Veritabanı Erişiminde Yavaşlama
Veritabanı Erişiminde Yavaşlama
Arkadaşlar merhaba;
Firebird de bir veritabanı oluşturdum. Bu veritabanını delphide kullanıyorum. Program hızı veri girdikçe kademeli olarak düşmeye başladı. Tablolar çok geç açılıyor. Erişim çok yavaşladı. Tablolarda şu an 400-500 civarında kayıt var. Veritabanını sql 3 ve page size 1024 ile oluşturmuştum. Bu yavaşlamayı nasıl giderebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Firebird de bir veritabanı oluşturdum. Bu veritabanını delphide kullanıyorum. Program hızı veri girdikçe kademeli olarak düşmeye başladı. Tablolar çok geç açılıyor. Erişim çok yavaşladı. Tablolarda şu an 400-500 civarında kayıt var. Veritabanını sql 3 ve page size 1024 ile oluşturmuştum. Bu yavaşlamayı nasıl giderebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Arkadaşlar pagesize ile ilgili açıklamayı okudum. Ayarları ona göre değiştirdim. Ayrıca index ekledim. Yanlız hızda çok az bir değişiklik oldu. Projemde 23 tablo var. Bunların hepsi için tek bir IBtransaction ve IBdatabase kullandım. Yani tabloların açılması normalden çok yavaş. Acaba ne gibi bir problem olabilir. Yardımlarınız için şimdidedn çok teşşekürler...
Gkimirti cevapların için teşekkürler. Benim ilk firebird projem bu. Dolayısıyla firebirdde eksiklerim var. Bu yavaşlama delphideki tablo kullanımından değilde sanki bir şeyleri yanlış yaptığım için kaynaklanıyor. Çünkü tabloların en büyük olanında 450 kayıt var. Diğerlerinde daha az bu sayı. Mesala 450 kayıt bulunan forma tıkladığımda 3-4 saniye arasında açılıyor. Bu form tek tablo içeriyor. Forumdaki yazıları okudum. ID ekledim. Ama hızda fazla değişme olmadı. Firebirdde hız için özellikle hangi konulara dikkat edilmeli. Yardımlarınız için teşekürler...
- sahinemrah44
- Üye
merhaba anladığım kadarıyla tablolarını open yapınca açışılı uzun sürüyor. o içindeki 400 kayıttan kaynaklandığını sanmıyorum.
1-ibdataset kullanıyorsan sql kodunu kontrolet ve buraya yaz bakalım.
2-ibtable kullanıyorsan bunda filitrelem benzeri gibi bir şey yapıyorsan bundan kaynaklanabilir.
3.ibexpert programını kullanarak yavaş çalışıyor dediğin tablona bu program üzerinden ulaş bak bakalım yine yavaş mı???
1-ibdataset kullanıyorsan sql kodunu kontrolet ve buraya yaz bakalım.
2-ibtable kullanıyorsan bunda filitrelem benzeri gibi bir şey yapıyorsan bundan kaynaklanabilir.
3.ibexpert programını kullanarak yavaş çalışıyor dediğin tablona bu program üzerinden ulaş bak bakalım yine yavaş mı???
IBDataset kullanıyorsan(kullanmıyorsan da kullanmalısın) eğer tablolarında ne kadar sayıda kayıt olursa olsun o sadece ilk kaydı çeker.(Eğer grid kullanıyorsan da griddeki satır sayısı kadar kayıt çeker.Bir formun üzerindeki gridde de olsa olsa en fazla 10-15 satır olur.).Dolayısıyla tablolarının açılışında yavaşlama olmaması lazım. Ama tablolar açıldıktan sonra Last çeken bir kod olabilirmi acaba yada onun benzeri bir kod v.s.
Databasein lokaldemi, yoksa ağda başka bir makinedemi?
Eğer lokalde değilse ağ trafiğinden kaynaklanan bir yavaşlama olabilirmi acaba?
Birde açılma süresini tam olarak yazabilirmisin?Yani yavaş dediğin süer ne kadardır?
Belk bu bilgilerle yardımcı olunabilir?
Kolay Gelsin.
Databasein lokaldemi, yoksa ağda başka bir makinedemi?
Eğer lokalde değilse ağ trafiğinden kaynaklanan bir yavaşlama olabilirmi acaba?
Birde açılma süresini tam olarak yazabilirmisin?Yani yavaş dediğin süer ne kadardır?
Belk bu bilgilerle yardımcı olunabilir?
Kolay Gelsin.
http://www.progdigy.com/ dan
UIBSQLMONITOR ü yükleyip firebird ile programın arasındaki trafiği analiz edebilirsin. Belki bu yavaşlığın kaynağı açısından sana bir fikir verebilir. Mesela yanlış bir tasarım mantığından dolayı Table ların 2-3 kere refresh oluyo olabilir bunları görmen açısından hangi querylerin kaç kere çalıştığını tespit etmen yararlı olabilir.
UIBSQLMONITOR ü yükleyip firebird ile programın arasındaki trafiği analiz edebilirsin. Belki bu yavaşlığın kaynağı açısından sana bir fikir verebilir. Mesela yanlış bir tasarım mantığından dolayı Table ların 2-3 kere refresh oluyo olabilir bunları görmen açısından hangi querylerin kaç kere çalıştığını tespit etmen yararlı olabilir.
- sahinemrah44
- Üye
tekrar merhaba arkadaşların dediği şeylerin hepsindende kaynaklanabilir.ibtable kullanıyorum demişsin bunda filitrelemeyi kullanıyorsan veya diğer tablolarınla master source ile bir bağlatı yapıyorsan yavaşlama olabilr.sana önerim,
1-formun create olayında table open yapma açlıcak olan forma bir button koy ve table o button içinde open yap böylece formun açılışındamı yoksa table'ın açılısındanmı kaynaklandığını anlayabilirsin.
2-şuanda kullanıdığın ibtable pasif yap ve forma bir tane daha ibtable koy db bağlantını yap ve tekrar open yap bakbakalım yine yavaşmı???
Kolay gelsin.
1-formun create olayında table open yapma açlıcak olan forma bir button koy ve table o button içinde open yap böylece formun açılışındamı yoksa table'ın açılısındanmı kaynaklandığını anlayabilirsin.
2-şuanda kullanıdığın ibtable pasif yap ve forma bir tane daha ibtable koy db bağlantını yap ve tekrar open yap bakbakalım yine yavaşmı???
Kolay gelsin.