Öncelikle herhese merhaba,
Eldeki bilgileri açıklamakla başlayalım, zamanla soruna geçeriz:
Üzerinde çalıştığım program tam olarak hangi kategoriye girer bilemiyorum; fakat hem database'e veri kaydedecek hem de database'den veri çekip ekrana yansıtacak özellikleri içinde barındırması gerek. İşte sorun tam bu noktada başlıyor, zira Delphi hakkında 0'dan biraz daha fazla bilgim var, database hakkındakiler ise tamamen teorik. Form üzerine ADOConnection, ADOQuery, ADODataSet ve DataSource elemanlarını sorunsuz koyup önce database (microsoft office 2003/.mdb) ile ADOConnection'ı (Microsoft Jet OLEDB 4.0) sonrasında diğer elemanları birbirine bağlıyorum. Buraya kadar sorun yok. Sorun database'e veri girişi yapmak istediğimde DBEdit 'e yazamamam. DBEdit'i DataSource'a bağlayıp, tabi öncesinde DataSource'dan CommandText'i uygun şekilde düzenleyip (ör: SELECT * from Table1) sonra DBEdit üzerindeki DataField'dan herhangi bir field (ya da column) seçiyorum. O öylece ekranda duruyor, üzerinde işlem yapamıyorum, değiştiremiyorum, dolayısıyla yeni gişi yapamıyorum; ama database üzerinde hal-i hazırda var olan kayıtlardan ilgili olan ilk kaydı ekrana yansıtıyor.
Sorunun nerede olduğunu anlamadığım için çözüme pek yaklaşmış değilim. DBEdit ile ilgili araştırmalar yaptım fakat sorunu benimkine benzeyen kimseyi bulamadım.
Delphi 7'de database/veritabanı ilişkisiyle ilgili sorunlar
Delphi 7'de database/veritabanı ilişkisiyle ilgili sorunlar
In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates?
Re: Delphi 7'de database/veritabanı ilişkisiyle ilgili sorunlar
Sorununuz çok temel, formunuza bir dbnavigator koyun. Ayrıca table nesneniz ve dbedit nesneniz readonyl olabilir onları düzeltin.
Size asıl söylemek istediğim kendinize bir kitap edinin yada internetteki PDF lere bir göz atın. Deneme yanılma yaparak çok fazla zaman kaybedersiniz.
Size asıl söylemek istediğim kendinize bir kitap edinin yada internetteki PDF lere bir göz atın. Deneme yanılma yaparak çok fazla zaman kaybedersiniz.
Re: Delphi 7'de database/veritabanı ilişkisiyle ilgili sorunlar
Teşekkürler,
Elimde 1000+ sayfalık (neredeyse herkeste olan) Türkçe bir kaynak var; fakat çok uzun uzadıya anlatımlar mevcut ve Delphi'de neyin ne olduğunu tam anlamıyla bilemediğim için neyi nasıl arayacağımı pek kestiremiyorum.
Programlama konusunda acemi değilim, C/C++ ve Python bilgim var, geçmişte bir dönem Visual Basic 6 ile yakınlaşmalarım oldu, son dönemde bu proje için Visual Studio (VC++) ile baya bir çalışma yaptım, yani sorun Delphi'yi bilmemem:) Bu yüzden de deneme yanılma ile önceki tecrübeler ile bir şeyler çıkartmaya çalışıyorum:)
Sorunu ADOQuery'den DataSource'u aktif ederek çözdüm. Gözden kaçan bir satır olmuş. Şu an sorunsuz veri girişi/çıkışı yapabiliyorum.
Elimde 1000+ sayfalık (neredeyse herkeste olan) Türkçe bir kaynak var; fakat çok uzun uzadıya anlatımlar mevcut ve Delphi'de neyin ne olduğunu tam anlamıyla bilemediğim için neyi nasıl arayacağımı pek kestiremiyorum.
Programlama konusunda acemi değilim, C/C++ ve Python bilgim var, geçmişte bir dönem Visual Basic 6 ile yakınlaşmalarım oldu, son dönemde bu proje için Visual Studio (VC++) ile baya bir çalışma yaptım, yani sorun Delphi'yi bilmemem:) Bu yüzden de deneme yanılma ile önceki tecrübeler ile bir şeyler çıkartmaya çalışıyorum:)
Sorunu ADOQuery'den DataSource'u aktif ederek çözdüm. Gözden kaçan bir satır olmuş. Şu an sorunsuz veri girişi/çıkışı yapabiliyorum.
In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates?