internet veritabanı
internet veritabanı
merhabalar ;
üniversitede bitirme tezi olarak internetten veri tabanına delphi de erişim bilgi ekleme , günleme .. vs. işlemlerini yapan bir program tasarlıycam. tavsiyeleriniz neler olabilir.
nereden başlamalıyım. şirketimizin hosting inde bir veritabanı var onun üzerinde yapsam oluşmu çalışmalarımı. şuanda forum kurulu o database e kaldırabilirim.
bu işlemleri nasıl yapabilirim daha önceden yapanınız var ise bana yardımcı olabilirmi ???
şimdiden tşekkür ederim.
üniversitede bitirme tezi olarak internetten veri tabanına delphi de erişim bilgi ekleme , günleme .. vs. işlemlerini yapan bir program tasarlıycam. tavsiyeleriniz neler olabilir.
nereden başlamalıyım. şirketimizin hosting inde bir veritabanı var onun üzerinde yapsam oluşmu çalışmalarımı. şuanda forum kurulu o database e kaldırabilirim.
bu işlemleri nasıl yapabilirim daha önceden yapanınız var ise bana yardımcı olabilirmi ???
şimdiden tşekkür ederim.
peki bu web tabanlı mı calisacak yoksa standart bir exe dosya mı olacak.
Eger standart bir exe dosya olacaksa programı yazarken sanki lokaldeki bir veritabanına baglandiginizi dusunebilirsiniz. Hatta o sekilde programı yazip sadece hedef veritabanını sonradan web'daki (ip adresi farkli olan) server'a yonlendirmeniz yeterli.
Dikkat edilecek hususlar ise hız dusuk olacagi icin veritabanı ile minimum haberlesme olmalı. Component olarak Table degil de Query componentleri kullanmalısınız. Ayrica veritabanınız buna musade ediyorsa yapılabilecek maksimum seryi Stored Procedure veya trigger olarak veritabanı tarafında yapın. Bu soyledigim her tur proje icin gecerli bir performans ip ucudur...
Kolay gelsin..
Eger standart bir exe dosya olacaksa programı yazarken sanki lokaldeki bir veritabanına baglandiginizi dusunebilirsiniz. Hatta o sekilde programı yazip sadece hedef veritabanını sonradan web'daki (ip adresi farkli olan) server'a yonlendirmeniz yeterli.
Dikkat edilecek hususlar ise hız dusuk olacagi icin veritabanı ile minimum haberlesme olmalı. Component olarak Table degil de Query componentleri kullanmalısınız. Ayrica veritabanınız buna musade ediyorsa yapılabilecek maksimum seryi Stored Procedure veya trigger olarak veritabanı tarafında yapın. Bu soyledigim her tur proje icin gecerli bir performans ip ucudur...
Kolay gelsin..
- Yusuf AYDIN
- Üye
Local bağlanmakla Internet üzerinden (Ip den) database e bağlanmak arasında bir fark yok.
Fahrettin beyin yazıkları doğrudur. Bunları onaylamak için yazmadım tabi ki...
Sadece tecrübeleri paylaşmak istedim.
1. Tecrübe;
Benim yaptığım bir Interbase uygulamasında table kullanarak localde çalışıyor idim. Ama bunu iki şubede internet arasılığı ile kullanmak istediler.
Tamam dedik ve sadece Ip adresini vererek bağlantıyı sağladık.
Bağlantı hızımız 56 k idi.
Ama tüm işlemler tablelar üzerinden yürüdüğü için program çuvalladı. Bir table open olması (içerdiği bilginin yoğunluğuna göre değişmekle) 1 dk. gibi bir zaman aldı. Müşteri listesini hiç unutmuyorum 5.5 dk. getirebilmişti.
Bizde table yerine Querylere ve SP önem verdik. Bunlar direkt database üzerinde işlem yapacağı için hızı müthiş derecede artırıyor. Bunu keşfettikten sonra bundan sonraki projelerimde SP ve Querylere daha fazla önem vermeye başladım.
Tavsiyem. Table kullanma, hele filterları hiç kullanma.
2. Tecrübe;
Internet servis sağlayıcılar üzerinde de Database tuta bilirsiniz. Ama bunda dikkat etmeniz gereken ilgili servis sağlayıcının Database sinize destek vermesidir.
Kolay gelsin.
Fahrettin beyin yazıkları doğrudur. Bunları onaylamak için yazmadım tabi ki...
Sadece tecrübeleri paylaşmak istedim.
1. Tecrübe;
Benim yaptığım bir Interbase uygulamasında table kullanarak localde çalışıyor idim. Ama bunu iki şubede internet arasılığı ile kullanmak istediler.
Tamam dedik ve sadece Ip adresini vererek bağlantıyı sağladık.
Kod: Tümünü seç
Ip üzerinden şöyle bağlanılıyor. ( Bu bağlantı şekli Interbase içindir.)
Connect 'XXX.XXX.XXX.XXX:C:\Directory\deneme.GDB' User 'SYSDBA' passwortd 'masterkey'
Ama tüm işlemler tablelar üzerinden yürüdüğü için program çuvalladı. Bir table open olması (içerdiği bilginin yoğunluğuna göre değişmekle) 1 dk. gibi bir zaman aldı. Müşteri listesini hiç unutmuyorum 5.5 dk. getirebilmişti.
Bizde table yerine Querylere ve SP önem verdik. Bunlar direkt database üzerinde işlem yapacağı için hızı müthiş derecede artırıyor. Bunu keşfettikten sonra bundan sonraki projelerimde SP ve Querylere daha fazla önem vermeye başladım.
2. Tecrübe;
Internet servis sağlayıcılar üzerinde de Database tuta bilirsiniz. Ama bunda dikkat etmeniz gereken ilgili servis sağlayıcının Database sinize destek vermesidir.
Kolay gelsin.
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
sayın Yusuf AydınYusuf AYDIN yazdı: Bizde table yerine Querylere ve SP önem verdik. Bunlar direkt database üzerinde işlem yapacağı için hızı müthiş derecede artırıyor. Bunu keşfettikten sonra bundan sonraki projelerimde SP ve Querylere daha fazla önem vermeye başladım.
Kolay gelsin.
internet üzerinden interbase veritabanına bağlanma olayını bizde projemizde kullanıyoruz. client makineler internete 56k bir modemle bağlanıyorlar.
sorgulamada nasıl teknikler kullanıyorsunuz?
geriye kayıt döndüren sorgular için hangi bileşeni kullanıyorsunuz?
kısaca bir sorgunun çalışma zamanını minumuma indirebilmek için neler yaptınız?
paylaşırsanız sevinirim.
benim şu an kullandığım yöntem:
ibQuery ile (parametrelerle) çalışıyorum. parametreler sayesinde prepare olayını atlıyor ve sorgu sonucu daha hızlı geliyor. ilk sorgulama hariç (15-20 saniye sürüyor) diğer sorgular 4-6 saniye gibi bir süre tutuyor.
- Yusuf AYDIN
- Üye
Bizde IBQuerylere parametre geçerek listelenmesine önem verdik. Özellikle toplu listelerde SP den faydalandık.
Stok listesi, Borc alacak listesi gibi işlemleride yine SP'lerle hallettik.
Mümkün olduğunca Tarih aralığı yada belli gruplar gibi kısıtllamaları kulladık.
Genel listelerde ise yapacak bir şey yok mecburen internetinin hızına bağlı olarak bekliyorlar.
Update ve insert işlemlerinde de IBdataset kullandık.
Yani sizden çokta farklı davranmadığımızı düşünüyorum.
Bir arkadaş querylerin parçalı olarak değer döndürmesi ile ilgili bazı rutinlerden ve componentlerden bahsetmişti.(ilk 20 kayıt, daha sonraki 20 kayıt gibi)
Bu konuda bir gelişme olursa tabi ki sitedeki tüm arkadaşlarla paylaşırız.
Stok listesi, Borc alacak listesi gibi işlemleride yine SP'lerle hallettik.
Mümkün olduğunca Tarih aralığı yada belli gruplar gibi kısıtllamaları kulladık.
Genel listelerde ise yapacak bir şey yok mecburen internetinin hızına bağlı olarak bekliyorlar.
Update ve insert işlemlerinde de IBdataset kullandık.
Yani sizden çokta farklı davranmadığımızı düşünüyorum.
Bir arkadaş querylerin parçalı olarak değer döndürmesi ile ilgili bazı rutinlerden ve componentlerden bahsetmişti.(ilk 20 kayıt, daha sonraki 20 kayıt gibi)
Bu konuda bir gelişme olursa tabi ki sitedeki tüm arkadaşlarla paylaşırız.
Merhaba arkadaşlar.
Bizim internet üzerinde çalışan bir veri tabanı var. Yaklaşık 3 milyon master ve 200 milyon kadar detail kayıt tutuyor. Şu anda arkadaşlarımızın denetiminde. Aynı anda 8 bin kişi bu veri tabanına bağlanıp bilgi girişi ve değiştirmesi yaptı ama pek problem çıkmadı. Sadece çok yoğun olduğu dönemlerde çok yavaşladığını gördük bazen 8 bin kayıtlık sorgu sonucunun yarım saatte döndüğünü görünce çözüm
Şu anda 1-20 arası kayıtlar görüntüleniyor
>>sonraki 20
gibi bir yöntemle bukundu.
Eğer bu kayıtlar bilgisayara kaydedilecekse önce bir excel belgesine kaydettirip ziplayerek bilgisayara indiriliyor. 3 yıldır çalışıyor şu an için bir problem yok.
Herkese kolay gelsin
Bizim internet üzerinde çalışan bir veri tabanı var. Yaklaşık 3 milyon master ve 200 milyon kadar detail kayıt tutuyor. Şu anda arkadaşlarımızın denetiminde. Aynı anda 8 bin kişi bu veri tabanına bağlanıp bilgi girişi ve değiştirmesi yaptı ama pek problem çıkmadı. Sadece çok yoğun olduğu dönemlerde çok yavaşladığını gördük bazen 8 bin kayıtlık sorgu sonucunun yarım saatte döndüğünü görünce çözüm
Şu anda 1-20 arası kayıtlar görüntüleniyor
>>sonraki 20
gibi bir yöntemle bukundu.
Eğer bu kayıtlar bilgisayara kaydedilecekse önce bir excel belgesine kaydettirip ziplayerek bilgisayara indiriliyor. 3 yıldır çalışıyor şu an için bir problem yok.
Herkese kolay gelsin
- Yusuf AYDIN
- Üye
hocam soruyu sordum ama dediklerinizin bi kızmından bişi anlamadım. SP nedemek ?
ayrıca şimdi benim mantığım bu olaya biraz yetmedi sanırım kitlendim.
şimdi bizim şirketin sitesinde. atıyorum ben ;
http://xxx.xxx.xxx.xxx/table/dosya.gdb isminde upload ettim. programım içerisinden ben buna ulaşıcam ama bu tablo bana salt okunur olarak gelmicekmi ?
normalde üzerinde nasıl değişiklik yapabilicem.
ama ayrıca şöyle bir olay var. bizim server ın üzerinde mysql vt zaten hazır bi şekilde var ben oluşturmuştum dotcom isminde bir table var ve ben bu table a kullanıcı adı eklemiştim husnu die. vede buna şifre vermiştim. bu tablo üzerinde degilde ben yüklediğim interbase table ı üzerinde ne şekilde değişiklik yapabilicem.
bilmem anlatabildimmi kafamdaki soru işaretini ?
yani server a bağlanmayı hallettim dosyayıda çagırdım fakat buna yeni bir kayıt eklemek için neler yapmam gerekli. ?
cevaplarsanız sewinirim kolay gelsin ...
ayrıca şimdi benim mantığım bu olaya biraz yetmedi sanırım kitlendim.
şimdi bizim şirketin sitesinde. atıyorum ben ;
http://xxx.xxx.xxx.xxx/table/dosya.gdb isminde upload ettim. programım içerisinden ben buna ulaşıcam ama bu tablo bana salt okunur olarak gelmicekmi ?
normalde üzerinde nasıl değişiklik yapabilicem.
ama ayrıca şöyle bir olay var. bizim server ın üzerinde mysql vt zaten hazır bi şekilde var ben oluşturmuştum dotcom isminde bir table var ve ben bu table a kullanıcı adı eklemiştim husnu die. vede buna şifre vermiştim. bu tablo üzerinde degilde ben yüklediğim interbase table ı üzerinde ne şekilde değişiklik yapabilicem.
bilmem anlatabildimmi kafamdaki soru işaretini ?
yani server a bağlanmayı hallettim dosyayıda çagırdım fakat buna yeni bir kayıt eklemek için neler yapmam gerekli. ?
cevaplarsanız sewinirim kolay gelsin ...
Merhaba,
SP - Stored procedure. Fahrettin abinin makalesini okursan, mantığını çok rahat kavrarsın.
Ağ üzerinde bir makinaya veritabanı kurmakla, internette bir makinaya kurman arasında bir fark yok. Herşey tamamen aynı (salt okunur gelmez yani) tek fark aradaki hız. Yani ağ üzerinde hız minimum 10 Mbit, bazı ağlarda 100 Mbit veya daha fazla iken internette 56 Kbit. Arada muazzam bir hız farkı var. Ağdaki gibi rahat davranamazsın yani.
Ona göre arkadaşlar uyguladıkları çözümleri yazmışlar. Güzel teknikler. Ayrıca şu ipucunu da oku : http://www.delphiturkiye.com/ipdb.htm#hizlandirma
Anlamadığın yerleri detaylı açarsan yardımcı olmaya çalışırız.
Kolay gelsin.
SP - Stored procedure. Fahrettin abinin makalesini okursan, mantığını çok rahat kavrarsın.
Ağ üzerinde bir makinaya veritabanı kurmakla, internette bir makinaya kurman arasında bir fark yok. Herşey tamamen aynı (salt okunur gelmez yani) tek fark aradaki hız. Yani ağ üzerinde hız minimum 10 Mbit, bazı ağlarda 100 Mbit veya daha fazla iken internette 56 Kbit. Arada muazzam bir hız farkı var. Ağdaki gibi rahat davranamazsın yani.
Ona göre arkadaşlar uyguladıkları çözümleri yazmışlar. Güzel teknikler. Ayrıca şu ipucunu da oku : http://www.delphiturkiye.com/ipdb.htm#hizlandirma
Anlamadığın yerleri detaylı açarsan yardımcı olmaya çalışırız.
Kolay gelsin.
mustafa abicim ;
anlamadığım yer şu ; vt yi nasıl kurucam bizim şirketin sayfasına ?
http://www.xxxxxxxxxxx.com
bu adrese veri tabanını nasıl kurucam ? yoksa buraya hiç bişi yapmama gerek yokmu. dosyaadı.gdb bu şekilde server a dosyayı upload etmem yeterlimi ? Ben olayın bu kısmını anlayamadım...
sizlere anlatabilmişimdir inşallah kafamdaki soru işaretini !
şimdi ben şu mantıkla gidiyorum kafamda. ben x bir programı web sayfama upload ettiğimde , sıradan bir kullanıcı bunu ne silebiliyor nede değiştirebiliyor. ben table ı upload ettiğimde onu nasıl siteden değiştiricem bunu anlamadım ???
şimdi derdimi anlatabildimmi abi...
sp ve vt kısmını nasıl olsa bi şekilde hallederim.
Not : ayrıca ; ben bu konu üzerinde şimdilik sadece bitirme tezim için uğraşıcam. tablolarımı ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği üzerinede koysam olur. bizim okul ege meslek y.o. ,,, ve bilgisayar mühendisliği ile arasında fiber optik cable var. yani hız problem degil. hoca farkına bile varmıcak yawaşlama olmaz yane ! anlatabildimmi abi.
velhasılkelam benim tek problemim yani kafamdaki soru işareti yukarıda anlattığım gibi. domain ime ne şekilde aktarıcam tablolarımı ?
anlamadığım yer şu ; vt yi nasıl kurucam bizim şirketin sayfasına ?
http://www.xxxxxxxxxxx.com
bu adrese veri tabanını nasıl kurucam ? yoksa buraya hiç bişi yapmama gerek yokmu. dosyaadı.gdb bu şekilde server a dosyayı upload etmem yeterlimi ? Ben olayın bu kısmını anlayamadım...
sizlere anlatabilmişimdir inşallah kafamdaki soru işaretini !
şimdi ben şu mantıkla gidiyorum kafamda. ben x bir programı web sayfama upload ettiğimde , sıradan bir kullanıcı bunu ne silebiliyor nede değiştirebiliyor. ben table ı upload ettiğimde onu nasıl siteden değiştiricem bunu anlamadım ???
şimdi derdimi anlatabildimmi abi...
sp ve vt kısmını nasıl olsa bi şekilde hallederim.
Not : ayrıca ; ben bu konu üzerinde şimdilik sadece bitirme tezim için uğraşıcam. tablolarımı ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği üzerinede koysam olur. bizim okul ege meslek y.o. ,,, ve bilgisayar mühendisliği ile arasında fiber optik cable var. yani hız problem degil. hoca farkına bile varmıcak yawaşlama olmaz yane ! anlatabildimmi abi.
velhasılkelam benim tek problemim yani kafamdaki soru işareti yukarıda anlattığım gibi. domain ime ne şekilde aktarıcam tablolarımı ?
Bu konuyla ilgili benimde aklıma takılan çok konu vardı, Hüsnü Arkadaşımızın sorusu üzerine araştırma yapmıştım ve bu denli güzel bir kaynağa hiçbiryerden ulaşamadım. Bütün yardımcı olan abilerimize ve arkadaşlarımıza Teşekkür Ederim.
İyi Çalışmalar.
İyi Çalışmalar.
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Sadece Dsoyayı kopyalamak yetmez Server yada gdb yi kopyaladığınız makina üzerine IB/FB server programının kurulu ve servis yapa application olarak çalışıyor olması lazım.
Ayrıca önerim. Bu tip büyük server larda muhtemelen firewall lar vardır. Ib/FB 3050 nolu port u kullanır, bu portun açık olmasına dikkat edin, hatta bu XP deki firewall u açarsanız bu da server a bağlanmanıza engel olabilir
Kolay gele
Ayrıca önerim. Bu tip büyük server larda muhtemelen firewall lar vardır. Ib/FB 3050 nolu port u kullanır, bu portun açık olmasına dikkat edin, hatta bu XP deki firewall u açarsanız bu da server a bağlanmanıza engel olabilir
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!