Delphi-Webservice
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Delphi-Webservice
Merhaba arkadaşlar,
Webservice konusunda hiç bilgim yok, forum içinde araştırmada yaptım ama sanki cevabını bulamadım yada az geldi....
Bir projem var ve aniden işin içine başka bir iş girdi ve bana webservice yazmam söylendi. Tabiri caiz ise afalladım.
Şöyle örnekliyeyim. Pos cihazları projeye dail oldu bu cihazlardan okutulacak kartlar var ve pos yazılımının iletişim kurması için benden web service yazmamı istedi pos yazılımını yapan firma. kart numarası sorugulanacak kartın bakiyesi varmı yokmu cevap gidecek varsa bakiye harcanacak ve bende bakiyeyi kayıtlara işleyeceğim. Webservice ne olduğunu ne amaçla yazıldığını ne işe yaradığını forumu araştırıken öğrendim ve anladım ama delphi ile nasıl yapılır delphi haricinde sistem üzerinde başka ne ve nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Asıl ihtiyacım olan delphi tarafında webservice nasıl yazılır onu bilmiyorum.
Hazırcılık olacak belki ama hızlıca kavrayıp öğrenebilmem için daha doğrusu acilen işi kurtarabilmem için isteğe cevap veren ve istek karşısında veritabanına bilgi yazan bir service örnek uygulmasına ihtiyacım var bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum...
Arkadaşlar en başından açıkça durumumu ve işi kurtarma açısından uygulamada hızlıca anlayıp ihtiyacım olanı alabilecek şekilde değiştirip düzenleyebileceğim bir örneğe ihtiyacım olduğunu söylüyorum. forumda yazan bir çok arkadaşın yardımdan ziyade laf atmak amacıyla yazdığınıda görüyorum. Benim durumumda bu arkadaşlar açısından çok müsait. Lütfen laf atmayın(Hazırcı, ooo bu kadarda olmaz, adam o kadar yazmış neden versin, ara ara ara v.s. gibi...) gerçekten yardımcı olmak istemiyorsanızda sadece okuyun ve geçin, yazmayın... Yardım olmak için paylaşan tüm arkadaşlarada şimdiden teşekkür ederim... Hakkınızı helal edin. Gerçekten aniden sıkıştırıldım...
Webservice konusunda hiç bilgim yok, forum içinde araştırmada yaptım ama sanki cevabını bulamadım yada az geldi....
Bir projem var ve aniden işin içine başka bir iş girdi ve bana webservice yazmam söylendi. Tabiri caiz ise afalladım.
Şöyle örnekliyeyim. Pos cihazları projeye dail oldu bu cihazlardan okutulacak kartlar var ve pos yazılımının iletişim kurması için benden web service yazmamı istedi pos yazılımını yapan firma. kart numarası sorugulanacak kartın bakiyesi varmı yokmu cevap gidecek varsa bakiye harcanacak ve bende bakiyeyi kayıtlara işleyeceğim. Webservice ne olduğunu ne amaçla yazıldığını ne işe yaradığını forumu araştırıken öğrendim ve anladım ama delphi ile nasıl yapılır delphi haricinde sistem üzerinde başka ne ve nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Asıl ihtiyacım olan delphi tarafında webservice nasıl yazılır onu bilmiyorum.
Hazırcılık olacak belki ama hızlıca kavrayıp öğrenebilmem için daha doğrusu acilen işi kurtarabilmem için isteğe cevap veren ve istek karşısında veritabanına bilgi yazan bir service örnek uygulmasına ihtiyacım var bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum...
Arkadaşlar en başından açıkça durumumu ve işi kurtarma açısından uygulamada hızlıca anlayıp ihtiyacım olanı alabilecek şekilde değiştirip düzenleyebileceğim bir örneğe ihtiyacım olduğunu söylüyorum. forumda yazan bir çok arkadaşın yardımdan ziyade laf atmak amacıyla yazdığınıda görüyorum. Benim durumumda bu arkadaşlar açısından çok müsait. Lütfen laf atmayın(Hazırcı, ooo bu kadarda olmaz, adam o kadar yazmış neden versin, ara ara ara v.s. gibi...) gerçekten yardımcı olmak istemiyorsanızda sadece okuyun ve geçin, yazmayın... Yardım olmak için paylaşan tüm arkadaşlarada şimdiden teşekkür ederim... Hakkınızı helal edin. Gerçekten aniden sıkıştırıldım...
Procedure Forum.Imza(Sender: TObject)
Begin
ShowMessage('Her türlü fikire, Her zaman açığım')
End;
Begin
End;
Re: Delphi-Webservice
web servisinin sunucu kısmını php veya asp.net ile yazabilirsin
php ye örnek olması açısından aşağıdaki sayfa soap server konusunda işini görecektir
http://www.php.net/manual/tr/class.soapserver.php
http://www.ersindogan.com/php-web-progr ... olusturmak bunuda nette ilk yaptığım aramada buldum
client kısmında ise delphi kullanabilirsin wsdl anahtar kelimesi ile forumda veya google da arama yapman yeterli
php ye örnek olması açısından aşağıdaki sayfa soap server konusunda işini görecektir
http://www.php.net/manual/tr/class.soapserver.php
http://www.ersindogan.com/php-web-progr ... olusturmak bunuda nette ilk yaptığım aramada buldum

client kısmında ise delphi kullanabilirsin wsdl anahtar kelimesi ile forumda veya google da arama yapman yeterli
valla ben bi kaç kitap okudum servislerle ilgili tam manasıyla işi çözemedim sana kolay gelsin. ama mantık şöyle normalde programında yazdığın kod ne ise db den verileri istenene parametrelere göre çekip karşı tarafa göndereceksin delphide hiç yazmadım ama örnek web servisleri olması lazım bir incele.
s.a.
servis yazmanın en kolay yolı (bence) c#
visual studio edinip yeni proje webservice dediğiniz zaman web servisini oluşturmaya başlıyorsun.
tabi bunu yaptıktan sonra birde müşteriye yüklemek var. IIS vs ile uğraşman da lazım. google amca sağolsun onlarıda araştırıp bulabilirsin.
Delphi ile yapacağım diyorsan o konuda bilgim yok.
kolay gelsin.
servis yazmanın en kolay yolı (bence) c#
visual studio edinip yeni proje webservice dediğiniz zaman web servisini oluşturmaya başlıyorsun.
tabi bunu yaptıktan sonra birde müşteriye yüklemek var. IIS vs ile uğraşman da lazım. google amca sağolsun onlarıda araştırıp bulabilirsin.
Delphi ile yapacağım diyorsan o konuda bilgim yok.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Tüm cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar... Araştırmaya devam ediyorum umarım bir çözüme kavuştururum.
Procedure Forum.Imza(Sender: TObject)
Begin
End;
Begin
End;
Pek o kadar telaşlanmana gerek yok. Anladığım kadarıyla sadece client tarafına ihtiyacın var. Delphi ile de yazabilirsin rahatlıkla. Eğer karşı taraftan wsdl adresi verildiyse sana onları mail ile gönder ufak bir örnek yollayalım sana.
Burada kısa sürede webservis öğretmek zor.
http://www.tjk.org/WebService/Sonuc.asmx?WSDLvaryemez yazdı:Pek o kadar telaşlanmana gerek yok. Anladığım kadarıyla sadece client tarafına ihtiyacın var. Delphi ile de yazabilirsin rahatlıkla. Eğer karşı taraftan wsdl adresi verildiyse sana onları mail ile gönder ufak bir örnek yollayalım sana.
http://www.tjk.org/WebService/Sonuc.asmx?WSDL
yukarıdaki adresi sql server 2008 veritabanına nasıl kayıt yaparım
yukarıdaki adresi sql server 2008 veritabanına nasıl kayıt yaparım
bir örnek yazdım hipodromları getiren. fakat tarih formatını bilmediğimden sonuç dönmüyor. sen döümanlardan bakıp uygun şekilde düzenlersin. ayrıca user/pasword layı da var orada , belki ondan bilgi getirmiyor olabilir.. ama web servisini nasıl kullaacağın hakkında ufak bir örnek..
- Dosya ekleri
-
- tjk.rar
- tjk web servisleri
- (24.29 KiB) 452 kere indirildi
Buna benimde çok ihtiyacım vardı, tşk ederim..
slm arkadaşlar,
bu adreste bize sunulan tam olarak nedir? xml tamam ama bize ne bilgi sunuyor anlayamadım.
bu aşagıdaki kodlar ne anlama geliyo? GetGunHavaBilgi demiş, sonrada hava durumu bilgilerini verir demiş. Bu bi procedure filan mı nedir ki?
<s:element name="GetHipodromlarResponse">
Kod: Tümünü seç
http://www.tjk.org/WebService/Sonuc.asmx?WSDL
bu adreste bize sunulan tam olarak nedir? xml tamam ama bize ne bilgi sunuyor anlayamadım.
bu aşagıdaki kodlar ne anlama geliyo? GetGunHavaBilgi demiş, sonrada hava durumu bilgilerini verir demiş. Bu bi procedure filan mı nedir ki?
<s:element name="GetHipodromlarResponse">
Kod: Tümünü seç
<wsdl:operation name="GetGunHavaBilgi">
<wsdl:documentation>Hava durumu bilgilerini verir.<b>(tjk.org)</b>
</wsdl:documentation><wsdl:input message="tns:GetGunHavaBilgiSoapIn"/>
<wsdl:output message="tns:GetGunHavaBilgiSoapOut"/>
</wsdl:operation>
bunlar servisin tanımları; servis ile ilgili bilgileri gösteriyor.
wsdl dosyasını import ettiğin zaman bu şema daki yapıya göre sınıf ve metodları oluşturuyor.
wsdl dosyasını import ettiğin zaman bu şema daki yapıya göre sınıf ve metodları oluşturuyor.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
tşk ederim.. Yani methodları kendi oluşturuyo bize bi tek parametreleri verip kullanmak mı kalıyo uygulamada? Bi nevi procedurelerimi yaratıyo? peki bu rss gibi bişeymi acaba? rss de güncel xml den bilgi çekiyoruz ya, bu da öyle bişey mi? ne farkı var?aslangeri yazdı:bunlar servisin tanımları; servis ile ilgili bilgileri gösteriyor.
web servislerini sedece bilgi çekmek amaçlı diye algılamayın. Tamam , daha çoğunlukla sadece karşıdan okuma şeklinde kullanılıyor ama , aynı şekilde bilgi girişi , dosya ialış verişi için de kullanılabiliyor. Buradaki her bir fonksiyona parametre/ler gönderirsiniz ve karşılığında birşeyler gelir (parametre , değer , sabit , dosya vs. şeklinde). rss de de benzer durum var ama sadece okuma amaçlı. siz wsdl ve diğer dökümanları inceleyerek her bir procedurun , fonksiyonun ne yaptığını bilip ona göre görnderip alma yapınızı hazırlarsınız.