Firebird ile yazilmis ornek kaynak kodu vb bulabilir miyim ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Salih
Üye

Firebird ile yazilmis ornek kaynak kodu vb bulabilir miyim ?

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

Kitaplardan, yardım dökümanlarından filan faydalanarak zaman buldukça Delphi öğrenmeye çalışıyorum. Başlayalı 3 ay kadar oldu, epey yol katettim sanırım ( bir arpa boyu filan olmuştur). DOS zamanından kalma dinozor bir programcı olduğumdan anlamakta çok fena zorlandığımı da ekleyeyim.

Alıştırma olsun diye, veri tabanı olarak firebird kullanarak siparis programı yazmaya niyet ettim. Musteriler, Urunler, siparisler vs diye üç-beş tablo olacak. Amma velakin bunu yapacak kadar bilgim yok, daha doğrusu ne şekilde başlayacağımı, tam olarak neler yapmam gerektiğini kafamda oluşturabilmiş değilim.

Diyorum ki, acaba sizlerin ticari olmayan, deneme amacıyla yaptığınız bu tip çalışmalar var mıdır ? Kaynak kodunu paylaşmanızı istesem çok şey istemiş olur muyum ? Ya da bu tip kodları bulabileceğim, adresini bildiğiniz siteler var mıdır ?

Ne diyeyim, isteyenin bir yüzü kara :)

Şimdiden teşekkürler......
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Pardon Veritabanı olarakmı istiyorsun? Proje Olarakmı?

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

böyle bir yöntemle programcılığınız başlamadan biter. Birşeyler yaparsınız ama mantığı bir türlü kavrayamazsınız. Bence çok yanlış bir yöntem :!:

Bir abimizin bir lafı aklıma geliyor bu tip isteklerde : "Projelerimde anlamadığım tek yer var, onu da forumda sorup hazır bir kod bulmuştum. O kodu copy-paste ile her yerde kullandım ama bir türlü mantığını kavrayamadım/üzerinde durmadım" Ben de bu görüşe katılıyor ve diyorum ki :

Amacınız öğrenmek/program yazmaksa : Bismillah deyin girişin ve takıldığınız yerleri forumda aratın. Yine çözüm bulamazsanız sorun. Sorarkende mantığı anlamaya yönelik sorarsanız kazanırsınız.

Kolay gelsin.
Salih
Üye

Mesaj gönderen Salih »

Sanırım tam anlatamadım, ben hazır yapılmış bir sipariş programı filan aramıyorum.

Herhangi bir konuda yapılmış olabilir, 2-3 tane tablo kullanan, bunlar arasında master-detail ilişkisi bulunan bir örnek arıyorum. Alıp da orasını burasını kopyalamak değil amacım, hangi bileşenler kullanılmış, neler yapılmış vs gibi kabaca bilgi edinmek istiyorum sadece.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

ben de onun için söyledim zaten. Interbase/Firebird'e başlangıç için sitede her tür kaynak mevcut. Diğer türlüsünü forumda hoş karşılamıyoruz :twisted:

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

ben kısaca yol gostermek babından birkac ifadede bulunayım
oncelikle ib database kısmını fahrettin abinin makalesi ile halletmelisin
bunu tamamladıgını varsayarak devam edeyim
bir ana form olustur bunun uzerine ibdatabase ve ibtransaction koy
ayarlarını (parametrelerini) yap calıstıgından emin ol
ana forma genel bir menu yap ister butonlarla istersen klasik bir menu ile
tasarım hayalgucune kalmıs
ikinci bir form olustur mesela bu urun girisi yapacagın form olusn
project options tan autocreate listesinden cıkart

bunun uzerine b,r datasource bir ibdataset bir de dbgrid koy
ek olarak bir dbnavigator de koyabilirsin
ibdatasetin nasıl ayarlandıgı yine forumda muhtelif baslıklarda gecmisti
eger takılırsan sor anında cevab alacaksın
datasource un datasetine ibdataset ve dbgridi de datasource a bagla

ana formdan urunler dugmesi yada menusune

Kod: Tümünü seç

with TFrmUrunler.Create(Application) do
try
  ShowModal;
finally
  Free;
end;
gibi bir mantıkla formunu cagır
urunler formunun oncreate olayında dataserini istersen kontrol ederek acabilirsin yada tasarım anında yap
zamanla nerelerde hatalar oldugunu anlayıp ona gore hat kontrol mekanizmaları gelistirirsin
her yigidin yogut yegisi biraz faklılık gosterebilir

neyse diger formlar icinde (urun stok gir /cık vs.) aynı mantık cercevesinde olaya yaklasırsan al sana istedigin ornek olur.

biraz hayal gucu ve İLGİ ile ve zamanında var ise (birde bu forum) yapılmayacak sey yoktur.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Salih
Üye

Mesaj gönderen Salih »

gkimirti yazdı:ben kısaca yol gostermek babından birkac ifadede bulunayım
oncelikle ib database kısmını fahrettin abinin makalesi ile halletmelisin
bunu tamamladıgını varsayarak devam edeyim
.....
biraz hayal gucu ve İLGİ ile ve zamanında var ise (birde bu forum) yapılmayacak sey yoktur.
Çok teşekkürler,

Benim istediğim de başlangıç için buna benzer kısa ipuçları filandı zaten. Bir çok dökümandan epeyce birşeyler öğrendim ama, bunları toparlayıp ilk adımları nasıl atacağımı bilemedim.

Saygılar....