QT Library ile uygulama geliştirmek, nasıl?

C, C++ ve C++ Builder ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

QT Library ile uygulama geliştirmek, nasıl?

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Merhabalar,

Arkadaşlar, bir kaç gündür QT kütüphaneleri ile ilgili şeyleri araştırıyorum. Aynen JAVA vb. platformalar gibi, bir çok işletim sistemini destekleyebilecek alternatif araçlara ve kütüphanelere bakıyorum.

Kylix linux vb. sistemler ve Windows için iyi bir başlangıç ama QT kütüphanesi ile Linux (KDE ortamı), Windows ve MAC ta da uygulma geliştitilebildiğini gördüm.

SKYPE ise QT ile geliştirilmiş bir uygulamaymış. Bunun yanında aynı SKYPE gibi bir uygulama olan Open Wengo adlı uygulamada QT ile geliştirilmiş. SKYPE ve Wengo; Windows, Linux ve MAC sistemlerinde çalışabiliyorlar.

QT nin sitesinden 40 küsür MB lik kütüphanesini indirdim ve gösterdiği örneklere baktığımda oldukça şaşırtıcı şeyler gördüm.

Şimdi benim sorunum, malum sizlerinde az çok beni tanıdığınız kadarıyla ben Delphi (Pascal) diline hakimim, ancak QT kütüphaneleri için C++ bilmek şart gibi bişi. Pascal'da bunun nasıl yapılabileceği konusunda henüz bir bilgiye rastlıyamadım.

http://www.Musonya.com 'un ileriye dönük planları içerisinde bir çok sistemi destekleyebilecek uygulamalar geliştirmesi vardır. Ben olmasam bile ileride benimle birlikte çalışacak arkadaşlarımın C++ ya da alternatif dilleri bilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Sizlerden ricam, QT ile ilgilenen ya da azda bilgisi olan arkadaşlardan BİLGİ rica ediyorum. Başlangıçta Windows'da geliştirme yapacağımı göz önünde alarak, neleri yüklemem gerektiğini, C++ (ya da tavsiye edilebilcek başka bir dil) handi sürümünü yüklemem gerektiği (Borland C++, DevC++, vs. vs.)

Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim..

Saygılar...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1223
Kayıt: 26 Nis 2005 04:08

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Selamlar.

Detaylara girmeden önce birşey sorma ihtiyacı duydum buna göre yorum yapmak ve değerlendirmek gerekli çünkü; QT, C++ ya da muadili dilleri, sadece cross platform uygulama geliştirmek için mi araştırıyorsun, amaç sadece bu mu?
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Evet dediğiniz gibi cross-platform larda olacağı için

Windows, Linux ve MAC sistemlerinde rahatlıkla kullanabilceğim araçlar gerekiyor.

Mesela Piton dili bu 3 sistemde de var mıdır. Linux ve Windows'daolduğunu bilçiyorum.

Gerçi daha anlıyamadığım daha çok şey ver. Kafamda şekillendirmeye çalışıyorum.

Mesela QMAKE diye bişi var, ayrıca QMAKE ile mi derleyeceğim yoksa ilgili dil aracı zaten bunu kendi mi yapacak.

Gördüğünüz gibi, bunlar henüz araştırma soruları. Hatalı ya da eksik sormuş olabilirim.

EDIT: Benzer soruyu QTTurkiye grubuna da sordum, orda daha ayrıntılı http://groups.google.com/group/qtturkiy ... d5e68a2984

Saygılar...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1223
Kayıt: 26 Nis 2005 04:08

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Cross Platform için C++ iyi bir seçenek değil tam olarak bence.Benim kişisel tercihim java kesinlikle.Şu bir gerçek ki win32 uygulamarı gibi uygulama geliştirmek oldukça zor linux altında.QT iyi bir seçenek ama bu da geliştireceğin uygulamaların içeriğine göre göreceli.F4L (Flash for Linux) kodunda bir uygulama var mesela QT de yazılmış ve yazan da bir TÜRK..Sf' de de var kaynak kodlarıyla birlikte..Yine Muhasebeci var bu gruba dahil vs.Velhasıl ben java derim birçok açıdan...

Kolay gele..
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Fakat JAVA iyi bir dil olsada, RunTime kütüphanesinin ilgili sistemde yüklü olma sorunu olmayacak mı?

Ben yeni bir dile geçeyim, ama hangi dil diye sormadım. QT kütüphanesi hakkında bilgi ve bu araç için uygun bir dilden bahsediyorum. C++ ve QT iyi bir ikiliymiş. Bununla beraber ben hangi C++ ürününü kullanayım diyorum. Özellikle Windows, Lünux ve MAC ortamlarında çalışabilcek bir ürün. DevC++ vb..

JAVA belki ileride CPU'larda gömülü olarak gelirse o zaman faydalı bir dil olacaktır. Şuan için beni fazlada cezbetmiyor.

Saygılar..
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1526
Kayıt: 11 Tem 2003 04:55
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen lazio »

@MuratDicle, Java ve C++ ile ilgili düşüncelerinize tamamen katılıyorum.
Bildiğim kadarıyla eclipse, Scintilla vs gibi ide lerle hem linux hemde windows platformlarında çalışabilirsiniz. Ancak bu noktada daha çok desteklendiğini düşündüğümden dolayı GTK+ kütüphanesinide incelemenizi tavsiye ederim.
Resim

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1526
Kayıt: 11 Tem 2003 04:55
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen lazio »

http://linuxmafia.com/faq/Devtools/ides.html
buraya bir göz atmanız faydalı olacaktır..
Resim

..::|YeşilMavi|::..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1223
Kayıt: 26 Nis 2005 04:08

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Sf.net'te bununla ilgili büyük bir proje de olduğunu yazdım yukarda.Ek olarak Türkçe bir kaynak da var, ismini şu an hatırlamıyorum ama bulabilirim eğer almak istersen..Şu an karar verme aşamasında olduğundan fikir verme ihtiyacı hissettim bunu yanlış anlamaman gerekli diye düşünüyorum.Ayrıca java için platforma göre jvm kurmaktan farklı olarak (bazı 3.parti araçlar gerekebilir bunları kasdetmiyorum..) birşey kurman gerekmiyor..Asıl yapmak istediğin win32 uygulamalarını diğer platformlara da taşımak mı bu önemli..Yani sen bir stok programı yazayım dersen farklı, grafik uygulaması yazacağım dersen farklı şeyler gerekecektir kasdettiğim bu..
Kullanıcı avatarı
hdayi
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1284
Kayıt: 29 Oca 2004 01:53
Konum: Erciyes'in eteklerinden.

Mesaj gönderen hdayi »

Geçenlerde benzeri bir konu konuşulmuştu. Benim de tercihim bu konuda c++'dan yana. C++ öğrenmesi belki zor bir diil ama, Linux'da bi sürü kaynak kod var, oradan kopya çekmek (;)) mümkün diye düşünüyorum.
Kütüphanelere gelince, @kefukar'dan daha geniş bir açıklama gelirse müteşekkir olurum.
kefukar yazdı:C++ da kullanılan kütüphaneler crossplatform için önemlidir. Özgür yazılımlar hızla arttığı ve kabul gördüğü için (Dünyada tabi) bir çok olumlu gelişmeler oluyor.
Örneğin C++ için GTK veya QT kütüphanelerini Hem Win de hem de GNU/Linux da sorunsuzca kullanabilirsiniz. Her iki O/S için de mevcut ve stabil. Hatta benimçok hoşuma giden gene cross-platform olan bir de IDE tavsiye edeyim.
http://www.codeblocks.org/ Desteklediği uygulamaları görünce şaşırabilirsiniz :)
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned
Resim
mceL
Üye
Mesajlar: 56
Kayıt: 28 Eyl 2003 01:19
Konum: Bursa
İletişim:

Mesaj gönderen mceL »

"Cross Platform" uygulama yazmak için çok seçenek var önümüzde. Qt diğer işletim sistemlerine desteğini yeni vermeye başladı <qt 4.0> Qt sanıldığının aksine yalnızca C++ ile değil, Python, Ruby gibi diller ile de kullanılabilir. Qt, yazçalışsın arayüz olarak oldukça güzel, yalnızca kurumsal uygulama için parayla satılıyor. Bunun dışında WxWidgets güzel. Daha bir çok yazçalışsın arayüz mevcut. Ve bunlar bir çok dile entegre edilmiş durumda. Kısacası yazçalışsın arayüz + yazçalışsın dil , geleceğe yatırım olabilir.

Dil ise tercih sebebi.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Bilgiler ve öneriler için teşekkürler.

QT'yi tercih etmemin sebebi anladığnız gibi bir çok sistemde çalıştırabilmek ve bu sistemler içerisinde olan MAC sisteminide ES geçmek istemiyorum. Bu nedenle QT ilk etapta gözüme çarptı.

C++ ister istemez 20 yıllık programlama hayatım boyunca kara batak gibi hayatıma girdi çıktı. Hatta bir çok olayı C ya da C++ kodlarına bakarak çözme yoluna gittim. Eminim sizlerde de böyle olaylar olmuştur.

Şimdilik C++'a geçecem gibi bir his var, ama PYTON gibi yeni nesil dillerede sıcak bakıyorum. Mesela C# da JAVA kadar OOP olarak etkili bir dil. Ancak ilk görünen C# Microsoft tekelinde gibi duruyor.

Biraz önce trolltech sitesinde bir sayfaya rastladım, http://www.trolltech.com/products/qt/in ... ntegration bu sayfada, eğer yanlış okumadıysam (ingilizcem cidden kötüdür) VS.NET için bir QT entegrasyonundan bahsediliyor. Ve aynı IDE içerisinden win32, Linux ve MAC için binary çıkış (EXE vb.) alınabiliyormuş. Bu doğrumu acaba? (ingilizce bilenlere söylüyorum, yardım amaçlı)

Eğer böyle birşey varsa müthiş bir şey diyebilirim.

Şimdi yıllar sonra durduk yere Delphi bırakta böyle şeylere geçmek ama neden diyorsunuz. Ticari olarak bunun böyle gerektiğini gördüm. Linux ilerisi için azımsanmayacak bir sistem olacaktır ki Linux EVLERE girdiğinde bu süratle artacaktır. Dolayısıye oyunlar, uygulamalar (ki fazlasıyla uygulama var) vb. programlar artacaktır. MAC ise, az ama PARALI adamların sistemi, onların parasını almamak olmaz değil mi? :D

Ayrıca MAC sistemlerde çok ciddi yazılım rekabetleri yok, pastanın büyük kısmını innın yine Microsoft yiyordur, ofis uygulamaları vs. O yiyeceğine biz yiyelim. :D

Tabi şimdi işin içine, .NET mimarisi diye bişi girdi, Linux için MONO projesi bile başlatıldı (hiç denemedim) hatta bitişe bile varıyordur. Ancak buları beklemek yerine mevcut ve test edilmiş araçlarla uygulama geliştirmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

İlk mesajımda da dediğim gibi, niyetim ciddi bir yazılım firması olmak yolunda yürümektir. Elbette bir noktaya kadar şahsi programlama yeteneklerim sona erecektir, ama arkamızdan gelen arkadaşlarımız bizim yaptığımız işleri kaldıkları yerden devam ettireceklerdir. Bir yazılım firması olma yolunda giderken, ille de DELPHI olacak başkada bişi olmayacak diye bir şey söylemek Ticari düşünceye ters düşer. Ben nerede ne gerekiyorsa ve hangisi iktisatlıysa (maddi, zaman anlamıda) onu kullanmaktan yanayım. Ama bunları yapabilmek için cukkayı sağlamlaştırmak lazım.

Bakalım bu macera inşallah iyi biterde, bizde yeni ve güzel günlere yelken açarız.

Saygılar...
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

ek olarak QT kullanılmış bir proje daha vermek istiyorum..

http://hastatakip.sourceforge.net/

Saygılar..
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

aLonE CoDeR yazdı:Sf.net'te bununla ilgili büyük bir proje de olduğunu yazdım yukarda.Ek olarak Türkçe bir kaynak da var, ismini şu an hatırlamıyorum ama bulabilirim eğer almak istersen..Şu an karar verme aşamasında olduğundan fikir verme ihtiyacı hissettim bunu yanlış anlamaman gerekli diye düşünüyorum.Ayrıca java için platforma göre jvm kurmaktan farklı olarak (bazı 3.parti araçlar gerekebilir bunları kasdetmiyorum..) birşey kurman gerekmiyor..Asıl yapmak istediğin win32 uygulamalarını diğer platformlara da taşımak mı bu önemli..Yani sen bir stok programı yazayım dersen farklı, grafik uygulaması yazacağım dersen farklı şeyler gerekecektir kasdettiğim bu..
** Bu mesajı kaçırmışım..

Kesinlikle fikirlerinize karşı çıkmıyor ve kızmıyorum. Başlarda da belirttiğimgibi bilgi almak istiyorum. Belkide QT denilen şey, içi boş bi balon çıkacak sonradan. Tabiki , grafik bir ortam için başka text ortam içinbaşka araçlargerekebilir.

Eğer benim yaptığım JustFİlter gibi bir uygulama işin içine girerse, QT, GTK vs. hiç biri işe yaramaz. İllede bunu her platform için ayrı ayrı araçlarla derlemek gerekir diye düşünüyorum.

Ama QT, GTK ya da JAVA (bir anlamda JAVA yı bunların ayarına çekiyorum) gibi dillerle belli ortak özellikleri olan uygulalar geliştirilebilir.

Şöyle düşünüyorum, QT ile bir CAFE programı yazabilirim. Evet mümkün, ama CAFE CLIENT uygulamasının bypass edilememesi için illaki bir GUARD.EXE yazılmalı ve bunu mecburen o sisteme özgü kütüphaneleri kullanmak gerkecek diye düşünüyorum. Linux ta keylog prog. ile windows da keylog olayı farklı olacaktır. Ya MAC OS ta nasıl olacak?

QT, GTK bir yereke kadar bana temel ve ortak özellikleri çıkartacak. Diğer işletim sisteminden ötürü farklılaşan kısımları mecburen ilgili araçlarla yazacağım.

Özetle burada yazılacak her bir harfi merakla bekliyor görüş ve önerilerinizi içtenlikle okuyorum. Bir şekilde doğru yolu bulacağıma inanıyorum..

Saygılar...
Kullanıcı avatarı
Opt2000
Üye
Mesajlar: 216
Kayıt: 09 Tem 2003 10:04

Mesaj gönderen Opt2000 »

Selam,

Sanırım GT'ye yaklaşımınızda küçük bir yanlış var. GT, C++ ve diğer bazı dillerle birlikte kullanabileceğiniz bir kütüphane. Elbette büyük bir kütüphane, ama bu her yazdığınızın cross platform olacağı anlamına gelmiyor. QT bile bazı fonksiyonları için "OS destekliyorsa" gibi bir açıklama getiriyor. (Gerçi benim okuduğum "OS destekliyorsa" ifadesi önemsiz bir konu içindi ama olsun). Daha da önemlisi, sadece QT kütüphanesini kullanarak bir proje geliştirmeniz mümkün olmayacak, mutlaka C++ kütüphanelerini de kullanacaksınız. İşte o noktada kullandığınız IDE ve onun sunduğu kütüphaneler devreye girecek. Örneğin VS entegreli bir lisans aldınız ve projenizin içinde MFC classlarından kullandınız. Üzgünüm, ama kodunuz artık sadece Windows platformlarında çalışacak demektir.

Daha önce birden fazla platform destekleyen profesyonel bir C++ APIsi kullanmıştım (Gamebryo'nun deneme sürümü). Cross platform olması için kodun bir kısmını compiler yönlendiricileri ile yazmak gerekiyordu. GT'de de böyle ise sizin için Java daha iyi bir tercih olacaktır.

Cross Platform destekleyen API'ler genelde klavye, mouse, bellek yönetimi vs gibi destekledikleri işletim sistemlerinde ortak olan özellikler için kendi çözümlerini sunarlar. Buna temel dosya erişim özellikleri de dahil olabiliyor. Ama bunu QT'yi referans alarak yazmıyorum.

Bence QT'den beklentilerinizi biraz düşürmeniz gerekiyor. QT size yüksek performanslı ve cross platform bir kütüphane sunuyor. Eğer uygulamalarınızda yüksek performansa ihtiyaç duymuyorsanız, Java çok daha anlamlı olacaktır. Yüksek performanstan kastım, oyun programcılığı, grafik programcılığı, video animasyon programcılığı vs. Grafik programcılığı derken ACDSee gibi resim göstericisinden değil, Photoshop gibi bir programdan bahsettiğimi de belirteyim. Genelde veri tabanı ağırlıklı programlar yazdığımızı düşünecek olursanız, programın performansını asıl belirleyen unsurun, kullanılan veri tabanı ve veri tabanının doğru kullanılıp kullanılmaması olduğunu göz önüne almalısınız.

Elbette QT'de yüksek performansdan daha fazlası var, ama diğer özellikleri ücretsiz temin edebileceğiniz kütüphanelerde de bulabilirsiniz. QT gibi yüksek fiyatlı bir kütüphane yerine, ücretsiz 3 tane kütüphane sizin için daha uygun olur sanırım.

Son olarak;
C++ ile cross platform uygulama yazmak gerçekten çok sıkıntılı. Özellikle görsel arabirimi olan bir uygulama. Bu yüzden benim tavsiyem, C++'dan daha modern bir dil kullanmanızdır. C++'a laf ettiğimi düşünmeyin, aksine benim en sevdiğim dildir, ama görsel arabirimi olan ve hesap makinesinin yaptığından fazlasını yapabilen cross platform bir programı bile tek başınıza bitirmeniz bir hayli vakit alacaktır. Bunu ticari olarak da değerlendirmenizde fayda var. Projenin üretimi süresinin artması, firmanızın da giderlerinin artması anlamına gelecektir.

İyi çalışmalar,
Bahadır Alkaç
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
Mesajlar: 702
Kayıt: 19 Nis 2006 04:12
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

hdayi yazdı:Geçenlerde benzeri bir konu konuşulmuştu. Benim de tercihim bu konuda c++'dan yana. C++ öğrenmesi belki zor bir diil ama, Linux'da bi sürü kaynak kod var, oradan kopya çekmek (;)) mümkün diye düşünüyorum.
Kütüphanelere gelince, @kefukar'dan daha geniş bir açıklama gelirse müteşekkir olurum.
kefukar yazdı:C++ da kullanılan kütüphaneler crossplatform için önemlidir. Özgür yazılımlar hızla arttığı ve kabul gördüğü için (Dünyada tabi) bir çok olumlu gelişmeler oluyor.
Örneğin C++ için GTK veya QT kütüphanelerini Hem Win de hem de GNU/Linux da sorunsuzca kullanabilirsiniz. Her iki O/S için de mevcut ve stabil. Hatta benimçok hoşuma giden gene cross-platform olan bir de IDE tavsiye edeyim.
http://www.codeblocks.org/ Desteklediği uygulamaları görünce şaşırabilirsiniz :)
Buradaki Code::Blocks gerçekten ilginç bir IDE, ilk defa burdan duydum, ve ciddi ciddi bir ortam. QT uygulaması da dahil bir çok kütüphaneyi destekliyor diyebilirim. Ayrıca GCC, BC++ gibi derleme araçlarınıda kullanabiliyorsunuz. Yapanların eline sağlık. @kefukar arkadaşımızın dediği gibi şaşırtıcı bir uygulama. Hem Windows hem de Linux sürümleri var.

@Opt2000 arkadaşımızda iyi noktalara parmak basmış. Bugün sabaha karşı 5'e kadar o site senin bu site benim araştırdım. Bir ara Ruby diye bir dile baktım, enteresan şeyler okudum. Sonra öylesine geçtim. QT demişim ilk başlarda, bugün ise kafam iyice karmakarışık oldu. Öyle sanıyorum ki, DB ve benzeri uygulamalar için oldukça fazla alternatif var. QT, GTK, TK falan filan. iyi GUI ler çıkartmak için birebir. Bir aralar KYLIX vardı, o da bu işleri yapabilir.

Bu kadar araştırma yaptıktan sonra konu platform zenginliği olduğunda tüm parmaklar JAVA'yı gösteriyor. Arkadaşımızın dediği gibi, bazı dezavantajları göz ardı edildiğinde JAVA ile iyi uygulamalar çıkartılabiliyor. Ama JAVA .NET Framework gibi bir yapı (sadece windows için) ile karşılaştırıldığında sınıfta kalıyor. Birden fazla platform denildiğinde ise JAVA alıp başını gidiyor ötelere.

Bu araştırmayı yaparken, şöyle bir hisse kapıldım. Sanki programcıları parçalamak ufalamak ve yok etmek için çokça sistem geliştiriliyor. Bu arada kurt programcılar ya da firmalar pastanın büyük kısmını götürüyorlar.

Sonuç olarak, aklıma yatanlar şöyle.
1. Tüm platformlarda rahatlıkla kullanılabilcek bir DİL gerekiyor. C++ ilk başı çekenlerden.
2. GUI konusunda, hazır kütüphaneler kullanılabilir ama bir Ticari firma kendi kütüphanelerini kendi de yapabilir. windows için bilinen yöntemler linux için farklı yöntemlere gidior. KDE kullanan bir linux'ta başka, GNOME kullanan bir linux'ta başka GUI kütüphneleri kullanılması gerekiyor diye düşünüyorum. Keşke Linux'un STANDART bir grafik ara birimi olsaydı.
3. Her platform için ayrı bir uzman yazılımcıya ihtiyaç doğuyor. İlgili platform hakkında tüm giridi ve çıktıları anlayabilen ve uygulayabilen kişiler.
4. Tüm bunları bir kişinin tek başına hele hele benim gibi birinin yapması çok zor. Ciddi ekip işi bunlar.

Eminim bu listeye eklenecek bir kaç madde daha vardır.

Tabi ben olayı Ticari mantıkla yürüttüğüm için, sizler yadırgayabilirsiniz. Onca güzel dil ve ortam dururken niye Delphi ya da niye Windows denilebilir. Ama web sitesi olanlar bilirler ki aldıkları istatistiklerde Windows işletim sistemi ve IE kullanıcı yüzdelerinin ne derece büyük olduğunu.

Şu an için rüzgar bizi nereye götürürse öyle devam edeceğim gibi geliyor. Durduk yere henüz dibi görünmeyen maceralara atılmanın bir anlamı yok.

Yaptığınız yorumlar ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ama biz yine de konuyu kapatmayalım, malum her zaman karşımıza çıkabilecek sorunlar bunlar. Bugün benim kafamı kurcalayan bir konuydu ama yarın bilinmez kimlerin kafasını kurcalar.

Saygılar..
Cevapla