar
Veri tipi gösterimi henüz tamamen doğru değil – özellikle Firebird dizileri (array) şu anda desteklenmiyor.

classes klasörü içinde
TArrayQuery = class(TSQLQuery)
adında dizileri işleyebilen bir bileşen mevcut.

Bunun tam olarak desteklenebilmesi için, projede kullanılan tüm TSQLQuery bileşenlerinin TArrayQuery ile değiştirilmesi gerekir – fakat şu anda bunu yapmak için maalesef zamanım yok.

⚠️ Lisans Bilgisi
TurboBird’ün orijinal sürümü
GUI için GPL, unit’ler için ise LGPL lisansı ile yayımlanmıştır (orijinal kaynak).

Orijinal geliştiriciye ulaşmaya çalıştım, fakat ne yazık ki kendisine ulaşamadım.
Bu nedenle, mevcut açık kaynak lisansı doğrultusunda geliştirmeye devam etmenin uygun olduğunu varsayıyorum.

🧪 Deneysel Durum
Bu sürüm üretim ortamlarında kullanım için uygun değildir – ancak test etmek, değerlendirmek ve topluluk geri bildirimi almak için idealdir.

💾 Kaynak Kodu
📦 GitHub Deposu (Açık Kaynak):
🔗 https://github.com/mdadali/TurboBird

🛠️ Şu anda hazır derlenmiş binary dosyaları yok – lütfen kaynak koddan derleyiniz.

Saygılarımla,
Mustafa.
En son mdadali tarafından 06 Tem 2025 11:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Re: TurboBird – Firebird 5 Desteği ile Genişletilmiş Sürüm (Deneysel)

Mesaj gönderen freeman35 »

Eline sağlık, güzel çalışma. Lazarus ve linux içinde tasarlanmış olması değerli.
Öğrenme isteği olanlar projeye incelemesini ve katılmasını tavsiye ederim. Pascal tecrübelerini arttırmak için güzel bir fırsat.
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
mdadali
Üye

Re: TurboBird – Firebird 5 Desteği ile Genişletilmiş Sürüm (Deneysel)

Mesaj gönderen mdadali »

Eline sağlık, güzel çalışma.
Tesekkür ederim.

Derlemeyle sorun yasayan olursa, lütfen bana bildirin. Linux ve Windows icin derlenmis dosyalarida gönderebilirim.