Serial Port kullanımı ile ilgili sorunum var...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Amuzende
Üye

Serial Port kullanımı ile ilgili sorunum var...

Mesaj gönderen Amuzende »

Arkadaşlar ben daha önce GIRDER adlı bir program ile PC yi kumanda ile yönetme işini denemiştim. Ve de olmuştu. Fakat ben bu işi delphi ile yapmak istiyorum. Biraz yol katettim. Aşağıdaki devresidir.
Resim

Kızılötesi alıcının out çıkışını pc den okuyorum fakat herseferinde farklı karakterler oluşturuyor. Kumandanın uzaklığı bile karakterlerde değişmeye sebep oluyor.

Comport componentini kullanıyorum. RxChar olayından str okutuyorum.

Bu konuda bilgisi olanlardan yardım istiyorum. Ne yapmam gerek???
Amuzende
Üye

Re: Serial Port kullanımı ile ilgili sorunum var...

Bu arada Girder programının orjinal devre şeması bu
Resim

Belki işinize yarar...
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

Bu tür programlarda tahmin yoluna gidiliyor. RS232'de start stop bitleri vardır. Veri uzunluğu sabittir. Kumandanın bastığı sinyaller ise 2-3 gruptan oluşur. Bu gruplar arasında bir zaman gecikmesi vardır. Bilgisayar zaman gecikmesini anlamadığı için boş alanları 0 olarak değerlendiriyor.Siz kumandaya çok kısa süre basmış olsanızda kumanda aynı sinyali o sürede 20 defa gönderiyor yaklaşık. Siz önceden kumanda tuşlarına basarak geçen verielri kaydetmeli, daha sonra normal çalışma anında en çok benzeyen verileri sistemde taramalısınız. Örnek olması açısından winlirc kurup incelemenizi tavsiye ederim.
Amuzende
Üye

Cevap yazdığın için teşekkürler. Dediğin gibi winlirc ı indirdim ve biraz kurcaladım. Dediğin gibi bir tuşu 8 defa alıp en optimum karakterleri o tuş için kaydediyor. Burdan yola çıkarak bişeyler yaptım. Ve kumanda yı alıcıya doğru tuttuğumda %95 yanıt alıyorum. Fakat kumanda açısını değitirdiğimde bu oran %20 kadar olabiliyor.

Biraz daha uğraşayım bakalım ne kadar yol katedebileceğim.

Buarada fikriniz olursa lütfen buraya yazın :wink:
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

normalda 9600 baud'luk bir bağlantı hızı kullanılır. kumandadaki veri grupları arasında ise bu baud hızına uymayan miktarda boşluk olabiliyor. Buda verilerin kaymasına neden oluyor. Mesala kumadan 1 saniyede bir kod basıyor olsun. gruplar arasında da 1,75 saniye boşluk olsun. Bu durumda comport düzgün veri okuyamayacaktır. Tam manasıyla çalışan bir şey isityorsanız PIC yardımıyla okuyun sinyalleri. Kumandanın tam haritasını spectrum ile çıkarın. Kolay gelsin.