Firebird ve internet

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Firebird ve internet

Mesaj gönderen naile »

Baya olmuştu foruma soru sormayalı :) Neyse gelelim sorumuza.

Aslında forumda çok konuşulmuş bir mesele ama yapamadık maalesef.

Yapmak istediğimiz firebirdün gdb dosyasını webde host aldığımız bir serverda tutup projemizde bu webde tutulan db dosyasına bağlanmak. Aynı server üzerinde mysql ile yazılmış başka bir proje sorunsuz olarak çalışıyor yani herhangi bir sorun yok. Bütün dosya yetkileri verilmiş durumda.Forumda daha önce bahsi geçen ayarlar yapılmış durumda. Ama serverdaki db dosyasına bağlantı kurulmaya çalışıldığında (ibexpert kullanarak):

Kod: Tümünü seç

Hedef makina etkin olarak reddettiginden baglanti kurulamadi
failed to establish a connection
hatası veriyor.

Bağlantıyı: XXX.XXX.XXX.XXX:\HTTPDOCS\TICARISERIA.GDB
şeklinde yapıyoruz.
Firebird 1.5 kullanılıyor

Bu yöntem gerçekten uygulanabiliyor mu? yapılabiliyorsa nerde hata yapıyoruz? Farklı iki şehirde aynı dbnin kullanılması için başka hangi yöntem uygulanabilir?

Şimdiden teşekkürler..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Path

xxx.xxx.xxx.xxx:c:\path
şeklinde olmalı..Bir de iletişim protokolü için gerekli önlem alındı mı, yani port açıldı mı?Verdiği hata güvenlik duvarı hatasını andırıyor...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Ek olarak bağlantı iyiyse dsl modemden port forward kullanılarak da yapılabilir..Bir de telekomdan static ip ve özel hat çektirma olayı var..Proje ve kullanıcının potansiyeline göre göreceli şeyler denebilir...

Kolay gele..
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Ama dosyayı koyduğumuz yer kendi serverımız değil, host aldığımız herhangi bir web server

xxx.xxx.xxx.xxx:c:\path 
Böyle partion ismi ile birlikte yolu nasıl vereceğiz? portlar açık durumda çünkü aynı yerden mysql ile aynı olay yapılıyor.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

IBExpert bildiğim kadarıyla IBX bileşenlerini kullanıyor, kodları detaylı incelemedim doğaçlama olarak söylemek durumundayım, IBX bileşenlerinin path tanımlama yöntemi bu şekilde.FIBPlus ile deneyin bir de..MYSQL hangi portu kullanıyor bilmiyorum ama aynı port olmadığını tahmin etmek zor değil sanırım.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

1-veritabanı bağlantısının kullanılan toolla alakası yoktur!
daha önceki topiclerde bu path sistemini açıklamıştım.
anlaşılan herkese tek tek yardım etmek zorundayız buradan ya da messengerdan.

windows için: IP:diskadi:\path\dosyaadi -DNS kullanmaz IP oldugundan
serveradi:diskadi\path\dosyaadi -DNS le serveradinin IPsini alır

linux için: IP:/path/dosyaadi
serveradi:/path/dosyaadi

eğer 3050 portu dışında bir port configure ettiyseniz onu da verebilirsiniz
IP numarası veya server adından sonra /portno şeklinde.
işte bir örnek:

http://www.aliveliselami.com/3060:D:\DA ... SPOKUS.FDB

her iki sisteme de uyumlu ve güvenlik içeren bir bağlantı istiyorsanız:

http://www.aliveliselami.com:NAILE
10.0.0.10/3060:NAILE

tabi bu şekilde alias kullanırsanız, FB rootundaki aliases.conf dosyasına:
NAILE=D:\DATA\HOKUSPOKUS.FDB

böylece veritabanının serverdaki yerini ve gerçek adını kimse göremez.

bu path sistemi hem programlarınız için hem de bütün toollar için geçerli standartlardır.
ve FB ün erişim yapısı en pratik ve mantıklı sistemdir şimdiye kadar gördüğüm.

2. ibexpert yanlış bilmiyorsam FIBPlus kullanıyor.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

unutmadan naile,
webden sadece FDB dosyasının hostingini alamazsınız, o hosta FB de kurmanız lazım. yani söylediğim alias o serverdaki FB rootuna yazılacak.
sakın ola, FBü biz kendimize kurduk, sadece dosyayı oradan kullanıcaz deme. Hosting hizmeti verendir, dosya serveri değil. bandın ne kadar geniş olursa olsun bir VT dosyası uzaktan erişilerek kullanılamaz.
Fiber bir kanalın varsa, o DISK bandından bile geniş olacağı için olur.
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

Windows Server 2003 bunu hatayı almanda sebeb olabilir mi? Bende firebird+app serverle bu bağlantıyı kuramıyorum.Hata olarak unavailable database "Unsuccessful execution caused by an unavaliable resource." Error Code: 55 .Win 2003 server firewall ve bağlantı haklarını yapılandırdığım halde yine aynı sorun cıkıyor. Server olarak xp prof kullandığımda sorun çıkmıyor.Win Server 2003 de sanırım bu nu kesen bir bug var..
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

win2003 serverin paket filtreleme mekanizması var, ve lokal ağdaki paketlere karışıyor, WANa giriş çıkışları da kısıtlıyor. o yüzden kendisini ikna etmeniz gerekiyor.
ama Naile'nin verdiği path sistemi yanlış. windows path karakterleriyle linux notasyonunda yazmış. ya \ ları / yapmalı, ya da disk adını da vermesi gerek.
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

Firewall kapattım aynı hatayı verdi.Web clientlere Firbird ve dll Sınırsız haklar verdim olmadı. Birde diskin bir bölümünü fat (Dosya haklarında sorun yaratmasın diye) olarak yaptım database o bölüme taşıdım ve aynı hatayı verdi. dll connection ailasını dediğiniz gibi yaptım. App serveri web de görüyorum, provderide görüyorum clientdataset aktif hale getirdiğinde bu hatayı alıyorum. Wan ayarları ile bakmamız gereken başka bir yer var mı?
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Berdem yazdı:Firewall kapattım aynı hatayı verdi.Web clientlere Firbird ve dll Sınırsız haklar verdim olmadı. Birde diskin bir bölümünü fat (Dosya haklarında sorun yaratmasın diye) olarak yaptım database o bölüme taşıdım ve aynı hatayı verdi. dll connection ailasını dediğiniz gibi yaptım. App serveri web de görüyorum, provderide görüyorum clientdataset aktif hale getirdiğinde bu hatayı alıyorum. Wan ayarları ile bakmamız gereken başka bir yer var mı?
WANdan önce, LAN clienttan işlemleri normal yapabiliyor musun?
yani sorun sadece WAN bağlantısına mı özgü?
router 3050 portunu bağlantıları sağlayan servere forward edebiliyor mu?
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

Gerek web veya gereksede localhostda win server 2003 de aynı hatayı alıyorum.dll ve database aynı makinada olduğu ve 80 portu kullandığım için 3050 gerek duymadım.Router ayarlarında problem olmadığını sanıyorum.Aynı rouerde Serveri XP Prof kullanınca sorun çıkmıyor.80 porttan çalışıyor.Bu 2003 serveri bir türlü ikna edemiyoruz. :(
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Berdem yazdı:Gerek web veya gereksede localhostda win server 2003 de aynı hatayı alıyorum.dll ve database aynı makinada olduğu ve 80 portu kullandığım için 3050 gerek duymadım.Router ayarlarında problem olmadığını sanıyorum.Aynı rouerde Serveri XP Prof kullanınca sorun çıkmıyor.80 porttan çalışıyor.Bu 2003 serveri bir türlü ikna edemiyoruz. :(
localhost linkiyle bile kullanamaman başka bir soruna delalet.
FB le haberleşmek için port 80 mi kullanıyorsun? ilginç...
port 80 HTTP protokol portudur, neden en çok kullanılan portu bu işe
adadın? hadi adadın diyelim port 80i WANdan LANa forward ederken de başına dert olur.
port 80i firbird.conf dosyasına yazdın mı?
biz FByi çoğu yerde win2003 le kullanıyoruz ve hiç böyle bi erişim sorunumuz olmadı.
3050 den normal bi kurulum yapıp
herhangi bir db ye locolhost:d:\data\enbaba.fdb gibi bir dosyana erişebildin mi, ebexpert ya da başak bi tool ile?
sen önce normal portundan bi kullan, başka portları sonra denersin.
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Terminator yazdı: 10.0.0.10/3060:NAILE
yerine

10.0.0.10/gds_db:NAILE

şeklinde yazsak daha güvenli ve esnek olmaz mı?

port numarasını da gizlemiş oluruz
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

sadettinpolat yazdı:
Terminator yazdı: 10.0.0.10/3060:NAILE
yerine

10.0.0.10/gds_db:NAILE

şeklinde yazsak daha güvenli ve esnek olmaz mı?

port numarasını da gizlemiş oluruz
dediğin PAN,LAN için geçerli olabilir.
gds_db ilgili IPli serverin servis portları listesinde tanımlandığı için.
ama naile WANdan LANa erişmeye çalışıyor.
WAN üzerinden gds_db gönderdin diyelim, peki modem+routera,
gds_db nin hangi port olduğunu nasıl tanıtıp port forwarding yaptıracaksın? var mı routerlarda alias destekleyen?
(ya da koskoca serveri bir USB modemle doğrudan WEBe mi çıkaracaksın?)
hadi desteklettin diyelim, ne farkedecek ki, sen gds_db diye gönderince çalışıyorsa, aynı alias bi başkası için de çalışacaktır. gizlemenin bir esprisi kalmıyor.