kolay gelsin
sorunum a ve b değişkenlerinini toplayım excel deki gibi yukarı veya aşağı yuvarlama [örnek (45,6 yı 46 ya 45,4 45 yuvarlama)]
kullandığım komut bu ort:=(a+b) div 2;
ortalamayı yuvarlama
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Round kullanabilirsiniz.
Size tavsiyem başlangıç için kolay anlaşılabilir, Türkçe bir delphi kitabı edinmeniz. Ben şahsen ilk başladığımda kitabımı yanımdan hiç ayırmaz, standart delphi componentleri ile ilgili veya komut veya fonksiyonlarla ilgili kitabıma çok bakardım. Ne de olsa burası bir forum ortamı ve kitaplarda rahatça bulunabilecek türden.
Size tavsiyem başlangıç için kolay anlaşılabilir, Türkçe bir delphi kitabı edinmeniz. Ben şahsen ilk başladığımda kitabımı yanımdan hiç ayırmaz, standart delphi componentleri ile ilgili veya komut veya fonksiyonlarla ilgili kitabıma çok bakardım. Ne de olsa burası bir forum ortamı ve kitaplarda rahatça bulunabilecek türden.
viewtopic.php?t=677&highlight=yuvarlama%2A+round
viewtopic.php?t=7964&highlight=yuvarlama%2A+round
viewtopic.php?t=7964&highlight=yuvarlama%2A+round
coderlord yazdı:Problemin kaynağı ve sorunun çözümü için bir link.
http://www.festra.com/eng/tip-rounding.htm
Özetle olay şu. Delphi ta Borland Pascal zamanından gelen bir yuvarlama algoritması kullanmakta. Buna bankers rounding algoritması diyorlar.
Bu algoritma şöyle çalışıyor:
- Tam sayı kısmı tek sayı ise ve ondalıklı kısım 0.5 ise bir üst tam sayıya yuvarlıyor. (Bu bizim istediğimiz)
- Tam sayı kısmı çift ve ondalıklı kısım 0.5 ise aşağıya yuvarlıyor. (İstenmeyen)
Bu bir hata falan değil. Algoritmanın yapısından kaynaklanıyor.
Gönderdiğim SetRoundMode func'u ile bunu istediğimiz hale getirmek aslında mümkün. Arkadaşınki nasıl gelmemiş anlamadım.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned