ado

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

ado

Mesaj gönderen naile »

Sanırım ado öğrensem artık iyi olacak :oops:
Basamak basamak, Türkçe olarak anlatan bir site bilen veya dökümanı olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

ben uzun süre Ado ile çalıştım. Fazla bir fark yok. İlk etapta tavsiyem AdoDataSet kullanın ve bir AdoConnection koyup, tüm Adodataset'leri buna bağlayın. Başka merak ettiğiniz şey varsa yardımcı olabilirim.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

ado

Mesaj gönderen mehmet_turecan_cakmak »

işte by benim konum övünmek gibi olmasın ama ado yu çok iyi kullanırım :D admininde dediği gibi adodtaset adoconnection ve datasource kullanılıyot isterseniz bumları datamodule oluşturarak kullanın isterseniz form üzerinde kullanın fark etmez...

merak ettiğiniz başka şey varsa yardımcı olabilirim...

kolay gele...
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Connectiondan başlayalım ozaman :D Aliaslarım var. Adoda da mı alias name ile bağlanıyorum? Ne yapmam gerekiyor adım adım?
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Peki direk AdoQuery ve AdoTable ile bağlansak sizin anlattığınız yöntemle ne farkı olabilir. Birde anlattığınız yöntemi biraz detaya indirirseniz sevinirim.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

ADO

eger bu soruyu bana sorduysanız cevaplıyayım...
ben veri tabanını access ta hazırlarım ve bu veritabanını dbdemos dosyası ile delphiye bağlarım. eger tablo birden fazla ise bende birden fazla adodataset ve datasource kullanırım...

datasource leri, adodataset lere, adodataset leride adoconnectiona bağlarım hepsi bu kadar... umarım anlatabilmişimdir.

kolay gele...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

naile yazdı:Connectiondan başlayalım ozaman :D Aliaslarım var. Adoda da mı alias name ile bağlanıyorum? Ne yapmam gerekiyor adım adım?
Merhaba,

Connection'ı BDE'deki Database bileşeni gibi düşünebilirsiniz. Sağ tıklayıp, gerekli ayarlamaları yapıp, bağlantı stringini oluşturun. Daha sonra bu Connection'a bir isim verip buna bağlıyorsunuz. Bunun dışında bir alias vs. ayarı yapmanıza gerek yok.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

husonet yazdı:Peki direk AdoQuery ve AdoTable ile bağlansak sizin anlattığınız yöntemle ne farkı olabilir. Birde anlattığınız yöntemi biraz detaya indirirseniz sevinirim.
Merhaba,

bağlantı açısından bir farkı yok ancak diğer yönlerden 2 temel farkı var.

1. Bağlantıyı merkezileştiriyorsunuz. Conneciton'ın bağlantı ayarını değiştirdiğiniz anda tüm programda değişiyor, öbür türlü 30 query varsa, 30 sefer değiştirmeniz lazım.

2. Lisans yönünden faydası var. Mesela Query ile bağlanıyorsanız ve 5 Query'niz veritabanına bağlıysa, 5 lisans kullanırsınız. Bunu connection üzerinden 5 Query ile yaparsanız, 1 lisans kullanırsınız.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Connection Stringi oluştudum, ADOQuert,DataSource,DBGrid koyup bir sql çalıştırdım. Ama ADODataSet olayını pek anlayamadım :roll: ADODataseti ADOConnection'a bağladım ama ADOQuerymi ADODAtaSetemi bağlayacağım? Eğer öyleyse olmuyor.ADOQuery nin Connection properties ine adoconnectionına verdiğim ismi seçmeme izin veriyor.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

Yine ado

bu konuyu sizin daha iyi anlamanız için bana mail adresinizi verin size bir örnek program göndereyim daha iyi olmazmı yinede siz bilirsiniz...

iyi çalışmalar...

şunuda söylemeden geçemeyeceğim ilk defa bir bayanın programcılıkla uğraştığını görüyorum...vallahi şaşırdım...

tekrar iyi çalışmalar...
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Merhaba;

Arkadaşlar bu iş çok karıştı ben mail adresimi veriyorum ufak bir örnek gönderebilirseniz sevinirim.

huseyin@durmus.net

Birde bu lisans meselesi nedir. Her query için para mı ödiyeceğiz. Lisans derken kastınız bu mu?
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Re: Yine ado

Mesaj gönderen naile »

mehmet_turecan_cakmak yazdı: şunuda söylemeden geçemeyeceğim ilk defa bir bayanın programcılıkla uğraştığını görüyorum...vallahi şaşırdım...
Napalım ekmek parası :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

* SQL Server gibi veritabanlarında her bağlantı başına lisans almanız gerekir. Hatta bazı sürümleri buna sınırda koyar. Mesela 20 lisansınız varsa en fazla 20 kullanıcı bağlanmasına izin verir.

Bu tip durumlarda bir lisans bile çok önemli. Siz Connection kullanmazsanız, lisansları boşa harcamış olursunuz. Lisans = para olduğundan, paranızı sokağa atmış olursunuz :lol:

* Örnek program istiyorsanız, Delphi\Demos klasörü altında var.

* AdoDataSet'i birşeye bağlamanıza gerek yok. AdoQuery yerine kullanacaksınız. CommandText'e gerekli SQL ifadesini yazabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Peki birkaç tane adodataset kullanırsak lisans parası çoğalmazmı. Bu sadece AdoQuery'e mahsuz birşeymi.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

husonet yazdı:Peki birkaç tane adodataset kullanırsak lisans parası çoğalmazmı. Bu sadece AdoQuery'e mahsuz birşeymi.
Merhaba,

hayır AdoDataset, AdoQuery veya AdoTable kullanmanızla alakalı değil. Bağlantı için 2 seçenek var, ya bir connection koyup tek bağlantı yapmak ve tüm AdoDataset ve AdoQuery'leri bu connectiona bağlamak. Ya da AdoDataset ve AdoQuery'deki Connection özelliği ile hepsini ayrı ayrı bağlamak. İlk yöntem daha iyi.

Kolay gelsin.