Derleme Hatası

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Derleme Hatası

Mesaj gönderen canset »

Herkese Slm;

Sorun ve yine ben :(

Paradox ve table kontrolünde yapmak istediklerimi yapamayıp zorlandığım için; firebird ve query kontrolü öğrenmeye karar verdim. Bu yüzden daha önce yazdığım ama bir türlü geliştiremediğim barkodlu satış programını bu sefer de firebird veri tabanı kullanarak query kontrolü ile yapmaya başladım.

İlk aşamada ürün stoklarının tutulacağı bir IBTable'ımız olacak, form üzerine IBDatabase, IBTransaction, IBtable ve DataSource atarak işe başladım. "Yeni Kayıt", "Kaydet", "Sil" vs. butonları da interbase kontrolleri ile yapmaya çalışıyorum. Böyle basit bir form oluşturduktan sonra F9 ile programı derlemeye çalıştığımda hiçbirşey olmuyor, form aynı şekilde yerinde sayıyor...Acaba hata nerede??

URL=http://img249.imageshack.us/i/resim1d.png/]Resim[/URL]

Bir de şunu sormak istiyorum..: Önceki paradox programlarda projeyi çalıştırmak için file-->open project seçip projeyi çalıştırırken; şimdi projeyi aynı yerden açıp bir de file-->open sekmesinden projenin source file'ını açmak zorunda kalıyorum ve source file'ı her açtığımda da username ve password girmek durumundayım. Acaba bir yanlışlık mı yapıyorum??

Herkese saygılar...
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: Derleme Hatası

Mesaj gönderen mkysoft »

Delphi içinde gelen IB nesneleri %100 firebird uyumlu değildir. Başka nesneler kullanın. Dökümanlarında uyumlu olduğu versiyon bilgisi vardır, firebird'in o versiyonunu kullanın. Kullanıcı adı şifre sorma olayı IBtabledan kaynaklanıyor. Nesnenin active özelliğini true yapmışsınız, yani form create edilirken nesne otomatik olarak veri tabanına erişmeye çalışıyor. Ya bunu manuel olarak formcreate olayında yapın yada nesnesini show login form özelliğini false yapın. firebird bir veri tabanı olduğundan giriş için illaki kullanıcı adı şifreye ihitiyacı var, normal olarak soruyor size.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Anladım mkysoft hocam, delphi 6.0 yüklü ve firebird 2.5 indirdim, uyum sorunu olabilir diyorsunuz yani...

Delphi'yi yükseltme zamanımız gelmiş demek ki, onun üzerinde durayım biraz...

Hocam IB nesneleri tavsiye etmemişsiniz, peki firebird 2.5 ile tam uyumlu çalışabilecek hangi nesneleri tavsiye edersiniz??
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

delphi verisiyonunu değiştirsenizde sorun değişmeyecek. delphi firebird'e gereken önemi vermiyor (niye versin interbase var, parayla satıyor). ben aktif bir firebird kullanıcısı değilim, forumda arama yaparsanız gerekli bilgiler çıkacaktır.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Alala, ben de forumdan okuduğum için ve şiddetle tavsiye edildiği için firebird e geçiş yapmıştım.
Kullanıcı avatarı
comfort
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen comfort »

dbExpress Firebird için farklı alternatif olarak kullanılıyor. Ayrıca paralı olarak 3. parti bileşenler var mesela FIBPLus. Ben FIBPlus kullandım ve hiçbir sorun yaşamadım. Ama yok para veremem dersen dbExpress senin için iyi bir çözüm olabilir. Aşağıda dbExpress için açıklayıcı bir makalenin linkini veriyorum.Kolay gelsin.
http://delphi.about.com/od/database/a/d ... sguide.htm
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

bence derleme sorunu firebirdle alakalı değil...

anahtar kelimeyi siz yazmışsınız zaten,
file-->open sekmesinden projenin source file'ını açmak zorunda kalıyorum
neden bunu yapmak zorunda kaldığınızı yazmamışsınız ama sonuç olarak, projeyi değil, pas dosyasını ve formu açıyorsunuz sanırım..dolayısıyla delphi f9 a tepki vermiyor çünkü kendi başına form derlenemez...
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

unicorn64 yazdı:bence derleme sorunu firebirdle alakalı değil...

anahtar kelimeyi siz yazmışsınız zaten,
file-->open sekmesinden projenin source file'ını açmak zorunda kalıyorum
neden bunu yapmak zorunda kaldığınızı yazmamışsınız ama sonuç olarak, projeyi değil, pas dosyasını ve formu açıyorsunuz sanırım..dolayısıyla delphi f9 a tepki vermiyor çünkü kendi başına form derlenemez...
Evet hocam, sorun tam olarak bu...Aşağıda resimliyorum.

Resim

Uploaded with ImageShack.us

Ve sonuç bu şekilde...

Resim

Uploaded with ImageShack.us

Bunun sebebini öğrenirsek sorunu çözeceğiz gibi çünkü firebird bu kadar methedilirken olacak şey değil, inanıyorum bir yerde basit bir hata yapıyorum...
Kullanıcı avatarı
Rew33
Üye

Mesaj gönderen Rew33 »

projeni new application olarak oluşturduğuna eminmisin,eğer application olarak oluşturduysan ozaman sorun ya bu oluşturduğun projeden
formlarını yanlışlıkla çıkardın yada projenin "auto-create forms" bölümünden formlarını kaldırdın çünkü son gönderdiğin resimde

Kod: Tümünü seç

Application.Initialize;
    Application.Run;
bu şekilde gözüküyor oranın

Kod: Tümünü seç

Application.Initialize;
  Application.CreateForm(TForm1, Form1);
  Application.Run;
gibi olması gerek

eğer projeden formları çıkardıysan add to project (shift + f11) ile formu projeye dahil et, yok forumlar projende var ise ozaman forumlarından birini mainforum yap ozaman derlersin
Kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim.
SOKRATES
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

yada project->options iel açılan sayfadan forms kısmını bi kontrol et, auto create oluşturulacak hiç form seçilmemiştir (yada tüm formlar auto create listesinden kaldırılmıştır) belki... normalde new project ile projeyi oluşturduğunuzda açılan form burada görünür zaten ama belki listeden kaldırılmıştır bir şekilde...
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim