şimdi Assembly programlam dili ne ile yaıldı sonuçda Assembly ne ile ise yapılmalı diyimi
Yani şimdi Assembly dilinden daha bir güçlü dil var ki Assembly dili yapılmış
Birde Assembly sili kim tarafından yapılmış ve ne ile
Ya Programlama Dilerini Sonu ( Kökü ) Nereye Dayanıyor Adamın aklı karışır
Aklıma geldiği kadarıyla anlatıyım ilk bilgisayarlarda hexadecimal kodlar ile porgramlama yapılırken öğrenim ve uygulama zorlugu ile assembly ortaya çıkartılmış ve büyük ihtimalle hexadecimal kodlardan oluşuyordur alt yapısı,hexadecimal kodlar ne ile yapıldı dersen bildiğim zaten işlemcinin kendisi (adresleri) hexadecimal kodlarla adresleniyor bundan sonra assembly üzerine oturtuluyor bütün programlama dilleri.Aklıma geldikçe eklerim umarım bi nebza yardımcı olmuştur.
bu konu birkaç cümle ile açıklanabilecek bir konu değil. herhangi bir internet arama motoru kullanımı ile konu ile ilgili açıklayıcı bilgiler içeren sitelere ulaşabilirsin.
Assembly Nedir ?
-------------------
Assemble" kelimesinden türemiştir. Ufak parçaları toplama, birleştirme anlamını taşır. Bilgisayarın Hardware (donanım) yapısına direkt olarak bağlı olduğu için her makinenin kendi Assembly programlama dili vardır. Assembly dili makine dilinin, ikili sayı sistemindeki, komut kodlarının kısaltılmış sözcük ve simgelerden oluşan karşılıklarıdır. 0 ve 1‘ler yerine “MNOMENIC” denilen semboller kullanılır. Bunlar,ADD,MOV,JMP,STR gibi sembolik komutlardır. Assembly dilinde yazılan her program çevirici denilen ASSEMBLER’den geçirilerek makine diline çevrilir.
Assembly makineye çok daha yakın olduğu için en iyi compilerden (derleyicilerden) bile çok açık bir farkla daha hızlı çalışırsınız. Ancak hızlı olmasına rağmen pek kullanılmazlar çünkü diğer dillere göre çok daha karışık ve yaptığınız hatalar direkt olarak makinenizi kilitleyebiliyor. Bunun yanında basit işlemleri bile microkod seviyesinde yazdığınız için çok daha uzun bir kod yazımı gerekiyor. Stok kontrol yada hasta takip programları yazmak için uygun bir programlama dili değildir. Hızın kritik olduğu durumlarda işletim sistemi, basit IO (giriş-çıkış) işlemleri gibi durumlarda kullanılır. Bunun yanında bilgisayar mimarisini anlamak için çok yararlı ve gerekli bir dildir.
Assemly Komutlar
1) Segment komutu: Segment komutu programın kullanıldığı bölüm kesimlerini tanımlamak için kullanılır. Komutun kullanım şekli isim SEGMENT tip ‘sınıf şeklindedir. Bu komut bir isimle başlar ve tanımlanan isim program içende yapılacak atamalarda vb. işlemlerde kullanılır.
2) Assume komutu:Program içinde belirlenen segment(bölüm) kesimlerinden hangisinin açılacağını takip eden komuttur.
3) Proc komutu: Bu komut kod bölümü içindeki bir bloğu açmak için kullanılır. Kullanış şekli isim PROC tip şeklindedir.
4) Call/Ret komutu: Bu komut herhangi bir işlem bloğundan başka bir işlem bloğunu çağırmaya yarar. Kullanış şekli CALL.....çağrılacak bloğun ismidir.
Derleyiciler: (Compiler)
Derleyicisi compiler olan dillerde yazılan program derleyiciden geçirilerek makine diline dönüştürülür. Bu derleme sırasında yazım hatası, sayısal hata komut sıra hatası vb. gibi hatalar varsa bu hatalar listelenir. Programcı bu hataları gidererek programı yeniden derler. Bu tür programlar ancak bütün olarak derlendikten sonra çalıştırabilir.
Derleyici, programın makine kodunu bir kez oluşturarak ayrı bir dosyaya kaydeder. Program her çalıştırıldığında bu kod otomatik olarak kullanılır. C, PASCAL, COBOL, derleyicisi olan yüksek seviyeli dillerdir.
(Derleyici ile programlama)
Yorumlayıcılar:
Yorumlayıcılar Interpreterde yazılan programların makine diline dönüştüren yazılımlardır. Ancak bu dönüşüm, derleyiciden farklı olarak gerçekleştirilmektedir. Yorumlayıcılar her satırı anında makine diline çevirerek çalışır ve bu kodu bir dosyaya kaydetmez. Dolayısıyla program her çalıştırıldığında her satır yeniden makine koduna dönüştürülür. Bu yüzden yorumlayıcılar yavaş çalışmaktadır. BASIC ve DBASE hem derleyicisi hem de yorumlayıcısı olan yüksek seviyeli dillerdir.
Arkadaşlar Assembly dilinde delphi gibi nesneler varmı yoksa sadece kod ile mi yapıyorsun
tasarım ayarlarını fala yani Button . Label gibi nesneler varmi
aslangeri yazdı:ohooooo
O devirlerde program cı olarak yaşamak isterdim çok güzel olsa gerek sayısal sistemleri çok seviyorumda
aslında ben çok şeyi merak ediyorum da Mesela > Programlama Dilinin Kökü Nereye Dayanıyor En birinci program nasıl yapıldı hangi koşularla üf ya şimdi ben elimi salasam elisi gelir yav
mehmetcan yazdı:Küçük bir ipucu vereyim, ilk programcı bir kadındır
hatta 1970'li yılların ortasında askeri amaçlı olarak geliştirilen ve onun ismini taşıyan "Ada Programlama Dili" var. Algol, Pascal ve PL/1 temel alınan programlama dilleriydi.
Bazı şeyleri kavramak için işlemcinin çalışma mantığını anlaman lazımdır.Yok o nerden geliyor kökü ne gibi soruların temeli ikili sayısal sistemi anlamaktan geçiyor...öle ayak üstü mevzular değil zira mühendiliğin 3.sınıfının en zor dersi mikroişlemciler...dolayısıyla fazla kafayı takmaya gerek yok... mikroişlemci programlamayacaksan veya yeni bir tasarıma imza atmayacaksan bırak temeline inmeyi öğrenmen gerekeni öğren yeter...
Bill gates'in bir kitabı vardı yıllar önce göz geçirmiştim sadece, orda 1-0 denilen binary sistemi öyle güzel anlatmıştıki.Hatta 256 adet ampulle bir örnek vermişti.Yanıyorsa 1 yanmıyorsa 0 dı.Ve o örnekte ampullerin yanma durumuna göre bill gates yazdığını örnek vermişti.(İngiliz alfabesi için 256 ampul.Ş-İ-Ğ-Ü yok Q-X var).Keşke o paragrafı bulabilsem.İşlemci olayı o örnekle çözülüyor aslında.