Sayın ustalarımın görüşleri doğrultusunda programlarımda firebird kullanmaya karar verdim ve başladım.
IBEXPERT ile ilk database oluştururken firebird kullanacağım için FDB seçmeliyim yoksa GDB mi. İnterbase yüklü olmadığı halde deneme için GDB uzantılı oluşturdum çalıştı. Ne tavsiye ediyorsunuz.
Saygılarımla...
FIREBIRD başlangıç
Selamlar,
Kendi şahsi kanaatime göre, Firbird Interbase'den kopacak. Ancak Delphi ayağında hala bağlantılar, query'ler filan olacak. Yani Delphi bağlantıları aynen kalacak ancak işlem yapabilirliği ve komut zenginliği açısından Interbase'den kopacak.
Bu sebeple Firebird üzerine gidilebilir. Ancaaak Firebird'ün bir sahibi olmadığı için gelecği konusunda soru işareti oluşabilir! Belki de oluşmaz, yani Linux gibi alıp başını gidebilir.
Ama bana sorarsanız, Firebird bugün stop etse. Yani geliştirmesi dursa bile farketmez, Delphi 5,6,7 gibi hemen hemen bütün sürümleri ile nerdeyse problemsiz çalışıyor ve kullanılabilir.
FDB ile GDB'ye gelince. Firebird DB File'ları FDB, Interbase DB File'ları GDB uzantılı. Ancak artık her iki file systemde ufak tefek farklılıklar çıktı. Yani Firebird ile Interbase DB'lerini açabilirken, bazı noktalarda Interbase Firebird'ün DB'lerini açamayabiliyor.
Karar sizin.
Kolay Gelsin.
Kendi şahsi kanaatime göre, Firbird Interbase'den kopacak. Ancak Delphi ayağında hala bağlantılar, query'ler filan olacak. Yani Delphi bağlantıları aynen kalacak ancak işlem yapabilirliği ve komut zenginliği açısından Interbase'den kopacak.
Bu sebeple Firebird üzerine gidilebilir. Ancaaak Firebird'ün bir sahibi olmadığı için gelecği konusunda soru işareti oluşabilir! Belki de oluşmaz, yani Linux gibi alıp başını gidebilir.
Ama bana sorarsanız, Firebird bugün stop etse. Yani geliştirmesi dursa bile farketmez, Delphi 5,6,7 gibi hemen hemen bütün sürümleri ile nerdeyse problemsiz çalışıyor ve kullanılabilir.
FDB ile GDB'ye gelince. Firebird DB File'ları FDB, Interbase DB File'ları GDB uzantılı. Ancak artık her iki file systemde ufak tefek farklılıklar çıktı. Yani Firebird ile Interbase DB'lerini açabilirken, bazı noktalarda Interbase Firebird'ün DB'lerini açamayabiliyor.
Karar sizin.
Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Forum ilk açıldığı sıralarda yazmıştım. IB yi yazan ekip yada ekip başı inat uğruna bu firebird ü çıkartmışrı ve adı gene Interbase 6 idi, tabi Borland üç kağıt yapıp ben devam ediyom aha buda 6.5 versiyonu deyince mecburen isim değişti, FireBird oldu. Bence destek kesilmez, çünki müthiş bir potansiyel var, 1.5 yeni final çıktı ama 2 versiyona başlandı bile
GDB uzantısı için okuduğum IB yani borland 7 versiyonda da değiştirmiş bunu, sebebi ise XP bu uzantıyı backup uzantısı olarak algılayıp bazı şeyler yapıyormuş diye okumuştum. Ayrıca DB ye verdiğiniz bir önemi yok. bu sana kalmis, yani ben istersem "FreeMan.UGS" de yapabilirim, ama riske girmemek için isim arasında buşluk özel karakter kullanılmazsa iyi olur kanaatindeyim.
Kolay gele
GDB uzantısı için okuduğum IB yani borland 7 versiyonda da değiştirmiş bunu, sebebi ise XP bu uzantıyı backup uzantısı olarak algılayıp bazı şeyler yapıyormuş diye okumuştum. Ayrıca DB ye verdiğiniz bir önemi yok. bu sana kalmis, yani ben istersem "FreeMan.UGS" de yapabilirim, ama riske girmemek için isim arasında buşluk özel karakter kullanılmazsa iyi olur kanaatindeyim.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Benim için çok değerli bu cevaplar için çok teşekkür ederim sayın ustalarım. istediğim uzantıyı vermemiz inanılmaz birşey gibi geldi bana. sanki bu firebird ün esnekliğini ve gücünü gösteren birşeymiş gibi.freeman35 yazdı:Ayrıca DB ye verdiğiniz bir önemi yok. bu sana kalmis, yani ben istersem "FreeMan.UGS" de yapabilirim, ama riske girmemek için isim arasında buşluk özel karakter kullanılmazsa iyi olur kanaatindeyim.
Kolay gele
Sanırım isimdeki bu esneklik unix ortamı için. kimbilir.
Siz değerli ustaların hazırladığı makalelerden birinde hayati autoinc field ların oluşturulması var. burada GEN_ID bizim delphideki inc() gibi bir fonksiyon. bu ve bu gibi fonksiyonları ve kullanımlarını nerden buldunuz elinizde bir datasheet mi var. sanırım bu IB/FB için yazılmış bir dil?
Saygılarımla...
Selamlar,
DB Dosya ismini Windows versionunda da değiştirebilirsin farketmez. Ayrıca eğer ingilizce okuyabiliyorsanız IB'nin PDF'leri var,
http://www.ibphoenix.com'dan bulabilirsiniz.
Orada ilgili dokumanlar var. Bahsettiğiniz komutlar (GEN_ID()) gibi şeyler ise IB/FB'ye ait SQL fonksiyonları-komutlarıdır.
SQL ile ilgili olarak bir Türkçe kitap alıp inceleyebilirsiniz. Ancak her SQL Komut sinsilesi her Server'da çalışmaz. Standardlar ancak ghepsinde geçerlidir. Örneğin SQL92 standardları gibi.
MS-SQL Server'da olan IsNull() fonksiyonu başka (IB/FB, Oracle) gibi Serverlarda yoktur onun yerine başka komutlar vardır.
Forum'un makaleler bölümünde konuya ilişkin ilgili makaleler var. Oralara bir göz atınız.
Kolay Gelsin.
DB Dosya ismini Windows versionunda da değiştirebilirsin farketmez. Ayrıca eğer ingilizce okuyabiliyorsanız IB'nin PDF'leri var,
http://www.ibphoenix.com'dan bulabilirsiniz.
Orada ilgili dokumanlar var. Bahsettiğiniz komutlar (GEN_ID()) gibi şeyler ise IB/FB'ye ait SQL fonksiyonları-komutlarıdır.
SQL ile ilgili olarak bir Türkçe kitap alıp inceleyebilirsiniz. Ancak her SQL Komut sinsilesi her Server'da çalışmaz. Standardlar ancak ghepsinde geçerlidir. Örneğin SQL92 standardları gibi.
MS-SQL Server'da olan IsNull() fonksiyonu başka (IB/FB, Oracle) gibi Serverlarda yoktur onun yerine başka komutlar vardır.
Forum'un makaleler bölümünde konuya ilişkin ilgili makaleler var. Oralara bir göz atınız.
Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi