Yakın zamanda bir proje kapsamında TurboBird üzerinde çalıştım ve Firebird 5 desteği ekledim. Bu süreçte bazı yeni özellikler ve geliştirmeler yaptım.
Tüm Firebird veri tipleri çalışma zamanında dinamik olarak yükleniyor, böylece TurboBird büyük ölçüde sürümden bağımsız hale geliyor.
Firebird paketlerini doğrudan TurboBird içinde oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.
TurboBird kullanıcı tanımlı rutinleri (UDR) oluşturabilir, düzenleyebilir ve çalıştırabilir – parametreler ve sonuçlarla birlikte.
Tek bir çalıştırıcı aşağıdakileri destekliyor:
UDF'ler
UDR'ler
Stored Procedure'ler
Fonksiyonlar
Firebird sunucu ayarlarını doğrudan TurboBird arayüzü içinden yapılandırabilirsiniz, bu da dış araçlara ihtiyaç duymadan yönetimi kolaylaştırıyor.
Veri tipi gösterimi henüz tamamen doğru değil – özellikle Firebird dizileri (array) şu anda desteklenmiyor.
classes klasörü içinde
TArrayQuery = class(TSQLQuery)
adında dizileri işleyebilen bir bileşen mevcut.
Bunun tam olarak desteklenebilmesi için, projede kullanılan tüm TSQLQuery bileşenlerinin TArrayQuery ile değiştirilmesi gerekir – fakat şu anda bunu yapmak için maalesef zamanım yok.
TurboBird’ün orijinal sürümü
GUI için GPL, unit’ler için ise LGPL lisansı ile yayımlanmıştır (orijinal kaynak).
Orijinal geliştiriciye ulaşmaya çalıştım, fakat ne yazık ki kendisine ulaşamadım.
Bu nedenle, mevcut açık kaynak lisansı doğrultusunda geliştirmeye devam etmenin uygun olduğunu varsayıyorum.
Bu sürüm üretim ortamlarında kullanım için uygun değildir – ancak test etmek, değerlendirmek ve topluluk geri bildirimi almak için idealdir.
Saygılarımla,
Mustafa.