Arkadaşlar
daha önce ürün reçetesi hazırlamış olan var mı acaba varsa paylaşması mümkün mü ?
teşekkürler
ürün reçetesi
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Üye
Re: ürün reçetesi
Ürün reçetesi derken, program üzerinde reçete bilgilerini mi saklayacaksınız yoksa reçeteyi hazırlamayı mı soruyorsunuz?
1. Stok tablonuzun aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım
STOK_KARTI
STOK_KODU, STOK_ADI, BIRIM VS.
001 KALEM AD
002 SILGI AD
003 DEFTER AD
R001 OKUL PAKETI PK
RECETELER
ID, RECETE_KODU, STOK_KODU
1, R001 001
2, R001 002
3, R001 003
Şeklinde RECETELER tablosunda kaydedebilrisin.
2. Yöntem ise oluşturacağın yeni üründe kullandığın tüm bileşenleri kullandığın birim miktarları ile not alıp hazırlamaktır.
Örnek;
Gözlük için,
2 Ad Gözlük camı,
4 Ad X tipli vida,
1 Ad Sağ Kulak Sapı,
1 Ad Sol Kulak sapı,
10 Gr Mavi Renk boya,
5 Gr, Beyaz boya
1 Ad Silme Bezi
1 Adet Gözlük Kabı
gibi.
Eğer üretim reçetesinde operasyonel süreçler de takip edilecekse araya operasyonlar, iş istasyonları, personel, tezgah tanımlamaları, personel/tezgah atamaları gibi süreçler girecek ki burası apayrı bir havuzdur.
Yol göstermesi açısından umarım faydalı olur.
1. Stok tablonuzun aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım
STOK_KARTI
STOK_KODU, STOK_ADI, BIRIM VS.
001 KALEM AD
002 SILGI AD
003 DEFTER AD
R001 OKUL PAKETI PK
RECETELER
ID, RECETE_KODU, STOK_KODU
1, R001 001
2, R001 002
3, R001 003
Şeklinde RECETELER tablosunda kaydedebilrisin.
2. Yöntem ise oluşturacağın yeni üründe kullandığın tüm bileşenleri kullandığın birim miktarları ile not alıp hazırlamaktır.
Örnek;
Gözlük için,
2 Ad Gözlük camı,
4 Ad X tipli vida,
1 Ad Sağ Kulak Sapı,
1 Ad Sol Kulak sapı,
10 Gr Mavi Renk boya,
5 Gr, Beyaz boya
1 Ad Silme Bezi
1 Adet Gözlük Kabı
gibi.
Eğer üretim reçetesinde operasyonel süreçler de takip edilecekse araya operasyonlar, iş istasyonları, personel, tezgah tanımlamaları, personel/tezgah atamaları gibi süreçler girecek ki burası apayrı bir havuzdur.
Yol göstermesi açısından umarım faydalı olur.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğim.
-
- Üye
Teşekkür ederim cevabınız için bunu gürdüm daha detaylısınıda fakat ben uygulamalı bir örnek arıyorum ama bulamadım elinde yapmış olan arkadaş varsa paylaşırsa çok iyi olur.
teşekkürler
teşekkürler
Merhaba,
Bu konuda çalışan bir örneği bulmanız oldukça zordur, bu tip projeler komplike programlarda vardır, tek başına üretim programı yazan kişide programı paylaşmaz zaten. Genel mantığı kavradıktan sonra oturup rahatça yazabilirsiniz. @sunye arkadaşımız zaten biraz bilgi vermiş. Kendi kafanızda şekillendirip yazabilirsiniz. Kendi yazdığım ürün reçetesinin mantığından bende bahsedeyim kafanızda bir fikir oluşsun.
STOK tablomu grupladım mesela, hammadde, yarı mamul ve mamul olarak 3'e böldüm. Yarı Mamul ve Mamul olarak bahsi geçenler malum direk ürün reçeteleri ile ilişkili. Hammaddeler birleşerek yarı mamulleri, yarı mamuller ayda yarı mamul ve hammaddeler birleşerek mamulleri oluşturuyor doğal olarak. Kısaca reçete tablonuz ve reçete_alt tablonuz olmalı, reçete tablonuzda mamul yada yarı mamulun açıklayıcı bilgileri (burda tezgah, makina, çalışan vs. vs. de girilebilir) reçete_alt tablosunda da hangi hammadde veya yarı mamullerin kullanılacağı girilmektedir. Hepsi birleşince ortaya üretim+maliyet analizi çıkmaktadır.
Bu konuda çalışan bir örneği bulmanız oldukça zordur, bu tip projeler komplike programlarda vardır, tek başına üretim programı yazan kişide programı paylaşmaz zaten. Genel mantığı kavradıktan sonra oturup rahatça yazabilirsiniz. @sunye arkadaşımız zaten biraz bilgi vermiş. Kendi kafanızda şekillendirip yazabilirsiniz. Kendi yazdığım ürün reçetesinin mantığından bende bahsedeyim kafanızda bir fikir oluşsun.
STOK tablomu grupladım mesela, hammadde, yarı mamul ve mamul olarak 3'e böldüm. Yarı Mamul ve Mamul olarak bahsi geçenler malum direk ürün reçeteleri ile ilişkili. Hammaddeler birleşerek yarı mamulleri, yarı mamuller ayda yarı mamul ve hammaddeler birleşerek mamulleri oluşturuyor doğal olarak. Kısaca reçete tablonuz ve reçete_alt tablonuz olmalı, reçete tablonuzda mamul yada yarı mamulun açıklayıcı bilgileri (burda tezgah, makina, çalışan vs. vs. de girilebilir) reçete_alt tablosunda da hangi hammadde veya yarı mamullerin kullanılacağı girilmektedir. Hepsi birleşince ortaya üretim+maliyet analizi çıkmaktadır.
-
- Üye
Hocam Cevabınız için teşekkür ederim,
stok kartları adında bir tablom var ve aynısını kopyalayıp alt stok kartları oluşturdum iki tabloda da aşağıdaki alanları kullanıyorum
birde reçeteler diye tabloolşturum
bu şekilde devam ediyorum bir sorun yok gibi ama yinede fikrinizi almak istiyorum 
teşekküler
stok kartları adında bir tablom var ve aynısını kopyalayıp alt stok kartları oluşturdum iki tabloda da aşağıdaki alanları kullanıyorum
Kod: Tümünü seç
STOK_KIMLIK
STOK_KODU
STOK_ADI
ACIKLAMA
BIRIM_TURU
KDV_ORANI
ALIS_FIYATI
SATIS_FIYATI
BARKOD
CALISILAN_FIRMA
ACILIS_TARIHI
EKLEYEN
MARKA
MODEL
RENK
BEDEN
SERI_NO
OZEKLLIK
DURUMU
URUN_GRUBU
MUHAEBE_HESABI
RAF_OMRU
RAF_YERI
KG
EN
BOY
CAP
KRITIK_STOK
TEKNIK_OZELLIKLERI
ALIS_PARA_BIRIMI
SATIS_PARA_BIRIMI
birde reçeteler diye tabloolşturum
Kod: Tümünü seç
ALT_STOK_KIMLIK
FIS_TIPI
ISLEM_TARIH
ANA_STOK_BARKOD
ANA_STOK_KIMLIK
GECERLILIK_TARIHI
ALT_STOK_BARKOD
STOK_ACIKLAMA
BIRIM_FIYATI
BIRIM_MIKTARI
BIRIM_TURU
KDV_ORANI
SATIR_TOPLAMI
SATIR_KDV
SATIR_GENEL_TOPLAM
ILK_TUTAR
EKLEYEN
CALISILAN_FIRMA_KIMLIK

teşekküler
- mustafasoy
- Üye
- İletişim:
tablolara parçalamanızı tavsiye ederim hem daha dinamik hem daha hızlı bir yapı elde edebilirsiniz
ayını stok birden fazla birim içerebilir ,birden fazla fiyat yada birden fazla kdv oranı (kıbrısta kdv oranları farklı)
yada bir stok için birden fazla model ağacı olabilir
model ağacı tablosu olusturabilirsiniz model ağaçlarının kullanıdığı operasyonlar için bir tablo oluşurabilirsiniz
model ağaçlarının kullandığı proseslerlerdeki hammaddeleri tuttuğunuz bir tablo ve ilgili model için ilgili hammaddenin rengi , bedeninin takip edildiği bi tablo oluşturabilirsiniz
yazdıkça geliyor tablolar.. bu kadar ipucundan sonra kafanızda birşeyler oturmuştum umarım
ayını stok birden fazla birim içerebilir ,birden fazla fiyat yada birden fazla kdv oranı (kıbrısta kdv oranları farklı)
yada bir stok için birden fazla model ağacı olabilir
model ağacı tablosu olusturabilirsiniz model ağaçlarının kullanıdığı operasyonlar için bir tablo oluşurabilirsiniz
model ağaçlarının kullandığı proseslerlerdeki hammaddeleri tuttuğunuz bir tablo ve ilgili model için ilgili hammaddenin rengi , bedeninin takip edildiği bi tablo oluşturabilirsiniz
yazdıkça geliyor tablolar.. bu kadar ipucundan sonra kafanızda birşeyler oturmuştum umarım
Nasıl ki Soru sorarak öğrendiyseniz , öğrendiklerinizi cevap vererek öğretiniz.
Bu konu ile ilgili biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.. söyle ki
Reçete oluşturmak sadece bir şablondur örneğin
1 adet helva yapabilmek için 100 gr Un , 20 Gr şeker, 15 gr yağ reçetesi yazdınız buradaki puf nokta bir ürünü üretebilmek için kullanılan alt bileşenler hangi maliyeti baz almış bu ürünlerden alış yapıldığı zaman bugün kğ i 10 tl olan un yarın 12 lira olabilir onun için reçete maliyet bazında kendini güncelemeli
sonra iş emirleri bölümü var 10 hane helva üretimi için gerekli iş emri tanımı yaptınız diyelim ...
üretim sırasında usta 20 gr şekerin 5 gr yere düşürdü
işte bu noktada fire fişleri devreye giriyor..eğer üretim kayıpsız tamamlandı ise saf fişleri oluşmalı
bunun işçilik , makine operasyon gibi detayları da var tabi...
Reçete oluşturmak sadece bir şablondur örneğin
1 adet helva yapabilmek için 100 gr Un , 20 Gr şeker, 15 gr yağ reçetesi yazdınız buradaki puf nokta bir ürünü üretebilmek için kullanılan alt bileşenler hangi maliyeti baz almış bu ürünlerden alış yapıldığı zaman bugün kğ i 10 tl olan un yarın 12 lira olabilir onun için reçete maliyet bazında kendini güncelemeli
sonra iş emirleri bölümü var 10 hane helva üretimi için gerekli iş emri tanımı yaptınız diyelim ...
üretim sırasında usta 20 gr şekerin 5 gr yere düşürdü
işte bu noktada fire fişleri devreye giriyor..eğer üretim kayıpsız tamamlandı ise saf fişleri oluşmalı
bunun işçilik , makine operasyon gibi detayları da var tabi...