query update

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
lavi34
Üye

query update

Mesaj gönderen lavi34 »

Selam arkadaşlar,bu forum gerçekten çok yararlı oluyordur hepimize.o kadar örnek var ama bazı konulara gerçekten adım adım örnek bulamıyorum.mesela;bir query hazırladım.gride bağladım ve gridde kayıt düzeltme yada kaydın boş alanlarına veri girip veritabanına kaydetmekle ilgili örnek yok.delphide usta olmuş üyelerden çok acil rica ediyorum.bu konu ile ilgili adım adım bir örnek verebilirlermi?
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: query update

Mesaj gönderen sabanakman »

Bu bahsedilen kayıtlar DBGrid içinde gösterilirse, yapılan değişiklikler kendiliğinden kayıt edilecektir. Ayrıca bu sorulmadan önce denemek gerekirdi. Zira o esnada bir problem yaşanmazsa sorunu aşılmış olur. Eğer bir sorun çıkarsa da yaşanılan sorun burada dile getirilir ve fazla zaman kaybı yaşanmaz.
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen lavi34 »

cxgrid kullanarak yapmak istiyorum..
lavi34
Üye

Mesaj gönderen lavi34 »

tabloyu dbgrid'e bağlarsak bu işlemi yapıyor .Sorunum olan kısım query dbgride bağlanınca update olmaması...
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Bunun sebebi yazdığın SQL cümlesinden olabilir. Normalde select * from tbl gibi basit sorgular tablo nesneleri gibi dbgrid üzerinden çalışabilirler ama sorgunun içine join, union, group by gibi etkenler de dahil olursa o sorgudan çıkan kayıtlarda değişiklik yapamazsın.
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen lavi34 »

peki ne yapmam lazım :(
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

lavi34 yazdı:peki ne yapmam lazım :(
..derken, sorgunuz join sorgusu mu? Eğer öyle ise bu sevdadan vaz geçmeniz gerekecektir. Ya sorgu değişecek, ya da kayıt değeri değişmeyecek. Aslında sorgu açıldıktan sonra DataSet'in ve Field'ların ReadOnly özelliklerini False yapmayı bir dene belki olur. Ben ADO ve DBGrid bileşenlerini baz alarak öneri sunuyorum ama projenizdeki bileşenler nasıl davranır bilemem.
Şaban Şahin AKMAN