firebird ve sorunlar

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
oyle
Üye

firebird ve sorunlar

Mesaj gönderen oyle »

Merhabalar,
Firebirdle tanisali 1 yili gecti. Ama karsilastigim sorunlardan dolayi paradox u arar oldum.
Belki sorunlar benden kaynaklaniyordur bilemiyorum ama nerdeyse tum programlarimda karsilastigim sorunlar;
- Veri kayiplari. Bununla sıklıkla karsilasiyorum. Tek bir tablo var ve ağda kullanilmiyor ama bazen kayitlar yok oluyor kendi kedine.
-Database bozulmasi . Ozellikle bir musteride surekli database not assigned seklinde hata veriyor backup -restore yapiyorum duzeliyor. Ama bu nerdeyse hergun olmaya basladi.
Cariler ve hareketler diye iki tablom var. Hareketlere kayit girince caride borc alacak degisiyor. Ama sıklıkla karsilastigim bir sorunda cari hareketlerin silinip (kendi kendine) cari tablosunun tutarinin hic degismemesi. veya Hareket girilmis ama cari etkilenmemis. (ib expertle baktim birbirinin aynisi 2 satir var ama cari nedense 1 kere artmis.) musteriye sordum 1 hareket girdim tutar degismedi tekrar girdim oyle artti de. Triger ilk giriste calismamis. Bunu bir cok musterimde karsilastim. Hatta kendi gozumlede gordum :(

Sorun bendemi firebird de mi anlamis degilim. Normal sartlarda problemsiz calisiyor gibi gorunuyor. Sırf bu sebeplerden programlarimi piyasadan cekmek zorunda kaldim. Tekrardan paradox ve mysql surumlerini satmaya karar verdim.
Acaba bu sorunlar sadece bendemi oluyor yoksa baska karsilasanlarda var mi?
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Bence işletim sistemin kontrol etmelisiniz.. Genel bir hata olsa bunca kişi de yakalardı.. Belki de bir böcek virüs kaçmıştır aralara :wink: Yani işin özü arabaya çamur atmadan sürdüğünüz yolun durumuna bakmalısınız :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Veri tabanı kullanım şekli olarak bir fark olabilir mi? Mesela FB hafif meşrep kullanıldığı zaman başka ağır yük bindiği zaman başka tepkiler veriyor olabilir. Hatta bilgisayar sisteminden kaynaklanan yan etkiler bile olabilir. Bütün bunlar yazılımcıları ve kullanıcıları hayatından bezdiren sorunlar. Aslında FB'nin tepesine çökecek sağlam bir test yapmak gerekir. Bu veri bozulmasına denk gelmediğim DB neredeyse yok gibi. MS SQL Server'ın ücretsiz sürümü olan MSDE'nin bile benzeri sıkıntıları var. Bu test işini yapmış arkadaşlar bizi bilgilendirirse çok güzel olur aslında.
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen oyle »

rsimsek hocam ben camur etmiyorum sorumdada soyledim zaten sorun benden mi kaynaklaniyor diye. ve başka da bu tur sorunlar yasayan varmi merak ettim. ondan sordum :(

Soylediginiz gibi sorun pc den kaynaklaniyor olabilir. Ama benim anlamadigim ( bilgi eksikligim den de kaynaklanabilir)
bir tabloya veri girilince her halukarda o triger calismali degil mi? Bende bazen calisiyor bazen calismiyor. Ayni kayittan bikac kez girersem israrla ozaman calisiyor.(ornegin ustuste ayni cariye 2 hareket girersem 1 tanesini kabul ediyor) bazende sorunsuz sekilde calisiyor. Calismadigi zamanlar arada bi oluyor.

Programa cok fazla agir yuk binmiyor. ama soyle bir sorunda olusabiliyor. Sanirim bu daha once bu forumda konusulmustu(konuyu baktim ama forumda bulamadim simdi). Bir musteride uzun sure kullanilmadan acik kaldiginda program adeta donup kaliyormus cok cok yavasliyormus.( bu musteri tek makinada kullaniyor ag baglantisi yok pc de. Virus taramalarindada virus tesbit edilemedi)
Hakan Can
Üye

Mesaj gönderen Hakan Can »

Öncelikle sorunun kaynağı %99.9999 yazılımcıdır. Malesef kabulü de zordur ancak bu böyledir.

Örneğin sorun olan tabloyu, trigger'ı (SQL Scriptini) ve onlarla ilgili Delphi tarafındaki kodları gönder ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır.

Zira ben 1.100 den fazla tablolu ve günde milyonlarca kayıtla işlem yapılan (ki silme, değiştirme vs. dahil) FireBird veritabanları ile çalıştım ne bir göçme ne de kilitlenme olmadı (tabi ki bahsedilen benzerlikte).

Hemen hemen her hatanın arkasından ben çıktım. Yani yazılımcı.

İyi çalışmalar.
integra_sir
Üye

Firebird Suçsuz

Mesaj gönderen integra_sir »

Selamlar,

daha bu sabah bu olay meydana geldi. 10 günlük verim silindi. uygulamayı 150 kadar client kullanıyor. olan biteni iyice araştırdım ve altından en son yedeğin 10 gün önce alındığı, serverin yanlışlıkla kapatılmasından sonra asılı kalan kullanıcılardan dolayı vt nin transction hatası verdiği, bizim zeki elemanın da 10 gün önceki yedeği sisteme atmasıyla bu durumun oluştuğu anlaşıldı.

şu ana kadar hepi topu 100.000 kayıt yapılmış ve hepsi yerli yerinde. FB sağlam bir vt.