IBOConsole

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

IBOConsole

Mesaj gönderen husonet »

Slm

Arkadaşlar IbOConsele yi kurdum ama halen bir tablo oluşturabilmiş değilim bu tip bir veritabanıyla ilkdefa çalışma yapmaya çalışıyorum.

Register bölümünü seçiyorum. Server Information bölümünden Local Server'ı işaretliyorum, Description bölümüne deneme diyorum.User Name ile Password'u boş bırakıyorum. Okeyledikten sonra Ekrana bir şeyler geliyor ama burada tıkanıyorum. Ne yapmalıyım nasıl yapmalıyım? Tablo oluşturamadım daha.

Teşekkürler.

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Arkadaşlar Karşıma çıkan ekrandan Login'i tıkladım user name ile password ekranı geldi buraya kullanıcı adına SYSDBA password'ada masterkey yazdım ve login işlemi tamamlandı. sol taraftaki bölümden Local server aktif olarak işaretli idi tıkladım. Hata mesajı aldım. Menüye döndüm Database menüsünden Create Database i tıkladım karşıma çıkan pencere Oluşturulacak data'ya ait sorular vardı Page Size, Default CharacterSet, Sql Dialect. Her neyse Page Size 1024 olarak ayarladım, win1252 yaptım ve File Name bölümüne datam yazdım. Yanındaki Size (pages bölümünü ne işe yaradığını çözemedim ve salladım 250 yazdım. En alttaki Alias kutusunada Datalarım yazdım ve okeyledim. Datalarım içinde Table bölümünü görüyorum ama üzerine tıkladığımda hata alıyorum. Burada ne yapmalıyım sizce?

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Arkadaşlar Alias kutusundaki ismi değiştirince Table oluşturabildim. Yalnız arkadaşlar bu olay biraz değil bayağı karışık çözdükce buraya devam edeceğim.

İyi Çalışmalar.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@husonet bişi sorucam.

- İlerde IBase proje hazırladığında, kullanıcıya bu şekilde hazırlanmış bir veritabanı mı sunacaksın ?

- Programa bir alan eklemek istendiğinde, bunu aynı şekilde eklenmiş bir ceritabanı oluşturup, aktarma mı yaptırtacaksın.

- ADO (MSAccess .mdb) benzeri katalog sistemli bir yapı olduğunu biliyoruz.

- Ben de yeni başlıyorum ama ilk olarak bunu dinamik çözüme ulaştırmak için çabalıyorum. Acaba düşüncelerin neler ?
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Aslında benim amacım FireBird'ün veri yapısını ve özelliklerini tanımaya çalışmamdır. illaki tablo oluşturması veya bunun gibi işlemleri RunTime da kullanıcıya sunmak daha hoş. Ben bu işlemleri ikinci kısım olarak düşünüyorum.

İyi Günler...

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Anlıyorum. Başarılar... :)
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Demek yanlnız değilmişim.
Yani sizler de yalnız değilsiniz.
Ben de ilk kurduğumda hızlıca anlayamamıştım.
Şimdi rahatca çalışıyorum.
Aşağıdaki aracı kullanmanızı öneriyorum:
Çok daha etkin bir arayüzü ve tasarımı var.

http://www.hksoftware.net/download/ibep ... .1_exe.zip

Firebird kurulduktan sonra, interbase kurulursa haberleşmede sorunlar çıkıyor. tamamen aynı değiller. En son Firebird'i kurmuş olmanız avantaj sağlıyor. Biraz alıştıktan sonra çok hoşunuza gidebilir. Ama bakıyorum da bana "sanki zaten öyle" gelen şeyler için "aylar" geçmiş.
Bence Değer.

Kolay Gelsin,
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Şafak Hocam 1,2 tane deneme tablosu oluşturdum. Tablolarımı Delphi ile nasıl haberleştirmeliyim BDE mi kullansam IB mi ? Nasıl bir yol çizmeliyim ? Delphi İle Nasıl bağlıyacağız FireBird tablolarını? Bakıyorum sadece interbase tablolarını görüyorum eksik yaptığım birşeymi var acaba?

Bu konularda Klavuzluk yaptığınız için ayrıca teşekkür ederim.

İyi Akşamlar.
En son husonet tarafından 21 Oca 2004 12:32 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Söylediğiniz aracı indirdim bu araç biraz daha karışık gibi bugün uğraşamıyacağım yarın iş yerinde vakit bulursam işyerinde devam etmeyi düşünüyorum sadece sormak istediğim IBOConsole ile mantığı aynımı?

İyi Geceler.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

ben dbworkbench de ısrar ediyorum:) ama ibexpert te cok guzel
ikisinin mantıgıda aynı iboconsole u bilmiyorum ama aynı mantıkla calısıyordur muhtemelen
delphi den erisim olayına gelince BDE de kullanabilirsin
ibx de
ben suan yaptıgım bir programda ibx kullanıyorum bi sorun yok
gayet memnunum
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

merhaba,
Şafak Hocam 1,2 tane deneme tablosu oluşturdum. Tablolarımı Delphi ile nasıl haberleştirmeliyim BDE mi kullansam IB mi ? Nasıl bir yol çizmeliyim ? Delphi İle Nasıl bağlıyacağız FireBird tablolarını?
//
Bir tana datamodule içine; Delphinin interbase sekmesinden
IbDatabase ekleyip özelliklerini;
DatabaseName-->MyDataBAse//Create ettiğiniz database yolu
LoginPrompt-->False..
DefaultTransaction-->IBTransaction1
IBTransaction1 ekleyip özelliklerini
DefaultDatabase-->MyDataBAse
Ibdatabase.Connect:=true yapın sorun yoksa bağlanır.

Table'lar için
IbDataset Kullanın..
IbDataset.Database-->IbDatabase
IbDataset.SelectSql --> select cümlenizi yazın // select * from Mytable
IbDataset e sağ clikleyin datasetEditör ü seçin
GenerateSql i clikleyerek d modify, insert, delete ve refresh vs kodlarını
oluşturun.
Delphi DataAccess sekmesinden DataSource ekleyin..
DataSource.DataSet ---> MyTable
/// Gerisi bildiğiniz gibi
saygılar
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Ben de EMS IBManager kullanıyorum :) Nerdeyse IBExpert ile ikizler, çok benziyorlar. Hepsinde mantık aynı.

Bu arada kesinlikle IBX kullanmanızı tavsiye ederim. IBX, native erişim sağlıyor. Veritabanı kısmında makaleler vardı.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Bu gün ilk bağlantımı kurdum gercekten çok heyecan vericiydi. Şafak hocam tafsiye ettiğiniz program IBOConcole ye göre daha kullanışlı daha pratik teşekkürler.

Yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Ben IBexperti kullanıyorum daha pratik geliyor bana Mustafanın dediği gibi çok benzerler. Ama hala hatırlıyamıyorum önce hangisi çıkmıştı, ama kesinlikle birbirlerinin kopyaları
Erişim içinse kesinlikle IBX kullanın, onun en son update inide yapın bi ara mustafa link ini vermişti. Sitede olması lazım.

@mrmcop verdiği code lar çok iyi bir mantık. Ben de buna benzer bir mantık gütmüştüm. Ama ben biraz fantazi yapıp bunşları resource lara gömmek için RC halinde saklıyordum. Hatta çırağıma bunun için prog bile yazdırtmıştım.
Size tavsiyem kesinlikle domain kullanın. Yani direk her field ı kullanmayın. Eğer izin verirse @mrmcop yazdığı code ları kullanmak isterim.
birde aklınızda bulunsun bir test edin. IBX in en sonunu(x08 yada benzer bişidi) yükleyin onun script executer ında "Set term" inde biraz nanelik vardı. Buda önemli sayılır, eğer runtime da DDL kullanacaksanız, özellikle procedure tanımlarında gerekecek.

kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Ben IBExpert kullanıyorum. Daha Önce IBOConsole kullanmıştım. Başka bir araç kullanmadım. Karşılaştırma imkanı bulan arkadaşlardan anlamlı farklar konusunda yorumlarını rica ediyorum.

BDE mi IBX mi, dbExpress mi, yoksa başka bir araç mı? Acaba hangi durumda hangisini kullanmalı?

BDE kullanmaya alışık olanların, hala erişmek zorunda oldukları ve FB/IB ye taşıyamadıkları tablolar varsa bunlara BDE üzerinden erişmeye devam etmeleri kaçnılmaz. Hakikaten hala BDE kullanmaya zorunlu olup olmadığımızı, kendi alışkanlıklarımızdan, ve kısa küreli kolaylık yaklaşımlarından sıyrılarak, yapılan işin ruhuna inerek çok ciddi bir şekilde cevaplamak gerekiyor. Böyle bir zorunluluk varsa, bunu en çabuk şekilde ortadan kaldıracak bir planlama da yapılmalı.

Dbexpress gayet esnek ve bu esnekliğin getirdiği sınırlamaları taşıyan bir çözüm. Veri tabanından bağımsız (dbexppress driveri olan veri tabanları için) bir proje üretmek ve bunu değiştirmeden farklı veri tabanları üzerinde kullanma imkanı veriyor. Herkes bunu kullansa ve başka çözümlere gerek kalmasa ne iyi olur. Ama neden böyle değil. Hangi aralıkta nativ erişim tercih ediliyor? Generic araçlarla yapılan işlemler zaman zaman, nativ araçlarla yapılan erişimlere göre daha düşük performans ve kontrol olanağı sağlıyorlar. Veri tabanı API lerini kullanarak direkt erişim sağlayan nativ metodlar, eğer seçilmiş bir veri tabanı varsa bunun üzerinde en etkin kullanımı sağlıyor.

Kullanıcının sabit bir database seçimi varsa, tasarımcı hep aynı seçilmiş veri tabanı için çalışmalar yapıyorsa nativ araçlar kullanılıyor. FB/IB gibi son derece güçlü bir araç bedava elimizin altındayken, buna yönelik çalışmaları nativ araçlarla yapmak çok etkin sonuçlar üretebilir. Delphi ile gelen IBX seti etkin çalışıyor.

BDE den geçerken gözönünde bulundurulması gereken önemli bir nokta var. Client Server yaklaşımı... BDE özünde desktop veri tabanları için çalımak üzere tasarlanmışken, biraz da zorlamayla client server çalışmalar ve diğer databaselere erişmek için bir geçiş aracı olarak kullanılıyor. Buradaki tablo tasarımı ve erişimi yaklaşımları, client server için yeniden gözden geçirilmeli. Özellikle Table yerine Query, Updated dataset ve Client dataset kavramları, transaction teknikleri açık seçik anlaşılmalı.

Burada bir noktayı daha hatırlatmak istiyorum. Genel bir yaklaşım olarak; bir çok kurum ve kişi, ne kadar çok teknoloji kullanırlarsa, o kadar çok iyi sonuç alacakları yanılgısına düşüyorlar. Aslında var olan problemleri çözümünü teknolojinin üstleneceğini sanıyorlar. Son derece gelişmiş bilgisayarlarlar ve veri tabanları kullanan bir kurum, bazı sorguların sonucunu sıradan bir desktop veri tabanından daha geç almakta olduğunun farkına bile varamıyor. Buralarda seçilen yaklaşım : düşük tasarım kalitesi, yüksek teknoloji seçimi. Halbuki bir çok durumda yüksek tasarım kalitesi, düşük teknoloji bağımlılığı çok daha etkin sonuçlar veriyor. Çözümleri araçların üstüne yıkmak, en zayıf yollardan biri. Ancak gerçekten iyi ve kararlı bir tasarım, var olan teknolojik yapıyı etkin olarak kullanabiiyor. Bu yaklaşımın mantığı içerisinde, yeni kullanmakta olduğumuz araçları, bizlere iyi bir tasarım sağlayacak kadar etkin tanımamız önem kazanıyor. Bu arada FB üzerindeki testlerimden bir sonucu, sizleri yüreklendirmek amacıyla aktarmak istiyorum. P400, 256 MB bir bilgisayarda, 1 milyon kayıt (80 mb) tabloda anahtara göre tüm alanların toplamı almak (SELECT ..., SUM(x),SUM(y),, ... GROUP BY ... ) 22 sn sürüyor. 100,000 kayıtta çeşitli sorgu biçimlerinde 2-6 sn arasında sonuç geliyor. İsterseniz daha fazla sonuç akatarabilirim. Sizlerin de testleriniz olursa sonuçları paylaşalım. Kullanıcı sayısı ve database başvurusu sayısı ile birlikte düşünüldüğünde, bundan iki kat hızlı çalışan bir sistemde, geri kalan saniyerde ne yapıldığını sorduğum kullanıcılar, abartılmış optimizasyon şaşkınlığının en güzel örneklerini veriyorlar. Tabii silahlı kuvvetler, yaşam destek sistemleri, uzay mekiği, real time çalışan borsalar için, en hızlı, en güvenilir, en kararlı, ve başka hangi en üst performas seçeneği varsa onlar kullanılmalı. Fakat sıradan ticari kuruluşların veri tabanları için çarpık optimizasyon tuzağına düşmemek için dikkatli olmak lazım.

Yani FB ye hoş geldiniz. Veri tabanı serüveniniz bir daha asla eskisi gibi olmayacak. Yolunuz açık olsun.

Kolay Gelsin,