Basit Bir Join işlemi Hakkında

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
F.Atagun
Üye

Basit Bir Join işlemi Hakkında

Mesaj gönderen F.Atagun »

Merhaba,
2 basit Tablo şu şekildedir.

CariHareketTablosu
EvrakNo------Tutar--TaksitVade
123----------100----10.10.08
123----------100----10.11.08
123----------100----10.12.08

Kargo Tablosu
KargoNo----EvrakNo---GonderilmeTarihi
55------------123---------09.10.08 // --> Evrak ilk gönderim tarihi
56------------123---------09.11.08 // --> Evrak 2. kez gönderilmiş. Bu daha fazla da olabilir

Şu ifadeye ulaşmaya çalışıyorum

EvrakNo------ToplamTutar--İLKTaksitVade----İLKGonderilmeTarihi----SonKargoNo
123----------------300---------------10.10.08------------------09.10.08-----------------56

Yukarıdaki Carihareket Tablosundaki 123Nolu Evrak aslında 300 YTL dir. Carihareket Tablosunda taksit taksit yazmaktadır.

Aşağıdaki SQL kodu ile Evrağın toplamını alıyorum ve kargo numarasını da yanına yazıyorum. Sorun yok.

Kod: Tümünü seç

SELECT CariHareket.EvrakNo, first(CariHareket.TaksitVade) ilkVade, Sum(CariHareket.Tutar) AS ToplamTutar, Last([_Kargo_Detay].KargoNo) as SONKARgoNo
FROM CariHareket LEFT JOIN _Kargo_Detay ON CariHareket.EvrakNo= [_Kargo_Detay].EvrakNo
GROUP BY CariHareket.EvrakNo, [_Kargo_Detay].KargoNo

Ancak evrak kargoya 2 veya daha fazla defa verildi ise ozaman Toplam tutar 300 YTL yi kargo dosyasındaki sayı ile çarpıyor 300 YTL yerine; 2 defa gönderildiyse 600 YTL, 3 defa gönderildiyse 900 YTL yazıyor

Acaba Join işlemindemi hata yapıyorum ? Nerede eksiğim vardır?

Not: Vt Access dir

Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: Basit Bir Join işlemi Hakkında

Mesaj gönderen sabanakman »

Access'e pek hakim değilim ama belli karmaşıklıktan sonrasını halledemeyebilir. Önerim kargo bilgilerini her belge için tek satır haline getirecek sorgu (view) oluşturman ve joinde bu sanal tabloyu kullanman.

SELECT CariHareket.EvrakNo, first(CariHareket.TaksitVade) ilkVade, Sum(CariHareket.Tutar) AS ToplamTutar, [KargoDetayi].KargoNo as SONKARgoNo
FROM CariHareket LEFT JOIN 
  (select Evrakno, Last(KargoNo) AS KargoNo _Kargo_Detay GROUP BY Evrakno) AS KargoDetayi
ON CariHareket.EvrakNo= [KargoDetayi].EvrakNo
GROUP BY CariHareket.EvrakNo, [KargoDetayi].KargoNo
gibi. Tabi sanal olarak oluşan bu KargoDetayi tablosunu verecek bir view belki işe yarayabilir.
Şaban Şahin AKMAN

Teşekkürler ŞabanAkman Hocam

Henüz denemedim ama aşağıdaki gibi bir yapıda olmasını bir arkadaş tavsiye etti. Tam sonucu henüz bende bilmiyorum. Üzerinde biraz çalışacagım

Teşekkür ederim

SELECT ch.EvrakNo ,
Sum(ch.Tutar) AS ToplamTutar,
Min(ch.TaksitVade) ilkvade,
(select min(kd.GonderilmeTarihi) from _Kargo_Detay kd where kd.EvrakNo=ch.EvrakNo) ilkgonderilmetarihi,
(select max(kd.KargoNo) from _Kargo_Detay kd where kd.EvrakNo=ch.EvrakNo) sonKargoNo,
FROM CariHareket ch
GROUP BY ch1.EvrakNo
F.Atagun
Üye

Arkadaşlar şu şekilde çözüme ulaştım. :bravo:

Kodun sadeleştirilmiş hali aşağıdaki gibidir.

SELECT CariHareket.EvrakNo , Sum(CariHareket.Tutar) AS ToplamTutar,

(SELECT min(EvrakNo ) AS İlkEN  FROM _Kargo_Detay where (CariHareket.EvrakNo = [_Kargo_Detay].EvrakNo ) ) AS IlkNo
FROM CariHareket 
GROUP BY CariHareket.EvrakNo