IBEvents alert nedir ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ibrahimcoban
Üye
İletişim:

IBEvents alert nedir ?

Mesaj gönderen ibrahimcoban »

Merhaba Arkadaşlar !

IBEvents alert nedir ?, kullanım amacı nedir.
Bunu açıklayabilecek olan var mı.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

IBEvent diye arat
cıkan mesajlara bir gozat
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
ibrahimcoban
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ibrahimcoban »

Aslına bakarsanız arattırdım, ama çok teknik birşey bulamadım veya ben
anlayamadım.
Bunu basit bir örnekle anlatabilir misiniz?

Firebird' ü ben yeni bir projede kullandım ve çok beğendim.
Özellikle çok basit kurulum, SP ve çok ayrıntılı trigger desteği ve de hız açısındanda mükemmel sayılabilecek database.
Bir projeyi MySQL' den Firebird' e geçirdim hız farkı çok çok az.
Test ettiğimde 5-10 ms gibi hız farkı var. Oda devede kulak.

Ciddi projelerde artık Firebird kullanmak istiyorum. Ayrıca ben genel olarak programlarım da dbExpress kullanıyorum. (Bir gün Linux' a geçerim diye). Sizce Firebird component seti olarak hangisi daha uygun ?
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

IBEvents Firebird'e özgü olan güzel bir özellik. Ama diğer databaseler de destekliyor yada desteklemeye başladılar. Bu özelliğin benzerlerini yaptılar (Örnek M$-SQL Server 2005)

Her neyse, bu ne işe yarar derseniz. Herhangi bir şekilde DB'de bir olay olduğunda (Örneğin, bir tabloya INSERT yapıldığında, o tabloyu ekranlarında bulunduran kullanıcıların listelerinin refresh olmasını istiyorsunuz diyelim) ilgili tablonun triggerina bir EVENT yazıyorsunuz DB server o tabloya bir insert yapıldığında tüm bağlı kullanıcılara (Connectionlara) haber gönderiyor. Yani yazdığınız event gerçekleşti diye onları uyarıyor.

Böylelikle DB'ye bağlı bazı olaylardan Kullanıcıların da haberdar olmasını sağlayabiliyorsunuz.

7. Seminer'de bu konudan bahsetmiştim semineri indirin izleyin, ve orda örnekler de var.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

Veritabanı sistemleri pasif çalışan hizmetçilerdir, sürekli onlara bişey sorarsınız, emir verirsiniz onlar da size kurala uygun cevap verir.
Interbasein mucidi kişinin devrimlerinden biri de bunu değiştirmekti.
20 yıldan fazladır var olan bu tekniği henüz önemli VT sistemleri bile destekleyememektedir.
Event dediğimiz şey, Veritabanının çalıştırdığı kodlar içersine, Veritabanından kullanıcılara doğru duyurular yerleştirmektir. Yani,
iltişimi interaktif yapan muhteşem bir tekniktir.
itiraf etmek gerekirse 1992 civarı tesadüfen gördüğümde interbase aşık olmama neden olan ilk özellik buydu.
Procedure, trigger gibi server-side çalışan kodların içine POST_EVENT
komutu yerleştirerek gerçekleşen bir olayı veya aşamayı kullanıcılara duyurabilirsiniz.
örneğin, yeni bir parça kodlandı diyelim, siz bunu tüm bağlı kullanıcılara duyurabilirsiniz. mesajı alan kullanıcılar, ilgileniyorlarsa bu olayı registre etmişlerse, işlerine gelen bir sürece geçebilirler, mesela yeni eklenen parçayı fetch ederek ellerindeki data setini tazeleyebilirler.
böylece, yeni bir insert var mı, yeni bir update, delete var mı, ya da şu prosedureu çalıştıran var mı gibisinden bir sorgulama yazıp sürekli VT sitemini rahatsız etmek yerine, haber onlara push edilir.
Bu gönderimlerin commit tam olarak onaylandığında sırayla yapılacağını unutmamak lazımdır.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
Kullanıcı avatarı
hdayi
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen hdayi »

Gerçekten süper bir özellik. Ben bir arıza takip programı yazmıştım, kullanıcı kayıt girdiğinde, help desk elemanlarının ekranında anında bir mesaj çıkarmakta kullanmıştım. Başka bir database olsa bu pek mümkün olmazdı.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned
Resim