USB PORT

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
computemo
Üye
Mesajlar: 15
Kayıt: 16 Haz 2003 08:25

USB PORT

Mesaj gönderen computemo »

ARKADASLAR ;

USB PORTUYLLA BAGLI CIHAZLARA NASIL BAGLANIRIZ;NASIL YONETIRIZ BILGISI OLAN VARMI ACABA,

DIREK ASSEMBLER KODLARIYLA BILEN VARSA DAHA MAKBULE OLUR:TAPRO FILAN KULLANMAK ISTEMIYORUM.


YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM... :roll: :oops:


TESEKKURLER...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7561
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

USB - Serial dönüştürücüler (converter) var. Bu üç kelime ile googla'da arasan bulursun. Bunu kurduğun zaman, USB portu serial port gibi kullanabiliyorsun.

Taproyu yazmıyorum :) kullanmadığın için.

Kolay gelsin.
computemo
Üye
Mesajlar: 15
Kayıt: 16 Haz 2003 08:25

eeewr

Mesaj gönderen computemo »

Mustafa Hocam ;

Bilgin icin sagolasın ama sorum biraz daha, farklıydı,cihaz direk usb portundan bağlı yani serial porta çevirebileceğimiz bi durum yok.USB-TO-USB olacak yani.Acaba dedim usb portların standart bir adresi varmı dedim,aynı seri ve paralell port gibi,378 falan filan diye dusunmustum.

Eğer bu konuda bilginiz varsa bekliyorum.

Sevgiler,saygılar,.....
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7561
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

onu anladım hocam. bu benim bahsettiğim yazılım :) Yani bu dönüştürücü yazılımı kuruyorsun, cihaz sanki seri porttaymış gibi, usb porta seri port gibi ulaşabiliyorsun.

Kolay gelsin.
computemo
Üye
Mesajlar: 15
Kayıt: 16 Haz 2003 08:25

jhg

Mesaj gönderen computemo »

Eyvallah Mustafa Hocam;

Bi aratıp inceleyim bakayım.

Kendine iyi bak...
sobakava
Üye
Mesajlar: 14
Kayıt: 19 Tem 2003 04:16

USB

Mesaj gönderen sobakava »

USB Seri port ve paralel porttan hem donanım hem de yazılım olarak çok farklı bir mimaridedir. USB device takıldığı anda sistem cihazdan kendini tanıtmasını ister (_getdescriptor) , cihaz bu isteğe cevap verir ve VID PID kodlarını gonderir. (Vendor ID ve Product ID) bu ID numaraları http://www.USB.org sitesinden yıllık cihaz başına 1500$ gibi bir fiyatla tescil edilebilir. Windows VID ve PID'yi alınca device database'inde bunlara karşılık gelen bir driver daha önce yüklenmiş ile o driver'i load eder ve cihaz ile PC'nin bağlantısını driver üzerine alır. Cihazın sınıfına göre (örneğin mouse HID -Human interface device- sınıfındadır) driver'ların yapısı başka başkadır. Eğer cihaz ile bu tip bir anlaşma ve onaylanma olmazsa Windows USB'yi açmaz/yüklemez/görmez. herneyse.... :-)
Veya verilerde bozulma, çelişki vs. varsa, elektriksel kararsızlık varsa Windows USB portunu koruma amaçlı olarak tamamen kapatır ve PC'yi restart etmeden de açmaz.

Kısacası USB'den seri porttan veri gönderilip alındığı gibi haberleşme yapılamaz. Ayrıca zaten bir USB device Host'tan yani PC'den request gelmedikçe hiçbir veri gönderemez.

USB'yi seri port gibi kullanma konusunda ise, uygun bir hardware yoksa bunun Windows altında olabileceğini sanmıyorum. Ancak bir USB-RS232 converter devresi varsa, bu devredeki bridge chip'inin USB tarafına ait bir driver olabilir ve bu driver için common bir DLL de bulunabilir. Bkz. FTDI

Şu anda USB1.1 ve USB2.0 cihazlar (ölçüm ve kontrol cihazları ve dijital kamera) geliştiriyorum. Bu konu ile uğraşanlar var ise yazışmak isterim.
aegean
Üye
Mesajlar: 23
Kayıt: 24 Tem 2019 09:32

Re: USB PORT

Mesaj gönderen aegean »

Usb portdan veri almak konusunda ben de bayagı dertliyim usb barkode okuyucuların okudugu veriyi almak ve programda kullanmak (klavyeden okuma ile bagımsız olarak) için cok ihtiyacım oldu sorunu cozemeyince daha pahalı usb den baglanıp rs232 convert eden driverli bir versiyon kullandık. Ama bunu delphi le cozememek gercekten can sıkıcı.
Evet rs232 kullamak kolay ve serial ozelligi olan cıhazlar sorunu cozuyor ama neden usb bir cihazı kontrol edecek componentlerimiz yokki veya eger uğrastıgınız konu ile anlasıldıgı kadarıyla sız usb portdan veri okuyabiliyorsunuz sanırım bunu ne ile yapıyorsunuz? Eğer bu işi yapabilecek kolay kuıllanımlı bir component varsa almak da isterim aslında.Fakat sizin baska önerileriniz varsa sizi can kulagı ile dinlerim hocam
Kolay gelsin yi çalışmalar dilerim
ertank
Üye
Mesajlar: 1520
Kayıt: 12 Eyl 2015 12:45

Re: USB PORT

Mesaj gönderen ertank »

aegean yazdı: 20 Mar 2022 11:10 Usb portdan veri almak konusunda ben de bayagı dertliyim usb barkode okuyucuların okudugu veriyi almak ve programda kullanmak (klavyeden okuma ile bagımsız olarak) için cok ihtiyacım oldu sorunu cozemeyince daha pahalı usb den baglanıp rs232 convert eden driverli bir versiyon kullandık. Ama bunu delphi le cozememek gercekten can sıkıcı.
Evet rs232 kullamak kolay ve serial ozelligi olan cıhazlar sorunu cozuyor ama neden usb bir cihazı kontrol edecek componentlerimiz yokki veya eger uğrastıgınız konu ile anlasıldıgı kadarıyla sız usb portdan veri okuyabiliyorsunuz sanırım bunu ne ile yapıyorsunuz? Eğer bu işi yapabilecek kolay kuıllanımlı bir component varsa almak da isterim aslında.Fakat sizin baska önerileriniz varsa sizi can kulagı ile dinlerim hocam
Kolay gelsin yi çalışmalar dilerim
Forumda arama yaptınız mı?
Örneğin burada barkod okuyucu cihaz tespiti ile ilgili örnek var.
viewtopic.php?t=37898
aegean
Üye
Mesajlar: 23
Kayıt: 24 Tem 2019 09:32

Re: USB PORT

Mesaj gönderen aegean »

ertank yazdı: 21 Mar 2022 01:09
Forumda arama yaptınız mı?
Örneğin burada barkod okuyucu cihaz tespiti ile ilgili örnek var.
viewtopic.php?t=37898
Cok tesekkür ederim cok faydalı oldu ben forumda devamlı olarak barcode okuyucu diye arattım meger konu karekod okuyucu olarak acılmıs o yuzden bulamamısım ilginize ve yardımıza minnettarım
Cevapla